Социјалниот феномен “Тоше“

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам што толку ве потресува тоа што се изјавува дека Тоше има само дата на раѓање. Колку што знам, луѓето кои придонеле со нешто и направиле дела никогаш не умираат и имаат само дата на раѓање. Се спомнуваат насекаде, се говори за нив, едноставно не можат да „умрат“. Срамота ако го заборавиме Тоше, така да не гледам нешто лошо во таа парола да ја наречам.

Кажав дека имаше кола од спонзори и куќаво Злокуќани, па вајда нема во штала да спие. Ама дека се ставаше акцент на парите тоа нема да се сложам.

Истите работи кои ги кажа маркетиншки трик, хуманитарни концерти сето тоа е точно.
Тоше си имаше добри спонзори и менаџер и добар тим позади него без кој немаше да биде успешен. Но сите оние пејачи на кои се дивиме од странство го имаат истото тоа и истите тие да се родени во Македонија ќе бидат плукани од некоја причина.
Тоа и го потенцирам цело време.
Зашто за нас се што е странско е одлично, се што е наше е срање.
Зашто сите се дивиме на Кака, Меси, Кристијано Роналдо а не се радуваме доволно на успесите на Пандев и го навредуваме. Зашто не се радуваме на Браќата Тавитјан. На Влатко Стефановски. На Есма. На Борис Трајанов итн....
И секако на успесите на Тоше.
Тешки сме за своето добар збор да кажеме, а за странско па и најголема глупост да е ние со воодушевување ќе збориме.
Ќе ја пееме Umbrella на Ријана и ќе ја прогласуваме за хит и ќе се трескаме од земја на неа и на многу други слични изведувачи, а Тоше ќе го нарекуваме потпросечен пејач и обичен човек. И тоа само затоа што живее во Македонија.

А онаа група на Фб и сите оние што ѕвезди купуваат, го прогласуваат за светец, за ангел, приказни за него и секакви измислувања се за најголемо осудување. За да си во центарот на вниманието секаква глупост ќе измислиш.
Болд - Никој не негира дека странските пејачи имаат уште поголем тим зад нив, многу поголем, затоа се многу поголеми во светскиот шоу биз. Но оние кои фанатично плачат по некоја од тие личности, ние во Македонија им се смееме. Еве го линкот пак, да те потсети на кого личиш...

Иначе, иронично за муабетите со фудбалот, тебе ти е никнејмот на италијанско-македонски (некоја чудна комбинација) навиваш за странски клуб, се палиш и сликаш на странски стадиони, а за македонската култура и уметност наверојатно не знаеш ни две реченици да склопиш (нагаѓам, не мора да сум во право, ама судејќи по имињава...), и ти мене патриотизам ми продаваш? :nesvest:

И по илјадити пат, не збориме лошо за Тоше, ама млади сте, има време, ќе има и таква група на фејсбук па ќе ви текне...

Тоше беше обичен човек,талент со маестрален глас и ништо повеќе...

Еве горан пандев сега е промотор на македонија...или уште ќе се лоботомираме со тоше??

Оставете го да почива на Мир.:smir:

Видиш тука е и проблемот.Тоа што беше пеач,тоа може слободно да се стави на последно место(иако се работи за капацитет и талент од светски размери каков што ние нема да видиме во наредните години)

Работата е тоа што е еден од ретките на овие простори,а особено во Македонија,кој не потсети на тоа како е да се биде човек,како е да се биде поштен искрен и полн со љубов за сите,а да не се потклекне на искушенијата и пороците кои ги носи јавниот живот и работата.

За жал ние ништо не научивме од тоа,а како тргнало и нема да научиме.И овој твој пост тоа го докажува.Зошто сме гнаса народ,во најголем дел,и не заслужуваме луѓе како него.

И овие дискусии кои се водат,и овие „манифестиации“ кои се прават,и целиот тој маркетинг кој се направи во медиумите на негово име се СРАМ за нас како народ.Не е работата сега луѓево да ги учат песните и да ги полнат телефоните со негови слики.Работата е да барем еден процент од неговиот карактер,од хуманоста која тој ја носеше,да ја прифатиме и примениме кај себе.Да покажеме дека нешто сме научиле,дека сме ја сватиле пораката.

Тоа е тоа!

Темава е типичен застапник на македонскиот синдром....Плукај по своето, вака онака, ние сме вечни хејтери, сите имаме свое мислење, па макар и човек ко Тоше, не ни смете да го омаловажуваме и да си го искажеме своето мислење затоа што ние сме Македонци кои сме без влакна на јазикот...........
Не дека не го сакам Тоше, ама не дека неговите обожаватели го надминаа македонскиот синдром.
Ај објасни ми дали, како и зошто не е омаловажување групно сликање на неговиот гроб, па уште окезени? Одење во групи во неговата соба во Крушево, кое е практично сквернавење на неговата приватност и приватноста на неговите? Ај барем кажи ми која е поентата во сето тоа, пошто мене ми е одвратно во најмала рака.
И ви се извинувам о обожаватели пресвети што не дадов 250 денари за 33 метарски крст во Крушево и со тоа не ја докажав мојата љубов кон него. Но нели е поразумно да се дадат во здраството ни мило за некоја апаратура, или тоа не е доволно христијанки, не личи на Тоше, или што е проблемот?
Битно е само да сме патетични во сите размери, кај нас тоа е основен знак на човештво за жал.

Според мене(не барам никој да се согласи), медиумите многу го изврија името на Тоше Проески. Посебно со песните што ги ваѓаат на секој концерт, сигурно у наредни 10тина години, стално ќе ваѓаат од колата нови песни, од што негој тврдо профитира, знаеме сите на кој начин, нема потреба да се трошат зборови за тоа! Можеме едноставно да го оставиме човекот да почива во мир, да си уживаме во неговите песни и нема потреба секој да кажува кој каков фан е, дали помал или поголем, или за ,,македонскиот синдром‘‘ или за тоа кој каков феномен е!

И после не оделе луѓево до крајности.... која е логиката на групава и кој е умот на фановите во неа?

http://www.facebook.com/group.php?gid=243164330431

Без ум се.

Исто како оваа...

Тоше и фановите

И кога пишав дали е нормална што прави фотошоп со Тоше и себе или некои други фанови, добив коментар дека сум будала и љубоморна.
Некои луѓе немале можност да се сликаат во живо па ете она им овозможувала преку фотошоп.
Последната слика е крајност. Психопати!
:ubijam:

Што се нема по фб...после ми се чудат што се зачленив у група "сите што се греат на дрва..." или "вистинската жена никогаш не одбива маж"...барем се реални групи, хаха :nesvest:

Вториов линк е морбиден. Разбирам да го сакаат, да го коментираат, па и величаат...ама ова, да се сликаш со веќе мртов човек (нека е и ангел и ѕвезда и супернова). Тие што буквално мислат дека е светец нека пробаат утре да се сликаат со Св. Стефан или Св. Ѓоргија...неам видено досега вакво лудило ко ова. Не знам што е поинтересно, изјавата "не беше ништо посебно" или овие слики и фб групи. Морбидно, а најбитно млади девојки кои си смениле животот, наместо момчиња во стварноста, се гушкаат со веќе починато момче (ма нека е и Елвис Присли, језиво е).

А за првиот...ноу комент, самиот наслов "да не беше сообраќајката, ќе беше жив" говори доволно за основачот и неговиот талент. Ова се феномени :tapp:

Ова со сликите ме изненади...човече има психијатар за таква работа ...

И после толку поста се сведе муабетот на тоа дека има две групи оние што го слушале Тоше и оние кои не го слушале. Во двете групи има голем број на забегани кои одат до такви крајности како погоре линковите или оние кои се сигурни дека кешот и славата му биле на прво место.
Јас не можам да сфатам како луѓето можат да нагаѓаат што му се вртело на човекот во глава и од какви лични побуди го правел сето тоа. Или секогаш почнуваат речениците у стил ..."абе знаеш на мој другар нејзина другарка ми кажа дека Тоше...." или пак истото со тоа што имал некој си на твој познат негов познат во Крушево и му кажува каков бил, па што правел а од толку настапи и концерти дали и 5 минути го гледал. И така муабетите се шират меѓу луѓето, од уста на уста, а секоја уста е различна и првичната слика се губи, ова важи и за двете гледишта.
Лесно е сега да нагаѓаме и ќе продолжиме и ќе продолжат да постојат овие две размислувања без разлика што некој оди екстремно во нив. Најубаво како личност го познаваат неговите блиски и оние со кој го поминувал секојдневието... сега и да сакам јас или било кој друг допрва да дознавам што уствари он мислел и правел нема да можам. Невозможно е затоа што не е жив..

Работата е тоа што е еден од ретките на овие простори,а особено во Македонија,кој не потсети на тоа како е да се биде човек,како е да се биде поштен искрен и полн со љубов за сите,а да не се потклекне на искушенијата и пороците кои ги носи јавниот живот и работата.

За жал ние ништо не научивме од тоа,а како тргнало и нема да научиме.И овој твој пост тоа го докажува.Зошто сме гнаса народ,во најголем дел,и не заслужуваме луѓе како него.

Ако требало да чекаш на Тоше да ти покаже како изгледа да се биде хуман, купи им пиштол на твоите родители за роденден а во картичката напиши им, “Се употребува на себе, среќен роденден.“

Rossonerka напиша:
Без ум се.

Исто како оваа...

Тоше и фановите

И кога пишав дали е нормална што прави фотошоп со Тоше и себе или некои други фанови, добив коментар дека сум будала и љубоморна.
Некои луѓе немале можност да се сликаат во живо па ете она им овозможувала преку фотошоп.
Последната слика е крајност. Психопати!
Мислев дека се откажа од темава. Како и да е, мило ми што ти ја приближив смислата на феноменот. Фала што сега не поддржуваш, се надевам во иднина ќе почнеш и трезвено да размислуваш по ова прашање. Поздрав... :smir:

Osven Toshe, nikoj ne uspea da go obedini ovoj narod vo tagata. Mozebi Tito, ama ne sum bila rodena. Bravo za chovekot, beshe reper za zivot so prikrieni ili nikakvi poroci. Ako mladinata se poistovetuva so nego i se identifikuva so negoviot zivot, togash toa e super. Poarno, nego so Karleusha.

Ako mladinata se poistovetuva so nego i se identifikuva so negoviot zivot, togash toa e super. Poarno, nego so Karleusha.
Јок Карлеуша, па ни Цеца, нема више силикони. Дајте друго девојче :)

И Тито беше, очигледно. Како што во светски рамки се собраа сите највисоки тогаш државници на неговиот погреб (плус скоро цел свет го пренесуваше погребот), на сличен начин се одвиваше и овој чин (само во рамки на екс Ју, каде делуваше). Можеби другите (споменатите претходно) имале поголем придонес од овие двајца, но народот по нив не плачеше ниту лудуваше, ниту (за Тоше) ден-денеска прави фан клубови од толкави размери (со ова не мислам на фб групите).

Мое мислење е дека префиксот СОЦИЈАЛЕН ФЕНОМЕН,онака му е заслужен.Беше добар дечко,хуман...,предобар вокал...најдобар на Балканот...а можеше и подалеку ама за жал го стигна прерана смрт.Е,сега проблемот е што народот си се прави на Тоше...Кој кажа добар збор за нег прд неговата смрт:?Кој рече ова е момчето со прекрсен глас?Кој му пружи подршка..?Никој...и сега сите опа...Момчето со ѕвезда,ова,она ми се прават тукА...Сите тие се за осудување..Сега сите тие сватија што всушност имавме..Секоја чест за него...И овие од владава наместо да направат нешто добро т..е да обезбедат се потребно за неговиот манастир..они ставаат безвредни сттуи во Скопје..и организираат концерт.ќе кажам беден со карткотраење...Тоа Тоше не го заслужува...ама они се со идеја дека прават нешто добро..И,ако сме толку добри требаше да го поддржиме..кога беше време..не сега на човекот да ми правиме се и сешто,Кога веќе го нема:wink:И.искрено жал ми е што не е тука.Преферирам пак да биде по старото(кога никој не го вели4еше ама тој а биде тука),а не сега сите да ми кажуват приказни Тој ова,Тој она...а него го нема

Мислев дека се откажа од темава. Како и да е, мило ми што ти ја приближив смислата на феноменот. Фала што сега не поддржуваш, се надевам во иднина ќе почнеш и трезвено да размислуваш по ова прашање. Поздрав... :smir:

Во претходните постови коментирав за лицата се против Тоше и тоа најчесто се оние исти лица кои речиси секогаш наоѓаат мани на нешто македонско. Да беше Тоше странец ќе го фалеа и се најдобро ќе мислеа за него, вака лоши зборови.
Тебе ти го замерив она за парите, мое мислење то е то.

Ова со психопативе кои патат за внимание и она фотошоп божем е жив и се гушка со фановите, светец бил, ангел бла бла уште од прв пат се изјаснив дека сум против.

Сеа сум хит во истата група за Тоше со мое име и презиме на топик на групата и со лоши зборови за мене.
Ама това е, лудаци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom