Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Прашањето мое уште стои неодговорено:
„...Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?...„.
Прашај го авторот, што ме прашуваш мене? Јас ниту го измислив ниту напишав тој стих.
Секако дека не можат: во рисјанството, Вистината самата ни се објави па затоа Вистината Е референца за вистината, а не субјектот.
Арно ама, истата таа вистина која ви е објавена тебе не ти е јасно како може на секоја земна власт да и дава Божји авторитет.

Арно ама, истата таа вистина која ви е објавена тебе не ти е јасно како може на секоја земна власт да и дава Божји авторитет.

Ај уште еднаш, не “копчам“...

А зашто не дадеш одговор на поставено прашање, туку се „шалташ„ во друга насока?
Која друга насока? Стихот е јасен:

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.

Ти на ова велиш:
„...Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?...„.

Стихот е јасен:

Стихот не е јасен: оти ако се јасен, ќе испадне дека Бог доделува власт, за да истата таа власт ја гони ем Црквата, ем Бога?...

Која друга насока? Стихот е јасен:

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.
Oва се зборови на Павле
Не заборавај дека Павле делувал како богат Римски граѓанин кој бил под заштита на Римските власти и римската армија. Тој пропагирал мир и покорност кон властите, додека Исус повикувал на бунт и борба против Римската окупација. Тие имале сосема спротивставени ставови еден со друг.

Стихот не е јасен: оти ако се јасен, ќе испадне дека Бог доделува власт, за да истата таа власт ја гони ем Црквата, ем Бога?...
Значи авторите на евангелијата се нејасни и конфузни?

Дали според твоиве поуки, го одоборуваш чинот на попивите кои благословуваа калашњикови?
Ама тебе млада дамо, мноогу нешто ти пречи намената на тие калаши? Ако, убаво е да се знае. Не сте единствени! Впрочем затоа и се почна со Украина ама Путин не трпи окултистички банди да му претат. Многу сте се замислиле нешто у задње време... Да живее Путин Велики (нешто како Филип Убавиот... у свое време).

Значи авторите на евангелијата се нејасни и конфузни?

Не: туку се јасни и складни, откако ќе се истолкуваат правилно.

Јас само посочив еден можен начин на гледање на наведениот стих и намерно го „протолкував„ по принципот „...така пишува во Библијата...„ и испадна дека стихот е противречен: Бог одредува власт, за да истата таа власт Го гони Бога???

Ама тебе млада дамо, мноогу нешто ти пречи намената на тие калаши? Ако, убаво е да се знае. Не сте единствени! Впрочем затоа и се почна со Украина ама Путин не трпи окултистички банди да му претат. Многу сте се замислиле нешто у задње време... Да живее Путин Велики (нешто како Филип Убавиот... у свое време).
:pos::pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1401309191][/DOUBLEPOST]
Не: туку се јасни и складни, откако ќе се истолкуваат правилно.

Јас само посочив еден можен начин на гледање на наведениот стих и намерно го „протолкував„ по принципот „...така пишува во Библијата...„ и испадна дека стихот е противречен: Бог одредува власт, за да истата таа власт Го гони Бога???
А тоа толкување правилно е......? Онака како мене ми одговара у дадена ситуација?

А тоа толкување правилно е......? Онака како мене ми одговара у дадена ситуација?

Не е правилно: затоа и посочив дека механичкото повикување на библиските стихови, без нивно правилно толкување, редовно води кон погрешно разбирање и злоупотреба на истите.

Не е правилно: затоа и посочив дека механичкото повикување на библиските стихови, без нивно правилно толкување, редовно води кон погрешно разбирање и злоупотреба на истите.
Кое е правилното, кое е немеханичкото?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom