Скромност-мана или доблест

Скромоноста е Доблест, многу голема и многу ретка. Секоја чест на оној кој ја поседува!

Скромноста е доблест ,значи дека човекот се сака себеси онаков каков е , задоволен е со тоа што го поседува ,не бара многу ,ги прифаќа луѓето такви какви се и по мене најзначајно , што е во хармонија со себе и околината.

Зависи од која гледна точка...Некогаш можеби е доблест да...Ама во некои случаеви преминува во патетика.

Зависи од која гледна точка...Некогаш можеби е доблест да...Ама во некои случаеви преминува во патетика.

Ај ако сакаш вака фино и културно образложи ми како тоа скромноста е патетична, не е на одмет и некој пример :smir:.

Инаку за мене скромноста е доблест, карактеристика на зрели (стабилни) личности со морални вредности. Скромноста барем за мене не е она што сите го помислуваат прв пат. Не ја мерам материјално ниту пак дали некој се задоволува со повеќе или помалку. За мене лично е едноставност и некој душевен мир, реалност и приземност.

Од една страна скромноста е доблест, позитивна човекова карактеристика, реткост меѓу луѓето,приземјеност и задоволство со она што го поседуваш.
Од друга страна е недостаток на амбиција, помирување со судбината ...
Не знам како да окарактеризирам оваа особина...

Од една страна скромноста е доблест, позитивна човекова карактеристика, реткост меѓу луѓето,приземјеност и задоволство со она што го поседуваш.
Од друга страна е недостаток на амбиција, помирување со судбината ...
Не знам како да окарактеризирам оваа особина...

"Разумот е скапоцен камен кој најубаво сјае во рамките на скромноста".
Можеби многу пати скромноста ја поврзуваме со некој пад, болка или допирање до дно, но причината за скромност не е секогаш во високо поставените стандарди што личноста си ги дала и во свесноста дека нема да ги исполни ако целиш на тоа.

[vladimir];3147508 напиша:
Ај ако сакаш вака фино и културно образложи ми како тоа скромноста е патетична, не е на одмет и некој пример :smir:.

Инаку за мене скромноста е доблест, карактеристика на зрели (стабилни) личности со морални вредности. Скромноста барем за мене не е она што сите го помислуваат прв пат. Не ја мерам материјално ниту пак дали некој се задоволува со повеќе или помалку. За мене лично е едноставност и некој душевен мир, реалност и приземност.

Во одредени граници е доблест.Кога ќе ги премине границите веќе ми е патетично.На пример некој се задоволил со помалку а не вложил малку труд за тоа со што се задоволил да биде нешто повеќе и поубаво...Едноставно зацртува една работа и ја тера додека стигне до степенот што тој го зацртал...не колку што може...Значи може повеќе а не се труди од причина што се задоволува со мали работи и не оди во екстремности да постигне повеќе во животот...На тоа мислев.:smir:

[vladimir];3147508 напиша:

Инаку за мене скромноста е доблест, карактеристика на зрели (стабилни) личности со морални вредности. Скромноста барем за мене не е она што сите го помислуваат прв пат.. За мене лично е едноставност и некој душевен мир, реалност и приземност.

:vozbud:Нов буда.не мериш материјално,ама мине порше карера и ти не ја мериш-а и типката у поршето:wink:,или перцепција имаш погрешна,или ги игнорираш...сеедно туку ако

Не ја мерам материјално ниту пак дали некој се задоволува со повеќе или помалку
значи сеедно ти е-кој опљачкаљ,убил-зел пари и обичен скромен чесен граѓанин???

јас би сакал психите да казнети.

Што зборите бе луѓе? :shok: Darkheart, Blackout... за каков недостаток на амбиција зборите?

Скромност е она кое си го сработил да немаш потреба да го кажеш на целиот свет и вистинската сатисфакција да ја најдеш во сработеното а не во заслугите од истото. Амбиција е чувство кое пред тоа треба да го доживеете и инспирација во истото треба да барате во други нешта, и нема потреба скромноста или нескромноста да доаѓа на помош.

Единствена негативна особина во која може овој збор да се напише е онаа лажна скромност, кога луѓето се праат фини и се повлекуваат со што знаат дека ќе испровоцираат уште повеќе да бидат пофалени и така нивното его уште повеќе да летне во облаци.

:vozbud:Нов буда.не мериш материјално,ама мине порше карера и ти не ја мериш-а и типката у поршето:wink:,или перцепција имаш погрешна,или ги игнорираш...сеедно туку ако

значи сеедно ти е-кој опљачкаљ,убил-зел пари и обичен скромен чесен граѓанин???

јас би сакал психите да казнети.

Да brand new buddha.
Примерот со порше карера и не пали баш кај мене, тоа ако погледнам згодна женска немора да значи дека не сум скромен, згодните девојки не се реткост па да бидам нескромен и да посакувам некоја.

И нeзнам како баш како тоа задоволување со повеќе и помалку до поврза со тоа дали некој убил или пљачкал. Зборев за амбиции и цели во животот. Сега појасно е?

Скромноста е поврзана со приземјеноста, не со летање во облаци. А ако имаш некој квалитет што заслужува да се искаже слободно покажи го таму каде што треба, не само да бидеш горд на него.

Пак не дефиниравте што е скромноста пошто очигледно колку личности толку дефиниции за скромноста па за еден е патетика за друг е мир а за трет доблест :).

Јас ќе кажам за мене што претставува. Скромноста ми значи да не се дигам премногу, да не се правам дека сум најпаметен и дека се знам и да бидам задоволен со тоа што го имам, што не значи дека нема да пробам со сите сили и средства да се унапредам на секое можно поле ама не мора цел свет за тоа да знае :).

Пак не дефиниравте што е скромноста пошто очигледно колку личности толку дефиниции за скромноста па за еден е патетика за друг е мир а за трет доблест :).

Јас ќе кажам за мене што претставува. Скромноста ми значи да не се дигам премногу, да не се правам дека сум најпаметен и дека се знам и да бидам задоволен со тоа што го имам, што не значи дека нема да пробам со сите сили и средства да се унапредам на секое можно поле ама не мора цел свет за тоа да знае :).
Ајде да видиме што вика мрежата за зборот “скромност“

его.ком.мк напиша:
Скромноста е ретка доблест која ги одделува позитивните личности од останатите. Таа е својствена за развиени и зрели личности со високи морални вредности и достигнувања. Скромниот човек зрачи со некоја едноставност, мир и спокојство, пријатен е за околината и вистинско задоволство е да се биде во негово друштво. Тој е уверен во своите достоинства, но во исто време има јасна претстава и за своите слаби страни.

Скромност ако се сложите би го превел со modesty. Па така за modesty, на мрежата има:
wikipedia напиша:
Standards of modesty (also called demureness or reticence) are aspects of the culture of a country or people, at a given point in time, and is a measure against which an individual in society may be judged. Though the term can be applied to both men and women, and boys and girls, it is most commonly applied to women and girls.

Modesty is most often rendered as humility, shyness, or simplicity. The general principles of modesty include:

* Avoiding attracting attention to oneself by moderating one's actions or appearance;
* Downplaying one's accomplishments (see humility);
* Avoiding insincere self-abasement through false or sham modesty, which is a form of boasting.

дикшнари.ком напиша:
mod⋅es⋅ty
  
1. the quality of being modest; freedom from vanity, boastfulness, etc.
2. regard for decency of behavior, speech, dress, etc.
3. simplicity; moderation.

Merriam Webster напиша:
modesty

1 : freedom from conceit or vanity
2 : propriety in dress, speech, or conduct

Може кој како сака да си ја толкува. За некој и педофилијата е во ред, ама не значи дека ќе му дозволиме да ебе деца и да се извади на муабетот “за мене тоа е океј“. Се знае шо е скромност.

Скромноста не е ни мана ни доблест.Скромноста е карактеристика на индивидуата.Човекот може да се просветли со нејзе но и без нејзе.

Скромноста може да биде и доблест и мана. Зошто? Доблест бидејќи ретко кој е таков човек кој кога ќе постигне нешто не се фали секаде. Ретко кој е таков кој го бива за нешто но сепак не се прокламира како најдобар. Ретко кој не сака многу, туку е среќен со она што го има.Тоа е скромноста.
Мана. Е ова е можеби позезнатиот дел. Скромноста е мана во случаите кога треба нешто да земеш за себе. Кога треба можеби да бидеш себичен. КОга треба своите интереси да ги ставиш пред тие на другите. Во тие моменти скромноста е мана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom