Што готвите во моментов?

• Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Дај рецепт невесто мори? :backa:
Моите се со зеље и урда, иако потрадиционално е да се со мелено месо. :D

Состојки за корите:
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
700 мл млака вода
1/2 филџан масло (може и повеќе, од прилика)
брашно по потреба
Дополнително:
масло за попрскување на корите

Прво се соединува водата со шеќерот и солта, па маслото и брашното. Брашното се додава постепено, сѐ додека не престане да се лепи за работната површина, а истовремено да биде меко. Потоа се дели на еднакви топчиња (јас поделив на 12, ако ви е поголема работната тогаш помалку) кои се расукуваат во мали кори и се редат врз набрашнета површина. Кога сите кори ќе бидат формирани, одозгора се премачкуваат со 1 1/2 лажица од маслото. Се остава да одморат половина час, да упијат од маслото.
Кората се става врз чаршав и внимателно од сите страни се тегне постепено додека не се истенчи убаво, да биде проѕирна, а крајчињата тенки. Кората ја попрскуваме со околу 3 лажици од маслото. Кората по должина се преклопува од едната страна, па од другата страна (не треба да бидат преклопени станиците една врз друга, туку една до друга). Врз преклопените страници попрскајте со 2-3 лажици од маслото, па филувајте низ целата површина на кората. Крајчињата преклопете ги малку навнатре. Подигнете го внимателно чаршавот од едната страна (по должина) за кората да може да почне да се витка како ролат, ама при тоа подигнување на чаршавот, треба да се полни и тестото со воздух, за да не биде многу набиено, туку да биде повоздушесто. Ролатот се сече на коцки и се формира топче (видеото го прикачив доле) и ги редиме во голема тепсија (излегува 1 поголема и една помала).

Веге чили пак. :vozbud:
Екстра протеинско. :vozbud:
Ми се "оттури" чили. :vozbud:
IMG_20200623_115048.jpgIMG_20200623_115536.jpgIMG_20200623_120846.jpg
Ќе ставам после слика и сервирано сега остаено е да си крчка.

.
7dc2a8d243210244aa35bcaf4d2d9894.jpg

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

.
7dc2a8d243210244aa35bcaf4d2d9894.jpg

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Е не , после зготвената зелка со месо ,денеска повторно сме биле на исти бран :)
При мене малку подруга варианта
20200603_201140.jpg

20200603_194312.jpg

Е не , после зготвената зелка со месо ,денеска повторно сме биле на исти бран :)
При мене малку подруга варианта
Прегледај го приврзокот 256442

Прегледај го приврзокот 256443
Јас преку неделата едвај наоѓам време да ги направам вака, а не пак и да ги сечам на ленти. :icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom