Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Има некоја вистина со ајкулите во Вардар веднаш позади галијата?

http://reporter.mk/2015/07/16/после-палмите-и-бродовите-во-вардар-се/

Мора да сме во текот со светот, се сеќаваш кога во Темза беше пронајден китот...?

Е така сега во Вардар ќе си пливаат ајкули :facepalm:

^
Не, но ова е веќе видено , но за разлика од тој проект се надевам дека сегашниот проект ќе биде временски ограничен а не да се одолговлекува во недоглед.
Што се однесува до градбите, некои ми се ок некои не, спомениците во најголем дел сум за да се тргнат од центарот итн.
Танге направил урбанистички проект на централното градско подрачје, нормално дека тоа трае дури векови, брука....

Toa е целиот проблем...
Што се` уште се верува дека проективе се ограничени, а секој ден буквално никнуваат нови далеку помалоумни идеи. Од правење на масакр на зеленило, до лупање на стиропор по градби и ставање на крш споменици. Единствено тука ограничено што е, е некој да го подржува овој проект кому ќе му дојде крај само кога власта ќе падне.
Стиропорот ти е современ материјал за топлинска изолација и пожелно е да го има во новите градби, а и на стариве згради не би им сметала нова стиропорна фасада.
Нека не биде барок но стиропорот е пожелно да го има а не е ни ефтино.
http://www.rojalinvest.com/fasadni-sistemi

Точно направија масакар на дрвата најмногу за сметка на проширирување на улиците, е сега прашање е кој проблем повеќе тежи, недостаток на зеленило или сообраќаен хаос.[DOUBLEPOST=1437037220][/DOUBLEPOST]
Танге направил урбанистички проект на централното градско подрачје, нормално дека тоа трае дури векови, брука....
Она што е реализирано е сосема поинаку од тоа што Танге го проектирал. Како и да е голема глупост е и тогаш да му се даде сосема нов изглед на Скопје и рушење на постојните објекти кои и не морало да се срушат, можеле да се реконструираат, но не, сакале се од ново да прават и нормално направиле глупост.

Последно уредено од модератор:
Стиропорот ти е современ материјал за топлинска изолација и пожелно е да го има во новите градби, а и на стариве згради не би им сметала нова стиропорна фасада.
Нека не биде барок но стиропорот е пожелно да го има а не е ни ефтино.
http://www.rojalinvest.com/fasadni-sistemi

Точно направија масакар на дрвата најмногу за сметка на проширирување на улиците, е сега прашање е кој проблем повеќе тежи, недостаток на зеленило или сообраќаен хаос.[DOUBLEPOST=1437037220][/DOUBLEPOST]
Она што е реализирано е сосема поинаку од тоа што Танге го проектирал. Како и да е голема глупост е и тогаш да му се даде сосема нов изглед на Скопје и рушење на постојните објекти кои и не морало да се срушат, можеле да се реконструираат, но не, сакале се од ново да прават и нормално направиле глупост.
Знаеш шо е лицемерно? да прошируваш улици, а во исто време да градиш нови згради до 13катници од пуст инает што граѓани не гласале за тебе.
Неспоредливо е колку зеленила се отидени во неповрат за таквите градби - катни гаражи кои зјаат пусти.
Стиропорот е 100% ефективен ако се покрие целата градба, не само нејзиниот надворешен дел. Тоа што е внатре - кој го ебе.
И најлицемерно е што проектот највеќе завзема реон околу плоштадот и најблиското централно градско подрачје. И тоа не само по една промена, туку и по 3-4 пати во рок од 5-6 години.
Една од најголемите бесмислици е што ја менуваат фасадата на ЕСМ која беше непостара од 10 години. Да не зборам за премештајот на Самуил, за парк жена која е реновирана 2 пати за време на проектот, за поплочување на тротоари за да утре зашибаат багери по нив за да изградат катни гаражи, да преебат некоја зелена површина.

Што би рекол М.П. - Ми изгледаш како некој кој социјалистичките станбени блокови ги смета за архитектонско богатство.
Од коа успешно го толкуваше извештајот, преодна влада и оперативност на дуи, сеа и тука ли ќе докажуваш експертиза? За архитектура во социјализмот?

Од коа успешно го толкуваше извештајот, преодна влада и оперативност на дуи, сеа и тука ли ќе докажуваш експертиза? За архитектура во социјализмот?
не сме сите толку учени како тебе. Смешно ми е да коментирам извештаи кои не значат ништо. Со години ги добиваме истите извештаи и како што гледаш се што треба да седнат племенските лидери на маса и се се заборава. Еве пошто многу сакаш да читаш читај некој ЕУ извештај за Грција и кажи како е можно уште Грција да биде член на ЕУ, организација со строги принципи, правила и тн. Ја ти викам батали, избори ве чекаат многу слабо котирате на анкетиве, времето е кратко, мора да се смисли нешто набрзина за да се анимира членството и неопределените...
А за социјалистичката архитектура ете се потврди моето мислење. Веројатно мислиш дека е врв.

Последно уредено:
Нормално е да има промени градот, уште повеќе главниот град на една држава, нормално е да се прават урбанистички проекти кои допринесуваат функсионалност во сообраќајот и можност за да се градат модерни објекти, со стил кој е во тренд со времето. Модернизмот со сите под стилови минатиот, богами и овој век е во тренд, има доста струи на контраверзни архитекти кои мислат дека постмодернизмот мора да доаѓа после модернизмот, мора да го замени, но нив ги занемарувам, и историјата ги занемарува.
Трагедијата да е поголема, проектот СК 2014 не е ниту постмодернистички, не знам дали има некој кој може да го класифицира, уствари можам јас, тоа ти се паѓа у диктаторизам, за жал има и неколку други црни примери како нашиов по светот.

Не споредувај го проектот на Танге со ова што се случува по било која основа, боли душава...

не сме сите толку учени како тебе. Смешно ми е да коментирам извештаи кои не значат ништо. Со години ги добиваме истите извештаи и како што гледаш се што треба да седнат племенските лидери на маса и се се заборава. Еве пошто многу сакаш да читаш читај некој ЕУ извештај за Грција и кажи како е можно уште Грција да биде член на ЕУ, организација со строги принципи, правила и тн. Ја ти викам батали, избори ве чекаат многу слабо котирате на анкетиве, времето е кратко, мора да се смисли нешто набрзина за да се анимира членството и неопределените...
А за социјалистичката архитектура ете се потврди моето мислење. Веројатно мислиш дека е врв.
Не се фалам јас дали сум учен или не, ти со твоите пропагандни бљувотини мелеш тука 24/7, сите со иронија ти реплицираат, нема некоја дебата со тебе, пишеш прво шо ќе ти бипне па колку успее успее, како да се расправам со покер апарат шо фрла бројки, цреши и брокули наизменично..

Коментираш извештај, не ти иде, веќе не ти е битен. Сега коментираш реакции на унијата спрема нас како земја кандидат со никаква позиција у МЗ, со нејзина земја членка, па малку за архитектура експертизи даваш...=)))
Не, јас прочитав, ти треба да читаш малце повеќе од фејсбук статуси на платеници, вакви боси импровизации не ти минат..И не анимирам јас никој, не се ни вклучувам у слични активности, не ми се исплаќа реално...

Точно направија масакар на дрвата најмногу за сметка на проширирување на улиците, е сега прашање е кој проблем повеќе тежи, недостаток на зеленило или сообраќаен хаос.
И тоа дрвото на плоштад го исекоа ради улица, не за да го преместат Самоил.
Дрвата кај паркот на новинари (или како и да се вика оноа спроти МОН) исто ради улица ги исекоа.
Спроти Бристол исто за улица...

И после се чудиме како тоа во зима прст пред око не се глеало во Скопје...
Каква иронија, уништуваме дрва ради поместување на споменици, а од друга страна имаш акција „Засади ја својата иднина“...

Не се фалам јас дали сум учен или не, ти со твоите пропагандни бљувотини мелеш тука 24/7, сите со иронија ти реплицираат, нема некоја дебата со тебе, пишеш прво шо ќе ти бипне па колку успее успее, како да се расправам со покер апарат шо фрла бројки, цреши и брокули наизменично..

Коментираш извештај, не ти иде, веќе не ти е битен. Сега коментираш реакции на унијата спрема нас како земја кандидат со никаква позиција у МЗ, со нејзина земја членка, па малку за архитектура експертизи даваш...=)))
Не, јас прочитав, ти треба да читаш малце повеќе од фејсбук статуси на платеници, вакви боси импровизации не ти минат..И не анимирам јас никој, не се ни вклучувам у слични активности, не ми се исплаќа реално...
"Сите со иронија ти реплицираат"...зошто кога сакаш да се чувствуваш посигурен се повикуваш на "сите" а во исто време кога зборуваме за реално мнозинство (не некое измислено на форум) тогаш тоа е стадо овци, платеници и тн.? Еве врати се една страна назад и ќе видиш дека има 4-5 и повеќе луѓе кои се генерално ЗА проектов. Дали и тие припаѓаат на СИТЕ?
Сепак ова е форум и немам намера да составувам длабоки анализи. Го користам за забава, а те советувам и ти да го гледаш така форумот затоа што ќе одлепиш од реалноста (ако веќе не си одлепил).
Сега продолжи со парите што ти отишле во Скопје 2014 и како со тие пари ќе седеше 10 дена у Грчка наместо 7.[DOUBLEPOST=1437061652][/DOUBLEPOST]
И тоа дрвото на плоштад го исекоа ради улица, не за да го преместат Самоил.
Дрвата кај паркот на новинари (или како и да се вика оноа спроти МОН) исто ради улица ги исекоа.
Спроти Бристол исто за улица...
Ооо Бојан се активираше пак. А дрвата на Боемска улица за што ги исекоа? За огрев?
Измери колку побрзо се стига сега од едно место во градот до друго и колку помалку колите се задржуваат што значи помала емисија на шттни гасови. Патем, на местата на тие дрва се засадија нови. Оваа еуфорија за исечени дрва почна опрадвано а после се претвори во глупост. Сега не може човек во двор да исече дрво пошто ќе се најде некоја будала да протестира понесена од лудостите на знаеме кој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom