Социјален експеримент - Да организираме и ние во Скопје!

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Ситуација што немора да зависи од времето, а во моментов ми текнува, дете некаде околу 9-10 години, примерно облечено, на автобуска како бара 25ден од луѓето што чекаат автобус за да си отиде дома. Колку од нив ќе му помогнат и ќе му дадат.

Можеби ќе се најдат неколку добри луѓе, но не очекувај дека секој што ќе се најде таму одма ќе се фати за паричникот.
Ова ме потсети на една случка веќе речиси заборавена, од пред едно 7-8 години. Тргнав со автобус да си одам дома, веќе влегов, седнав, автобусот тргна и дури тогаш мина кондуктерот да провери дали имаат сите карти. Ама јас не се качив на автобуска и немав извадено карта, почнав да се бркам да извадам пари, ми го нема паричникот. Божее, која брука, кој срам, се бркам де во чантата, де во торбицата ама проклетиот паричник никаде го нема. Бев само за скриена камера. Кондуктерот лут ми виси над глава, почна да вика како може така да правиме, сметајќи ме дека сум од тие што сакат така гратис да се возат. Дури рече дека ќе вика по возачот да ме сметне на сред пат. А јас се препотив, најдов нешто ситно по џебовите што останало, почнав паричникот и да не го барам мислејќи дека ми останал во станот. Е зборот ми беше што во таа ситуација, во преполн автобус мене ми фалеа некаде околу 60 или 70 денари никој ништо не презема, сите ми го гледаа сеирот. Да беше некој друг јас ќе ги дадев тие пари што фалеа. Само едно момче од 12 години ми ги понуди своите последни 20 денари кои јас не му ги зедов, туку го убедив кондуктерот дека на автобуска ќе ме пречекаат и ќе си ја платам картата.
Проклетиот паричник после го најдов дома, забуткан во торбата ама џабе кога го јадев срамот.

Кога ќе го снимите, дај те ми го материјалот и ќе ви направам една верзија каде сите помагаат на детето и една верзија каде сите го одминуваат, па после која сакате таа промовирајте ја...

какви социјални „експерименти“ има кај бугарите ...и не само
цигани претепале старица на рибен пазар и од сите очевидци никој не помогнал:facepalm:http://www.razkritia.com/267845/cigani-prebiha-starica-pred-ochite-na-desetki-ochevidci/

или овој случај- претепан човек од страна на цигани во полн автобус затоа што им приговорил дека пушеле цигари во автобусот.Никој не помогнал :eek:

Да ја освежиме темава, еден интересен социјален експеримент за тоа колку ги браниме сиромашните / Via Kajgana

Ова и од поширок аспект можи да се разгледа, дека за хејтерство повеќе ги бива луѓето отколку за проактивно бранење на некој аргумент.

Супер видео !!!! :)))

прво кој ги шиша сиромашните ....се појавува маса на луѓе кои "ги бранат" сиромашните ..... за на крај ,тотално друга ситуација ... истиот човек , со наслов " ПОМОГНЕТЕ " и никој не се појавува да помогне,освен секако, само ретко се појавува некој поединец да помогне со некоја пара ...... (y)

А што се случи со експериментот, го направивте или? Не е лоша идејата и би било добро да се види колку човечност има во нас.

Доколку го немате направено експериментот, а планирате мислам дека подобро би било кога некој слеп пробува да помине раскрсница отколку да оставите само дете на улица. Нормално нема да биде само детето но од страна не би изгледало така па поголеми се шансите во полиција да пријават отколку да помогнат, а има и такви што ќе помогнат и ќе пријават во полиција.
А кога некој би се преправал дека е слеп и сака да помине раскрсница може да се види колку сме човечни и колку помагаме на тие луѓе. И сега за да не дојде до ситуација никој да не се пријави да помогне, со "мамката" ќе има и еден статист што во последен момент ќе го застане како демек му помага за да не го удри кола.

Мене ова ми се има случено и помогнав на таа личност да ја помине улицата, а околу нас цел куп народ, ни со малиот прст не мрднаа само гледаа како човекот си оди во сигурна смрт, но згрешив и се уште се каам што од кога ја поминавме улицата не го прашав кај оди и дали треба да го однесам до таму кај што оди сепак на раскрсница бевме од кај да знае кај да продолжи. Цел месец т.е додека повторно не го видов и видов дека е жив око не склопив.

Имав многу такви случаеви еве неколку ќе ви кажам со причина да останам анонимен
1 седнат на клупа до мене баба и ми збори за автобуси даптарабрандара исто така и јас и ми вика : имаш 5 денари да купам крем банана зошто ми падна шеќерот. и јас зачуден гледам 90 кила баба а да и фали шеќер ? :cautious: си реков ај мош ваа е исклучок а за пет денари нема да осиромашам .. и давам 5 ден и вика Фала да си жив и здрав итн ја фала фала после 2 мин муабет и предложив дали сака да и купам и купив кремчено и го изела и ми вика и ја фала фала истото прееска и ми вика : дај помогни да станам да отидам до другата станица карши улицата и ја ај ... ја држам под рака она се клади се клади што јас не правам ништо само што раката ми е под нејзината мишка а она КОРНЕ и ја однесов скоро до станицата и гледам мојот автобус доаѓа и јас и реков еве ми го автобусот имаш уште малце до клупите и пази ОНА ВИКА УШТЕ МАЛЦЕ УШТЕ МАЛЦЕ а ништо не правам само ми ја засмрдува раката и гледам од неа што ќе направи и до кај ќе ме прави будала и ај да ја однесам со надеж дека со спринт ќе го фатам автобусот и го фатив

И сеа видовте колку и помогнав на смрдлата ? а она што ме направи ? ИДИОТ ГЛУП МОЧКО НАИВЕН ПОПУСТЛИВ И НЕ ЗНАМ ШТО - вие дополнете ако нешто пропуштив

се што ќе видам такво НЕ ИДАМ макар и да УМРЕ пред мене (фала на @Cool@ што ја започна темата зошто немаше кај да се изпразнам )
јасно ми е дека злоупотребуваат луѓе како мене
па сега многу е тешко да ме убеди некој/а на пример со видливи тешки повреди ќе помогнам се друго НЕ и да лежи на улица или да плаче што сака нека е не идам но кога сум кај тие што не ''глумат '' ќе ме јадат мислите .... ЈБГ неколку дена со работа хоби ќе заборавам[DOUBLEPOST=1397455217][/DOUBLEPOST]
Ако не е ладно да смислиме друг експеримент?
Ајде идеи да не зависиме од времето.
Кој е главниот да прашам дали може и јас да учествувам со вас ? :D страшно ме бива у вакви работи :D

Последно уредено:
се што ќе видам такво НЕ ИДАМ макар и да УМРЕ пред мене
eве сличен експеримент направен и во Америка и во Русија ( наводно на човек му се слошува ....)
видете ги реакциите на луѓето
Америка/нците заслужуваат почит (y)
Само како би реагирале македонците- што мислите?

еве ги бездушните швеѓани
во експериментот од 53-ца снимени само 1 се нашол да се вмеша и тоа- жена која се заканила дека ќе повика полиција

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom