Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Dobro...odnovo:

335fxa9.jpg

Albanskiot jazik e balkanski ilirski, slikava od Evlija Celebija sto mu kazale Albancite e nejasna,gledame tie se od zapadna Evropa, od francuzite, itn.

Евлија Челеби :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

:nenene::nenene::nenene:

хахахахахахахахахахаха

33mc4mf.jpg

Edno prasanje: vo kalifatite,imalo ili nemalo kamili?

Prasanjeto e vazno,bidejki kako e populirana Albanija, peski?

Se nadevam,nekoj descedant na Oman ke ne udostoi so odgovor...

Евлија Челеби, Петар Поповски, Анџелина Маркос, Anaveno, други автори кои се...?:)

Иако Евлија многу не грешел... Во Елбасан до ден денешен живеат Турци, и генетски докажано и јазично, и институционално итн...

Ама темава беше Скендербег, а тој е Арбан, а Арбан не знаеш ни сам како да го преведеш на Македонски, исто така Италијаните место аРбан, викаат аЛбан кое исто нема врска со Македонскиот јазик, а низ форумов во сукоб со мене си постирал на 100 мапи од Албанија на Кафказ!

:toe:

What's the point?

Arvan-Arban
Mongol: Encyclopedia II - Mongol Empire – Organization
...the army was built upon a squad of ten, called an "arban"; ten "arbans" constituted a company of a hundred, called a "jaghun". Ten "jaghuns" made a regiment of a thousand – "mingghan". Ten "mingghans" would then constitute a regiment of ten thousand ("tumen"),

Mongolian etymology:
Written Mongolian: arban 1
Middle Mongolian: xarban (HY 43, SH), ḥarbān (IM), hărban (MA) 1
Khalkha: arav, arvan 1
Buriat: arba(n) 1
Kalmuck: arwṇ 1
Ordos: arwa 1

Turkic etymology:
Middle Turkic: jarman- (Sangl.)
Turkmen: jarma«-
Khakassian: ‰arban-
Shor: ‰arban-
Oyrat: jarman- (Верб.)

Шо е ова сега?

Не беа славјани?

Хахахах Некохерентно... Ако ако ако...
Ова ни одговара нас албанците...

Не може Ѓорѓи од татко Иван, од дедо Славјан со словенско презиме Кастрит и од мајка Воислава, со мајчин македонски јазик и кирилско писмо да биде шћипетар. :toe:

Не може Ѓорѓи од татко Иван, од дедо Славјан со словенско презиме Кастрит и од мајка Воислава, со мајчин македонски јазик и кирилско писмо да биде шћипетар :toe:

Може...ако бил православен шќипетар..што и е :)

Инаку, Кастриоти..не е Кастрит..не кради букви. Не биди бугар по пропаганда :)

Може...ако бил православен шќипетар..
Хих.

Македонско име.
Православна религија.
Македонско писмо.
Македонски јазик.

Ама не, шќипетар бил.

Ништо не е Македонско!

Грчко име.
Православна религија, т.е. НЕ-МАКЕДОНСКА религија.
Славјанско и Латинско писмо.
Црковно-Славјански јазик!

Благодарение на Исламот, албанците не се славјанизираа како што веќе беше тоа започнато, до денес немаше ни еден збор да остане од албанскиот јазик.

А слободно кој сака, и кој знае албански јазик, нека прочепка кај арбрешите, да види што е албански архаичен јазик, без ТУРЦИЗМИ!

Ништо не е Македонско!

Грчко име.
Православна религија, т.е. НЕ-МАКЕДОНСКА религија.
Славјанско и Латинско писмо.
Црковно-Славјански јазик!

Не ја спорам ја религијата, никој нема право да присвојува религија врз национална основа.

Писмото на кое пишуваш, и пишувал Ѓоргија е создадено од - Македонци. Македонско е.

И ме боли кур за албанскиот архаичен.

Сибеш векот...и Џорџ Буш е македонец...Ѓорѓија се вика :):)

Шо да не, ако самиот се потпише Ѓоргија, и така го изговори - така ќе се вика. Како што се викал овој за кој е темава, и се потпишувал.

Arvan-Arban
...the army was built upon a squad of ten, called an "arban"; ten "arbans" constituted a company of a hundred, called a "jaghun". Ten "jaghuns" made a regiment of a thousand – "mingghan". Ten "mingghans" would then constitute a regiment of ten thousand ("tumen"),

Mongolian etymology:
Kalmuck: arwṇ1

Turkic etymology:
Khakassian: ‰arban-KAVKAZ
Oyrat: jarman- (Верб.

Georgian geneology
Let us initially say the fact that the Armenians, Georgians, Rans, Movaknels, Herethians, Leks, Megrels and Caucasians had one father named Thargamos, son of Tharshi, son of Gamer, son of Japheth, son of Noah.
They selected eight of the bravest and most renowned of his sons. First was Haos, second Qarthlos, third Bardos, fourth Movakan, fifth Lek, sixth Heros, seventh Caucas, and eighth Egros.
-First "Illyrian" king was Bardilis KAKO ONOJ OD KAVKAZ
-name Bard (Brela), it is often in Albania I NA KAVKAZ
-Name of Lek (Leko, Leka) is very often in Albania I NA KAVKAZ

Не ја спорам ја религијата, никој нема право да присвојува религија врз национална основа.

Писмото на кое пишуваш, и пишувал Ѓоргија е создадено од - Македонци. Македонско е.

И ме боли кур за албанскиот архаичен.

Абе и мене ме боли кур, што тебе те боли кур за архаичниот албански јазик!

Писмото можда е создадено од Македонци, но не е создадено само за МАКЕДОНЦИ, денес го користат скоро сите славјани во светот!

Албанскиот јазик, како што некој сакаше да каже дека е променет, т.е. Арванитите/Арбреши се асимилирани од дивите племиња од Кафказ кој дошле во 1466 година, паѓа во вода! Со тоа границата на староста на Албанскиот јазик се поместува од 15 век.
Да не почнам да лупам текстови од лингвисти и историчари кои исто така сметаат дека јазикот на албанците е на овие простори дури и пред средниов век.

Благодарение на Турците и масовната исламизација на Албанците тие си го зачувале јазикот, мање-више.

А албанскиот архаичен го зборал и ШКЕНДО!

Е сега друг е проблемот што Македонците сакаат да бидат и Албанци, и Македонци, и АЛБАНЦИТЕ да се од КАФКАЗ само поради името и некои фалш историски ЏОА ГЕРОВСКИ(за 100 години колумните на Геровски многу јасна и силна историска тежина ќе добијат), и сакаат да се и славјани, и сакаат да се и хелени, и сите философи да се македонци итн...

Проблем ја гледам тука... Можда ти не гледаш...

Arvan-Arban

Mongolian etymology:
Kalmuck: arwṇ1

Turkic etymology:
Khakassian: ‰arban-KAVKAZ
Oyrat: jarman- (Верб.

Georgian geneology
Let us initially say the fact that the Armenians, Georgians, Rans, Movaknels, Herethians, Leks, Megrels and Caucasians had one father named Thargamos, son of Tharshi, son of Gamer, son of Japheth, son of Noah.
They selected eight of the bravest and most renowned of his sons. First was Haos, second Qarthlos, third Bardos, fourth Movakan, fifth Lek, sixth Heros, seventh Caucas, and eighth Egros.
-First "Illyrian" king was Bardilis KAKO ONOJ OD KAVKAZ
-name Bard (Brela), it is often in Albania I NA KAVKAZ
-Name of Lek (Leko, Leka) is very often in Albania I NA KAVKAZ

Ова е од твоето мало глупаво блогче..
Еве како нетот знае да ТРУЕ..

А со ова СЕ ПОБИВАШ САМ СЕБЕСИ!

Оти?

Види!

anaveno напиша:
stariot Arbanaski jazik (pred doaganjeto na Arnautite=TOSKI I GEGI) E MAKEDONSKIOT.

OBLASTA ARBANIJA E MATIJA.
STO E TOA?

Сега сетиќи ќе биде појасно.

Ете каква е анти-албанската пропаганда, од страна на славјанските маделижачи... Извинете до другите, славјани, не ве мрзам сите...

Тенденциозно... Многу...

Не може Ѓорѓи од татко Иван, од дедо Славјан со словенско презиме Кастрит и од мајка Воислава, со мајчин македонски јазик и кирилско писмо да биде шћипетар :toe:

Aiiiii, pa kaj majkata e taa familija KASRTIT, KASTRITOVI, KASTRITOVSKI deneska. Najdi mi ja taa "SLLAVJANSKA" familija, ajde da te vidam! Do den denes ne sum cul takvo prezime kaj makedoncite, ni kaj drugite slloveni.

A prezimeto Kastrati e kic megu albancite, go imas nasekade, Kosovo, Albanija, Makedonija. Site Kastrioti so gi znam, site ama bas site se Albanci

Familijata na Gjergj Kastrioti se vo Italija, i do den denes se znaat korenite. Pred nekolku meseci bese vo pristina Alessandro Castriota Scanderbeg, i vo intervju jasno kaza deka se so albansko poteklo

Ako ne ve mrzi , procepkajte po prethodnite postovi, go imate celoto interviju i mnogu drugi informacii.

I ne ste samo vie pravoslavni, ima albanci pravoslavni kolku sakas. Jas licno znam Makedonec, od Gostivar koj veli deka e albanec ali poradi verata, posto pretezno site albanci od toj del se muslimani, se zblizile so Makedoncite, pa stanale Makedonci. kojznae kolku takvi slucaevi ima.

I toa kirilicno pismo e seslovensko, pravoslavno a ne etnicko makedonsko, sozdavateli bile slovenskite prosvetiteli, a ne makedonskite prosvetiteli, pismo koe e mnogu slicno na grckoto

Taka da, togasnite albanci, ARBANI Katolici upotrebuvale Latinsko Crkovno Pismo, a pravoslavnite normalno deka koristele pravoslavno, t.e slovensko.

Pozdrav do Familijata Kastrati :helou:

he..he...
arban od KAVKAZ..
These etymologies have been known for a quite long period, but
probably Benzing did not see my article on this subject « Мон-
гольские числительные » [" Mongolian Numerals "], Сборник
јазыковедных проблем по числительным, т. 1, Ленинград, 1927,
pp. 97-119. It is also missing in his bibliography. Benzing's ob-
jection to Ramstedt's etymology of Mo. arban " ten " (compared
with arbayi- " to spread out the fingers," " to show all the ten
fingers ") is justified, but his comparison of it with Kirgiz arb'in
" plentiful " and arbï- " to be numerous " is not acceptable either,