Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Зависи од која гледна точка...Некогаш можеби е доблест да...Ама во некои случаеви преминува во патетика.
Од една страна скромноста е доблест, позитивна човекова карактеристика, реткост меѓу луѓето,приземјеност и задоволство со она што го поседуваш.
Од друга страна е недостаток на амбиција, помирување со судбината ...
Не знам како да окарактеризирам оваа особина...
[vladimir];3147508 напиша:Ај ако сакаш вака фино и културно образложи ми како тоа скромноста е патетична, не е на одмет и некој пример :smir:.
Инаку за мене скромноста е доблест, карактеристика на зрели (стабилни) личности со морални вредности. Скромноста барем за мене не е она што сите го помислуваат прв пат. Не ја мерам материјално ниту пак дали некој се задоволува со повеќе или помалку. За мене лично е едноставност и некој душевен мир, реалност и приземност.
[vladimir];3147508 напиша:Ај ако сакаш вака фино и културно образложи ми како тоа скромноста е патетична, не е на одмет и некој пример :smir:.
Инаку за мене скромноста е доблест, карактеристика на зрели (стабилни) личности со морални вредности. Скромноста барем за мене не е она што сите го помислуваат прв пат.. За мене лично е едноставност и некој душевен мир, реалност и приземност.
Нов буда.не мериш материјално,ама мине порше карера и ти не ја мериш-а и типката у поршето:wink:,или перцепција имаш погрешна,или ги игнорираш...сеедно туку акозначи сеедно ти е-кој опљачкаљ,убил-зел пари и обичен скромен чесен граѓанин???Не ја мерам материјално ниту пак дали некој се задоволува со повеќе или помалку
Нов буда.не мериш материјално,ама мине порше карера и ти не ја мериш-а и типката у поршето:wink:,или перцепција имаш погрешна,или ги игнорираш...сеедно туку ако
значи сеедно ти е-кој опљачкаљ,убил-зел пари и обичен скромен чесен граѓанин???
јас би сакал психите да казнети.
.
.Ајде да видиме што вика мрежата за зборот “скромност“Пак не дефиниравте што е скромноста пошто очигледно колку личности толку дефиниции за скромноста па за еден е патетика за друг е мир а за трет доблест.
Јас ќе кажам за мене што претставува. Скромноста ми значи да не се дигам премногу, да не се правам дека сум најпаметен и дека се знам и да бидам задоволен со тоа што го имам, што не значи дека нема да пробам со сите сили и средства да се унапредам на секое можно поле ама не мора цел свет за тоа да знае.
его.ком.мк напиша:Скромноста е ретка доблест која ги одделува позитивните личности од останатите. Таа е својствена за развиени и зрели личности со високи морални вредности и достигнувања. Скромниот човек зрачи со некоја едноставност, мир и спокојство, пријатен е за околината и вистинско задоволство е да се биде во негово друштво. Тој е уверен во своите достоинства, но во исто време има јасна претстава и за своите слаби страни.
wikipedia напиша:Standards of modesty (also called demureness or reticence) are aspects of the culture of a country or people, at a given point in time, and is a measure against which an individual in society may be judged. Though the term can be applied to both men and women, and boys and girls, it is most commonly applied to women and girls.
Modesty is most often rendered as humility, shyness, or simplicity. The general principles of modesty include:
* Avoiding attracting attention to oneself by moderating one's actions or appearance;
* Downplaying one's accomplishments (see humility);
* Avoiding insincere self-abasement through false or sham modesty, which is a form of boasting.
дикшнари.ком напиша:mod⋅es⋅ty
1. the quality of being modest; freedom from vanity, boastfulness, etc.
2. regard for decency of behavior, speech, dress, etc.
3. simplicity; moderation.
Merriam Webster напиша: