Што уште е потребно?

• Креатор на темата Креатор на темата MIKI1
  • Време на започнување Време на започнување
3. Кои се тие арапски математичари? И дали „арапските„ броеви навистина се арапски? А да не се феникиски?
Еве една мала лекција по историја за мојот неинформиран другар МИКИ
Поимот Алгебра (кој доаѓа од арапскиот збор алжабр) првпат е дефиниран од арапскиот математичар Ал-Кваризми, а арапските математичари од златниот исламски период (600-1100) ги поставиле темелите на Тригонометријата, интегралите, линеарна алгебра, геометричка алгебра, динамична функционална алгебра, аритметичка рекурзија, златен пресек, дефиниција за реални и децимални броеви, теорија на броевите, аналитична геометрија.
Инаку арапските броеви се земени и унапредени од Индиските нумерали, не од феникиските.
Не сум арабин ниту муслиман, немој да мислиш дека ова пристрасно го пишувам, а твојот став дека најголемите генијалци се христијани е ништо освен игнорантен.
Сакај ги другите подеднакво затоа што се луѓе пред се, а после гледај религиска или национална припадност. Зар не те научи тоа библијата?

Поимот Алгебра (кој доаѓа од арапскиот збор алжабр) првпат е дефиниран од арапскиот математичар Ал-Кваризми, а арапските математичари од златниот исламски период (600-1100) ги поставиле темелите на Тригонометријата, интегралите, линеарна алгебра, геометричка алгебра, динамична функционална алгебра, аритметичка рекурзија, златен пресек, дефиниција за реални и децимални броеви, теорија на броевите, аналитична геометрија.
Инаку арапските броеви се земени и унапредени од Индиските нумерали, не од феникиските.
Не сум арабин ниту муслиман, немој да мислиш дека ова пристрасно го пишувам, а твојот став дека најголемите генијалци се христијани е ништо освен игнорантен.
Сакај ги другите подеднакво затоа што се луѓе пред се, а после гледај религиска или национална припадност. Зар не те научи тоа библијата?

Kako e ubavo koga si pisuvas pravdata.
Taka e. Nema sto da dostavim na tvojot post isto kako si kazal.
No koj znae nemacki eve vi podetalno za cela nauka i teknika iam poteklo od Islam. I kako im bil ukradeno i od koja strana.
Ova e pokazano na RTL nemacka televizija za koj istrese cela evropa za ova tema.
Ima objasneto i za Algebra i sve. Ima 5 video i gledajte ja do kraj. Jas samo edniot ke ja izvedem.

ima 5 dela.

Сократ, Платон, Протагора, Анаксагора, Емпедокле, Конфуцие, Лао Це и сличните философи воопшто не биле под влијание на христијанството па така да глупо е да се спомнува дека биле претходници на Исус.

Еве и од мене една кратка:
Дека арапите ја „открија„ математиката (алгебра+геометрија) кажувај на друго место. Пред „златниот„ арапски период, античките грци, пред се, Питагора и неговата школа, се занимаваа со математика, која и не е нивни „оригинал„ туку подоста работи ги имаат „презвземено„ од нивните современици-египќаните (анитчките). Не случајно на Платоновата Академија било запишано: „Никој да не влеува овде ако не знае математика„. А Платон и Питагора живееја кога арапите не знаеа ни како се викаат.
Т.н. „арапски„ броеви не се арапски, туку феникиски.

Сократ, Платон, Протагора, Анаксагора, Емпедокле, Конфуцие, Лао Це и сличните философи воопшто не биле под влијание на христијанството па така да глупо е да се спомнува дека биле претходници на Исус.

Никаде не напишав дека биле под христијанско влијание: она кое наведените го сметаат се етички принцип(и), Исус само го потврди како точно.

Еве и од мене една кратка:
Дека арапите ја „открија„ математиката (алгебра+геометрија) кажувај на друго место. Пред „златниот„ арапски период, античките грци, пред се, Питагора и неговата школа, се занимаваа со математика, која и не е нивни „оригинал„ туку подоста работи ги имаат „презвземено„ од нивните современици-египќаните (анитчките). Не случајно на Платоновата Академија било запишано: „Никој да не влеува овде ако не знае математика„. А Платон и Питагора живееја кога арапите не знаеа ни како се викаат.
Т.н. „арапски„ броеви не се арапски, туку феникиски.

Ми ги извртуваш зборовите МИКИ, јас јасно кажав дека арапите имаат поставено многу важни и значајни теореми и темели на полето на
Математиката и Астрономијата, а не дека ја измислиле математиката, во тој златен период Исламските држави беа едни од највлијателните во светот, не сакаш да правам муабет за Свилениот Пат, "The Silk Road" и големите достигнувања на исламските научници, додека Европјаните се замараа со палење вештерки, додека Светиот Папа водеше крстоносни војни за пари и територија, не оти му било досадно....
За наша голема среќа христијанството помина низ еден многу важен перион наречен Реформа. Започнато од Мартин Лутер, реформирањето на христијанскиот свет имаше големо значење врз целиот свет а посебно врз напредокот на Европа која во тоа време беше заглавена во Мрачното Доба, токму поради светите, безгрешни догми.
За жал, Исламот не помина врз таа мнгу значајна реформа и можам да кажам дека исламските (шеријатски) земји, со мали исклучоци, тапкаат во место повеќе илјадници години.

најголеи генијалци биле евреи...јебига тоа е
http://www.heebz.com/

20% од нобелови награди до сеа евреи, највеќе награди за наука до сеа евреи

Морални принципи биле потврдени многуу, многуу поодамна од исус, христаијанство, јудаизам, ислам и други такви глупсоти..

морални, принципи постоеле и пред политеистичките и монотеистичките религии, а
нај неморални институции се денешниве институционализирани религии т.е. црквата...не е битно дали била протестантска, римокатоличка или праволсавна..

попиве се коцкаат, возат џипови, крадат, се курваат, ждерат, дебели се ко свињи ко да не виделе храна во животот, па да нбе праам муабет за ПЕДОФИЛИЈА,

највеќе морал, етика, толеранција псотои во секуларни земји, што во последно време гледам во Макденија се руши тој секуларитет, а со тоа ќе ја снема и државава..

А најголемите генијалци на сите времиња биле (ќе повторам по стоти пат): атеисти, агностици, гностици, скептици, деисти, пантеисти но НИКАКО НЕ БИЛЕ ТЕИСТИ

Никаде не напишав дека биле под христијанско влијание: она кое наведените го сметаат се етички принцип(и), Исус само го потврди како точно.

Значи може да ни биде добро и без учењето на Исус пошто и пред него постоеле луѓе кои немале апсолутно никакви допирни точки со христијанството а сепак ни "донирале" етички принципи кои се темел и на денешното морално размислување. Не ме сфаќај погрешно навистина го ценам Исус но само ако го извадиш натприродното од него. Според мене тој бил човек кој бил со векови напред со размислувањето за да ни биде подобро на сите нас. Но сепак го прифаќам само како високо интелегентна личност која била многу понапред од тогашните размислувања.

Значи може да ни биде добро и без учењето на Исус пошто и пред него постоеле луѓе кои немале апсолутно никакви допирни точки со христијанството а сепак ни "донирале" етички принципи кои се темел и на денешното морално размислување. Не ме сфаќај погрешно навистина го ценам Исус но само ако го извадиш натприродното од него. Според мене тој бил човек кој бил со векови напред со размислувањето за да ни биде подобро на сите нас. Но сепак го прифаќам само како високо интелегентна личност која била многу понапред од тогашните размислувања.

Она кое философите/мудрољупците НЕ ни ги понудија, тоа го стори Сам Христос Бог, Кој се симна од Небесата, пострада на крстот, земајќи ги сите човекови гревови на Свој грб и ни понуди живот вечен во Неговото Царство Небесно. Такво нешто, ниеден философ од ниедно време не сторил, ниту ќе стори. Ете, тие неколку работи се пресудни заради кои „...не може да ни биде добро...„ без нашиот Творец.

MIKI1;2628370[FONT=Arial Black напиша:
]Она кое философите/мудрољупците НЕ ни ги понудија, тоа го стори Сам Христос Бог, Кој се симна од Небесата, пострада на крстот, земајќи ги сите човекови гревови на Свој грб и ни понуди живот вечен во Неговото Царство Небесно.[/font] Такво нешто, ниеден философ од ниедно време не сторил, ниту ќе стори. Ете, тие неколку работи се пресудни заради кои „...не може да ни биде добро...„ без нашиот Творец.

kako da gi daunloadiram tvoite grevoj.....

zivot vecen sakas:vozbud:

i sega znaci bog sam se kaznil oti go napravil svetot:tapp::tapp::tapp:

i ete nieden filozof ne se kaznil tuku samo isus:toe:

kako da gi daunloadiram tvoite grevoj.....

zivot vecen sakas:vozbud:

i sega znaci bog sam se kaznil oti go napravil svetot:tapp::tapp::tapp:

i ete nieden filozof ne se kaznil tuku samo isus:toe:

Не „набадај„ без врска и покажи барем грам почит кон твојот Создател, со Кого средбата не ти гине! Патем кажано, Исус ДОБРОВОЛНО отиде на Голготскиот крст, и заради тебе и заради ме и заради сите, она кое НИЕДЕН филосов нема да го стори!

Да, сакам живот вечен, она кое, на пример, Хокинг не ми го понуди. Што се оденсува до моите гревови, тие се само мои.

Не „набадај„ без врска и покажи барем грам почит кон твојот Создател, со Кого средбата не ти гине! Патем кажано, Исус ДОБРОВОЛНО отиде на Голготскиот крст, и заради тебе и заради ме и заради сите, она кое НИЕДЕН филосов нема да го стори!

Да, сакам живот вечен, она кое, на пример, Хокинг не ми го понуди. Што се оденсува до моите гревови, тие се само мои.

е како тоа еденчовек да ги откупи гревовите......нели реколисус простиим боже...значи простено е а грвовите апсорбирани(како стелт технологија)

Кој вели деа Исус е само човек? Зашто ја прескокнуваш и Неговата Божествена природа? Како би можел еден обичен смртник да се „јави„ доброволно за ковање на крст, да ги земе сите човечки гревови на Свој грб, да му вети на багабонтот од десниот крст дека ќе го внесе во Рајот во петочен ден, и згора на се, да воскресне? Кој обичен смртник досега воскреснал?

1) the universe has evolved
2) we are a result of that evolution.
“We are the first generation of human beings to glimpse the full
sweep of cosmic history, from the universe's fiery origin in the Big
Bang to the silent, stately flight of galaxies through the intergalactic
night.
Order in the Universe
Cosmology is the study of the evolution of the universe from its first moments to
the present. In cosmology the most fundamental question we can ask is: Does our
universe have intelligible regularities that we can understand—is it ordered? This
question lies at the heart of the scientific revolution beginning in the sixteenth century.
That revolution began with the discoveries by Copernicus, Galileo, and Newton of order
in our world. Today our scientific understanding of nature’s order has reached a critical
threshold. Only now can we begin to piece together a coherent picture of the whole.

OUR KNOWELEDGE ALWAYS HAVE ROOM TO GROW

A SCIENTIFIC THEORY SHOULD BE REGARDED-AS THE BEST EXPLANATION AVAILABLE THAT IS CONSISTENT WITH THE KNOWN FAKTS.

ипосле одговорот е

1) Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата.
2) Земјата беше безоблична и празна; и имаше темнина над бездната; Духот Божји лебдеше над водата.

Која е разликата меѓу двете нешта, има премногу сличности.
Јас ќе ти ја кажам, првото нешто што ти го имаш пишано тврди дека е наука, и што треба науката да прави? Па да го докажи тоа што го тврди.
Вториот дел е дел од Библијата човек си има слободна воља сака верува сака верува дека не верува.

Ајде единица мерка за Биг Бенг има? И ако има од кои единици мерки е изведена таа?

:toe::toe::toe::toe::toe:

земјата немалаоблик додека несе оформил сончевиот систем!!

а за второто.....уффф

и сегаимачовек кој верува и човек кој сака верува декане верува:vozbud:

Кој вели деа Исус е само човек? Зашто ја прескокнуваш и Неговата Божествена природа? Како би можел еден обичен смртник да се „јави„ доброволно за ковање на крст, да ги земе сите човечки гревови на Свој грб, да му вети на багабонтот од десниот крст дека ќе го внесе во Рајот во петочен ден, и згора на се, да воскресне? Кој обичен смртник досега воскреснал?

тогаш пред страшниот суд исус ке одговара!!!!!!!

нема рај за преземање одговорност:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom