Сирија ја призна Македонија под уставното име

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
1/3 od од земјите членки во ООН, за да се покрене иницијатива. :)

Имаме 2/3 ама немаме ваљда кој да покрене иницијатива.Ме интересира ставот на Англија кон нас.Особено сега со новиот премиер.

1/3 od од земјите членки во ООН, за да се покрене иницијатива. :)

Pa zosto togas pregovarame?Poveke od polovinata ne priznaa pod ustavnoto ime.Treba da se povleceme od ovie glupi pregovori, nikogas ne se slucilo nikade preimenuvanje na zemja kako nekoj drug sto saka.

Имаме 2/3 ама немаме ваљда кој да покрене иницијатива.Ме интересира ставот на Англија кон нас.Особено сега со новиот премиер.

В.Британија поточно новиот премиер како што знам е со силна подршка за нас.. дури и пред да стане премиер имаше интервју-а во познати светски весници каде што кажуваше дека Грција нема право да не оспорува.

В.Британија поточно новиот премиер како што знам е со силна подршка за нас.. дури и пред да стане премиер имаше интервју-а во познати светски весници каде што кажуваше дека Грција нема право да не оспорува.

Знам имаше изјава во Гардијан бо 2003 дека одсега па натаму ќе ја нарекува грција Поранешна Турска провинција грција.Но тоа беше пред да стане премиер,сега мора да пази што зборува.Инаку пред два месеца пратил писмо до Груевски како они не поддржуваат да сме го решиле спорот.Многу ќар од таквото нивно поддржување.Еве и јас го поддржувам да си изврши самоубиство,пошто сум му пријател.Еве линк:
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=74589&kategorija=2

Ме чуди што помали земји како Сирија и др. имаат повеќе храброст да заземат страна,а некои како демек ни се "пријатели" не поддржувале да го решиме спорот.Зошто Србија не ја оставија да се "договори" со Косово,туку заземаа страна и отидоа да го бранат Косово.Му поклонија независност и полека ама сигурно ќе си ги добие сите права.Но во нашиов случај они не "поддржуваат" додека грција не дупи како сака.

Ајде со среќа нека ни е, да се радуваме на вакви вести почесто.Полека полека сите ке ги отворат очите само треба да бидеме паметни и да не брзаме .

Една работа подолго време не ми е јасна:
Зошто нашата дипломатија дреме а не воспостави дипломатски односи со Република Кореја(Јужна Кореја). Ем економски гигант, про-Американски настроена, верувам дека би не признале под уставно име(бидејќи Америка веќе го стори тоа) + економски бенефит - инвестиции(за ова последново малку ќе треба да поработиме на нашиот менталитет-да не менуваме закони на секои 6 месеци)....
И ете ти уште една земја на наша страна...

Со овие земји Македонија нема сѐ уште никакви дипломатски односи
Бахами, Барбадос, Бутан, Кипар, Фиџи, Грузија, Гренада, Кирибати, Либан, Либерија, Мали, Малта, Монако, Намибија, Палау, Палестина, Папуа Нова Гвинеја, Сан Марино, Соломонови Острови, Јужноафриканска Република, Република Кореја, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тунис, Тувалу, Зимбабве.

"Грција е земја членка на ЕУ, а вие не сте. Вашите ставови не се еднакви. Светот не е праведно место, особено меѓународната политика", рече шведскиот амбасадор во Македонија Ларс Фреден.:toe:

Vo idnina treba najmnogu energija da se trosi za diplomatsko priznavanje pod ustavnoto ime od strana na Germanija , sepak tie se glavniot Evropski igrac...

--- надополнето ---

Грција негира дека Сирија не призна под уставното име

getImageThumbnail.php

Грција не веруваат дека Сирија вчера ја призна Македонија под уставно име. Претставници на грчката влада тврдат дека Македонските власти лажат кога тврдат дека добиле уште едно признавање овој пат од влијателниот блиско источен фактор Сирија.

Според нив блефот на Скопје имал за цел да го покрие дипломатскиот пораз на македонската дипломатија кој според нив бил доживеан во Њујорк. Македонските претставници овде во Њујорк велат дека признавањето е направено и парафирано и дека нема простор за сомневање во одлуката на Сирија. Сметаат дека не може да се повтори случајот со Грузија која беше пред признавање на уставното име по што Атина со притисоци, концесии и ветувања дека спорот ќе биде решен за кратко време го убеди Тбилиси да не го користи уставното име.

Инаку вчера овде во Њујорк претседателот Иванов на два пати се сретнал со американскиот претседател Обама при што добил охрабрувајќи пораки велат од неговиот кабинет. Повеќе детали нема ниту за средбите со шефот на НАТО, Расмунсен, претседателот на Европската Комисија Баросо и австрискиот претседател Фишер со кој се сретнал Иванов. Извори од кабинетот на Претседателот сметаат дека средбите на македонските претставници вродиле со плод и дека како резултат Грција била под жесток притисок од познавачите на процесот на преговори.
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=65210

Se prasuvam samo dali Gejovite sami si veruvat na toa sto go pisuvat, jas nevidov nikakov diplomatski poraz na Makedonskata delegacija...

Сметаат дека не може да се повтори случајот со Грузија која беше пред признавање на уставното име по што Атина со притисоци, концесии и ветувања дека спорот ќе биде решен за кратко време го убеди Тбилиси да не го користи уставното име.

Не е завршена работата со Грузија, но работата стана од готово - вересија. Сепак мислам дека на крајот ќе ја ќариме Грузија.

До сега најголем удар беше непризнавањето од Австралија, бидејќи е заради наша грешка. Треба да се придржуваме кон поговорката “тиха вода - брег рони’’, а не да ни бегаат вакви златни шанси заради фалбаџиско јадење трици во јавноста.

Честитки за уште една победа, а јужниве нека мислат што сакаат.

А Косово не има признаено, или се уште немат такви бенифиции како држава, бидејќи не се членки на оон ?

Не признаа, под уставно име (Република Македонија), без оглед на тоа што не се во ООН

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom