Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

СО ДЕЛОВИ ОД МАКЕДОНИЈА, ГРЦИЈА, ЦРНА ГОРА И СРБИЈА

Ученици во албанско училиште прават мапа на „голема Албанија“

Сеа затоа шо им требаат гласовите на нашите сограџани у други круг штама на сите страни за видеото :pos:

Само по некоја периферна патриотско-домољубска инсталација крева страсти по малку на социјални мрежи/медиуми :D

Urime :icon_lol:

zatoa jas velam tie nesmeat da glasaat, nesmeat tie da odlucuaat za nasata drzava, zatoa tie sakaat prava, sakaat da ja grabnat drzavava, a se pravat mutavi deka tie bile obespraveni, a kojznae shto ima vo ramkovniot dogvor, mozebi makedonija e veke podelena vo ramkoviot dogovor, a plus nashive ne ostavaat da kazesh neshto neshto za niv, demek govor na omraza.[DOUBLEPOST=1556758754][/DOUBLEPOST]Рускиот експерт Модест Колеров вели дека Македонија постои само затоа што Бугарија сака така

Македонија наскоро ќе се распадне, земјата е во банкрот, а власта нема политичка волја да го реши прашањето со албанското малцинство. Ваков, екстремен, е ставот на рускиот експерт Модест Колеров, мислењето на директорот на руска новинска агенција Регнум го пренесува бугарското радио Дарик. Бугарите особено се заинтересирани за неговото мислење оти Колеров тврди дека Македонија постои само затоа што бугарија сака така.

Главниот фактор за сегашната стабилност во Македонија во моментов е фактот што Бугарите не сакаат да ја заземат.

Бившиот шеф на одделението за интер - регионални и културни односи во руската федерација вели дека наскоро етничките албанци ќе ја контролираат владата во Македонија, но дека нема целосно да ја преземат власта, па ќе се создаде слаба федерација. Колеров прогнозира дека идниот претседател на државата ќе биде албанец. Ја повика Србија што поскоро да се согласи за поделба на Косово.

,,Проблемите во Санџак ќе ескалираат. Терористичките движења беа уништени за сега, но кога ќе се подели Македонија, тие ќе се префрлат во Санџак,,.

Интервјуто е во време кога Македонија доби препорака за преогвори со Европската Унија и позитивна оценка за реформите. Ставовите на Колеров иако се лични тој важи за близок човек на поранешниот претседател Путин.

Шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров, по вечерашната средба со српскиот претседател Александар Вучиќ, на прес-конференцијата повторно зборуваше за ситуацијата во Македонија во контекст на, како што кажа, големоалбанските идеи.
lavrov_srbija.jpg

Одговарајќи на новинарско прашање во врска со Косово и пасивноста на ЕУ околу големоалбанските идеи, Лавров кажа дека „секако не може да не не загрижува пасивноста на ЕУ околу иницијативата што се појави од Тирана за т.н. Тиранска платформа, која е апсолутно нескриен повик за создавање Голема Албанија. Еве, неодамна, кога во Македонија имаше парламентарни избори, претседателот на Парламентот, на столот во својот кабинет го стави албанското знаме – во Македонија. Овие денови, шефот на албанската влада Еди Рама, гордо изјави дека токму тој од Албанија го иницирал законот во македонскиот Парламент, кој му дава на албанскиот јазик статус на државен јазик. На тој начин се прекршува Охридскиот договор, кој сите со олеснување го примивме, бидејќи ја олесни кризата во Македонија пред многу години“, изјави рускиот министер за надворешни работи.

Лавров констатираше и дека доколку сега „се урнат овие достигнувања, што толку тешко ги усогласувавме и во Македонија, и во Босна или било каде на Западен Балкан, тогаш ќе имаме основа да ја замолиме ЕУ да даде извештај на кој начин тие ги исполнуваат сопствените одлуки и колку одговараат на довербата која меѓународната заедница им ја дала“.

Ова не е лесна состојба-заклучи Лавров, објаснувајќи го рускиот став за непризнавање на Косово и бриселскиот дијалог меѓу Белград и Приштина, кој според Лавров, бавно се реализира поради пасивноста на ЕУ.

Последно уредено:
Оние „сите„ кои и‘ се изредија на Севердонија, дојдоа со очебијно очигледна цел; да му помогнат на се-де-се-то во времето пред референдумот.

Ако веќе следиш политика, со сега би требало да ти стане јасно дека најголемните бељи кои и‘ се правени на Македонија од надвор, се случуваа во времето од владеењето од ве-ме-ре-то. Комуњарата си гледаше сеир...

Тоа што Путин не доаѓа со Севердонија, тоа не е проблем од Путин, туку од Севердонија. Ако не сакаме да ги направиме Русите свои пријатели, тогаш нивното место (ќе) го завземаат други-на пример, вработените „на Кале„.

Тоа што Севердонија има неверојатни 200х200км земја, не значи дека сме небитни, туку значи дека самите (мислам на државниот врв) се понижуваме, претворајќи се себе во предмет за окупирање и освојување. Доволно е само да погледнеме колку војни се водени на нашава земја и ќе стане (барем малку) појасно дека не сме небитни. Битно е како ќе се поставиме во односите со другите држави и народи, а не колку долго ќе плачеме...
Мики, ти си мој изгубен брат во Христа!

Jas imam podobra ideja. Ti vaka kako dokazan bugaromrzec, od bugaromrzecka familija so direktivi so slemovi so se bujrum najdi si post kade go kritikuvas dogovorot so Bugarija. Da vidime dali strogo gi sledis direktivite od partijata ili imas i nekoe svoe Jas.[DOUBLEPOST=1556638445][/DOUBLEPOST]
Abe i vie pobugarcenite da mi jadite kurot so izvinenje vaka. Realno gledano samo za nijansa ste pomali gomna od random komunjar ili sarenolik kurton.[DOUBLEPOST=1556638826][/DOUBLEPOST]
Za koj sakas be xope, isto ti se fakja sega. Ili ete kazi Ti sto e najpametno i sekako obrazlozi zosto. Sepak ste idninata na republikata, nasata napredna i obrazovana mladina.
Не се сеќавам дали некаде сум коментирал за договорот со Бугарија, и за да не барам еве овде кежувам дека тој договор воопшто не ми се допаѓа. Не сум го читал, но од она што беше изнесено по медиумите, тој договор е прилично лигав. Наводно предвидува ревидирање на историјата, заедничка прослава на некои историски моменти и личности, да се ,,избришат,, срањата на татарите кои ги починиле овде како фашистички окупатори и слично. Не ми се допаѓа воопшто. Но од друга страна тој договор е нужно зло, одбирање на помалото зло. Тој договор, како и договорот со грците, отвара можност за опстанок на оваа држава, нуди перспектива и опстанок наместо продолжување на агонијата и сигурен распад. Ете имам и пишано дека на локалните избори во Кавадарци СДСМ изгуби само поради договорот со бугарија, разликата во гласови во корист на дпмне беше направена во Ваташа и нејзината околина а тоа е резултат на тоа што во Ваташа сеуште е силен споменот за стрелањето на 12-те деца од страна на татарите, сеуште има живи браќа и сестри на тие деца, нивни роднини, соселани.... и таму неможеш договорот со Бугарија да го претставиш ниту како нужно зло. Еве да ти кажам дека немам бугарски пасош ниту имам намера да вадам такво срање, додека твоите сопартијци од дпмне имаат сите и што е најстрашно мнозина од нив се чувствиуваат како бугари а не дека им треба папирот ради економски причини. Освен договорите со Бугарија и Грција не ми се допаѓаат и многу други работи, за некои, како за договорите, сметам дека се нужно зло а за некои дека се тотален промашај на власта. На пример, сметам дека се големо срање амнестијата за 27ми, пуштањето на Груевски да замине, ралвлечувањето на случаите на СЈО, реткото, слабото и бавно гонење на арамите од режимот на Грујо, срање е и да имаш луѓе како Мира дизел..... има многу работи кои се за критика и со кои власта ке мора да се справи на вистински начин или ке биде казнета на наредните избори.

..На пример, сметам дека се големо срање амнестијата за 27ми, пуштањето на Груевски да замине, ралвлечувањето на случаите на СЈО, реткото, слабото и бавно гонење на арамите од режимот на Грујо...
А трократното амнестирање на Заев не ти пречи ли? За Глобал, за барањето поткуп и за уцената на Груевски кога беше премиер.

Немојте да се налутите, посебно тие од постарата генерација, но ќе ја кажам вистината...вие сте тие што гласате и што државава ни е на вакво дереџе. Никој од младите не гласа, т.е. нема во државава. Заради тоа што вие ни ја унаказивте државата, наместо да гледате за интересите на Македонците, вие се грижите за интересите за Албанците.
Затоа нема млади веќе во Македонија. Се е раселено, а другото што остана не ни излегува на гласање.

Неважечки гласачки ливчиња се бројат во цензус?

Немојте да се налутите, посебно тие од постарата генерација, но ќе ја кажам вистината...вие сте тие што гласате и што државава ни е на вакво дереџе. Никој од младите не гласа, т.е. нема во државава. Заради тоа што вие ни ја унаказивте државата, наместо да гледате за интересите на Македонците, вие се грижите за интересите за Албанците.
Затоа нема млади веќе во Македонија. Се е раселено, а другото што остана не ни излегува на гласање.

toa e taka, no jas mislam deka i nie vo segasnosta sme malku vinovni shto si molcime kakvi vreminja doagaat a nie seushte si molcime, kako da ni e dobro vaka, a sega zalna vistna e deka i predvremeni parlamentarni izbori, da dojdat, vmro ke zagubi, poradi shto albancite ke glasaat za cdc. No koga ke razmislam podobro, ni vladata ne e vinovna, koga golemite sili se meshaat sekade i odlucuvaat za se.

toa e taka, no jas mislam deka i nie vo segasnosta sme malku vinovni shto si molcime kakvi vreminja doagaat a nie seushte si molcime, kako da ni e dobro vaka, a sega zalna vistna e deka i predvremeni parlamentarni izbori, da dojdat, vmro ke zagubi, poradi shto albancite ke glasaat za cdc. No koga ke razmislam podobro, ni vladata ne e vinovna, koga golemite sili se meshaat sekade i odlucuvaat za se.

Младите, а и другите, не знаат што треба да прават. Нема водач, нема кој да им каже што да прават луѓето, бидејќи нема да се свестат.

Западот игра многу паметно. Се што наредија Зајко и Жмицко да прават, се се оствари/направи.

Одамна уште сум кажал тука, целава оваа игра што се случува во Македонија е за да се направи голема аналбанија.

A Vie pomladive pre bi čistele klozeti vo Germanija...nego da rabotite nekoja fizički poteška rabota vo Severdžanov

Neli kaj nas e sramota Magister da raboti teška rabota( site se sega magistri)....

Вандализиран споменикот на Алексндар Велики во Атина. Дај грциве нека се решат, нивен е или не.

Вандализиран споменикот на Алексндар Велики во Атина. Дај грциве нека се решат, нивен е или не.
ако го вандализирале Ацика, којзнае што ќе му направеа на споменико на Вилипче варварино:icon_mrgr:
ќе му го извадеа и другото око ...

ако го вандализирале Ацика, којзнае што ќе му направеа на споменико на Вилипче варварино:icon_mrgr:
ќе му го извадеа и другото око ...
Требаше споменик на Заев да стават.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom