Соборен е Гинисовиот рекорд во синхронизиран танц

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Соборен е Гинисовиот рекорд во синхронизиран танц

B49D7896CC7F114289085E1E6609EEFE.jpg

Матурантите од повеќе држави вчера поставија нов Гинисов рекорд во истовремен танц, за што свој придонес дадоа и матурантите од Скопје и од Охрид. Во 40 града во осум земји истовремено танцуваа 24.416 матуранти, со што е надминат
ланскиот рекорд од 23.628 танчари. На плоштадот Македонија, Штраусовиот танц „Квадрил“ од операта „Лилјакот“ на врнежливо време го заиграа 368 матуранти, а поддршка во соборувањето на рекордот дадоа и средношколците од Охрид и од Битола.

Манифестацијата е дел од проектот „Матурска парада“, која истовремено се одржа во Словенија, Унгарија, Австрија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и во Србија.

Парадата ја отвори градоначалникот на Град Скопје Трифун Костовски, кој им посака успех на матурантите.

- Верувам дека овој ден ќе го паметите долго. Да се биде дел од оваа манифестација е привилегија што може да ви се случи еднаш во животот, токму поради вашата младост. Вие имате шанса Македонија да ја внесете во Гинисовата книга на рекорди - рече Костовски.

17FE189386FB604C99A7C19E45B2A839.jpg

На учесниците на македонски јазик им се обрати и амбасадорот на ЕУ, Ерван Фуере, кој им посака животот да им биде добар како и танцот и изрази надеж дека Македонија ќе стане дел од ЕУ.

Идејата за учество во овој проект е резултат на неодамнешното потпишување на спогодбата за збратимување меѓу Скопје и Љубљана, која како иницијатор седум години по ред ја одржува „Парадата на матуранти“, што е најголем матурски танц на светот.

Средношколците вчера беа пресреќни што ваков настан првпат се одржува и кај нас.

- Идејата е одлична, пред се' за нас, матурантите. Има добра забава и сметам дека оние што не се пријавија за парадата пропуштија многу - рече една матурантка.

Танцот траеше 8 минути. Македонското радио преку сателит ја пренесуваше музиката од словенечкото радио „Сло вал 202“. Со директни јавувања од Љубљана, Загреб и од Белград беше пренесена атмосферата на матурската парада во овие градови. Во Љубљана танцот „Квадрил“ го одиграле над 8.000 матуранти, во Белград 2.000, а во Загреб околу 1.600 матуранти

од Дневник

Што мислите вие за овој настан?
Инаку беше навистина многу интересно на плоштад...и јас бев меѓу тие што учествуваа и беше необично и интересно

Интересна работа и убаво ќе беше да учествував, само што ние Орцашите мислевме дека е откажан поради лошото време, и си отидовме дома.:)

Плус и онака не знам да го играм „Квадрил“. :pos:

хмм,ај да не збеснам...Гевгелија со една единствена гимназија (околу 300 матуранти) учествуваше со 122 ученика!! а никаде ја нема во погорниов текст! дождот не не` сопре...за една недела го совладавме цел танц...и на крај да не нема на список??

и да кажам дека беше супер забава,барем сме прва генерација 'по нешто'.. се чувствувам гордо,скоро сите професори ни стегнаа рака и ни честитаа,затоа што се` одеше беспрекорно,подредено...како под конец!!

Барем тоа што го гледав на тв, не беше синхронизирано...

da da, bash vcera gleav na :tv: , sekoja cest :bravo: iako odamna bef maturant, gord sum na vas :) i barem vo gin. kniga ne ima i nas :)

HungryWolf напиша:
da da, bash vcera gleav na :tv: , sekoja cest :bravo: iako odamna bef maturant, gord sum na vas :) i barem vo gin. kniga ne ima i nas :)

Не има на 3 места (без овој рекорд).

ЕЕЕЕ, Охрид на СОНЦЕ играја :)

PSYtisfaction напиша:
Интересна работа и убаво ќе беше да учествував, само што ние Орцашите мислевме дека е откажан поради лошото време, и си отидовме дома.:)

Плус и онака не знам да го играм „Квадрил“. :pos:
Не само тоа-нашето школо не ни го прифати предлогот. Џоле сељак...

Инаку баш ќе беше интересно и ние да учествуваме.:coolpush:

razocaran sum od dnevnata stampa (seljaci se) "dadoa pridones ohrid i skopje" ,nas ne nema nikade imame edna gimnazija so okolu 300 ucenika a 100 -tina nastapuvaa i poveke i jas bev ucesnik ....... od nastapot sum prezadovolen, super bese zurka ..... pozz gevgelija

Можеби не беше совршено, ама сепак беше интересно... искрено можеби на некој ќе му звучи глупо, ама јас се чувствував гордо што учествував.

Умм, ќе видите утре кога некое рендом село од Kина со шеснаесет миљона жителство помеѓу берење ориз во три и пасење на кравите во четири ќе го сруши рекордот. :pos:

koj rekord be gola voda 10 dusi na plostad :ban?:

секоја чест, алал да им е

па редно беше и нас да не вклучат во некои европски активноски. браво за матурантите

Убав настан што вреди да се поздрави, со цел традицијата да се продолжи и понатаму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom