Што е тоа што човек го прави различен од другите?

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
GripMKD напиша:
so se be genotip i fenotip?

Генотип
претставува севкупност на гените од сите хромозоми во јадрото на една телесна клетка.

А фенотип ти е надворешниот изглед на својствата и белезите кај организмите

Значи фенотип е збир на сите особини на еден организам кои настануваат со заедничко делување на генотипот и условите во средината во која живее единката

Значи фенотип е "она што се гледа од надвор" a генотип е генетската структура

ме разбираш:icon_ques

Pa sekoj covek osven sto se razlikuva po svojot nadvoresen izgled,pred se se razlikuva vo svojot karakter odnosno identitet.Identitetot e nesto sto nikoj ne moze da ti go odzede.Porano site sakale da im go odzemat identitetot na Makedoncite za vreme na Balkanskite vojni no ne uspeale.

to so ne razlikuva e toa so nije resavame zadaci po matematika i ucime pesnicki na pamet to nikoj ne go mozit :)

Crazy P0Y0L напиша:
to so ne razlikuva e toa so nije resavame zadaci po matematika i ucime pesnicki na pamet to nikoj ne go mozit :)
Аа не...имам гледано на клипче еден коњ како одговара на таблица собирање.Мрдаше со уши или со копитото тропаше,неми текнува баш.
А папагал ќе ти изрецитира стихотворба ко из цуга!
Само треба да си трпелив.

А што се однесува на темава...абе сите сте во право.
Јас само би додал и дека човек е човек односно различен по тоа што кога е во ситуација да одбира,одбира различно.
Ако сиве други карактеристики можеме да ги класифицираме како емотивни или душевни,вољата т.е.најдлабокиот дел во нас(она ЈАС) е тоа што го има последниот збор и не прави секој за себе единствени и уникатни.

tina89 напиша:

Генотип претставува севкупност на гените од сите хромозоми во јадрото на една телесна клетка.

А фенотип ти е надворешниот изглед на својствата и белезите кај организмите

Значи фенотип е збир на сите особини на еден организам кои настануваат со заедничко делување на генотипот и условите во средината во која живее единката

Значи фенотип е "она што се гледа од надвор" a генотип е генетската структура

ме разбираш:icon_ques
aham. fala ;)

желбата да доминира над се си сешто

Па како што кажаа и претходно различен ни е карактерот од останатите, сваќањата, изгледот......... Има премногу работи кои што се различни меѓу нас луѓето...Никој нема своја копија. Секој е посебен и различен од друѓите.

Чувствата.изгледот..Желбите..Карактерот и мн др..

isto se razlikuva i po crtite na prstite i po mirisnite zlezdi sto se razlicni za sekoj covek na planetata

секоја црта на телото, секоја мисла , начинот на одење, секоја негова единка што го прави тоа едно(човекот) допринесува за да он се разликува од другите

Е баш утре полагам антропологија и последниве неколку дена се судрив со ова прашање,ама повеќе беше во однос на животињите,но ќе пробам да извадам нешто:
Макс Шелер мислам дека рекол-човекот е животиња со право на избор,значи сите ние имаме избор да целиме да бидеме тоа што сакаме.Патот и средствата кои ги користиме кон таа цел најчесто се тие кои не разликуваат.
Е сеа.Генотип,фенотип,менотип не се разбирам многу многу у тие работи.У литературата што ја читав по се изглеа генотипот се поистоветува со духот(пошто литературата е од 18-19 век нали).Е тој дух не прави различни од животињите,и тој дух не прави различни меѓу себе.
Ете така јас гледам на тоа.

според мене,најмногу се разликуваме по карактерот...

Луѓето по природа се слични. Навиките се тие кои не прават различни едни од други.

Macedalien напиша:
Некни размислував... Човек сум, имам две раце, нозе, очи, уста... Се на се, го имам истото што и другите ама има нешто во мене што никој не може да ми го земе. Што е тоа? Што ме прави различен од нив? Добро прашање... :raz:

Изволте дискусија а јас ќе се вклучам кога ќе размислам добро на темава...
Еве гледаш,и мене ми се виде интересно прашањето...да сите имаме по две раце и по две нозе,ама тоа што се разликува од нас е начинот на понашањето,комуникацијата,тоа што никој не му поставил прашање како јас што ќе му го поставам...оригиналноста,искрено кажан збор,понекогаш дури и посесивност,тоа се карактесистики што јас мислам дека сум рзличен од другите...знаеш ретко кој можи тоа да го процени.Постојат малку луѓе што тоа можат да го проценат!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom