Сега ме мрзи низ учебник да барам ама како шо знам дијаспора е населението кое што е надвор од својата држава и не се знае неговиот точен број .. мислам така ме учеле па така ви кажувам
hehehe stoe makedonska dijaspora.dijaspora e trajno otseluvanje na eden narod na teritorija na druga drzava.najcesto ima znacenje na sosedni drzavi ili zemji .kako sto bilo odseluvanjeto na grcite od grcija vo sicilija.poteklo na zborot vodi bas od tamu DIJASPORA.tie iako naseleni na druga drzava sepak si odrzavale vrskite so maticnata zemja.sto se odnesuva do makedonska dijaspora prasanjeto e diskutabilno .dali makedoncite sto se nadvor od makedonija si odrzuvaa vrski so maticnata zemja i kakvi.a znaeme deka makedoncite sto se po svetot seuste nemaa pravo na glas.taka da nivnata vrska so maticnata zemja ostanuva cisto turisticka destinacija bez nikakvo znacenje. se nadevam deka seto toa vo idnina kese smeni
Јас мислам дека дијаспора на некоја нација е населението вон нивната матична држава. Кога тоа население нема матична држава, тогаш целото тоа е дијаспора.
Е сега прашање е дали ние имаме матична држава. Р Македонија е граѓански ориентирана држава која во која по устав има повеќе конститутивни етникуми. Така што Македонската дијаспора е всушност целиот Македонски народ.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.