Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Onaka informativno si slusnal za Republika Kongo ? E aj sega vidi kako i se vika sosedot.
Доктор Конго
Откако беше Ахмети во посета на белиот дворец, некако не им цветаат рози во коалицијата. Законот за јазици одложен, комуникација помеѓу пратенички групи прекината, Бранко владиката во обид претепан, Беќо пак провоцира со паркирање, а Заев во изјавите за спорот со името станува бетер од Груевски, ќе го отварал грчкиот Устав...

Де нека се смират децата, таман стана интересно.
Аљи не пие нафта, гледа дека Зајко ја губи подршката и дека сигурно ќе изгуби на следните избори, сега работата му е да си осигура коалиција со ВМРО оти ако му фалат неколку пратеници лесно ќе си ги купи (Амди и останатата багра одма ќе се прешлепаат пак во ВМРО),
ако ДУИ не влезе во следната влада (ќе го нема изговорот победник-победник) тогаш која и да е некоја помала партија од албанските ќе сака да го среди ДУИ, има доста материјал за тоа.

DXoSA0pX4AA-i8Y.jpeg
Нов неочекуван расплет но најновата епизода во вечната сага за мерцедесот. Сега на реформската влада и текна дека уствари била доказ колава и сепак ќе си ја повозат уште некое време .

ДУИ беше спремна за паѓање на локални. Зошто Заев реши да ги спасува, уште не ми е јасно.
Оти никој не го очекуваше овој резултат на локалните, претпоставките беа да се задржат позициите од парламентарните, ама на ВМРО му се случи дебакал, веројатно луѓето сакаа да има промени, а кампањата за живот го нудеше тоа (на хартија).

Мој пост за ова од пред 1 месец:
I po nekoja slucajnost nasiot juzen sosed da se vikase Republika Makedonija , nie komotno mozevme da se vikame Demokratska Republika Makedonija ili Narodna ili Socijalisticka ili picke si materine Republika Makedonija.
Sepak bas me intersira kako herojot ke ja procesira informacijata pa da pocekame malce.

Во грција не ни постои официјален назив на регион „Македонија“ туку три провинции кои го содржат зборот “Македонија“

Затоа такво нешто нема да прифати никој
Soznam ke vidime.[DOUBLEPOST=1520413146][/DOUBLEPOST]
Во грција не ни постои официјален назив на регион „Македонија“ туку три провинции кои го содржат зборот “Македонија“
Pa toa i ti velam. Ne deka ke se napravi nekoj presedan na megjunaroden plan. Primerot so Republika Kongo i Demokratska Republika Kongo. Da ne pravime voopsto muabet deka ne se raboti za ime na drzava tuku za provincija vo nekoja drzava koja ima sosem drugo ime. Tuku ne ke da e toa makata .[DOUBLEPOST=1520413672][/DOUBLEPOST]
ДУИ беше спремна за паѓање на локални. Зошто Заев реши да ги спасува, уште не ми е јасно.
Da ne me sfatis pogresno ama vo poslednite godini mnogu raboti ispadnaja deka ne ti se bas jasni.

Последно уредено:
Soznam ke vidime.[DOUBLEPOST=1520413146][/DOUBLEPOST]
Pa toa i ti velam. Ne deka ke se napravi nekoj presedan na megjunaroden plan. Primerot so Republika Kongo i Demokratska Republika Kongo. Da ne pravime voopsto muabet deka ne se raboti za ime na drzava tuku za provincija vo nekoja drzava koja ima sosem drugo ime. Tuku ne ke da e toa makata .[DOUBLEPOST=1520413672][/DOUBLEPOST]
Da ne me sfatis pogresno ama vo poslednite godini mnogu raboti ispadnaja deka ne ti se bas jasni.
И тоа ли од Кале му наредиле?

Ултиматум на командант Форина....

Партиите имаат една недела да најдат решение за Законот за јазиците

Претседателот на Собранието Талат Џафери синоќа се обиде да објасни зошто вчера не дојде до решение за амандманите за Законот за јазиците, со кој се унапредува употребата на албанскиот јазик.

Џафери рече дека немало доволно гласови за да продолжи постапката бидејќи некои од пратениците на СДСМ се изјасниле дека нема да гласаат за законот.

^ Опааа дел од сдсм се бунтува дали има врска тука средбата мицко-зајо

Џафери рече дека е подготвен да закаже уште една седница на која директно ќе се гласа за донесување на Законот за употреба на јазиците без притоа да се прифати разгледување на 35-те илјади амандмани кои опозициската ВМРО-ДПМНЕ ги поднесе. Според Џафери, ВМРО-ДПМНЕ ќе има право на процедурална забелешка. Предупреди дека Собранието не смее да биде заложник за никого.
^ освен од претседателот на собранието очигледно.

Претседателот на Собранието им дал една недела на политичките партии да најдат решение, затоа што можностите што тој ги имал како претседател се исцрпени.

^ требало ова во коминике да го напише.

И покрај несогласувањата во врска со решението за над 35.000 амандмани, според Џафери владејачкјата коалиција не е загрозена и ќе продолжат сите процеси кои парламентарното мнозинство ги има во Собранието, а од кои зависи и функционирањето и поддршката за самата Влада на премиерот Заев.

^^^^^ НИКАКО!!!!

Последно уредено:
Нека е честито, нека им се угоде на тие за кои доаѓа животот заразен со плава жолтица.

http://www.24vesti.com.mk/sednica-n...a-i-pesni-vo-republika-makedonija-kembridz-pr

Седница на Влада - Основан Ансамбл на албански народни ора и песни во Република Македонија, Кембриџ програма во средно нема да почне ни наредната учебна година

06.03.2018 | 21:39

Владата на денешната седница основаше национална установа Ансамбл на албански народни ора и песни во Република Македонија - Скопје, како непрофитна установа од областа на културата.

191511.jpg

Владината прес-служба соопшти дека ансамблот се основа „заради негување на играорната, вокалната и вокално-инструменталната фолклорна уметност на албанската заедница во Република Македонија“.

Понатаму, примената на наставни планови и програми по Кембриџ-програмата во средно образование нема да почне ни од наредната учебна 2018/2019 година, одлучи Владата на денешната седница.

Министрите ја разгледаа и ја усвоија информацијата за одложена имплементација на наставните планови и програми за прва година на гимназиското образование, средното стручно четиригодишно образование и за средното стручно тригодишно образование од учебната 2019-2020 година, соопшти прес-службата на Владата.

На денешната владина седница министрите исто така донесоа одлука за формирање Управен одбор на проектите „Самовработување со кредитирање“ и „Кредитирање на правни субјекти (микро и мали претпријатија) за отворање нови работни места.

Како што соопшти владината прес-служба, се работи за проекти кои се реализираат преку Агенцијата за вработување, а целта е доделување кредитни средства под поволни услови на правните субјекти кои сакаат да го прошират и развијат сопствениот бизнис, како и на невработените лица кои сакаат да го решат своето вработување.

Во рамки на Проектот за кредитирање на правни субјекти за отворање нови работни места постои можност за правните субјекти кои ќе вработат млади лица до 29 години да се одобруваат по 4.000 евра за едно новоотворено работно место, со максимален износ до 12.000 евра за вработување на три невработени млади лица до 29 години.

Ми мириса нешто. Пак со закани и уцени. Ма нека пукне веќе дај Боже навистина да се случи нешто и да се реши еднаш засекогаш. Или НИЕ или ТИЕ.

Движење за Илирида: Или донесете го Законот за албански јазик, или федерализација
http://kurir.mk/makedonija/vesti/dv...zakonot-za-albanski-jazik-ili-federalizacija/

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom