Ајде објективно да расудуваме за руската воена техника и единици според она што го видовме во Грузија.
Според прегледот на фотографиите и видеата, видовме микс од застарени и полу-застарени оклопни возила, почнувајќи од античкиот тенк T-54 до средновековниот T-70 и тоа покриен со реактивен оклоп. Реактивниот оклоп обично се употребува како евтина заштита додека се чека нова верзија на тенк. Она што беше изненадувачко е дека некои “оклопни’’ возила немаа ниту ваков оклоп.
Додатна изненадувачка работа -- иако разбирлива бидејќи Грузија немаше никакви шанси ниту пак се очекуваше да пружи посериозен отпор -- е што тенковите не беа камуфлирани и “расфрлани’’ за да не се види нивниот профил и распоред.
Ако тоа е изненадувачко, направо е шокирачка употребата на камиони марка “Урал’’ од 1960тите години или БТР транспортери од истиот период. Последниве немаа речиси никаков оклоп против напад од рачни фрлачи, ниту пак механизираните возила беа заштитени против експлозии од мини. Единечните антени на сите возила покажуваат VHF систем на комуникација кој исто така е стандард од период пред 50-60 години. Исто така управувањето со возилата не изгледаше дисциплинирано.
Јас искрено не видов стандардизирани униформи кај руската војска, ниту пак личната опрема им беше средена, од покажаното цевките на калашњиковите фрчеа на сите страни. Не видов ниту панцири, ниту пак појачани шлемови, иако ова може да е заради очекуваната реакција да нема поголема борба од страна на Грузија, но сепак.
Ако сум командант на руската војска, многу би зе загрижила возраста на дел од војниците. На сликите и видеата видовме војници кои беа од 30+ годиншна возраст, а стомачињата им ѕиркаа погд кошула. Иако расната комбинација (Руси, Осети, Чеченци и останати) е голема, сепак сите зборуваат руски и покрај застарените системи за комуникација, се разбираат и не би требало да има проблеми со координацијата.
Веќе пишував на другата тема за десетината изгубени авиони (Русија призна за 5), што е премногу при речиси никаков отпор, и за неможноста на руските пилоти да погодат цели и покрај тоа што летаа ниско.
Искрено, според покажаното, техничката спремност на руската војска не ми остави никаков впечаток. Доколку Русија имаше чувство за пропаганда, во време и услови кога е ставена под лупа од целиот свет (вкл. и од Кина), таа ќе покажеше елитна сила и супермодерно опремена.