Со пиво моли да ти го соберат ѓубрето !

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ме мрзи да правам мулти цитати и реплицирање на сите...

Ај вака малку коментари па кој ска неак се препознае кој не неморасамо нека знае дека за него се однесува...

Тој со 100.000 денари треба да собере да речем околу 7 тони картон или 100 илјади шишина за да ја наполни таа сум, прво замислете колку е тоа па псоел разберете дал е логички возможно...

За тој што демек учел а овај дека не учел нека биде ѓубреџија. Е па во ред ама дал имал услови за учење ?! Тоа што сега 9 од 10 завршени средношколци се запишани на факултет порано не беше така. Порано за државна ти требаа 200-400 евра а за приватна по 1500-2000 евра од година на државни ффакултети. Што мислите така толку пари паѓаат од небо ?!

За тој дека земаат 20 илјади. Ахммм да прашаме дома за толку, може вашите скопски комуналџии работат во банка на шалтер за толку пари. Дојди прилеп и види колку има што се на договор од 3-6 месеци со никаква плата и без никаква почит. Јас не ги оправдувам нив што не чистат но не ги оправдувам ниту оние кои не им создале услови за работа. Ќе прашаш какви се тие услови, е па такви с ешто нема да треба да поминат милион улици и контењери за еден ден.

Лесно е да се плука по обичниот народ кој одвај преживува. Еј плукни по оние горе ?! Казнуваш дуќанџија оди имал 100 денари вишак во каса некуцнати а не зузнуваш против онај кој на име на службен ручек за четворица книжи фактура од 100 илјади денари без око да му трепни. Така и овде сакаш да пријавиш оти чоекот не зел кантата на десет метра улица а не реагираш да бидеќи плаќаш да вработат повеќе луѓе и да имаат камиони да поминуваат по два-три пати неделно и да е се средено и добро ....

За Македонија само комуналец како во Италија пред неколку години. Колективен штрајк на сите вработени во градска хигиена. Ѓубре несобрано неколку недели и да видиме дал некој ќе го занемари овај проблем. Таму ја викаа војската со булдожери да го чисти после. А овде ќе отворат тендер во четири очи и ќе исчистат со надничати кои ќе ги платат демек по 1000+ дневница иако е пола мене пола тебе муабетот со нивниот газда. Таму добија плата како на јавни служценици а овде ќе добијат одказ без прави на социјално до трето колено. Тоа е разлиакта помеѓу светот и мизерната Македонија...

Сигурни извори, хартијата за бришење задници на Латас, посигурен извор тешко ќе најдеш...
Шо викаш ти како академски граѓанин, да им ја намалат платата ќе добиеш подобра услуга!?
250 евра бруто земаат, а тоа е страшна плата, дури и неверојатна...

Нешто не е во ред со луѓево жими се...:facepalm:
--- надополнето: 21 април 2012 во 17:49 ---

три иљади, три...кој ти ги дава...gets better and better...

Собираат ѓубре што сакаш 1000 евра плата да зимаат.

Циганине не зимаат ни еден денар плата па цел град го исчистија од пластика,хартија,шишиња ( и стаклени и пластични ) и лименки.Не знам дали е комунално задолжително да се плаќа али ако не е навистина не разбирам зошто сеуште не почнале приватни компании да влагаат во Скопје.

Vo Sofiq chistacite zimaat 600 evra cista para.Vatmanite na tramvaite zimaat 500 evra.
Cisto informativno ...

Од сигурни извори од Комуналец знам дека плата на Ѓубреџија е 20000 и имаат бенефициран работен стаж. П.С. Следниот пат кога ќе одиш на лекар треба инекцијата во газ да ти ја стават до пола и да ти бараат виски за да си ја довршат работата...па да видиш како е.
Чисто јас да потврдам дека зимаат висока плата, комшија зима 18 000.

Е за 18 000 во РМ треба и песна да пее додека собира.

Чисто јас да потврдам дека зимаат висока плата, комшија зима 18 000.
Сигурно не е од тие со метлите или што креваат контењери...
Е за 18 000 во РМ треба и песна да пее додека собира.
Да најдам тројца кои заедно дал земаат толку а се со метлите по улици од 5 сабајле ?
________
Мислам ок е , нема потреба од муабет, некој ве убедил дека макеоднија е прекрасно место за живеење каде сите земаат просечна плата од дваес и кусур илјади, дека скопје е држава и ако нешто не е во скопје тоа не е во македонија...

Метачите и ѓубреџиите се неработници и несакаат да работат а земаат 300 евра плата... браво за сите што вака мислите...

16284612169167790031610.jpg

Да најдам тројца кои заедно дал земаат толку а се со метлите по улици од 5 сабајле ?
________
Мислам ок е , нема потреба од муабет, некој ве убедил дека макеоднија е прекрасно место за живеење каде сите земаат просечна плата од дваес и кусур илјади, дека скопје е држава и ако нешто не е во скопје тоа не е во македонија...

Метачите и ѓубреџиите се неработници и несакаат да работат а земаат 300 евра плата... браво за сите што вака мислите...

16284612169167790031610.jpg
Да токму тие, што го збираат ѓубрето со камион, односно двајцата што ги местат кантите да бидат испразнети во камионот и што зачистуваат околу контејнерите, тие зимаат 18 000 ден.
Македонија е далеку од убаво место за живеење, не треба тоа да се убедуваме, правиме муабет колку работат и колку им е плата на луѓето од комунална хигиена, платата е таа.

________

Не велам дека во Македонија цветаат рози. Но не сакам немој да ме прави будала и да вика дека ѓубреџија зема 3000 денари. Од потврдени извори (Вработени и самиот директор на Комуналец) ти грантирам дека оние на камионит земаат 15-20000 а селектор рециклатор на ѓубре може да зема и 25000. Прљава и опасна работа...Но, ако навистина си заинтересиран ќе се информираш од релеванти избор а не да трубиш зелени. Се разбира ќе му вреувам на официјален орган и човек со име и презиме а не на Стојко Форумски.

Ам ако е за пиво поубо во контенјер ке го фрлам ѓубрето и пиво не му давам хее. хаха

Еве да отворам тема бидејќи мислам дека ова не се случува само во мојата улица. Една случка излегувам пред мојата врата гледам ѓубрето сеуште стои од пред 3 дена. :cautious: иако секогаш и секоја сметка е платена - ѓубрарина. бидејќи бев излезен одев до главната улица гледам ѓубреџиите го собираат ѓубрето од кантите. се враќам дома го гледам истиот ѓубрето стои уште во канта o_O. плаќам ѓубре пред врата. Него ај да се поврзам со насловот бидејќи живеам во споредна улица и втора ќука сум. до главната улица. пред мене има една баба која ја начекав како еден од ѓубреџиите поминува ги зима кесите со ѓубре од пред куќата до мене што е при тоа баба излегува и му дава пиво :mad: ? дали ова се случува само кај мене или кај повеќето од вас? каде да се пожалам за ова подмитување? бидејќи сеуште моето ѓубре стои веќе 4-5 дена во канта иако премногу пати самиот морам да си го фрлам ѓубрето во контењер. иако плаќам ѓубрарина?:mad:

Можи и е познаник, можи од мерак му дала. Постарите често пати знаат да ги честат “лица на служба (било каква)“ со ракија пиво или шо и да е. Порано дедо ми кога беше жив и печеше ракија, секогаш кога ќе дојдеа ѓубреџиите, му тураше по едно чаше ракија “Да ја пробал новата“ и беа пријатели. Па никој не речи “Кај овие појќе го фрлаат ѓубрето отколку нашето оти не им даваме ракија“. Ѓубрето што ти стои е сигурно друг проблемот, а тоа е:

-Или не знаеш дека врват еднаш до два пати неделно да се исфрла ѓубрето
-Или фрлаш секакви глупости в канта.

Ако наполниш ти во кантата Ајвари,зимници, мртовци, вода, и секаков гнасен отпад,секако дека не заслужуваш да се исфрли ѓубрето од кај тебе. За секој отпад си има посебно место, така да многу пати се случуваше да не им го фрлат ѓубрето ако во тоа кантата имало полно фекалии, зимници, течен отпад и слични глупости.

Не велам дека во Македонија цветаат рози. Но не сакам немој да ме прави будала и да вика дека ѓубреџија зема 3000 денари. Од потврдени извори (Вработени и самиот директор на Комуналец) ти грантирам дека оние на камионит земаат 15-20000 а селектор рециклатор на ѓубре може да зема и 25000. Прљава и опасна работа...Но, ако навистина си заинтересиран ќе се информираш од релеванти избор а не да трубиш зелени. Се разбира ќе му вреувам на официјален орган и човек со име и презиме а не на Стојко Форумски.

Стефус не е секаде иста платата од причина што се општински буџетари и варира од град до град, во секој случај дека не е 3000, но некаде во помалите општини се движи 8000-9000. Така барем мене ми се жалеше еден од оние што чистат улици.

Комуналец просек по 200 евра земаат плата. По другите градови зборувам, како оние со метли што чистат улица, или ѓубраџиите. Тие шоферите, или оние со попрљави работи знаат да наполнат џеб со пари и повеќе од 20.000 денари месечно. Платени се, редовна плата имаат и што е најбитно таму ги третираат многу подобро за разлика од приватниците по конвекции. Еден пријател мој работеше порано на 6 месеци сезонски па истото ми го потврди.

Стојко форумски познава најмалку 10 чистачи во пазари , најмалку 10 чистачи на улици во комуналец, најмалку 5 возачи и кревачи на контењери во нивните возила , за други групи на вработени во тие претпријатија ни да не правиме муабет... точно е дека некои земаат повеќе а некои помалку, секој према стажот, бодовите односно тешкотијата на работа , работните саати и друго но дека има на договор кој земаат по нецели 100 евра има, шеф и контрола на сектор има таква од 300 евра плата потврдено но изгледа не си слушнал за Џекчето од комуналец и неговиот принцип на казнанување на 15-20-30 % на се живо вработено таму...

За анегдотата кога казнил луѓе кои чекале да им дојде претприемачот за правење фасади а тие кутрите во униформа слична на комуналската стоеле собрани на тротоар и муабетеле се зборуваше пред некое време на големо низ прилепската чаршија. Џекчето се возел со колата и ги загледал, им се развикал и барал да му кажат имина за да ги казни по 30 % ... кога луѓево го отерале у три пм кажуваќи дека врска немаат со него одвај му светнало дека се изглупирал а може и не...

Ако несвати маубетов е додаток на тоа дека и за нивните претпоставени чистачите и ѓубреџиите се ниска раса а веќе прочитаниве муабети низ темава се само шлаг на општата торта која ни се случува во “убавата“ држава...

Стојко форумски познава најмалку 10 чистачи во пазари , најмалку 10 чистачи на улици во комуналец, најмалку 5 возачи и кревачи на контењери во нивните возила , за други групи на вработени во тие претпријатија ни да не правиме муабет... точно е дека некои земаат повеќе а некои помалку, секој према стажот, бодовите односно тешкотијата на работа , работните саати и друго но дека има на договор кој земаат по нецели 100 евра има, шеф и контрола на сектор има таква од 300 евра плата потврдено но изгледа не си слушнал за Џекчето од комуналец и неговиот принцип на казнанување на 15-20-30 % на се живо вработено таму...

За анегдотата кога казнил луѓе кои чекале да им дојде претприемачот за правење фасади а тие кутрите во униформа слична на комуналската стоеле собрани на тротоар и муабетеле се зборуваше пред некое време на големо низ прилепската чаршија. Џекчето се возел со колата и ги загледал, им се развикал и барал да му кажат имина за да ги казни по 30 % ... кога луѓево го отерале у три пм кажуваќи дека врска немаат со него одвај му светнало дека се изглупирал а може и не...

Ако несвати маубетов е додаток на тоа дека и за нивните претпоставени чистачите и ѓубреџиите се ниска раса а веќе прочитаниве муабети низ темава се само шлаг на општата торта која ни се случува во “убавата“ држава...

Џекчето ги казнува оние кој спијат и не работат, токму Џекчето 24 часа врти низ град да види дали е се во ред. Тој Џекчето собра илјадници евра од проекти за да ви стави нови контејнери и контејнери за рециклирање низ Прилеп.
Он и Алче во Охрид, заедно со Скопјанецот се можеби најуспешните менаџери на Јавни претпријатија.

Џекчето ги казнува оние кој спијат и не работат, токму Џекчето 24 часа врти низ град да види дали е се во ред. Тој Џекчето собра илјадници евра од проекти за да ви стави нови контејнери и контејнери за рециклирање низ Прилеп.
Он и Алче во Охрид, заедно со Скопјанецот се можеби најуспешните менаџери на Јавни претпријатија.

duri i Alce pravi inspekcii so skuter niz grad letno vreme :pos:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom