Со каков факултет би имале најдобар просперитет во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата rakometar
  • Време на започнување Време на започнување
А демек економистите зависат, зависи кој каде си ја гледа иднината, преку интернетот постојат милион можности за заработка, од електронско тргување со хартии од вредност, електронско Forex тргување со валути, креирање на affiliate маркетинг стратегии за прозводи на компании и тако даље, аплицирање со свои бизнис идеи во проекти, креирање и презентирање на еБизнис идеи. И од кога тоа за да бидеш програмер ти треба диплома од електро, сигурно кога аплицираат за да земат работа не покажуваат дипломи туку сиви, ја бар знам двајца кои се програмери а завршиле на приватен факултет нешто сосема трето. Денес се што е базирано на информација и се нарекува интелектуална сопственост може да стане достапно на интернет. Ти знај добро да играш и покер, па заработувачка од 50 до 100 долара (минимум) на ден не ти бега

A демек реков јас за економистите дека зависат?
И немора да имаш диплома од ФЕИТ но тоа што се учи таму на факултет сам тешко дека ќе го научиш, затоа што основата ти ја даваат на факултет,а после е до тебе и колку ти работи кликерот. И кога те ангажираат не ти бараат диплоа туку дали знаеш таа програма, апликација да ја направиш или не.

Секој си мисли дека факултетот што тој го избрал е најпросперитетен.Или , тие што се на (не)просперитетните факултети од типот економски,педагошки итн. само мрчат бидејќи не можат да ја прифатат реалноста. :helou:

Вистинскиот одговор ќе го добиете од Завод за статистика. :smir:

EDIT: Според мене ФЕИТ или можеби ПМФ.

Дефинитивно ФЕИТ. Според мене, најдобар факултет. 90% од тие што го завршиле овој факултет, ја заслужуваат титулата дипломиран инженер по електротехника. Секако дека не е гаранција дипломата, дека веднаш ќе се вработите, но имате доста добри шанси. На пример, некои компании при објавување оглас дека бараат информатичари (не мора строго програмери), бараат тоа да бидат дипломирани студенти од ФЕИТ (или ПМФ), затоа што знаат дека ако некој се јави на тој оглас, добри се шансите за квалитетен кадар. Освен тоа што го студираш, треба повеќе и да се интересираш за твојата струка, бидејќи кога ќе те викнат на интервју, тие освен сивито и дипломата, ќе сакаат да видат што ти знаеш уствари, шо ако имаш диплома ако појма си немаш. Значи доста е битно да учиш за да научиш, не само да учиш колку да положиш.

Сиииииииигурно. Не знам како е било порано, ама ако ме прашуваш за тоа колку некој има три чисти од тоа што го учи и дали ја заслужува дипломата, знаеш што ќе ти одговорам? Дека едвај пола ја заслужуваат таа диплома. Велиш квалитетни програмери излегуваат од ИКИ и ИНФО? Дека дипломиран инжинер по телекомуникации ќе може да ти опише што се` се случува кога ти ја подигаш слушалката на телефонот и вртиш број? Дека некој кој завршил електроника би можел да поправи некој едноставен електронски уред? Ауууу не. Секоја чест на исклучоците ќе кажам. Добар дел од нив се запишани таму без воопшто да знаат што се учи (мама и тате, стрина, вујна им кажале дека е просперитетен факсот) и ќе завршат ама без никаков интерес кон струката. Знам студенти кои најтешките предмети ги поминаа благодарение на модерните инжинерски изуми како што се телефоните, „паметните“ дигитрони и во најново време, најголемата сензација на пазар3, бубиците. За илјадарче и другарче кое има коефициент на интелигенција над 80 на другата страна од линијата со снабдени материјали си положуваш предмет. Точно е и тоа што го кажа за дополнување на знаењето и интересот спрема струката, ама за жал има добар дел студенти на кои им недостасува тоа. Имам колеги кој знае и се интересира повеќе за електроника од повеќето од електроничарите кои ги знам. Имам колеги (и другари кои не ни студираат нешто слично) кои знаат повеќе за програмирање и оперативни системи од студенти на ИКИ. Жално е што постојат и студенти со висок просек кои не знаат да нацртат паралелна врска на отпорник и кондензатор, кои не знаат едно RLC коло да поврзат на плоча. Фала богу дека има и квалитетен кадар, како меѓу стипендисти така и меѓу некои кои преслушуваат предмети, ама не во бројки кои достигаат до 90% од дипломираните

Малце можда излегов надвор од темата, ама факт е дека сите со завршен електро не просперираат така како што мислат добар дел од луѓето.

Малце можда излегов надвор од темата, ама факт е дека сите со завршен електро не просперираат така како што мислат добар дел од луѓето.
ОК, 90% од тие што земаат година за година :) Не знам за ИКИ и за ИНФО, ама некој што се интересирал за тоа што го учи, не учел само колку за да положи, ќе знае тоа што ти викаш, да ти опише за телефонот и сл. За поправање и такви работи, фали практична работа. За жал ние сме пренатрупани со теорија, а од пракса ни П. Во врска со препишувањето, не успева секогаш, затоа што нема премногу теорија на електро, испитите главно од задачи се содржат. А иначе фала богу дека не ти е гарант дипломата од електро за просперитет. Можеш да завршиш во некое основно и средно училиште како наставник.

Факт е дека од било кој факултет и да дипломираш нема да те пречекаат менаџери од големи фирми со понуди од 30,000 денари почетна плата. Друго што сакам да кажам е дека кој и да спомне ФЕИТ сите помислувате на програмирање. Годишно од ИКИ + ИНФО излегуваат можеби околу 150-200 дипломирани. Постои програмирање и на ПМФ. Постои и на приватните факултети, на другите универзитети, во Штип и Струмица и кај ли уште не. Тоа е гранка за која не се потребни огромни финансии за да се стартува (во споредба со машински, енергетика и слично). Излегуваат програмери со завршени курсеви кои исто се вработуваат. Факт е дека постои огромен пораст на програмерските гранки, ама колкав е всушност капацитетот на нашиве фирми, тоа е друго прашање. Затоа размислете си убаво пред да се запишете на ФЕИТ,ПМФ или најактуелното ФИНКИ што мислам дека треба да се појави од август/септември на отсек програмирање. Џабе е ако станете програмери што гледам дека толку страшно се издигнати во оваа држава ако завршете во некоја „програмерска конфекција“ како слабо платени и со мали шанси за напредок , или уште полошо ако не најдете работа за тоа што сте го учеле.

и еве после саат време читање и ја да си го кажам своето.

денес факултетот не ти значи ништо.

тоа време кога ставаа директори на фирми (времето кога моиве родители се вработувале) само поради тоа што имале факултет, бидејки да се имало факултет значело да се биде генијалец, умре заедно со социјализмот и се замени со вечната алчност и желба за профит плус на директорите/газдите на фирмите.
така да денес и да имаш врски (зборам за вработување во приватен сектор) тие врски ке те донесам можда до работа ко продавач или нешто слично што ке се плаќа до кај 15.000 и ништо више, или пак ке те бутнат преку ред до кај тој што го прави интервјуто за вработувасње или пак до кај директорот на разговор и НИШТО ВИШЕ не добиваш од тие врски. од таа точка па натака се е оставено на тебе.

има луге што знам завршија факултет само за да завршат и за мама и тато по колеги/пријатели/комчии/роднини да се фалат дека детето нивно на факултет е и има 8.5 - 9.0 просек. еве ги сеа седат дома и го драпаа и цицаат од мама уште додека она и тато се нервираат зашто детето нивно неможело работа да најде.
еден ваков пример, имам другар заврши на ТУРИЗАМ приватниов да водич и му бараа работа СЕ РАЗБИРА преку врски и го бутнаа во институт некој да работи ко туристички водич низ скопјево наше мило драго и убаво за овие делегацииве што доаѓаат во институтов на посете и слично. го ставија месец дена на тест период и не поминаа 10 дена дома го вратија лугево, што татко му ги молеше да му дадат работа усрамени како можеле толкав КРЕТЕН да примат на работа па цела улица уште ги збори за ова ако поминаа некои 5 месеци.

ке лижеш гз и партиска кничка и ке те вработат така ?
епа ај да речеме дека е така. лижеш гз ти на локалниот главен гзолижач на грујо и после 4 години лижење и лепење плакати те буткаат на работа во администрација. работиш ти и поминуваат некои 2 години и доаѓаат избори и ОПАААА грујо губи и еве го бранчета на власт, па на твое место доаѓа копија гзолижачка ко тебе само со плава боја на партиската книшка наместо црвена. и шо праиш ти па ке лижеш гз после за по 4 години па да те вработат? ако ти е одговорот ДА, те молам земи уби се одма ?!

ја сум на ЕКОНОМСКИ и покрај убедувања од страна на пријатели на моиве да не се запишувам таму поради фактот што имало премногу економисти и правници.
да тоа е така зашто луге што незнаат кај да се запишат идат на економски или правен, а вакви знам еден куп од моја генерација или оваа новава.
дека има еден куп економисти тоа е факт и никад нема да го оспорам. како пример еве, мајка ми работи у АБВГ, и на АБВГ и требале 3ца дипломирани економисти. место АБВГ да се занимава со тие сите пријавени, ја најмува ЖЖЖЖ да изврши селекција на кандидати. на конкурсот се јавуваат околу 600 души не сум баш 100 посто сигурен, од кој што на АБВГ за потребните 3 места им се праќаат 10те најдобри кандидати за таа сама да си одлучи кого ке вработи, и она вработува 5 души поради тоа што сите 5 дале супериорни идеа за подобрување на ефикасноста и директорот заклучил деа се суте потребни. најинтересен е фактот што од сите 5ца само двајца беа чисти економисти (и пост и додипломски)а другите 3ца беа со постдипломски завршено економски, а додипломски беа од електро.
и ај сега ти кажи ми на мене како успеале овие да дојдат до работа ?? со врски или со интелигенција и покажано знаење ?

само поради овој а и многу други случаи сум си на економски и не ми е гајле за суфицит или дефицит на економисти, а и поради фактот што знам луге од факултет, а и самите асистенти зборат за примери на студенти кои имаат 9.50 просек а незнаат гзот да си го избришат.
забршувау економски батче и никој не ти глеа просек (ова до банеамата е :D) ке те седне и ке те гледа како се снаоѓаш со работата и што си научил а не што оцена имаш.

и за крај да си го кажам мислењето за темава.
како најпросперитетен факултет според мене и електро ИАКО е најтежок, а и се учат многу ствари кои што не се главно потребни за струката (покрај медицина) судејки според многу блиски личности околу мене. иам другари сеа што се 2ра а виче работат го програмери или нешо поврзано со тоа, а има и такви што се со 9 ка просек на истиот факултет само колку мама и тато да знаат дека учи детето.
главна работа за просперитетот не ти е факултетот него си самиот ТИ!!! колку си амбициозен и колку труд сакаш да вложиш толку повеќе ќе постигнеч, а и воедно што сакаш да постигнеш и со колку ке се задоволиш во однос на кариера.

Сиииииииигурно. Не знам како е било порано, ама ако ме прашуваш за тоа колку некој има три чисти од тоа што го учи и дали ја заслужува дипломата, знаеш што ќе ти одговорам? Дека едвај пола ја заслужуваат таа диплома. Велиш квалитетни програмери излегуваат од ИКИ и ИНФО? Дека дипломиран инжинер по телекомуникации ќе може да ти опише што се` се случува кога ти ја подигаш слушалката на телефонот и вртиш број? Дека некој кој завршил електроника би можел да поправи некој едноставен електронски уред? Ауууу не. Секоја чест на исклучоците ќе кажам. Добар дел од нив се запишани таму без воопшто да знаат што се учи (мама и тате, стрина, вујна им кажале дека е просперитетен факсот) и ќе завршат ама без никаков интерес кон струката. Знам студенти кои најтешките предмети ги поминаа благодарение на модерните инжинерски изуми како што се телефоните, „паметните“ дигитрони и во најново време, најголемата сензација на пазар3, бубиците. За илјадарче и другарче кое има коефициент на интелигенција над 80 на другата страна од линијата со снабдени материјали си положуваш предмет. Точно е и тоа што го кажа за дополнување на знаењето и интересот спрема струката, ама за жал има добар дел студенти на кои им недостасува тоа. Имам колеги кој знае и се интересира повеќе за електроника од повеќето од електроничарите кои ги знам. Имам колеги (и другари кои не ни студираат нешто слично) кои знаат повеќе за програмирање и оперативни системи од студенти на ИКИ. Жално е што постојат и студенти со висок просек кои не знаат да нацртат паралелна врска на отпорник и кондензатор, кои не знаат едно RLC коло да поврзат на плоча. Фала богу дека има и квалитетен кадар, како меѓу стипендисти така и меѓу некои кои преслушуваат предмети, ама не во бројки кои достигаат до 90% од дипломираните

Многу добро кажано, секоја чест... И после тие што завршиле со препишување или немаат појма од тоа што го учат (не зборвам за ФЕИТ, општо за секој факултет) ќе викаат дека имаат факултет, а се без работа.
Ретки се случаите, каде човек ја има баш заслужено дипломата, а е без работа.
Второ, кога ќе се спомне ФЕИТ, сите одма поврзуваат со програмирање т.е. како само ИКИ да постои таму. Има и други смерови кои се многу просперитетни (електроника, телекомуникации, енергетика...).
Трето, мислам дека премногу се даде акцент на информатиката и програмирањево во последниве години. Значи: феит, пмф, новиот во Охрид, технички во Битола, нешто во Штип, приватни, дисперзирани... Мислам дека за брзо време ќе биде пренатрупани со програмери. Факт е дека сега се многу потрени, ама ќе им падне цената за брзо време, бидејќи ќе има поголема конкуренција. Поздрав!!!

Смешно е тоа што во било каква тема поврзана со образование, мора некој електраш да улета со кењање за приватни факултети.
Јас сине не знам која струка ти е најпросперитетна, но знам дека ако се вратам години наназад кога запишував студии, би се запишала на приватен.

Финки - просперитетен или не ?

Додека студирам јас дечки на моја возраст прават мнооогу пари.Додека си изолиран пред сесија и учиш највеќе што можеш за само да ги нараниш и онака огромните фрустрации на професорите од комунизмот,млади луѓе работат,добиваат многу познанства,запознаваат секакви луѓе кои понатаму може да им се најдат.Факултетот ти дава само диплома и можеби некакво теоретско знаење(мада сега бубиците функционираат и многу се препишува).Факултетот ти дава шанса за можеби некое подобро работно место за повисока плата,со која нема никакви шанси да се збогатиш.

За да успееш во животот не ти треба факултет,за да успееш ти треба малце пари,среќа и еден куп контакти и познанства кои сигурно нема да ги имаш ако 4 години си на релација факултет-читална-дома-кафана после сесија.

Најпрво, стварно не сум запознаен со програмите на македонските факултети од причина што не сум студирал на ниеден тука. Ама ете, имаат веб страни па горе доле ги имам разгледано сите смерови и предмети. Со знаењето САМО од факултетот, не си способен за никаква работа. Мора да си заинтересиран за тој сектор и сам да напредуваш. Факултетот во Македонија денес е тоа што до пред некое време беше средно школо. Има многу луѓе што без диплома прават многу пари, ама ете полесно е човек да се жали отколку да си го живее животот.

Фактички, во повеќето случаи дипломата е билет за возот. Е сега дали ќе останеш на возот или не, тоа од тебе зависи.

Високото образование во Македонија моментално толку е изопачено и извртено, шо нема шанси да напрајте некоја анализа и да претпоставите “оддалеку“ каде се шансите најдобри.
Да не ни почнуваме за вработувањето.

Мојте 5 минути...

http://www.fakulteti.mk/news/11-11-30/kje_se_ukinuvaat_smerovi_na_fakultetite.aspx

Какви шупаци има во влада ејј, пред 2 месеца се жалеа дека малку запишани имало на филолошки, сега пак ќе ги намалуват квотите :confused:

Во Македонија со било каков факултет да си нема да просперираш, најдобрите и најмудри студенти едвај чекат да завршат, потоа одат магистрират во странство, работат таму и не им текнува да се вратат тука.

Додека студирам јас дечки на моја возраст прават мнооогу пари.Додека си изолиран пред сесија и учиш највеќе што можеш за само да ги нараниш и онака огромните фрустрации на професорите од комунизмот,млади луѓе работат,добиваат многу познанства,запознаваат секакви луѓе кои понатаму може да им се најдат.Факултетот ти дава само диплома и можеби некакво теоретско знаење(мада сега бубиците функционираат и многу се препишува).Факултетот ти дава шанса за можеби некое подобро работно место за повисока плата,со која нема никакви шанси да се збогатиш.

За да успееш во животот не ти треба факултет,за да успееш ти треба малце пари,среќа и еден куп контакти и познанства кои сигурно нема да ги имаш ако 4 години си на релација факултет-читална-дома-кафана после сесија.

Одлична констатација, како да си читал од моите мисли и си пишувал. ;) И мене многу ме засега тоа што додека јас учам, додека го тупам мозокот со задачи и програмирање (уште еден електраш тука од информатички смер ака ИКИ :D), други “дечурлии“ на мои години па дури и помлади веќе се во работен однос, си прават парички, уживаат во животот, а јас единствено што знам е факултет-дома-кафе-задачи и малку време за друго што спаѓа во “нормален“ живот. Како и да е, “проблемот“ со тие од другата страна е веројатно што они веќе расчистиле со образованието или решиле некое време да останат официјално со средно образование пред да се запишат после на факултет, во што тешко верувам. Готово, осетиш ли мирис на пари, не верувам дека ќе сакаш да изгубиш 4-5 години од животот за да студираш и да дојдеш до диплома. Факт е дека тоа е горчината со која се соочуваат многу студенти. Додека ти да дојдеш до вистинсите пари во животот више ти се смрачува и стемнува пред очи и стануваш нестрплив, еве може да се каже ја влегувам во таква фаза. :) Си викам на себе ајде вишеееее у пи*ку матер кога ќе почнам да работам и да правам пари и да се откачам више од родителите, нејќам да зависам од нив и нивната скржавост. :) А и не само тоа, туку и свој човек стануваш кога почнеш да работиш и правиш пари, едноставно градиш име и идентитет, имаш избор во животот, создаваш, креираш и пред све имаш редовна трансакција на картичката на твоето конто секој нов месец.

Туку да се вратам на темата за тоа кој факултет е најперспективен во Македонија. Па пошто сум на ФЕИТ попознат како електро ќе ги бранам боите на мојот факултет и тоа објективно, а не субјективно. ;) Како прво, воопшто не се сложувам со тоа дека цената на програмерите ќе падне и дека не вреди да се запишуваат нови кадри затоа што пазарот ќе се засити од нив. Тоа е тотална глупост, која може да ја каже или некој кој љубомори на ваквите лица пошто знае дека ако си добар во информатика и програмирање поткрепен со диплома ќе нема зима за тебе или некој кој е програмер ама со “купена“ диплома или едноставно не е сигурен во своите квалитети, па нејќе конкуренција од поквалитетни кадри. Ако има трето, нека каже некој. :) Ја за мене ќе кажам дека сум сигурен и верувам во моите квалитети и затоа воопшто не се плашам ниту се загрижувам тоа што се запишуваат многу на информатичките смерови, НО мора да нагласам дека сум многу иритиран што некои факултети (да не кажам приватните!) за едвај 3 години и неколку месеци на некои им даваат титула дипломиран информатичар, дипломиран софтверски инжинер и сл. На тој начин ја се осеќам девалвиран со тоа што некој учи далеку помалку математика, електротехника и остали срања како мене, а на крајот дипломира експресно за 3 години (веројатно без ниту еден презапишан предмет, значи толку е “паметен“ што све од прва положува) и веќе мама и тато можат да му бараат работа. :D Тоа е кога се отворија факултети на секој чекор и секое слепо и сакато завршува факс како што се спомна во еден пост. Како и да е, она што ме прави позитивен покрај се е тоа што со дипломирање на ФЕИТ стекнуваш титула електроинжинер + соодветната насока, а јас мислам дека титула електроинжинер е повредна и појака титула од споменатите две како пример погоре. Јас се држам до “старото“ правило: “Квалитетот секогаш ќе си исплива, ќе си дојде на површина и до израз и никој ништо нема да му може.“ Мислам дека ова посебно важи за програмерите. Ако некого го бива и не може да најде работа, онда стварно е глуп (за програмери ова важи). :) Па само на интернет има безброј freelance сајтови каде луѓе од целиот свет бараат програмери да им направат некој проект за кој они соодветно ќе си платат. Значи, тоа што кажав, за добар програмер не би требало да има зима т.е. неработни денови. :) Дури и официјално да не си вработен, пак можеш да правиш пари на интернет. После сакам да кажам дека за да дипломираш на ФЕИТ треба стварно да се здрвиш од учење и решавање задачи. Тоа е тоа што те прави електроинжинер ама не си свесен додека студираш. :LOL: Секогаш кога сум сакал да поминам испит без многу решени задачи, гадно сум се заебувал. Исходот бил паднат испит. Во тие моменти првично сум се лутел на факултетот што давале најтешки можни задачи, ама после сфаќам сам сум си крив што не сум сакал да го помачам мозокот, да седнам да го сработам материјалот и убаво да го научам. Од овој аспект, да и јас ќе потврдам електро е убиствено тежок факултет, затоа и многу се откажуваат, едноставно не ги бива или не сакаат да се помачат и да научат. Тежината на електро е правопропорционална со вашата мрзливост. Колку е некој поголема мрза, толку и потежок ќе му е факсот. :) А и не само тоа, туку и вака има огромна тежина и бара целосна посветеност и мозгање на проблемите. Е тоа е тоа што електро го прави електро и токму затоа го сакам овој факултет. Стварно излегуваат добри електроинжинери помалку или повеќе. Не те пуштаат да дипломираш додека стварно не покажеш дека си спремен да бидеш прав електроинжинер. ;) И затоа ќе констатирам без разлика што сум студент на овој факс, важи за еден од најперспективните факултети не само во Македонија, туку било каде во светот. Енергија, телекомуникација, информатика, електроника, софтверско и хардверско инжинерство секогаш ќе бидат барани во светот и затоа факултети што продуцираат вакви кадри секаде се просперитетни.

Што се однесува до Македонија, знаеме дека е класично срање од сите аспекти. Прашање е и колку голема важност ти игра дипломата, а колку врските при вработување. Изгледа второво повеќе натежнува и затоа се повеќе гледаме примери каде несоодветен кадар е на работа, а баш тие што се специјализирани за тоа работно место дремат дома, губат коси и се нервираат. Странство бе луѓе, таму е спасот. :D Ако не ве ценат тука, барајте спас на друго место, многу е заебан и ограничен овој балкански менталитет. Светот не е само Македонија, Србија, Хрватска, Босна, Словенија, Црна Гора, Бугарија и другите наши блиски и “братски“ држави (да не ги набројувам пошто останаа уште 2 буљашки држави од запад и југ. :D). Мора да мислиме глобално ако сакаме да не биде. Тоа што го учиме на факултет можеме да го примениме било каде во светот. Јас сум благодарен и среќен што за релативно евтина цена студирам информатика на квалитетен факс кај нас, додека “колегите“ мои од Америка плаќаат безмалку по 30 000$ за една година студии, а на крајот исто знаење ќе имаме. Што, они да не учат нешто повеќе или од вонземјани па се попаметни само затоа што плаќаат висока школарина? ;) Исти се математичките закони на било кое место од земјината точка, ист е програмскиот јазик C/C++, Java, C#, Visual C++ итн. итн., иста е електротехниката и струјните кола секаде во светот, значи има некои универзални закони кои важат секаде во светот и каде ти ќе ги научиш не е битно се додека ги знаеш!!! Затоа Македонија ја гледам како отскочна даска за мојата кариера натаму кај и да ме однесе ветерот т.е. парите. :D

Прав електрашки пост зачинет со многу филозофија и длабоко размислување. :D

Баш во Македонија со било кој факултет не ти се гарантира значаен просперитет.
Највеќе од вработување по партиска основа, вработување зашто мама и тато имаат врски итн.
Ќе се сложам дека електро е просперитетен факултет и еден од најдобрите кај нас иако е факинг тежок, бара посветеност 28 часа дневно не 24 за да без или со некој мали проблеми го поминеш.
Единствено што не ми се допаѓа е што има многу предмети кои не ги гледам како потребни во одредена студиска програма и под итно би требало тоа да се менува. Со или без факултет се понатаму ќе зависи од самиот тебе.
Фрустрирачки е да гледаш како некој што нема врска од IT до администрација иде во IT само зашто чичко/вујко му е таму head на IT, има уште многу вакви примери кај нас и жално е тоа.
Просперитет во Македонија НЕМА, кој може нека грабне шанса и нека бега надвор каде сигурно ќе биде позадоволен од животот и статусот во тоа општество.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom