Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Чварки :)

Свинско сало и свинско месо се сечат на коцки и се ставаат во тенџере да се динстаат. На две кила сало и месо се става пола кило вода...
14569045_1299011003466404_885416579_n.jpg

Се динстаат дури водата не изврие и чварките не добијат црвенкаста боја...
Потоа се процедува маста преку цедалка...
14555557_1299011040133067_30909439_n.jpg

На крај кога ќе се стават во чинија, се посолуваат...
14556066_1299012446799593_1794017718_n.jpg
14593538_1299011163466388_734723960_n.jpg

И нека не ве лажат дека свинската маст е штетна...Баш напротив... :) Во минатото се лечеле со ова...
А мене ми е меѓу омилените јадења, комбинирано со салата од марула, млад кромид и многу лимон...
 
Не е во моментов, пред два и нешто саати е... :)

Турли тава со месо


Се става месо, исечено на коцки, околу 500 грама, да се вари ( јас ставив пола свинско, пола говедско).
Дури се вари тоа, спремате ваков зеленчук:

14627733_1302938119740359_878896122_n.jpg

Во тенџере се пржи све ова сецкано, освен црниот патлиџан и тиквицата (тие директно во тавата се стават на покрупно исецкани).
14593142_1302937983073706_121641044_n.jpg

Откако ќе омекнат малку, се става внатре месото што претходно се варело, а водата негова се чува.
Се става во тава и се меша све ова со црниот патлиџан и тиквицата.
14627888_1302938023073702_1185258451_n.jpg

Дел од водата што се варело место ја ставаме во тавата за да се динста.
Се пече прво на 200 степени, а после на 180, дури не омекне убаво и не испари водата.

14627907_1302938033073701_1114922308_n.jpg

14627708_1302938066407031_1338225480_n.jpg
 
Не е во моментов, пред два и нешто саати е... :)
Турли тава со месо

Се става месо, исечено на коцки, околу 500 грама, да се вари ( јас ставив пола свинско, пола говедско).
Дури се вари тоа, спремате ваков зеленчук:

Прегледај го приврзокот 157532

Во тенџере се пржи све ова сецкано, освен црниот патлиџан и тиквицата (тие директно во тавата се стават на покрупно исецкани).
Прегледај го приврзокот 157534

Откако ќе омекнат малку, се става внатре месото што претходно се варело, а водата негова се чува.
Се става во тава и се меша све ова со црниот патлиџан и тиквицата.
Прегледај го приврзокот 157535

Дел од водата што се варело место ја ставаме во тавата за да се динста.
Се пече прво на 200 степени, а после на 180, дури не омекне убаво и не испари водата.

Прегледај го приврзокот 157536

Прегледај го приврзокот 157537
Овоа мора да се проба ;)
 
Интегрални шпагети со сос од вчера набрани печурки срндачи.Прегледај го приврзокот 157589
Како го правиш срндачот?
Го берам секоја година кога има и ми е една од најдобрите печурки, но пред да го пржам го варам за да биде помек и да му се одземе малку мирисот, пржен со кромид и топол леб ми е едно од најомилените јадења :D
 
Војнички гулаш
.
7GmHx9x.jpg
 
Домашен леб со лук. Го смафтавме за 3 минути со шопска и чорба од леќа.

Месам од ѓутуре. Пола коцка квасец, чаша (200мл) млака вода, лажиче сол, лажиче шеќер и 300 гр брашно, лажица маслиново и чешне лук насечкано на ситно. Се’ се меша и остава да стаса на топло место околу 30 минути.

Се пече на хартија за печење на 200 степени околу 20 минути и се остава уште 20 да си зори (спие) во искучена рерна.
14611070_10154545104713516_5639522953734592823_n.jpg
 
Уште еднаш, домашни бургери. Додуша со купечки земички од Веро, но со домашно спремена плескавица, кромид, листови чедар, кромид, кисела краставичка, сенф, мајонез и кечап
Фамилијата, задоволна.
Cu_IwfrXYAA2gxh.jpg
 
Се лукосавме.

Ух, земам душа да го објавам ова пред да се комирам од лукот. Добар таратур падна, со ситно 2 сецкани крставици, сол, лук во прав, сув копар, зачин за таратур, мелени ореви, 1 литро кисело млеко и 400мл кисела павлака. Количинава е за 3 особи.
Додаток на тоа, тостирав лепчиња тонус (со црно семе) а потоа над нив ги намачкав со 1 главица лук, магдонос, маслиново и сол. Мискојна комбинација.

пс. Не се женам ако девојката (кандидатката за жена) не конзумира лук и кромид.
Есенција на секое јадење и смислата на животот. :cuc:

IMG_4639.JPG

спремање на сосот со лукчетоIMG_4629.JPG
да биде се топло покриваме со крпа.
IMG_4635.JPG
IMG_4637.JPG
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom