Швајцарците забрануваат минариња

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување
Jaс сум согласен да излезне да пее горе на минарето,колкото глас има,а не со мегафон да пее и цел град да ечи.

Па така и е според традицијата.Битола е како база со лансирни рампи,арно има џамии претворени во музеи,незнам како ќе се живееше :kesa:

Па така и е според традицијата.Битола е како база со лансирни рампи,арно има џамии претворени во музеи,незнам како ќе се живееше :kesa:
Е сите ние имаме право на спокоен сон и почивка мислам.И нема право джамиjaта во 5 сабаjле да ме буди,заштото нарушава моите права.Мислам и на тебе нема да ти е приjaтно да се будиш от това пропjaване.

Прилеп е како база со поткинати лансирни рампи....:pos2::pos2::pos2:

Е сите ние имаме право на спокоен сон и почивка мислам.И нема право джамиjaта во 5 сабаjле да ме буди,заштото нарушава моите права.Мислам и на тебе нема да ти е приjaтно да се будиш от това пропjaване.

Татар, оџата повикува на намаз 5 пати на ден по просечно време 1-2 минути тоа ти е се некаде 7-9 минути на 24 часа, ако со ова ти подразбираш нарушување на своите права, имаш права уште 23 часа и 51 мин да ги уживаш тие права да спиеш уште толку време. Затвори уста и повеќе не ми збори за нарушување на твоите татарски права. Ти ако си на спиење во 5 сабајле јас ти гарантирам дека нема да го слушнеш оџата тоа може да ти го потврди кој сака, но ако ти си пишуваш глупости по форумиве до 5 сабајле и се уште не си спиел сигурно дека ке го слушаш, па и да го слушаш што има тоа врска не можам да те разберам?!

Татар, оџата повикува на намаз 5 пати на ден по просечно време 1-2 минути тоа ти е се некаде 7-9 минути на 24 часа, ако со ова ти подразбираш нарушување на своите права, имаш права уште 23 часа и 51 мин да ги уживаш тие права. Затвори уста и повеќе не ми збори за нарушување на твоите татарски права. Ти ако си на спиење во 5 сабајле јас ти гарантирам дека нема да го слушнеш оџата тоа може да ти го потврди кој сака, но ако ти си пишуваш глупости по форумиве до 5 сабајле и се уште не си спиел сигурно дека ке го слушаш, па и да го слушаш што има тоа врска не можам да те разберам?!
Прво драги претендирам да сум бил и прошетал неколко мусулмански држави,па за моj ужас например во Турциja град Сиде бев во хотел во близина на джамиjaта.И можам да ти гарантирам дека сека сутрин во 5 сабаjле за 3-5 минути мораше да се будам за да слушам ходжата.
Нормално бев во друга држава и сум почитувал нивната култура,обичаи и така натаму.
Но когато сум си дома или во сека една држава или град кадето мусулманската религиja е помалко от другите е нарошуване на моите права да ме будат.Во голем дел от државите преди 6 сабаjле и след 22 часа треба да се пази тишина,заштото хората почиват.
Относно това дека ходжата пее само 7-9 минути на ден вкупно,мора да знаеш дека не сум дложен да го слушам ни 1 секунда,а тоj нема право да нарушава моите права ни 1 нано секунда.Това е прашане на принцип.Секи може да прави това,което не пречи на другите,а во повечето христиjaнски земи пеенето на ходжата пречи на населението-това е факт.А това дали седам до 5 буден или гледам филм или читам книга не е во работата на никого,а е само моja работа,заштото пазам тишина и се саобразjaвам со сите други и не викам по мегафон.
Ако си бил на Запад ке разбереш дека не можеш да слушаш во градскиот транспорт силно музика на МР3 пеара си,заштото веднага ке се наjде некоj да те помоли да го намалиш или да го спреш докато не слезеш от транспорта.
Во моja град проблема е решен от градоначалника като джамиите пеjaт само со негово разрешение на големите празници за мусулманите во другото време немат право да нарушават обштествениja ред и тишина.

Турција ги повика муслиманите да ги повлечат парите од Швајцарија

Турскиот министер за европски прашања Егемен Багис ги повика муслиманите да ги повлечат парите од швајцарските банки во знак на протест поради референдумот во Швајцарија, на кој беше изгласана забраната за изградба на минариња, објави турскиот дневен весник „Хуриет“.

- Сигурен сум дека одлуката на граѓаните на Швајцарија ќе ги поттикне браќата од муслиманските држави што имаат пари во швајцарските банки да ја преиспитаат својата одлука. Вратата на турскиот банкарски сектор за нив е постојано отворена - истакна Багис.

Заменик-претседателот на Зелените во Европскиот парламент, Даниел Кон-Бендит исто така ги повика богатите муслимани да ги повлечат парите од швајцарските банки поради резултатите од референдумот.

Турскиот претседател Абдула Ѓул забраната на Швајцарија ја оцени како „срамна“, а премиерот Реџеп Таип Ердоган истакна дека таквиот развој „е одраз на застарен и примитивен менталитет што ја доведува во прашање расата или религијата во која сте родени“.

Швајцарија годишно заработува повеќе од 10 милијарди долари од работењето со муслиманските држави. Околу 170.000 луѓе од земјите од Персискиот Залив секоја година ја посетуваат земјата. Во Швајцарија, која има 7,7 милиони жители, околу 400.000 се муслимани.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=35D4C81540D6704790738D71C519964D

Прво драги претендирам да сум бил и прошетал неколко мусулмански држави,па за моj ужас например во Турциja град Сиде бев во хотел во близина на джамиjaта.И можам да ти гарантирам дека сека сутрин во 5 сабаjле за 3-5 минути мораше да се будам за да слушам ходжата.
Нормално бев во друга држава и сум почитувал нивната култура,обичаи и така натаму.
Но когато сум си дома или во сека една држава или град кадето мусулманската религиja е помалко от другите е нарошуване на моите права да ме будат.Во голем дел от државите преди 6 сабаjле и след 22 часа треба да се пази тишина,заштото хората почиват.
Относно това дека ходжата пее само 7-9 минути на ден вкупно,мора да знаеш дека не сум дложен да го слушам ни 1 секунда,а тоj нема право да нарушава моите права ни 1 нано секунда.Това е прашане на принцип.Секи може да прави това,което не пречи на другите,а во повечето христиjaнски земи пеенето на ходжата пречи на населението-това е факт.А това дали седам до 5 буден или гледам филм или читам книга не е во работата на никого,а е само моja работа,заштото пазам тишина и се саобразjaвам со сите други и не викам по мегафон.
Ако си бил на Запад ке разбереш дека не можеш да слушаш во градскиот транспорт силно музика на МР3 пеара си,заштото веднага ке се наjде некоj да те помоли да го намалиш или да го спреш докато не слезеш от транспорта.
Во моja град проблема е решен от градоначалника като джамиите пеjaт само со негово разрешение на големите празници за мусулманите во другото време немат право да нарушават обштествениja ред и тишина.

А бре дечко ти стварно нешто не разбираш, или сам себеси се правиш наудрен, па што ако таа религија е помалку застапено на таа држава, џамиите со минариња не се градаат таму кај што нема муслимани или има премногу малце, тие се градаат таму кај што ги има верниците и имаат потреба од истите со минариња, тоа е нивно религиско право, минарињата се многу важен дел од џамиите и исламот, имаат свое религиско значење, сега ти неможеш да ми збориш за нарушувуње на права кога претходно тоа твое нарушување е докажано како спротивно нечие право.
Спомна Турција нешто си бил таму, сигурно и ти си видел колку цркви имаа на таа држава, што ке се случи сега ако Турците се повикуваат да излезат на референдум за остранување на крстовите низ црквите, не е тоа нарушување на верски права а? Освен тоа турција и ако е секуларна држава има повеќе од 90% муслимани, неможат ли они да го сторат тоа, какви ли критики ке упатија европските педерчиња на тие постапки свесен ли си а?

што е финтата сега
сите браво за Швајцарија што им забраниле да градат минариња
добро .... нека не градат минариња
но сепак вие зборувате од инает
зошто вие не можете да забраните во македонија да се гради минариња
на пример и мене ми смета џангобел од црквите
така да ако не може во швајцарија да се гради тога ќе се гради таму каде што дозволуваат на пример во Македонија

А бре дечко ти стварно нешто не разбираш, или сам себеси се правиш наудрен, па што ако таа религија е помалку застапено на таа држава, џамиите со минариња не се градаат таму кај што нема муслимани или има премногу малце, тие се градаат таму кај што ги има верниците и имаат потреба од истите со минариња, тоа е нивно религиско право,минарињата се многу важен дел од џамиите и исламот, имаат свое религиско значење, сега ти неможеш да ми збориш за нарушувуње на права кога претходно тоа твое нарушување е докажано како спротивно нечие право.
Спомна Турција нешто си бил таму, сигурно и ти си видел колку цркви имаа на таа држава, што ке се случи сега ако Турците се повикуваат да излезат на референдум за остранување на крстовите низ црквите, не е тоа нарушување на верски права а? Освен тоа турција и ако е секуларна држава има повеќе од 90% муслимани, неможат ли они да го сторат тоа, какви ли критики ке упатија европските педерчиња на тие постапки свесен ли си а?
Jaс не зборувам да снимнеш полумесеца от джамиjaта.Jaс зборувам хождата да си пее внатре во джамиjaта или ако пее от минарето да е без мегафон,а со силата на гласа си.Но да не нарошува часовете за тишина,когато хората почиват.Това е се.

Jaс не зборувам да снимнеш полумесеца от джамиjaта.Jaс зборувам хождата да си пее внатре во джамиjaта или ако пее от минарето да е без мегафон,а со силата на гласа си.Но да не нарошува часовете за тишина,когато хората почиват.Това е се.

Аха, тогаш што мора да им забрануваат да градаат минариња, нека не дозволуваат да пејат со мегафон и завршена работа никого ништо, тоа може да се реализира и без референдум, но прашањето е што мора да забрануваат минариња?!

Аха, тогаш што мора да им забрануваат да градаат минариња, нека не дозволуваат да пејат со мегафон и завршена работа никого ништо, тоа може да се реализира и без референдум, но прашањето е што мора да забрануваат минариња?!
Всjaко прашане гласано на референдум има много поголема тежест.Това е сакането на мнозинството на заинтересираните државjaни.
А това дека Швеjцариja забранува минаретата е нивно право.
Между минаре и минаре има разлика,мислам ке се согласиш.Едно е да видиш минаре на 5 метра над джамиjaта,друго е да видиш минаре на 10-15-20 метра.

Кипарската православна црква ја тужи Турција

Кипарската православна црква соопшти дека ја тужела Турција бидејќи, наводно, спречила користење на околу 500 светилишта во отцепениот турски дел од Кипар.
Правниот претставник на православната црква Симос Ангелидес изјави дека тужбата е поднесена до Европскиот суд за човекови права и оти се однесува на 520 цркви, манастири, капели и гробишта на северниот дел од поделениот остров.
Тој додаде дека во претходните одлуки Европскиот суд оценил оти Турција е одговорна за северот поради тоа што во тој дел од Кипар држи 35 илјади војници.
Ангелидес вели дека православните верници не можат да ги посетуваат тие места бидејќи се или запуштени или претворени во џамии, воени бараки, штали или ноќни клубови.
Тој ја обвини Турција дека спроведува „етничко и верско чистење

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116633

Тој ја обвини Турција дека спроведува „етничко и верско чистење

Ovoj nastan stvarno ke se desi dokolku nekoi od pravoslavnite drzavi se protivat na dzamiite
Ama sega slusnav preska na CNN-INTERNATIONAL,deka Svajcraija ke go ponisti referendumot sto bese izglasana od svajcarcite protiv dzamii.
A i od EU nemaja podrska svajcarcite

Јас не сум против религиските објекти секој има право на молитва , но 200.000 ватските појачала секако не се единствениот начин за повик на молитва, и ако некој те изреспектирал ти дозволил да имаш своја џамија, изреспектирај го и ти неговиот мир...Токму поради немањето на обзир и респектирањето на другиот мислам дека се повеќе христијанскиот свет се спротиставува на Исламските објекти , еве денес читам и Французите полека се дигат против минарињата...
Голем број од Французите, околу 41 насто, се против изградбата на џамии во нивната земја.

Според анкетата на дневниот весник Фигаро дури 46 насто не се согласуваат со градењето минариња.

Изградбата џамии ја поддржале само 19 насто од анкетираните, а на 36 проценти им било се едно.

Во 2001 година изградбата на џамии ја поддржувале 31 насто од анкетираните.

Фигаро ја спроведе оваа анкета по референдумот во Швајцарија на кој 57 насто од граѓаните се изјаснија за забрана на изградба на минариња.

Францускиот претседател Никола Саркози пред парламентот претстави закон за забрана жените да носат бурки, муслимански облеки кои им го покриваат целото лице и тело.

Портпаролот на партијата на Саркози изјави дека „не е сигурен“ дека во Франција треба да се градат минариња.

Големите републикански партии, пак, го осудија швајцарскиот референдум истакнувајќи дека со него се стигматизира една заедница. Тие оценија дека ова прашање не е актуелно во Франција.
А1

Интересен е и фактот дека никој од муслиманите не се прашува , што со Христијаните во муслиманските земји (исклучувајки ја Турција), дали знаете како е да си христијанин во Иран или Ирак?
Имам сретнато такви луѓе, кои веројатно од што им било многу убаво ги напуштиле татковините ЗАСЕКОГАШ...

Јас не сум против религиските објекти секој има право на молитва , но 200.000 ватските појачала секако не се единствениот начин за повик на молитва, и ако некој те изреспектирал ти дозволил да имаш своја џамија, изреспектирај го и ти неговиот мир...Токму поради немањето на обзир и респектирањето на другиот мислам дека се повеќе христијанскиот свет се спротиставува на Исламските објекти , еве денес читам и Французите полека се дигат против минарињата...
Голем број од Французите, околу 41 насто, се против изградбата на џамии во нивната земја.

Според анкетата на дневниот весник Фигаро дури 46 насто не се согласуваат со градењето минариња.

Изградбата џамии ја поддржале само 19 насто од анкетираните, а на 36 проценти им било се едно.

Во 2001 година изградбата на џамии ја поддржувале 31 насто од анкетираните.

Фигаро ја спроведе оваа анкета по референдумот во Швајцарија на кој 57 насто од граѓаните се изјаснија за забрана на изградба на минариња.

Францускиот претседател Никола Саркози пред парламентот претстави закон за забрана жените да носат бурки, муслимански облеки кои им го покриваат целото лице и тело.

Портпаролот на партијата на Саркози изјави дека „не е сигурен“ дека во Франција треба да се градат минариња.

Големите републикански партии, пак, го осудија швајцарскиот референдум истакнувајќи дека со него се стигматизира една заедница. Тие оценија дека ова прашање не е актуелно во Франција.
А1

Интересен е и фактот дека никој од муслиманите не се прашува , што со Христијаните во муслиманските земји (исклучувајки ја Турција), дали знаете како е да си христијанин во Иран или Ирак?
Имам сретнато такви луѓе, кои веројатно од што им било многу убаво ги напуштиле татковините ЗАСЕКОГАШ...

E sukur nekoj realen da izleze i da pisuva nesto pozitivno,kultuzin siguren sum deka ubo gi znaes rabotive deka vo Turcija religiskite prava se pocituva,i posle dzamiite ima i mnogu crkvi..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom