Со пиво моли да ти го соберат ѓубрето !

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Џекчето ги казнува оние кој спијат и не работат, токму Џекчето 24 часа врти низ град да види дали е се во ред. Тој Џекчето собра илјадници евра од проекти за да ви стави нови контејнери и контејнери за рециклирање низ Прилеп.
Он и Алче во Охрид, заедно со Скопјанецот се можеби најуспешните менаџери на Јавни претпријатија.
Ахм да да ... новите канти се 1200 + жолта за пластика гратис а знаеш дека и едните и другите ги тресат во ист камион ? :D
За картоните во ред, поминува камионот еднаш на два три дена па празни плавите мрежести контењери ако предходно не испразнат собирачите ... инаку има ситуации каде едне контењери има околу него содржина за уште 7-8 други да се наполнат од што може да стаса насекаде тој едниот камион за картон да ги собере благовреено+ тој не е ништо специјално, е обичен стар ивеко со платнена церада за да дождот не ги накиснува рачно флените картони во него...
Кога менаџираш со стап или поточно бесилка ти не си добар менаџер. Тимот се прави со меѓусебно стекната доверба и почит заедно со против корист која те тера да бидеш подобар и поуспешен.
Ако мисли под собра дека му дадеопштината пари кои граѓаните крваво ги заработуваат а ги даваат за банални давачки во ред... Знаеш колку кошта дозвола за да приватни мајстори влезат на градските гробишта за да направат гроб на некој покоен ? Или дека место на старите градски гробишта кошта 40.000 денари ... и таму и таму надлежен е комуналец иначе...

Лошо е кога се има предвид само тоа што официјлните нивни претставници го кажуваат по интервјуа на весници или други медиуми. Треба да се прошета по чаршија или низ народ за да се види што е навистина...

Можи и е познаник, можи од мерак му дала. Постарите често пати знаат да ги честат “лица на служба (било каква)“ со ракија пиво или шо и да е. Порано дедо ми кога беше жив и печеше ракија, секогаш кога ќе дојдеа ѓубреџиите, му тураше по едно чаше ракија “Да ја пробал новата“ и беа пријатели. Па никој не речи “Кај овие појќе го фрлаат ѓубрето отколку нашето оти не им даваме ракија“. Ѓубрето што ти стои е сигурно друг проблемот, а тоа е:

-Или не знаеш дека врват еднаш до два пати неделно да се исфрла ѓубрето
-Или фрлаш секакви глупости в канта.

Ако наполниш ти во кантата Ајвари,зимници, мртовци, вода, и секаков гнасен отпад,секако дека не заслужуваш да се исфрли ѓубрето од кај тебе. За секој отпад си има посебно место, така да многу пати се случуваше да не им го фрлат ѓубрето ако во тоа кантата имало полно фекалии, зимници, течен отпад и слични глупости.

Не стои само кај мене ѓубрето туку и кај другите комшии подолу.
--- надополнето: 22 април 2012 во 15:09 ---
Проверена информација чистач т.е што мете во Општина ародром зима 390 денари дневница :)

Ахм да да ... новите канти се 1200 + жолта за пластика гратис а знаеш дека и едните и другите ги тресат во ист камион ? :D
За картоните во ред, поминува камионот еднаш на два три дена па празни плавите мрежести контењери ако предходно не испразнат собирачите ... инаку има ситуации каде едне контењери има околу него содржина за уште 7-8 други да се наполнат од што може да стаса насекаде тој едниот камион за картон да ги собере благовреено+ тој не е ништо специјално, е обичен стар ивеко со платнена церада за да дождот не ги накиснува рачно флените картони во него...
Кога менаџираш со стап или поточно бесилка ти не си добар менаџер. Тимот се прави со меѓусебно стекната доверба и почит заедно со против корист која те тера да бидеш подобар и поуспешен.
Ако мисли под собра дека му дадеопштината пари кои граѓаните крваво ги заработуваат а ги даваат за банални давачки во ред... Знаеш колку кошта дозвола за да приватни мајстори влезат на градските гробишта за да направат гроб на некој покоен ? Или дека место на старите градски гробишта кошта 40.000 денари ... и таму и таму надлежен е комуналец иначе...

Лошо е кога се има предвид само тоа што официјлните нивни претставници го кажуваат по интервјуа на весници или други медиуми. Треба да се прошета по чаршија или низ народ за да се види што е навистина...

Знаеш дека јас не верувам на медиуми, ниту ги земам за релевантни тие податоци. Случајно имам работено во таа област и ги познавам овие луѓе. Смао од Американски фондови Комуналец Прилеп зема над пола милион евра. Фала богу биланси имам гледано со свои очи, ако не се лажам општина Прилеп плаќа најниска ѓубрарина, а е единственото КП кое е во постојан профит. Само од продажба на рециклиран материјал заработува неколку илјади евра. И тоа сам инвестираше во тој двор, без никакви други средства. Знам дека и давачките не ги покачи.
Знаеш вистината има секогаш две страни :)

Имав одпад од листови од дрво, го пресеков дрвото (со дозвола од општината - и тоа требало), па листовите немаше што да ги правам, дека се од орев и не се капат лесно, а само може да ми наштетат на цвеќињата во градината и ги собрав во хартиени вреќи од брашно (вкупно 2). Морав да им дадам пиво на лицата на кои им е работа да го собираат ѓубрето, за да ги земат и тие 2 вреќи. Секогаш редовно се плаќа и вака во 20 години еднаш ќе имаш потреба да се одстрани поголема количина ѓубре и мораш да понудиш нешто како „мито“.
А за комшијата кој реновираше цел спрат, и камења и малтер и стар паркет што не стави до кантата, се собраа за 3 пива (крали марко 1.5л).
Изгледа нема друго чаре, и сам да го однесеш до депонијата, ќе ти наплатат за одлагање (може и таму во пиво).....

Знаеш дека јас не верувам на медиуми, ниту ги земам за релевантни тие податоци. Случајно имам работено во таа област и ги познавам овие луѓе. Смао од Американски фондови Комуналец Прилеп зема над пола милион евра. Фала богу биланси имам гледано со свои очи, ако не се лажам општина Прилеп плаќа најниска ѓубрарина, а е единственото КП кое е во постојан профит. Само од продажба на рециклиран материјал заработува неколку илјади евра. И тоа сам инвестираше во тој двор, без никакви други средства. Знам дека и давачките не ги покачи.
Знаеш вистината има секогаш две страни :)

Не викам дека работат лошо само дека работат подобро речено владеат со страв, тоа не ми се допаѓа, значи и самата тема е тоа , да го пријавиш последниот во ланецот , јас викам тоа не е во ред и не чини... Можеби зароботуват со нивни и со странски донации но секако она што го имаат не го враќаат. Да знаеш само како муабет имаше пред неколку години кога дошле германците и виделе дека парите што ги дале за тротоарите покрај лајнарка не се такви за какви што тие донирале... секако дека градот можеби е нешто подобар од порано но секако дека и граѓаните платиле за тоа, како некој кој во живот неговите родители не закасниле со плаќање на сметка повеќе од месец дена иако биле стечајци и технолошки вишок се водам од принцип дека се трба да се плати, знам луѓе што никогаш не платиле за вода, за ѓубре или нешто друго слично а сега плачат за тоа дека мора да платат со извршители. Моите не ми дале мене но платиле за ѓубре/вода или било што слично со тоа сакам се што сум/сме платиле да биде реално искористено и знам дека може повеќе. До пред некое време немаше чистач на мојата улица . Сега има и знам верувај колку плата зема тој како работник на договор кој мораше да се вози со изборните каравани и мафта знамина само од страв да не не му го продолжат договорот ... можеби и нешто од подобро од ништо но зошто да е само толку кога може да е повеќе ...

________

Не знам за другите градови но да не сликам (пошто немам скенер) вака изгледа моја сметка за ѓубретарина

цена по квадрат 1.80 ден по м2 површина
одржување на јавни површини 40 ден
солидарен погреб 50 ден (ако имаш веќе гроб на градски гробишта имаш додатни 50 денари за нивно одржување)
+ддв

ова е за приватни станбени објекти , за фирми/дуќани нема солидарен погреб ама јавни површини и цена по квадрат простор е дупло

Да прашам колкава е цената во другите градови ако може некој да даде инфо...

Сигурни извори, хартијата за бришење задници на Латас, посигурен извор тешко ќе најдеш...
Шо викаш ти како академски граѓанин, да им ја намалат платата ќе добиеш подобра услуга!?
250 евра бруто земаат, а тоа е страшна плата, дури и неверојатна...
Кога треба да се фали ја прикажуваат бруто платата...кога се куди го прикажуваат нетото :)

Ако е бруто 250, нето е негде 70%, лошо :confused:

незнам зашто големината платата е тема на муабет,од проста причина што и покрај тоа што плаќам услугата ја нема.Трошоците се подмирени,а во претпријатието нека си се договорат за плата и остали работи.Мојот дел е завршен,очекувам и другите да си ја работат работата за која плаќам и ме боли кур колку пари од тоа зимаат..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom