Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
СЛОВЕНИ????? Грешка во терминологија.

Никаде во старите записи од пред Кирил и Методиј неможе да се сретне зборот „Слаавјани“ (ов словени потекнува од уште поново време). Проверен податок, кој не го негира ниту МАНУ.

Пред Кирил и Методи, во записите се среднува терминот „склави“. Ако знаеме дека во тоа време на Балканот владее Римската империја и официјален јазик е латинскиот (помејскиот), ќе видиме дака во суштина во старите записи се зборува за РОБОВИ.

Значи официјалната историја сака да ни објасни дека на територијата на балканот во 6-7 век се населиле РОБОВИ.

1. Чиви робови биле тие и зошто тие луѓе римјаните ги нарекувале робови, ако овие дошле од зад карпатите?
2. Кои народи, во тоа време, биле римски робови на Балканот?

Во историјата се вели дека римскиот цар Јустинијан, владее од 527 до 565 (некаде ќе го сретнете како Управда) роден во Скопје направил поход против склавите преку Дунав, затоа што овие ја преминувале границата и ги пљачкале населбите од оваа страна на Дунав (Дунав е тогашна граница на римската империја). Значи Римјаните познавале „склави“ (читај РОБОВИ) од другата страна на Дунав. Дали се тоа пребеганите робови од Балканот кои бегале преку Дунав за време на, тогаш веќе, 7-8 вековното римско робство? Инаку зошто римјаните би ги нарекле „склави“?

За време владење на Јустин Втори (565-578) и Тибериј Втори (578-582) веќе се спомнува дека се Римската војска се судрува со склавите на своја територија. Тука има една работа која цело време намерно се избегнува да се потенцира.

КАКО ШТО ИМАЛО РОБОВИ „СКЛАВИ“ ПРЕБЕГАНИ ОД ДРУГАТА СТРАНА ДУНАВ, УШТЕ ПОВЕЌЕ ИМАЛО РОБОВИ „СКЛАВИ“ ОСТАНАТИ ДА ЖИВЕАТ НА ТЕРИТОРИЈАТА НА РИМСКАТА ИМЕРИЈА.

Веќе за време владење на Маврициус (582-602) царството го зафаќа масовна граѓанска војна и бунтови. Него го симнува од престолот и го погубува Фока (602-610) користејќи го општиот хаос во империјата зафатена од граѓанска војна и бунтови, но не успева да ги смири бунтовите.

ТОКМУ ЗА ВРЕМЕ ВЛАДЕЕЊЕ НА ОВИЕ ДВАЈЦА ИМПЕРАТОРИ ОФИЦИЈАЛНАТА ИСТОРИЈА ЈА ЛОЦИРА НАЈГОЛЕМАТА „ИНВАЗИЈА НА СЛОВЕНИТЕ“!!!!!

Значи, записите за судирите на ромејската војска со побунетите „склави“ (робови) и пребеганите склави преку Дунав, модерниве историчари си ги протолкувале како „ГОЛЕМАТА ПРЕСЕЛБА НА СЛОВЕНИТЕ“, иако во ниеден запис не се спомнуваат никакви словени.

Доказ биле уништените градови низ целиот балкан во тој период. Па нормално дека се уништени кога имало ГРАЃАНСКА ВОЈНА ВО ИМПЕРИЈАТА. Имало бунтови, судир меѓу поробените Македонци, Тракијци, Илири (склави, робови) и регуларната ромејска војска. Кога се бунтува поробен народ ги напаѓа поробувачите, а поробувачите ЖИВЕЕЛЕ ВО ГРАДОВИТЕ.

Тогаш на територијата на Македонија се формираат некакви кнежевства (слаби државички контролирани од локални склави)) кои римјаните ги нарекуваат „СКЛАВИНИИ“, или земји во кои власта ја презеле „склавите“, но многу брзо потоа успеваат да воспостават контрола врз тие територии.

Јас мислам дека тука лежи заблудата и фалсификатот за доселувањето на „СЛОВЕНИТЕ“ на Балканот и во Македонија.

Пред Кирил и Методи, во записите се среднува терминот „склави“. Ако знаеме дека во тоа време на Балканот владее Римската империја и официјален јазик е латинскиот (помејскиот), ќе видиме дака во суштина во старите записи се зборува за РОБОВИ.

Kaде можи да се најди тој податок, пошто јас како што барав на латински за РОБ е SERVUS

аман темава...63 страни...принт укоричување и тв новела....

просто и едноставно...не сум некој историчар но сум мамино и татино, дедино и бабино синче и внуче...едните родени во 50-те, другите во 20,те во окупирана Егејска Македонија и Врадарска бановина, прабаба ми бог да ја прости жива беше додека бев мал...таа пак родена во детроит бог знае кога...за Словени никој не ми кажа..ниту ми спомна....

знам дека ги лажеле Италјаните дека во селото подле макарони на дрва растеле....:vozbud::vozbud::vozbud:макароните на дрво се поиздржана лага од словените....за макароните овие им поверувале

сервус, ама и склавус, од тука произлегуваат подоцна и англиските „славе“ и „то серве“.

Etymology: Middle English sclave "slave," from early French esclave (same meaning), derived from Latin Sclavus "Slav"
1 : a person who is owned by another person and can be sold at the owner's will

Е сега, објаснувањето на зборот (од страна на западните лингвисти и историчари) е дека ПАЗИ:

ЗБОРОТ СЦЛАВЕ „СКЛАВИН“ ПРОИЗЛЕГУВА ОД ЗАРОБУВАЊЕТО НА СЛОВЕНИТЕ, „Славјаните

Ама не можат да го избегнат фактот дека зборот „склави“, „“сцлаве“ се јавува барем 3 века бред да се појави зборот „славјани“. Не можат да го избегнат тој факт, ама никаде не го истакнуваат. Секој си го тумачи по свое. Во секоја историја која се служи со извори (Јас погоре цитирав факти од “Историја на Византија“ на Острогорски) ќе сретнеш дека во старите извори се зборува за „склави“, ама историјата ПРИФАТИЛА ДЕКА ТОА СЕ ВСУШНОСТ СЛОВЕНИТЕ КОИ ГО НАСЕЛИЈА БАЛКАНОТ. И секаде, без исклучок стои тој коментар. Каде ќе сретнеш извор за словените, ВИКА „ТИЕ СЕ ЗАПИШАНИ КАКО СЦЛАВИ, ама имаш звездичка „*“ и во фуснота ти пишува „СЕ МИСЛИ НА СЛОВЕНИТЕ“

Зборот сцлаве е користен латински збор за роб, слуга уште пред 6 век, и од истиот потекнуваат зборовите во англискиот, францускиот, германскиот, шпанскиот, италијанскиот со истото значење „роб, слуга“ сцлаве, есцлаве, ...

Тоа е потеклото на зборот СЛОВЕН. Историските извори тоа го потврдвуваат. Зборот СЛОВЕН сите историчари во светот го поврзуваат со зборот „сцлав“ од историските извори. А тој збор има значење на роб, слуга.

Кој сака сеуште да се идентификува со тој термин???? :vozbud:

Kaде можи да се најди тој податок, пошто јас како што барав на латински за РОБ е SERVUS
SERVE = SERVIA, servo motor, servis, serva = prisluznik, vrsi rabota, sluguva, servira, = Drzva formirana od Vatikan, za da se Podriva Vizantija... Vulgarno = .... Vulgaria...znaete sto znaci....

Поента:

1. зборот SCLAVE се јавува во најстарите “византиски“ (т.е. ромејски) извори као назив за робови. Се јавува и во 6 век, како назив за тие што ја уриваат ромејската власт на балканот.

2. зборот „славјанин“ или “slav“ се јавува во десети век, по ширењето на македонската писменост од страна на Кирил и Методија.

3. Западните лингвисти тврдат дека етимологијата на зборот slave потекнува од латинскиот sclave, ама дека се јавил како последица на заборувањето на словените????

4. Исто така западните, ама сега историчари, тврдат дека СПОРЕД ИСТОРИСКИТЕ ПОДАТОЦИ зборот sclave е најмалку 3 века (јас велам многу повеќе) постар од зборот slav, и дека кога се спомнува sclave во истите, всушност се мисли на slav.

Збуњола??????

Како може зборот кој што е постар да има корен во зборот кој прв пат се јавува најмалку 3 века по касно и истовремено секогаш кога ќе се сретне „постариот“ збор во историската литература да се тврди дека се однесува на појавата на „помладиот“ збор.

Нели е ова фасцинантно???? Да не кажам „славистично“???

Македонци биле и светите маченици Пасикрат и Валентион. Во врска со нивното потекло во нивното житие читаме: "Учениците Христови Пасикрат и Валентион беа од градот Доростол Македонски.
Тие беа римски војници, но христијани." (Житија... мај, стр. 592).
Во продолжение читаме дека и тие биле означени како Словени, иако живееле во 3 и 4 век!
Во врска со ова читаме: "Овие свети маченици Словени, пострадаа во 302 година".( с. 595).

???????????????????????????????????????????????????????????????/alo,slavsi

Македонци биле и светите маченици Пасикрат и Валентион. Во врска со нивното потекло во нивното житие читаме: "Учениците Христови Пасикрат и Валентион беа од градот Доростол Македонски.
Тие беа римски војници, но христијани." (Житија... мај, стр. 592).
Во продолжение читаме дека и тие биле означени како Словени, иако живееле во 3 и 4 век!
Во врска со ова читаме: "Овие свети маченици Словени, пострадаа во 302 година".( с. 595).

???????????????????????????????????????????????????????????????/alo,slavsi
Доростол (Дуросторум, Др'ст'р; Силистра) е град во Бугариjа. Наогьа се на реката Дунав. Во средните векови е имал голема улога во Бугарското царство. Бил е главен патриархиски град и важна крепост.
Иначе е родно место на последниот велик Римски полководец Аециj - коj e победил Атила на Каталанското поле.
1600px-SilistraPanorama1.jpg

Доростол (Дуросторум, Др'ст'р; Силистра) е град во Бугариjа. Наогьа се на реката Дунав. Во средните векови е имал голема улога во Бугарското царство. Бил е главен патриархиски град и важна крепост........

БАЕЊЕ ЗА СЕКАКВА БОЛЕСТ
...„Еве ја, синко Велјане, твојата болест, му рекла, ја, на кацијава ми се јави."
„Арно ти се јави, бабо, и рекол Велјан, ами што болест ми е, мори бабо?"
„Црвеница ти е, синко, му рекла, ич не бери гајле,
ќе ми ти оздрави веднаш,
оти мене мошне ми е по рака."
„Ами да нe е гревота, мори бабо, дека ми баеш?" и рекол Велјан.
»Ууу, синко, како е гревота, кога моето баење и поповите го пеат!" му рекла бабата.

МАРКО ЦЕПЕНКОВ

Море блгар,кој да ти забае тебе?
Гледаш ли дека е 302 год.Како да ја исправиме неправдата што се запишани дека се од Македонија?
Кој ти е крив што племето ти дошло подоцна со векови,и не биди смешен,каде имало тогаш блгари(ја) ваму,кога била таму во Азија?
Гледаш како никој од славсите не смее да зуцне,кај се најде па ти?

Море блгар,кој да ти забае тебе?
Гледаш ли дека е 302 год.Како да ја исправиме неправдата што се запишани дека се од Македонија?
Кој ти е крив што племето ти дошло подоцна со векови,и не биди смешен,каде имало тогаш блгари(ја) ваму,кога била таму во Азија?
Гледаш како никој од славсите не смее да зуцне,кај се најде па ти?

Колега Анавено, апелирам кон спокоен тон за дискусиjа.
Сакам да те питам дали верваш на Александар Донски? Штото Ацето е писал следното:

Познато е дека градот Доростол се наоѓал на реката Дунав (близу денешната бугарско-романска граница). Доростол е старото име за градот Силистра. Значи, овој град се наоѓал далеку од Македонија, а познато е дека тој никогаш не влегувал и во темата Македонија (византиска административна област, која во 8 век била формирана главно на територијата на денешна Тракија, но и во дел од етничка Македонија). Оттаму се поставува прашањето: зошто во ова житие градот Доростол е наречен македонски? Дали во етничка Македонија или во темата Македонија (главно денешна Тракија) имало некоја друга населба со истото име? Или пак станува збор за грешка во врска со името на овој град (во смисла дека наместо Доростол треба да стои име на град што и навистина се наоѓа во Македонија)?
http://www.makedonskosonce.com/broevis/2003/sonce477/Tekst44.htm
---
А знаеш ли што означава името Пасикрат? Името не е словенско а е грцко според овоj Речник и означава "Всевластен".

А годината 302 се срекава само у некои Македонски саjтови. Секаде другаде годината е 228 г. след Христа. (т. е. 74 години порано)

Е па,колега,она за баењето останува.
Читај го житието на Свети Јован Златоуст,предмалку го цитирав тој дел на друг пост,и не мешај Баби и жаби.
Зошто некој блгар не се замеша по прашањето на славси пред славси,и тоа на незгодни географски места?
Дали во блгарските изданија,поимот "словенски овци" е заменет со нешто друго?
Ај нека биде по твое,од каде па сега славси уште порано?

А знаеш ли што означава името Пасикрат? Името не е словенско а е грцко според овоj Речник и означава "Всевластен".

А годината 302 се срекава само у некои Македонски саjтови. Секаде другаде годината е 228 г. след Христа. (т. е. 74 години порано)

На тој сајт гледам детски товари,детски магазини,..jak izvor....
Неисе...
Името му било Свевласт (сила,моќ) и не е словенско. А?
Е па види батка,тој што го напишал тоа,немал поим дека payas=vital spirit , power и е од Санскритот,и ете ти го цел гугл,а ние и санскритот сме ко г`з и гаќи....

Може да е и иранско,ама не и гејско.

p.s..
еве ти порелевантен линк..
-cracy
from M.L. -cratia, from Gk. -kratia "power, rule," from kratos "strength," from PIE *kratus "power, strength" (see hard). The connective -o- has come to be viewed as part of it.
hard (adj.)
O.E. heard "solid, firm, not soft," also "severe, rigorous, cruel," from P.Gmc. *kharthus (cf. Du. hard, O.N. harðr "hard," O.H.G. harto "extremely, very," Goth. hardus "hard"), from PIE *kratus "power, strength" (cf. Gk. kratos "strength," kratys "strong").

Seti se na Pelazgizkiot zbor KART (GRAD,TVRDINA,TVRDO ILI HARD ILI KARTAGINA I POSLE ZBORI DEKA E GEJSKI ZBOR.

A bidejki sme Vaka so Sanskritskiot,eve ti uste eden primer za hard=kaRkuTal=hard of costive bowels, as not amenable to mild purgatives
strong=kRtavIrya,kRtvya

Koj e Pasikrat?
Toj e payas+kratus od PIE Sanskritot ili TEPAJ KRTO (TVRDO) i ete go tvoeto Всевластныј (гејски.).

Е па,колега,она за баењето останува.
Читај го житието на Свети Јован Златоуст,предмалку го цитирав тој дел на друг пост,и не мешај Баби и жаби.
Зошто некој блгар не се замеша по прашањето на славси пред славси,и тоа на незгодни географски места?
Дали во блгарските изданија,поимот "словенски овци" е заменет со нешто друго?
Ај нека биде по твое,од каде па сега славси уште порано?

Таа тема е доста длга, може би сум изпуштил суштината на спора. (се пак дадов мисленье само за градот Доростол).
Односно произходот на словените - средновековните хроничари за прв пат забелезват постоенето на словените окол 500 г. след Христа.
Има некои хипотези (а и апсрудни теории) за некаква античност на словените. Например една руска хипотеза директно сврзва Руснаците с Етруските. Коллку ме е - мегьу "Руски-Етруски", разликата е само две букви. По подобни начини могат да се сочинат какви ли не небивалици.
Истината е, што до новата ера словените се уште не са били обособени езиково като "словени". Те са биле во едно езиково семеjство со германските и балтиjските народи (литовци, латиши, естонци). Било така нареченото "Балто-Словенско езиково семеjство").

Еј Пере,ај ни кажи барем едно име од 7 АНТИ.:pos2:
И второ,кога толку се измешале со блгарите,кажи ни барем едно нивно име од принц,витез,владетел,баџанак,овчар,пеач,поп или што било..:pos2:

Ние во МК си имаме Брсјаци,Струмјани,Драговити и кои уште не.

п.с.
Пере,тоа средновековните хроничари биле необјективни:pos2:,заборавиле да ги пишат имињата им (ви)?:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom