Што готвите во моментов?

• Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Ај сега сајте ми мене целосен рецепт, како што треба.

Еве го мојот ( ама земи го со доза резерва :D )
Пилешкото го сецкав во помали парчиња, на страна измешав брашно и нишесте, 3:1 + сол и бибер. Ги поховав парчињата во смесата и ги ставив да се пржат во масло, неколку минути се доволни, додека не се добие златно кафеавкаста боја. Откако завршив со пржењето, почнав да го спремам сосот. Прво лук и ѓумбир на малце загреано масло, после додадов унапред измешани соја сос, кафеав шеќер, кора од портокал и еден цел цеден портокал, и чили pepers. Го додадов ова на лукот и ѓумбирот и после една минута се додава растворот од вода и нишесте шо го напиша шеф, за да се добие убава густина. Потоа ако си како мене наместо густ сос добиваш мрсули и го фрлаш сосот во канта и продолжуваш со купечки, а ако се е во ред го додаваш пилешкото и само го пропржуваш во сосот минута две. Толку. Ориз сварив настрана, користев jasmin rice, и ако некој знае како да се свари убаво ориз во тенџере без пола ориз да ми се залепи на тенџерето, ве молам споделете.

Еве го мојот ( ама земи го со доза резерва :D )
Пилешкото го сецкав во помали парчиња, на страна измешав брашно и нишесте, 3:1 + сол и бибер. Ги поховав парчињата во смесата и ги ставив да се пржат во масло, неколку минути се доволни, додека не се добие златно кафеавкаста боја. Откако завршив со пржењето, почнав да го спремам сосот. Прво лук и ѓумбир на малце загреано масло, после додадов унапред измешани соја сос, кафеав шеќер, кора од портокал и еден цел цеден портокал, и чили pepers. Го додадов ова на лукот и ѓумбирот и после една минута се додава растворот од вода и нишесте шо го напиша шеф, за да се добие убава густина. Потоа ако си како мене наместо густ сос добиваш мрсули и го фрлаш сосот во канта и продолжуваш со купечки, а ако се е во ред го додаваш пилешкото и само го пропржуваш во сосот минута две. Толку. Ориз сварив настрана, користев jasmin rice, и ако некој знае како да се свари убаво ориз во тенџере без пола ориз да ми се залепи на тенџерето, ве молам споделете.
Измиј го убаво оризот,да се исплакне од нишестето.И повремено промешувај.

Измиј го убаво оризот,да се исплакне од нишестето.И повремено промешувај.
Оризот го мијам дури водата не е скроз прозирна. Сакам да добијам ориз како во rice cooker, значи малце посув да е. Досеа сите туторијали шо ги гледав велат да не се крева поклопецот цели 10 минути, ама така па ми се лепи скроз за тенџерето.

лепи скроз за тенџерето
Епа нека ти лепи кога не прашуваш ))))
Жасмин се вари 1*1.25 во полза на водата.
Ја подсолуваш водата и ка доведуваш до вриење.Пополека го додаваш оризот да се вари без поклопец 3 минути.Потоа го поклопуваш,и го вариш на минимум температура 10 мин.
После го ислучуваш,и 20 мин не го откриваш.
После 20 мин... волааа,топ ориз ))))
Folow me fore more recepies..
Автоматски споено мислење:

Мора малце по малце да го додаваш нишестето.Додаваш со паузи од по 30..секунди!

Епа нека ти лепи кога не прашуваш ))))
Жасмин се вари 1*1.25 во полза на водата.
Ја подсолуваш водата и ка доведуваш до вриење.Пополека го додаваш оризот да се вари без поклопец 3 минути.Потоа го поклопуваш,и го вариш на минимум температура 10 мин.
После го ислучуваш,и 20 мин не го откриваш.
После 20 мин... волааа,топ ориз ))))
Folow me fore more recepies..

Мора малце по малце да го додаваш нишестето.Додаваш со паузи од по 30..секунди!

Шо е ова пола сат за ориз боооо......

Пропарен излага,нема да се превари не се секирај.Али најбоље користи басмати голд.
Нишо за годишнина барам rice cooker, доста е со експерименти...

Нишо за годишнина барам rice cooker, доста е со експерименти...
А ориз со копани како ќе праиш у rice cooker)))))

Не е сом,али је такоџе врло добра рибица ))))
Барамунди )))
20210316_190926.jpg

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 288141
тиква, кориандр и лиметка[emoji173]️
Дај напиши некое рецептуле, бајаги време се мислам за некој потаж не сум се осмелил да направам дека немам ни пробано, обично сакам да знам каков е вкусот на нештото пред да пробам јас дс го спремам :), А и каква тиква користеше :)

Дај напиши некое рецептуле, бајаги време се мислам за некој потаж не сум се осмелил да направам дека немам ни пробано, обично сакам да знам каков е вкусот на нештото пред да пробам јас дс го спремам :), А и каква тиква користеше :)

Ха, бев ептен скептична за pumpkin soup ама од кога пробав, многу често ја правам.
РЕЦЕПТ:
-1 кг хокаидо тиква ама имам правено и со останатите. И со нив е СУПЕР. оваа на пример dýně máslová: 1615912188869.png
- еден помал кромид
- лук по вкус ( ја ставив 3)
-наструган свеж ѓумбир , околу 2 и пол лажици.
-250 мл. Кокосово млеко или павлака за готвење
- свеж кориандр за посипување
-лиметка или лимон за да се се сузбие малку сладуњавоста од тиквата.
- по желба може и да се стави црвена пиперка( ама тоа не е во рецептот).
Тиквата ја варам во вода колку да ги покрие парчињата. Околу половина час е потребно.
Потоа на тавче ги запржувам малку кромидот, лукот и половина од ѓумбирот. Во текот на пржењето солам по потреба. ГИ ДОДАВАМ кај тиквата. Заедно се микдираат, а го додавам и остатокот од ѓумбирот и неколку лажици лиметка/лимон. Постепено се додава кокосовото млеко /павлака. Ако супата е премногу густа обично си оставам вода од варењето и постепено ја додавам.
За сервирањето горе ставам свеж кориандр или можеби магдонос би бил исто ок. Можеш да си докиселиш досолиш и мене секогаш ми е превкусно со малку кисела павлака.
Енџој :noze:

Последно уредено:
Тиквата ја варам во вода колку да ги покрие парчињата
Нареден пат тиквата печи ja.Оваа тиква е squash butternut,се раскрива целосно кога ќе ја печеш.Значи крупни парчиња тиква на кожа ја печеш,и одкога ќе се иапече со лажица ја оделуваш од кората,и ја процесираш понатаму како шо си ја правиш.10 пати боље ќе биде пoтажот.
images.jpeg

Нареден пат тиквата печи ja.Оваа тиква е squash butternut,се раскрива целосно кога ќе ја печеш.Значи крупни парчиња тиква на кожа ја печеш,и одкога ќе се иапече со лажица ја оделуваш од кората,и ја процесираш понатаму како шо си ја правиш.10 пати боље ќе биде пoтажот.
Прегледај го приврзокот 288221
:eek:ооооооо верувам! очекував да се јавиш со некој добар тип. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom