Штип vs Скопје (на полето на рап уметноста)

• Креатор на темата Креатор на темата Giger's Predator
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не се 2Pac и Biggie којзнае што. И во нивното време и сега.
MF Grimm и MF Doom а и многу други (Ice Cube, O.C. посебно) се многу по способни артисти од гореспоменативе кои се за разлика од нив поекспонирани.

И не е се сменето. Тие (а и многу други) си останаа доследни на стилот.

Ама само пример е ! (:
Леле, колку не се сфаќаме.
Ајс Кјуб (long live) е ден-денес истиот (: Го држи NWA стилот. Баш глеав пред некој месец дис за Lil Wayne, ама кој да му одговори.. тој сиротиот е во затвор :) А и да не беше нема толкав вокабулар за да пронајде зборови да му врати.
Значи hustla уфурани.. тоа е муабетов. Да не одиме оф.

Се разбираме убаво, ама да знаеш дека секаде има поделба и се напињаат дури и повеќе од нас.

То ти е то.
На крај краишта артистите во Македонија не се замараат толку со тоа кој е комерцијала а кој не, повеќе фановите се замараат.

Не знам, јас Денис Х, Днк и остали не ги доживувам како хип хоп.
А верувај дека знам многу луѓе, релација од Њујорк до Судан кои не ги боли таквото ама ич дали бил ваков или онаков. Го фураат тоа што им се свиѓа.
И да, во право си.. фановите се замараат повеќе, како и секогаш.. за тоа и збориме овде.. немаат основа за замарање :)

Само еден коментар:Глупи!
Наместо да се борите заедно да го размрдате македонскиот рап без разлика дали е Штип или Скопје вие тука се карате кои се подобри.Ццц...Па затоа не функционираме како држава што друго да кажеме.И после Македонија била спрема за ЕУ и слично,како не:pos2:

Само еден коментар:Глупи!
Наместо да се борите заедно да го размрдате македонскиот рап без разлика дали е Штип или Скопје вие тука се карате кои се подобри.

А ти како се бориш?

Не знам, јас Денис Х, Днк и остали не ги доживувам како хип хоп.
А верувај дека знам многу луѓе, релација од Њујорк до Судан кои не ги боли таквото ама ич дали бил ваков или онаков.

И јас не ги доживувам но според конструкцијата на композицијата според музичката теорија припаѓаат на музичкиот стил рап музика.

Ние што не ги доживуваме така е работа на keep in it real, апстрактно нешто :)

LordDragonII рапот бил андерграунд кога почнувал затоа што тогаш и почнувал-значи не бил и му требало време да се експонира и дојде до ушите на народот во поголем број
-бит си е бит и без разлика дали рецитираш за жени или социјален живот само биди искрен на битот и тоа е тоа...
И скоро сите од постарите за поновите па да не зборувам ако ги прашаш хард кор рап - комерцијала ќе ти го кажат тоа што јас ти го кажав, треба да се биде само искрен
А фановите на рапот не се замараат со тоа туку само децата мали што ги читаш на јутјуб тоа се се деца да знаеш...кои повеќето мислат дека ако те знае цела Македонија и ти комотно живееш од рапот и одма продаден си и комерцијала,а незнаат дека баш тие американците од 90сетите имаат договори со продукценски куки кој фураат и поп икони или направиле поп и ар ен би икони...
И да снимаш кај ЈЈ не е тоа ништо лошо само ќе имаш добра реклама и ќе имаш луѓе ќе те буткаат напред тоа е тоа без разлика за што рецитираш
Што ми лежи на срце за тоа ќе рапувам но секако да бидам искрен и да не се филмам и бламирам
Точно дека има разлика во звукот на днк и рапот на тие што ги викате вие хард кор но затоа постојат жанрови во рапот...рапот на днк е клубски ама сепак е рап сакале ние или не.
Ако те интересира ја воопшто и не ги слушам нив и искрено не ги доживувам како рап ни ту врчак итн...ама сепак тоа си е нивно право за што ќе рецитираат они
-Ти се свиѓа ? слусај, не ти се свиѓа? не слушај
Кај нас еден џака накот ако направи песна со каролина на пример експресно станува продаден и комерцијала :pos2: смешно еј, а сите тие рап икони меѓу првите во светот што биле имаат зад себе тешки милионски договори, па никој не си го троши времето и трудот за лепи очи

Wu Tang, 2Pac, SAF, Legija, Lil John, Ice Cube и уште 10000000 други се комерцијала. Кој не се согласува со мене нека ме цитира само и нека ми објасни зошто (не) се комерцијала.

Дефиниција кај нас за андерграунд и комерцијала... Комерцијала=лошо, андерграунд=добро
(неточно, али ај)

LordDragonII рапот бил андерграунд кога почнувал затоа што тогаш и почнувал-значи не бил и му требало време да се експонира и дојде до ушите на народот во поголем број

Та јас што напишав.
Рапот се знае кога завзема поголем замав 98/99 ајде нека е и од 96/97 пред тоа е ганџ ера.

.кои повеќето мислат дека ако те знае цела Македонија и ти комотно живееш од рапот и одма продаден си и комерцијала,а незнаат дека баш тие американците од 90сетите имаат договори со продукценски куки кој фураат и поп икони или направиле поп и ар ен би икони...

Во Македонија знам дека не се живее од музика, комотно.
Убаво го знам тоа, па макар да правиш и комерцијален рап или поп музика. Артистите се слабо платени во Македонија тешко дека со музичка кариера ќе прехраниш фамилија освен ако не си балканска ѕвезда како Тоше на пример.

Да, 90% од најдобрите, рап легендите имаат потпишано со major label но има разлика. Таа разлика е во содржината на текстот, пораката која сакаат да ја пренесат или ставот кој го завземаат.

Listen to the god damn' lyrics! - така јас одредувам кој е андер (додуша не андер туку ха-це или квалитет) а кој комерцијала а не дали е major label или дека Тибаланд му бил продуцент.

И да снимаш кај ЈЈ не е тоа ништо лошо само ќе имаш добра реклама и ќе имаш луѓе ќе те буткаат напред тоа е тоа без разлика за што рецитираш

Тоа е научна фантастика. Не верувам дека ЈЈ нема да интервенира врз текстовите и музиката која си ја направил ако според неговите критериуми и пресметки твојот труд да не му донесе на него профит.
Тој инвестира во тебе и сака да му се врати дупло.
Нема да ти даде да снимаш кај него заради тоа што му е грижа за рапот или сака да слушне квалитет, он си сака профит.

Точно дека има разлика во звукот на днк и рапот на тие што ги викате вие хард кор но затоа постојат жанрови во рапот...рапот на днк е клубски ама сепак е рап сакале ние или не.

Епа имаше некои членови кои што не го признаваа тоа како рап а е школски пример за поп-рап/комерцијална музика.

Кај нас еден џака накот ако направи песна со каролина на пример експресно станува продаден и комерцијала :pos2: смешно еј, а сите тие рап икони меѓу првите во светот што биле имаат зад себе тешки милионски договори, па никој не си го троши времето и трудот за лепи очи

Хехе Џака и Каролина, не верувам ама во случај да направи за мене ќе биде комерцијала веќе бидејќи знаејќи ја добро музиката на Џака и неговиот веќе изграден стил по кој е препознатлив и автентичен не е својствено да направи таква соработка. Освен профит друга причина не гледам.

Нема потреба од таква промена.
Ама зборуваме хипотетички нели?

Wu Tang, 2Pac, SAF, Legija, Lil John, Ice Cube и уште 10000000 други се комерцијала. Кој не се согласува со мене нека ме цитира само и нека ми објасни зошто (не) се комерцијала.

Само Lil John е комерцијала.

Другите не. Значи содржината, стилот и ставот не укажуваат на комерцијална музика.

Музика за пошироките маси. Музика за забава. Музика за профит.
Тоа го нема кај споменатите.

abe brat okej e se se trudite imate nekoj idei ama kako i poveketo priznati ili ne priznati raperi lazete vo tekstovite od stip napravivte broklin a ne e taka be brat sum bil sum se dvizel vo cel stip i so tie "hardcore" facite sum sedel i go kapiram muabetot samo ne mozete so nas vie na nekoj nacin kopirate nie poveketo sme si original i ziveeme mn po ulicen zivot ili po hip hop zivot od vas toa spored vasite merila dilame od kopiljaci drememe u maalo sto stvarno po nekat potseka na geto site doagame od gore dole izgoreni familii od tranzicija i rapot ni doaga na nekoj nacin izlez na kreativnosta na se sto se talozi vo nas pred nekoj den druigar od 18 godini otide vo zatvor poradi treva drug drugar iskoci pred 4 dena od zatvor na 19 godini baravme geto baravme takov zivot toa go dobivme mada rapot ne e samo za ulica sekoj sto ima nekoj problem sto ima nekoja kocniva od sistemot od lugeto okolunego od uslovite toa moze da go napise vo pesna no toa rteba da bide vistina a vie vo pogolem del od tekstovite lazete taka da brat neznam kolku imate sansi so skopskiot rap piki sipi i drugi poznat i priznati raperi imale respect prema vas bidejki togas nemalo tolku mn rap i nemalo i tolku mn kvalitet sea ima gubre za da moze da se izdvoi toa sto e dobro vo rapot ne e muabetot ko ago da prais rimi so moze da gi sklopi malo dete da te ebam u usta au da se praam jak ili bilo sto u ista pesna ago kazuva nemoj da se kries pozadi drugari a posle dva stiha kazuva iam prijateli so bicepsi ko tvojata glava kontradiktoren e deckoto nema veze muabetot mi e deka on e priznat raper za site vas prasanje na vkus mozda sudi prostata masa koj e dobar zatoa slatkar ima komercijalen uspeh ama na slatkar rapot e mn porealen i on obrabotuva realni temi od zivotot pee za kurvi pa nie ziveeme so kurvi ti teknue sto se desava mada ja iam respect za sekoj sto raboti sto se trudi mu go cenam trudot ama ipak nemozam da go slusam koa toa ne prija ni ko muzika ni ko tema koja moze da dopre do tebe koga znaes deka ne e relana pozzz tolku od mene

Ej samo da znete kolku me raduvaat vakvi kritiki.Ne znate sto ke se dese na umetnici plan :) ... se gordeam kolku sme napred a voopsto nemate pojma :) Luge koj ne ne poznavaat kritikuvaat seedno se rodile so nas i znaat kakvi sme :) a ni red muabet ne napravile so nas :)

Samo uste malku .. nekoj od nas cekaa poveke od 15 godini da dojde momentot..Ke pocekame uste 1/2.Ne sum covek koj saka da se rasprava.No ke videte samite i togas pak ke se vrnete na temava i ke kazete alal vera.
Pozdrav za site ... veke 10 godini jas licno go cekav momentot da imam svoe studio.Nervite si gi ostaviv trcajki i educirajki se sebese minative 10 godini.Dadov 10 godini tivko ucejki se.Rapot za mene e cel fakultet.Go zavrsiv fakultetot.Sega ke vi pokazam sto nauciv jas i brakata od stip za koj srceto ke go dadam.Stip Hop, Da Be Da, Smireniot .... ;)

Znaes li zosto e 30 denari? ke bese bez pari .. no Dom Na Mladi mestoto kade se odrzuvaa site nastani barase takva politika.Rap grupite nemaat nisto vrska so toa.Dom Na Mladi e Izdavacka kuka.Ona toa go nalaga i taka morase da bide.
Nikoj od nas vo stip ne sakaat pari.Nikoj ni za nisto.

brat ne zbori be dokazi deka ve biva dokazi mozes da stais edna tvoja pesna sto stvarno vredi ke dokaze deka si vo pravo

vie na nekoj nacin kopirate nie poveketo sme si original i ziveeme mn po ulicen zivot ili po hip hop zivot od vas toa spored vasite merila dilame od kopiljaci drememe u maalo sto stvarno po nekat potseka na geto site doagame od gore dole izgoreni familii od tranzicija i rapot ni doaga na nekoj nacin izlez na kreativnosta na se sto se talozi

Прочитај поназад, напоменав дека не треба провинцијата да ја копира столицата (Скопје).

Не е својствено и не е реално.
Треба да се создава музика инспирирана од дотичниот хип-хоп и нашето опкружување а не некој од некое планинско село да ми рецитира јас сум генгста и улицата е моја кога единствено оружје во селото му се мотиката и копачот а уште ја немаат асфалтирано единствената улица во селото.

Нека се рецитира за фољите, земјоделие.. поарно ќе да е.

Рапот во Македонија како што знам не се дели локално, така да ако се отвараат теми Штип vs. Битола, Велес vs. Кавадарци... ќе отиде се кај што отиде и темава, безвеза.

И дадов фора и проба, да видиме како ќе се одвиваат работите, ама пошто не иде, ви го презентирам мојот омилен емотикон: :кључ:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom