Скопје повторно без затворен базен!

Добро бе, каде вежбате? Каде се спремате! Спорт е, не се заборава пливањето, ама треба редовен тренинг!
Па "за прво време" ќе тренираат на суво (читај ќе трчаат негде околу базен или у теретана) -во овој стил добив одговор кога сакав да го запишам помалиот.
Не знам дали ја гледавте емисијата на телма со Наташа и Сашо Поповски од МОК на слична тема (и споредбата колку пример во Холандија и тука се вложува, какви претходни селекции се вршат со антрополошки мерења, колку чини сопствениот и влогот на клубот во еден пливач носител на медали кој ќе ја претстави таа држава и секако последиците од недостатокот од развој на овој спорт). Состојбите не се воопшто добри, посебно за овој пливачите.

Да ама во мојата генерација децава веќе почнаа да му ги рушат рекордите на Маленко и тоа на многу помали години од него. А и децава што доаѓаат, што имаат сега 8-9 години се навистина таленти и жално е да се испуштат.

Сениорските рекорди(некои како 200 слободно, пеперутка) се сеуште во негова сопственост и се тешко достижни:smir:

Сениорските рекорди(некои како 200 слободно, пеперутка) се сеуште во негова сопственост и се тешко достижни:smir:

800 и 1500 слободно припаѓаат на Јеремиќ Александар, поправени се дури за 30 секунди :smir:

800 и 1500 слободно припаѓаат на Јеремиќ Александар, поправени се дури за 30 секунди :smir:

Точно, меѓутоа провери колку FINA POINTS носат тие дисциплини, и колкава вредност имаат резултатите на 200 слободно и пеперутка испливани, кои всушност дисциплини и му донесоа олимписка норма.

Точно, меѓутоа провери колку FINA POINTS носат тие дисциплини, и колкава вредност имаат резултатите на 200 слободно и пеперутка испливани, кои всушност дисциплини и му донесоа олимписка норма.

Јасно ми е за ФИНА поените :) туку баш поради проблемиве со базениве не ни знаеме дали можел некој да му ги сруши рекордите и дали може, зошто треба вежбање за тоа а не можеш да добиеш континуитет ако ти го затвораат базенот секој месец. Те сфаќам :)

Нема да работи веќе Олимписки, го празнат од утре, стандард ситуација од кога знам за себе. А ова со реновирањево на Карпош, хех, мислете дека само се „реновира“. Даден е пак на некој мистер Агим ко пред 6-7 години и не работеше ни мал ни голем ни никаков.

Тоа е тоа, нема пливање у државава а штета за толку млади таленти.

--- надополнето ---

(сега само чекам некој да ми каже штрајкувајте, на волеј да ми падне)

Што не штрајкувате? : )))))))) Кажете им дека и да ви стават сега вода за инат нема да пливате : )))
Ама па и вие што се буните, не за џабе го организираат фрлањето крст во Вардар, за вас е тоа како надоместок :)))))
Шала на страна мизерија е ова стварно, имам тренирано и пливање и ватерполо ко мал и стварно убави спортови се, греота што ги кратат, ко да носат вода од Дубаи секоја недела со авион па којзнае колку да кошта, срамота. Станува ко привилегија да можеш да одиш да тренираш пливање.

Што не штрајкувате? : )))))))) Кажете им дека и да ви стават сега вода за инат нема да пливате : )))
Ама па и вие што се буните, не за џабе го организираат фрлањето крст во Вардар, за вас е тоа како надоместок :)))))
Шала на страна мизерија е ова стварно, имам тренирано и пливање и ватерполо ко мал и стварно убави спортови се, греота што ги кратат, ко да носат вода од Дубаи секоја недела со авион па којзнае колку да кошта, срамота. Станува ко привилегија да можеш да одиш да тренираш пливање.

И улици блокирање не помага, џабе е веќе се откажавме :))))
Уствари помага, ама само ако има избори периодот :pos2:

И улици блокирање не помага, џабе е веќе се откажавме :))))
Уствари помага, ама само ако има избори периодот :pos2:

Ни ова не помага веќе да знаеш : )))) Имаат добра техника, пред избори одобруваат барање, правиш договор и после избори ако тепаат никаде ги нема... Од искуство :)
Ништо треба да се измисли техника за пливање на суво во Скопје :pos2:

Па "за прво време" ќе тренираат на суво (читај ќе трчаат негде околу базен или у теретана) -во овој стил добив одговор кога сакав да го запишам помалиот.
Не знам дали ја гледавте емисијата на телма со Наташа и Сашо Поповски од МОК на слична тема (и споредбата колку пример во Холандија и тука се вложува, какви претходни селекции се вршат со антрополошки мерења, колку чини сопствениот и влогот на клубот во еден пливач носител на медали кој ќе ја претстави таа држава и секако последиците од недостатокот од развој на овој спорт). Состојбите не се воопшто добри, посебно за овој пливачите.

Можеш да видиш на последново Светско првенство во Дубаи (25м) колку медали собраа холанѓаните, пред се жените имаат огромна плејада на млади и перспективни пливачи. Сето тоа се должи на тоа што се вложува. Средствата кои се потребни за да се задоволи наш спортист(пливач) се релативно мали и смешни во споредба со оние во странство, но за жал не го добиваме ни тој третман. Кај нас државата како да се плаши да вложува во спортистите(најголемите амбасадори на една земја). Да речеме од 10 спортисти во кои би вложувала, да им сеобезбедат услови за тренинг, натпревар правилна исхрана, и од тие 10 макар еден да успее да стигне и да иде на врвот во светското пливање(немора да е пливање сам нека биде и друг спорт) е доволна придобивка. Пред се знае дека 10 луѓе сигурно тргнала од улица од пороци, а плус и би имала еден спортист од светски рамки кој истиот тој би бил идол и на иљадници други деца кои би тргнале по неговите стапки.

@ Читам дека имаш синче да ти е здраво и живо, али ќе ти дадам еден совет најдругарски. Јас тренирам пливање од коа знам за себе, не сум многу стар али имам доста години поминати низ нашиве базени. Знам дека пливањето е најдобар спорт за правилен развој на телото, меѓутоа верувај во ваквиве наши услови се ќе добиеш само здравје нема да добиеш. Пред се просторот не е загреан, водата е често ладна ќе почнат синуси и триста глупости да се закачат. Така да мој совет е да не го запишуваш сега во овој период од годината. Летно време може затоа што ако не друго барем надвор е топло.

Врска немав кај да пишам, па овде... Ме интересират дали базенот Младост во Карпош сеуште се реновират, пошо така имам разбрано.
Дали знајте кои се условите таму за да се пливат? Месечна влезница, еднодневна? Цена??? Поздрав...

Врска немав кај да пишам, па овде... Ме интересират дали базенот Младост во Карпош сеуште се реновират, пошо така имам разбрано.
Дали знајте кои се условите таму за да се пливат? Месечна влезница, еднодневна? Цена??? Поздрав...

Не сум скроз упатен,може да те излажам,али мислам дека работи само Олимписки,за тренинзи не сум у тек.

Уште го реновираат,целосно е расклопен се ќе менуваат на него СЦ Борис Трајковски го зема под концесија па кога ке биде готов ќе изнесат тие цени и такви работи :)

Олимписки работи, Карпош се реновира :))

Бил некој на базенот кој сега е во склоп на сц. Борис Трајковски? Најдов некои инфо па ме интересира дали се точни.. Цени за користење на базенот:
  • Дневен билет изнесува 150 денари.​
  • Месечен билет изнесува 2 500 денари, за 7 дена во неделата.​
  • Цена на капа за пливање изнесува 250 денари​
  • Напомена: задолжително носење на капа за пливање​
info@scboristrajkovski.gov.mk
Контакт телефон : 02/30 89 600
задолжително носење капа за пливање?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom