Штип vs Скопје (на полето на рап уметноста)

• Креатор на темата Креатор на темата Giger's Predator
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Кој е за клуч на "дискусијава" при што ќе се доведе заклучок? :locked:

Со одговорот наведувајте и објаснување. :)

Кључ никако.
Шо да читам на форумов после?
Имало провокации.
Па боље провокации него blank yellow page да ми е.

Инаку, не кључ, сакам да седи вака, за миста на есен да ни каже какви се туфките.

Pak pozdrav od mene i pocente da pravete rap od dusha ...

Еквилајзер?
Брат, тракава е рандомајзер...

"DEBELIOV DJ GOCE"---KAKO NE TI E SRAM BE MOCHKO EDEN !!!

Kiskin ako ne si bil vo tek so raspravijata ete vidi koj prv iskoristi navreda ;)
Inace dali ke kazam smrdlo ili debel za Goce e moja rabota.Licno so navredi pocna prv Ronincho :) .... se ponasam ko klinac u osnovno PROFESORKEEEEEEEEEEE RONIN SE ZAKACUVA !!! :pos2:

I prez celoto vreme napagam so nekoj moi muzicki fakti i moi razmisluvanja i seto toa na moralno eticka osnova.Nikoj ne sum go napadnal so pcovki.Taka da praj sto sakas.Ama barem se vregame na nogu kulturen nacin ako nisto drugo ;)

Za nekolku dena po se izgleda sum na nastap vo tvojot grad,pa taka da ako si tolku "jak" kako sto izgledash na tastatura dojdi i kazi mi sho imash da mi kazesh vo FACA,pa ke gi razjasnime rabotite ko sho treba!!!

I kak osto gledam tuka imam predlog za nekoja presmetka ???Sto tuka ne reagirase be brat ??Gledas deka ova e pogolema provokacija od zborot mocko ?????

Pozdrav i sepak brat bidete objektiven.Kiskin ;) sto da praveme sega so taa provokacija be brat ????? I dali jas zvucam tolku agresivno nekade vo moite postovi kako predlogot na ronin ?????

Кој е за клуч на "дискусијава" при што ќе се доведе заклучок? :locked:

Со одговорот наведувајте и објаснување. :)

Француски кључ?

Смени го насловот на темата во Провинцијален Рап vs. Скопски Рап.
Ќе се постираат видеа(песни), артисти, историјат, критика кон провинциските и скопските артисти.

Да правиме споредба помеѓу "двете" рап сцени во Македонија.
Квалитет, квантитет, влијание...

Се додека е Штип vs Скопје темава ќе се користи за лични интересни и меѓусебни препукувања на веќе познатата релација.

Не е за затварање темава. Ја би ја преместил во ЧДА и би ја прекрстил во Како миста93 сам на себе си го клава -.-

Не е за затварање темава. Ја би ја преместил во ЧДА и би ја прекрстил во Како миста93 сам на себе си го клава -.-

kako si go klavam be :) pa nema da izgubam rejting na tv, nitu prodazba na album, nitu nastapi, nisto .. samo respekt mozam da dobijam od vistinski luge..od vas nemam potreba ...nitu ste relevantni .. kako sto i jas sum nikoj i nisto za legijata ;) I ne li svakas deka ne sum u film be brat da stanuvam raper.Si rapuvam za spopstveno zadovolstvo a plukam po onie koi ne se sposobni i koristat pederski potezi .... (za pari za pari za pari za pari i slava slava slava IME IME IME)

Aj nazad na temata:

Ja nesto dobro od stip.Samo malku da se posvetile okolu vokalo.Inace instrumentalot e od Dame od Visok Napon.I samo si go sredile spotot.Od sekoj zvuk vo instrumentalot do sekoj kadar vo klipot, se sami si napravile decava.
Samo napred...

I kak osto gledam tuka imam predlog za nekoja presmetka ???Sto tuka ne reagirase be brat ??Gledas deka ova e pogolema provokacija od zborot mocko ?????

Добро ваљда не очекуваш да дое и да ти биде обезбедување.

Инаку јас сум за клуч. Не ја гледам целта, башка туфките ни се најавени 20 годишни времиња порано. Барем со флаериве на почетокот мислев дека ќе има квалитетна дискусија базирана врз факти.. Ќе беше интересно да се чуе нешто ново што ретко кој го знаел од историјата, надвор од Скопје.. Сето тоа се претвори во биф Ронин vs Слотер.
Само на крај пишете дека Штип е подобар од Скопје за да биде задоволена желбата.

Срамота, толку малку има македонски рап, па почнавме локално да се делиме, нормално, секој си го презентира и чува градот, меѓутоа вака не бидува ништо, треба делување и подршка, а не празен муабет и лаење на суво.

И сите семплуваат, Dj Premier семплува, ај нека каже нешто за него нешто, Nas семплува, ајде и хардкор Фреди Фокс семплува, фејќери се и они бе 93?

kako si go klavam be :) pa nema da izgubam rejting na tv, nitu prodazba na album, nitu nastapi, nisto .. samo respekt mozam da dobijam od vistinski luge..od vas nemam potreba ...nitu ste relevantni .. kako sto i jas sum nikoj i nisto za legijata ;) I ne li svakas deka ne sum u film be brat da stanuvam raper.Si rapuvam za spopstveno zadovolstvo a plukam po onie koi ne se sposobni i koristat pederski potezi .... (za pari za pari za pari za pari i slava slava slava IME IME IME)

Vo poslednive 5-6 godini ako ne i poveke,statisticki e DOKAZANO deka internetot se koristi MNOGU POVEKE kako medium od kolku televizijata!!!A ti veke ne znam kolku vreme nanazad trubish postirash tvoi pesni produkcii i se REKLAMIRASH na internet,pa taka da spored tvojata MALOUMNA teorija ondak ti si teska "komercijala" brat!!!Iskreno izgleda samo ti vo tvojata glava a cisto sumnjam i u toa ja imash celta na muabetov opsto do sea,megutoa pravish ednostavni greski sto celo vreme si odish sam protiv sebe so sve sto ke kazesh,a i ne ja gledam celta na eden muzicki artist bilo kakov koj sto svojata muzika bi ja cuval vo edno folderche vo kompjuter namesto da DOZVOLI DA BIDE CUEN!Nie DOZVOLIVME da bideme cueni i eve znaesh sho se desi,postoi edna cela tajfa na luge vo drzavava koja ja sledi nashata kauza i imame pregolem RESPECT kon niv poradi toa,a voopsto ne e lesno da bidesh CUEN imajki gi site prepreki vo drzavava godini nanazad!

Ovaa verzija mi se sviga nogu poveke .. mnogu e po surova se edno kako od 95 da e snimana na kaseta ... ama film mi prae mnogu .. i na krajot staviv eden bit koj sum go pravel odamna ... 100% sempluvana produkcija osven ritmovite i bas liniite ....

Цццццц не ми се верува темава под кое име стои добро бе DJ-93'Slaughter со која интелигенција го споредуваш рапот во Скопје и "рапот" во Штип ? Кој хард кор бе кој 90сети бе...:nesvest: цццц :uvo: А незнам и Ронин друже шо се замараш... замисли сега други рапери да идат на форум и да се бранат ??? :nesvest: па и ти па :pos2: може си навикнат да гледаш само респект спрема вас ама успех без хејтери - НЕМА! ( зборувам за оној успех кога ќе се почне да се заработува )
Е сеа види вака DJ-93'Slaughter без разлика дали пред 10 години имало рап журки во Штип кога 98% од раперите во Штип немаат благе везе од рецитирање...каде им е флоуто ? каде им е дикцијата бе ? текстот ? Па не хард кор теми ако сакаат и најмрачни теми нека имаат кога 98% од нив немаат ниту една од вештините кој ги наведов...
Бтв не сум од Скопје и не ги бранам Легијата за украдената инструменталка напротив...!!! Но, еве те слушнав и тебе брат не е само ритамот да го фаќаш немаш НИКАКВО флоу, текстот од 5 му давам 2јка...
Да звучеше рапот како што звучат твојте траки и траките на 90% од штипјаните ЈАС никогаш не би слушал рап. Ова не го кажувам од други причини освен што сум искрен и релан
Чудо е како некој денешни ЕмСиња од Скопје и од цела Македонија кој снимаат повеќе од 10 години немаат никакво флоу просто да се чудиш како и по 10 години звучат исто...Па тие ако сакаат незнам од кого да украдат бит или да му платат на Дре или Сторч пак нема да звучат како што некој звучи на краден/некраден бит...Инаку секако дисреспект за крадење на битови и семплови!
Направи споредба на пример еве само пример ти давам како звучел Страјк од Стр2 пред 10 години, а како сега ?
Гледам постираш стари мак рап песни да не ги именувам кој искрено немаат благе везе од рецитирање..може имале љубов кон рапот ( за тоа респект ) имале текстови имале можност да снимаат први без разлика од кој дел на држава се ама немаат врска од рецитирање освен дерење, брканичок со ритамот...и ако си растен со такви песни нормално е да рецитираш како нив и ти и тоа да ти се свиѓа градејќи некоја слика во главата дека тоа баш е она вистинскиот хардкор.
Се согласувам со тебе дека не е само да фрлаш рими и да правиш брзозборки како некој песни на Легијата , точно е дека текстот треба да има сила и да остане долго за паметење, поента, порака...што јас од твојата песна не извлеков никаква поента ниту пак порака искрено. И само да знаеш дека можеш да хејташ кого сакаш нормално е тоа ако немаш шанса за профит тогаш биди против...но и ова треба да го знаеш дека СЕКОЈА АНТИ РЕКЛАМА Е НАЈДОБРА РЕКЛАМА...Легијата настапувале без пари многу пати до сега многу хејтери/хиени поминале со генерации и ако мислиш дека вистинскиот рапер треба без пари да настапува и да ги дели албумите тогаш грешно си го сватил рапот односно воопшто не си го сватил...:)
И да се надоврзам нема само во Скопје добри ЕмСиња туку има и во други градови низ државата кој буквално кинат но не тие што ти ги спомна што правеле рап пред незнам колку години...

Eve nesto vo vas stil na interpretacija. SKOPJE > STIP
....................................................PROVINCIJA = SKOPJE

RESPEKT ZA OSENCIJALNOVO SRANJE OD SKOPJE !!!! Ova e Rapot vrz koj se izgradi denesnata Rap scena ... Od ova ucevme ;) za denes da si baeme na glava :) i da ne razbereme koj sto saka da kaze vo edna pesna ;) ...

I EVEE POZDRAV ZA SITE PROVINCIJALCI KOI RAPOT GO SOZDAVAAT ETE VAKA !!!! KOCANI NA DELO !!!!

RESPEKT ZA PRODUCENTOT FUNDAMENT !!

Deckive se mnogu TAMAN za scenava.EPTEN Se Boom Bap. Od moja gledna tocka, koga gledame provinciski versus stolichno, togash ova e mnogu dostojno za se momentalno...

DJ-93'Slaughter хаха гледам дека се ладиш или си темница
оди скрисе ти и твојте хард-кор идоли помеќи од меќица
Траќите што ги пастираш би ги опишал како мотор без свеќица
нашколо за ненаучена лекција се става единица
Џабе текст џабе ритам кога флоу нула
кај се видело без покрив зграда или куќа ?
А приметив немаш ниту ритам ниту текст
све ти е без поента, а да приметив имаш и комплекс
Затворен си у соба во софија затоа не си свеж
наместо на монитор на мозокот направи си рефреш
Бркај бугарки бе не на форум да висиш
небаре си на печалба па да мислш кога ќе дојдеш кај ЈЈ да снимиш
Види, дисреспект за крадени семплови и инструменталки
но ти и на краден ќе звучиш срање не те спасуваат ниту пари
Пази - постираш тука некакви си групи "хард кор"
90% немаат од нив блаѓе-везе од зборот хип-хоп
Трубиш за некакви си ЕмСиња кој почнале меѓу првите
почнале оти имале каде да снимаат ѓи имале условите
Но ако некој порано почнал не го прави тоа најдобар
респект ако имале љубов кон рапот но ништо повеќе од тоа
Просто се чудам како некој почнале пред 10 години
сеуште активни,а немаат никакво флоу замисли...
Наместо да се подоборат тие тапкаат во место
пример-како звучел страјк пред 10,а сега прави решето
Значи тоа е тоа талентот или го имаш и го надоградуваш
или го немаш па џабе и битови да подкрадуваш
Инаку не сум од Скопје како погоре што кажав
и не Легијата не ги бранам само одговор на заблуда давам
Точно е тоа дека има и од други градови ЕмСиња кој кинат
и точно е тоа дека текстот треба да има сила,а не брзозборки го гринаут
Но нив можеби и тоа им е во стилот и филмот
некој сака нежно и брзо друг агресивно и диво
А те чув и тебе и не звучиш на ниту еден на овие стилови барем слично
ништо лично ама и талентот ти се коси за твоето фалење не типично
Можеби и сметаш дека рапот треба да звучи како ти што го правиш
не е исклучена можноста растејќи со фалш рап и фалш слика у глава си ставил
Искрено да звучеше рапот како твојот и со пола од тие што си растел
ја никад не би прослушал рап и би го хејтал бе брате
Патем јас незнам и Ронин со кој памет дојде да се браниш :nesvest:
можеби си навикнат само на респект,а не на хејт па од такт те вади
Но ако сакате успех и пари мора да се навикнете и на хејт
нема рапер без хејтери како живот без свет
И замисли сеа некој друг рапер да дојде да се брани:pos2:
незамисливо е нели сваќаш дека повеќето се млади и скоро секој се лади
Успат DJ-93'Slaughter да знаеш секоја анти реклама е најдобра реклама
за секоја озборувана дама се крева фама сваќаш...
И оти немаш шанса за профит па си против
снимај си за твојте дома,а од мене еве и фристајл доби
Како составен дел на рапот нели ? па ајде почни
но се сомневам дека ќе вратиш зошто тешко ќе ти оди :smir:

DJ-93'Slaughter хаха гледам дека се ладиш или си темница
оди скрисе ти и твојте хард-кор идоли помеќи од меќица
Траќите што ги пастираш би ги опишал како мотор без свеќица
нашколо за ненаучена лекција се става единица
Џабе текст џабе ритам кога флоу нула
кај се видело без покрив зграда или куќа ?
А приметив немаш ниту ритам ниту текст
све ти е без поента, а да приметив имаш и комплекс
Затворен си у соба во софија затоа не си свеж
наместо на монитор на мозокот направи си рефреш
Бркај бугарки бе не на форум да висиш
небаре си на печалба па да мислш кога ќе дојдеш кај ЈЈ да снимиш
Види, дисреспект за крадени семплови и инструменталки
но ти и на краден ќе звучиш срање не те спасуваат ниту пари
Пази - постираш тука некакви си групи "хард кор"
90% немаат од нив блаѓе-везе од зборот хип-хоп
Трубиш за некакви си ЕмСиња кој почнале меѓу првите
почнале оти имале каде да снимаат ѓи имале условите
Но ако некој порано почнал не го прави тоа најдобар
респект ако имале љубов кон рапот но ништо повеќе од тоа
Просто се чудам како некој почнале пред 10 години
сеуште активни,а немаат никакво флоу замисли...
Наместо да се подоборат тие тапкаат во место
пример-како звучел страјк пред 10,а сега прави решето
Значи тоа е тоа талентот или го имаш и го надоградуваш
или го немаш па џабе и битови да подкрадуваш
Инаку не сум од Скопје како погоре што кажав
и не Легијата не ги бранам само одговор на заблуда давам
Точно е тоа дека има и од други градови ЕмСиња кој кинат
и точно е тоа дека текстот треба да има сила,а не брзозборки го гринаут
Но нив можеби и тоа им е во стилот и филмот
некој сака нежно и брзо друг агресивно и диво
А те чув и тебе и не звучиш на ниту еден на овие стилови барем слично
ништо лично ама и талентот ти се коси за твоето фалење не типично
Можеби и сметаш дека рапот треба да звучи како ти што го правиш
не е исклучена можноста растејќи со фалш рап и фалш слика у глава си ставил
Искрено да звучеше рапот како твојот и со пола од тие што си растел
ја никад не би прослушал рап и би го хејтал бе брате
Патем јас незнам и Ронин со кој памет дојде да се браниш :nesvest:
можеби си навикнат само на респект,а не на хејт па од такт те вади
Но ако сакате успех и пари мора да се навикнете и на хејт
нема рапер без хејтери како живот без свет
И замисли сеа некој друг рапер да дојде да се брани:pos2:
незамисливо е нели сваќаш дека повеќето се млади и скоро секој се лади
Успат DJ-93'Slaughter да знаеш секоја анти реклама е најдобра реклама
за секоја озборувана дама се крева фама сваќаш...
И оти немаш шанса за профит па си против
снимај си за твојте дома,а од мене еве и фристајл доби
Како составен дел на рапот нели ? па ајде почни
но се сомневам дека ќе вратиш зошто тешко ќе ти оди :smir:

brat nema ni da go procitam ... dodeka ne go cuam na mp3 pa makar i naj skapanoto demo da e ... snimaj pa posle pusti mi klipce i ke ti kazam dali ke ti podadam raka ili ne ... ;) aj sea marsh u studio ili improvizirano i snimaj a ne vaka so stihovi ... taka ja mozam da ti stavam 35 textovi ... napravi si bit, ako sakas ukradi kako drugive so pravat, snimaj vokal pa dojdi da me provociras a ne vaka ....

A od druga strana tuka sme za provincija vs stolica i obratno... taka da ovoj fristajl ili kopi stajl ne mu e mesto tuka ..

"Underground" рап -не сакаат да бидат комерцијала, а не е возможно да бидат уметност
get over it

па си докажуваат дали биле подобри рапери во Штип или Скопје... :uvo:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom