Швајцарците забрануваат минариња

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ќе се донесе ова кај нас? Не мора забрана за минариња, само нека поднамали тој оџата гласот малку. Ај што пее како гладен волк да завива, па и озвучување ставил цел град да слуша. Се чуствувам како во ебениот Ирак да живеам, не во Европа во 21ви век.

Тоа е. Демократија. Секој си има право на свое изјаснување. Може така им наложува религијата, да "завиваат како волци". Ние за разлика од нив имаме повисоко ниво на толеранција како држава. Тие застарени мислења се сеуште сениште во старата Европа. Кога е во прашање демократија овие западњациве може да ни се фатат за...минарето.

Тоа е. Демократија. Секој си има право на свое изјаснување. Може така им наложува религијата, да "завиваат како волци". Ние за разлика од нив имаме повисоко ниво на толеранција како држава. Тие застарени мислења се сеуште сениште во старата Европа. Кога е во прашање демократија овие западњациве може да ни се фатат за...минарето.

Се е тоа ок и апсолутно се сложувам, но нивното право на изјаснување се коси со моето право да спијам како секое нормално човечко битие. Или пак со јавниот ред и мир. И тука компромисот би бил да пее како што пееле оџите пред некој век, да се придржува до традицијата. Сигурно во 17ти век оџите не користеле микрофон и озвучување.

Значи затоа што Швајцарија е туристичка земја тамошните власти се плашат дека, доколку продолжат масовно и насекаде да се градат џамии со минариња ...туристите ке мислат дека има многу муслимани кој се терористички потенцијал ....ха добар изговор си нашле..:uvo:
знаеме дека муслиманството во светот се карактеризира со голем терористички потенцијал ...
но не секој муслиман е терорист и не секој христијанин е нетерорист

Хм, не дека е баш за тоа, но...подобро да ги нема.

Ама исто знаеме дека е многу поголем процентот на терористи кај муслиманите отколку кај христијаните. Многу!

Јас мислам дека ваквите културолошки експанзии, треба да се намалат и да се к'ртисаат.

Што ако им текне на една миљарда кинези, па се населат низ Германији и Франција, и во име на демократијата културолошки и историски ја осакатат таа трева на културно-уметнички вредносен климакс.

Не оди така. Арапските култури и вери и религии, се за во арапските држави, а не за во Европските! Ако не им чини, назад од кај што се отидени. Лошо некогаш пенетрира еден Азијски бог и во овие простори, но полека полека лека, многумина го напуштија.

Islamot momentalno e na nivoto na Hristijanstvoto za vreme na Krstonosnite Vojni, vo pogled na svojot evolutiven razvitok. Seuste ne im evoluirala tezata " Ili stani musliman , ili ke te nema", agresivna religija slicna na hristijanstvoto vo sredniot vek.

Da se nadevame deka ovaa faza ke im mine brzo i ke evoluiraat vo poduhovna i po mirotvorna i tolerantna religija.

Ја мисљим да сега наши брача у Македонија треба да го бојкотираат на одење у Швицарска па на да ги видам. Кој ќе им рмба после таму и ќе врши андерграунд и илегала.

Инаку за одлукава што да кажам, не би ми сметало кога не би гледал и кај нас минариња, ама па од друга страна ова е веќе директна повреда на верските права.

Не знам како е кај нив, но кај нас проблемот е во тоа што пола џамии се нелегално направени, без да се платат неопходните дозволи и давачки мене тоа ми смета. Башка мора да се регулира јачината на звукот, а не тука дур сум на испит сараунд 6.1 да ми грми и да мава во глава како на концерт на Продиџи да сум.

Opa sega , ovde sum proveril ova sekoj pat.

Ako nekoj nema sto da mi kazhuva za odgovor: Ili ke mi kazhe uchi dobro makedonski, ili pishuvaj na kirilica.

Drugar jas ne mozham samo za forumot da pishuvam na kirilica. Zatoa sto nemam tastatura na kirilica ovde vo CH.

No ako e ova da ne pishuvame nie od stranstvo , ili ne sakate da vlezemo vo forumot kazuvajte direktno.

A ne pishi kirilica pishi vaka taka.

Iako e forumot na Kirilica aj pregledaj ja celite opcii na forumot dali e seto kirilica.
Kako prvo tvoj NICK SJE ne e kirilica.
I ne prodaj pamet te molam.
А ние користиме некои посебни тастарури така?

Иначе тоа ти е тоа.Не сакаат минариња Швајцарците.Ти си дошол во нивна земја да вадиш парче леб и ќе играш по нивни правила.Ако не сакаш ајт назад.
Премногу е дадено до сега,европските градови се станати мала арабија,а Швајцарците не сакаат истото да им се случи и со нивните.

Јас мислам дека ваквите културолошки експанзии, треба да се намалат и да се к'ртисаат.

Што ако им текне на една миљарда кинези, па се населат низ Германији и Франција, и во име на демократијата културолошки и историски ја осакатат таа трева на културно-уметнички вредносен климакс.

Не оди така. Арапските култури и вери и религии, се за во арапските држави, а не за во Европските! Ако не им чини, назад од кај што се отидени. Лошо некогаш пенетрира еден Азијски бог и во овие простори, но полека полека лека, многумина го напуштија.

Сосема си во право, само што ситуацијата со муслиманите е различна, не е само културата.

А ние користиме некои посебни тастарури така?

Иначе тоа ти е тоа.Не сакаат минариња Швајцарците.Ти си дошол во нивна земја да вадиш парче леб и ќе играш по нивни правила.Ако не сакаш ајт назад.
Премногу е дадено до сега,европските градови се станати мала арабија,а Швајцарците не сакаат истото да им се случи и со нивните.

Sigurno imate posebni tastauri za vo MK.
Ako ne si znael od denska si znaesh.

DA be kolku e lesno samo da kazhesh ajd nazad. Za parce leb ne sum ovde.
Ova e rabota na SVP a ne na svajcarcite. Dokolku se zbori za edna neutralna drzhava treba da akceptira neutralnost.

So ova sto zabrani gradenje na minari svajcarska ja izgubi imazhot.

Se otera prijatelite , osim sto dobi podrska od evropskite racisticki radikalci.
Sega se sprijateli so niv.
Ete ja denshna svicarska.

ke te zamolam koga ke zborish neshto , ne idi na toa najlesno bidi realen.
Lesno e da kazhesh ajd nazad.
Objektivnost. Ne begaj od realnosta.

Islamot momentalno e na nivoto na Hristijanstvoto za vreme na Krstonosnite Vojni, vo pogled na svojot evolutiven razvitok. Seuste ne im evoluirala tezata " Ili stani musliman , ili ke te nema", agresivna religija slicna na hristijanstvoto vo sredniot vek.

Da se nadevame deka ovaa faza ke im mine brzo i ke evoluiraat vo poduhovna i po mirotvorna i tolerantna religija.

Ovde se vidi deka nemash poznato nishto od Islam. Zemi citaj.
Temata e za zabrana na minari vo CH.

Koj koga zabrani, koj e agresiven. Da zabranish nekome verski pravo sto znaci za tebe. Mirotvorna tolerancija kazesh na edna strana , a na druga strana se zbori za zabrana i netolerancija.

Na koja strana si sega ????

Не е забрането да се градат џамии и да се верува во исламот, напротив постојните џамии со минарети во Швајцарија ќе си останат, но за нови џамии ќе важе дека не смеат да имаат минарети.

Забраниле минариња со референдум,не ти се свиѓа пакуј куфери и правац Арабија.

Da sekoj si ima pravo za izjasnuvanje. Demokratsko beshe, ne naoruzhan.
Sami so svoi race kako sto velish ti : Demokratski se izjasna deka se Fashisti.

UNO-Hochkommissarin: Minarett-Verbot ist "klar diskriminierend"

Die UNO kritisiert den Enscheid des Schweizer Stimmvolks, Minarette im Land zu verbieten. Das Verbot sei "klar diskriminierend", teilte die UNO-Hochkommissarin für Menschenrechte, Navi Pillay, mit. Aus der islamischen Welt kommen derweil weitere Reaktionen.

Anzeige

space.gif

2697659
Bild: Keystone
Beleuchtet: Das Minarett der Mahmud Moschee in Zürich (Archiv)

Mehr zum Thema

Sie zögere, wenn es darum gehe, demokratische Entscheide zu verurteilen, schreibt Pillay in einem Communiqué. "Aber ich habe keine Bedenken, alarmierende ausländerfeindliche politische Kampagnen zu verurteilen, die in gewissen Ländern durchgeführt werden, darunter in der Schweiz, und die dazu führen, solche Resultate zu schaffen."
Der Entscheid sei "ganz schlecht" für die Schweiz, heisst es weiter. Die Schweiz laufe Gefahr, sich in Konflikt mit ihren internationalen Verpflichtungen zu bringen.

Ete UN za chovekovi prava kako proglasi iniciativata na CH.
Diskriminalno, i totalno crno za CH narod.

Iniciativata ke se prati na svetski sud, za ludski prava.
Koga ke se zbori za chovekovi prava , Shvajcarskite sudiji ke nemat pravo da zborat za drugite.

Забраниле минариња со референдум,не ти се свиѓа пакуј куфери и правац Арабија.

Abre ti ostana da kazesh kaj treba da si odat. Pa so vashite zborovi samo bla bla ke trebashe da stignete do Tokia, pa shlajfovavte i ostanavte so zemja kolku eden opanak.

Не сум јас тој на кој му го забраниле врескалото :vozbud:

И жал ми е што потекнуваш од земја помала од опанак. :kesa:

Ај не се карајте за Балкански проблеми кога проблемот е Швајцарски.

Инаку мислам ако некој превземе нешто од Муслиманите во Швајцарија (терористички напади/закани), тоа уште посилно ќе го зацементира законот.

Едноставно друга опција нема во моментот. Тие си одбраа така и така ќе си биде. Не велам дека е праведно или неправедно... ама по се изгледа ќе биде трајно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom