Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Бтв
Некој викаше кои су у дик чланови

00fed5b276b8a672bbfd27687228dd16.jpg

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Претпоставувам сме го следеле примерот на Хрватска, затоа што другите земји што го имаат системов се "бог-да-чува"... Плус интересна работа што ја пишува за нас:

Ahead of the 2011 election Macedonia added three parliamentary seats for expatriates. They were divided into three constituencies comprising Europe/Africa, Americas, and Asia/Oceania. The addition of overseas seats was contentious because only 7,213 people registered to vote from abroad, meaning that expatriate electors were vastly overrepresented in parliament.

Претпоставувам сме го следеле примерот на Хрватска, затоа што другите земји што го имаат системов се "бог-да-чува"... Плус интересна работа што ја пишува за нас:
Добро тоа може да го едитирам, убаво ме потсети :).Инаку кај нас во старт се оспоруваше и зошто да гласаат воопшто, не само зошто има пратеници од таму. А такви земји каде што гласа дијаспора се мнозинство.
Инаку и во хрватска ги имаше истите муабети и уште ги има затоа што дијаспората секогаш гласа за ХДЗ.

Што се пењавите околу дијаспорава уште, кога си ги раздигавме на клоци и ги сместивме таму кај што им е место во македонскиот политички систем - аут!
„Левица“ која беше партија која сум сигурен дека 90% интелектуалци ја гласаа освои 12-13 000 гласови на државно ниво, па немаат пратеник, а не овие „по пет долара за знамето што даваат“ го имаа оној немион павле саздов изгласан со 900 гласа.
Ниту некогаш биле релевантни мислењата на тие што идат таму, не резилат по светов, се тепаат со поповине, живеат по 50 години таму не знаат збор да бекнат на локалниот јазик. Има еден што го знам у Берлин живее од 60-ти години, нешто има како заварувач работено, не знае wc да побара на германски (а сигурно би пишувал на форумов за „благосостојбата“ во Македонија, да знае да упали pc) - таква пропала дијаспора? Мрш упм!
Жал ми е што во ист кош по грешка горат многу млади прогресивни, школувани фаци што живеат по Виена, Љубљана, Берлин, Копенхаген, кои се испобегани од гнасотилациве кои им ги нанесе режимов во последниве 10 години, па не го издржаа притисокот.

1. Ne svitkal kicma, bese primoran.

2. Zaev e beskicmenjak i sam e spremen toa da go napravi, samo da im se ulize, eve pak se cenka do interesite na drzavata. Grujo ispadna naiven, zema krediti gi spuka i sega lesno manipuliraat so nego.

Igranje pod stranski noti e neophodno za zal. Majsorijata e pritoa da se napravi minimalna steta na drzavata vo nas slucaj. So tek na vreme toa da prerasne i vo odnos kade ke imame i nie nekakva korist. Toa e proces koj faka vreme za zal. Razlikata e sto grujo mislese deka moze da go ubrza toj proces i da pocne da nosi nekoj pobitni odluki samostojno. Lekcijata e valjda naucena ke vidime denovive.

1. Како и зошто бил приморан? Другата страна има leverage за да може да приморува/уценува. Како ги учеа транзициските политичари во 90тите децата нивни - сине полега со дрогите ако те разберат, на тато ќе му направиш проблем.

2. Заев дали е бескичмењак или не неможеме да знаеме, тоа е лична твоја перцепција. Не бил на позиција decision maker ни па преговарач од кого нешто се одлучува. Ценкањето со интересите на државата во корист на личен интерес е својство на секој политичар поготово ако е во ситуацијата како во точка 1. Од тука, Грујо дозволи против државниот интерес да се воведат паралелни институции како би си го заштитил личниот интерес, во спротивно ќе одеше до крај уставно да го заштити поредокот во државата и никогаш немаше да прифати Пржински преговори и договори.

Што е минимална штета за државата? Незнам дали сфаќаш колку ти се опасни размислувањава, поготово кога збориш за материја која подлежи на субјективен суд, а се има ефект и директна последица кон државата и нејзиното население.

Бтв
Некој викаше кои су у дик чланови

00fed5b276b8a672bbfd27687228dd16.jpg

На Бедредин Ибраими уште во првиот ден кога го ставија за член на ДИК го вработија син му во некоја државна агенција. Така да, @Brutus може и породица Ибраими да гласала за вас.

Francija, italija, portugalija se bog da cuva? Imas uste edno 60tina drzavi kade se glasa samo posto se edna izborna edinica glasot se broi vo lokalnoto izborno mesto kade se prijaveni. Taka e vo aus, uk, usa itn

Што се пењавите околу дијаспорава уште, кога си ги раздигавме на клоци и ги сместивме таму кај што им е место во македонскиот политички систем - аут!
„Левица“ која беше партија која сум сигурен дека 90% интелектуалци ја гласаа освои 12-13 000 гласови на државно ниво, па немаат пратеник, а не овие „по пет долара за знамето што даваат“ го имаа оној немион павле саздов изгласан со 900 гласа.
Ниту некогаш биле релевантни мислењата на тие што идат таму, не резилат по светов, се тепаат со поповине, живеат по 50 години таму не знаат збор да бекнат на локалниот јазик. Има еден што го знам у Берлин живее од 60-ти години, нешто има како заварувач работено, не знае wc да побара на германски (а сигурно би пишувал на форумов за „благосостојбата“ во Македонија, да знае да упали pc) - таква пропала дијаспора? Мрш упм!
Жал ми е што во ист кош по грешка горат многу млади прогресивни, школувани фаци што живеат по Виена, Љубљана, Берлин, Копенхаген, кои се испобегани од гнасотилациве кои им ги нанесе режимов во последниве 10 години, па не го издржаа притисокот.
Па куде су тија да гласав?
Толко прогресивни а не гласав џа не спасив овде [emoji23]

На Бедредин Ибраими уште во првиот ден кога го ставија за член на ДИК го вработија син му во некоја државна агенција. Така да, @Brutus може и породица Ибраими да гласала за вас.
Се е можно, ВМРО пробува идеолошки да ги придобие албанците ама не им успева па мроа да ги поткупува. СДС се на иста линија културолошки и идеолошки и немаат потреба од поткуп.[DOUBLEPOST=1481808523][/DOUBLEPOST]

Тие се толку паметни умни и отидени пошто се репресирани од ВМРО (а не затоа што добар дел од нив се деца на комуњари со добра пара и можат да си дозволат да студираат надвор или зимаат стипендии преку сорос), само не се разбираат во избори па заборавиле да се пријават да гласаат. Ај следен пат 600-700.000 гласови плус за сдс од дијаспора. Еден пратеник ќе им тежи 200.000 гласови.

Во која и каде како се вика или па бош муабети?

Имаш право, тоа све нема право на живот, све треба да се убие!!! А камо ли да гласа или недај боже да пишува на форум.

Во која и каде како се вика или па бош муабети?

Синот на Бедредин Ибраими, член на ДИК од ДПА од пред две-три недели бил примен на работа во Агенцијата за цивилно воздухопловство, тврдат за Сакам да кажамвработени во Агенцијата.

Па види, имам некои пријатели во Манхајм и во Франкфурт. Треба до Берлин да идат со цела фамилија, карти за воз, авион, спиење. Исто имам еден пријател во Вердер - потполно истиот изговор го има. Така мислиш лесно е да праиш екскурзии, а знаеш дека си избегал од овој пекол и сакаш да го забораиш побрзо.
Тие се луѓе отидени пред скоро време таму и не се богаташи, уште се борат да се приспособат, плаќаат кирии, имаат големи трошоци.
Оваа скапа лакрдија со избори у дијаспора мора да се забораи под итно. Само зијан е државава од нив.

Имаш право, тоа све нема право на живот, све треба да се убие!!! А камо ли да гласа или недај боже да пишува на форум.
Тоа се муабетите на Фрчкоски и уште не им иде памет. Типот кај е мрсен, кај доаѓа од село, кај се возел со штипки на бицикло и и главна работа му било да носи бурек на професори коа бил асистент со години им ја продава оваа приказна на хардкор комуњарите дека они се паметни бањати и избрани да носат одлуки а другите се... другите се грешка што се родиле. Колку демократски.

1. Како и зошто бил приморан? Другата страна има leverage за да може да приморува/уценува. Како ги учеа транзициските политичари во 90тите децата нивни - сине полега со дрогите ако те разберат, на тато ќе му направиш проблем.

2. Заев дали е бескичмењак или не неможеме да знаеме, тоа е лична твоја перцепција. Не бил на позиција decision maker ни па преговарач од кого нешто се одлучува. Ценкањето со интересите на државата во корист на личен интерес е својство на секој политичар поготово ако е во ситуацијата како во точка 1. Од тука, Грујо дозволи против државниот интерес да се воведат паралелни институции како би си го заштитил личниот интерес, во спротивно ќе одеше до крај уставно да го заштити поредокот во државата и никогаш немаше да прифати Пржински преговори и договори.

Што е минимална штета за државата? Незнам дали сфаќаш колку ти се опасни размислувањава, поготово кога збориш за материја која подлежи на субјективен суд, а се има ефект и директна последица кон државата и нејзиното население.

1. Se sprotistavi na stranskite interesi, mislese deka doslo vreme da e mal faktor i deka moze da nosi nekoj odluki koj ocigledno i ne bile taka sitni. Drugata strana bese/seuste e tolku nesposobna da i na vakva situacija nemozat fer da dobijat izbori. Toj leverage nekoj im go dade za moze da se dogovori podocna so pobednikot. Win win situacija stvorija zatoa sega moze i da ne se mesaat i da ja trgnat poddrskata za sjo ako resat, duri i razgovorite da gi napravat seceni/lepeni ako resat. Ke vidime sto ke resat.

2. Da moja licna percepija e. Nikad ne bi sakal da doznaam na nacinot sto ti vikas. Ako e dobar lider/politicar ke me ubedese deka ne e takov. Ne me ubedi. Ima cel kup govori, intervjua i sredbi so luge sto se protiv drzavata. Dovolen dokaz e za toa vo koj pravec ke ja tera drzavata

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom