Хехе, грешка.
Како прво Рапот беше андерграунд уште од самите почетоци (70тите).
Олд скул рапот беше андергроунд.
The Golden Age беше андерграунд.
Јас не реков не. Ама нема биф веќе. Има некои лејм дисчиња на кои никој не реагира.
Од појавата на генгста рап се смени се, затоа што се беше battle, back in the day. Стилот бил нападен, се препуцавале преку лирики.. Си отидоа дечкиве и стивна се.
Она што било некогаш денес го нема. Траки ко на Биги и Пак нема да има никој способност да напише. Се е сменето.
За времето на 2Pac и Biggie неможе да стане збор за комерцијален рап (во тоа време, но од денешна гледа точка може).
Епа? My point exactly.
Инаку...
Јас ДНК, Даскал и Врчак не ги вбројувам во хип хоп артисти. Не е само до мене, општо. Тоа е поп. Не е ни поп-рап, затоа што елементите на хип хоп не ги гледам во нивните творби. Така да, остануваат само останатите кои ги наброја.
Куртис Блоу беше на реклама за Спрајт. Прв хип хоп артист кој се појави во голем проект. Потоа стана првиот милионер во рапот.
Беше прифатен од масите, но и рекламиран (commercial) а колку што знам не е прокламиран никаде како комерцијален артист.
Плус, не реков дека само профит е комерцијала. :wink:
Реклама.. мислам дека самиот збор кажува.
Не можам да се повторувам, ама сум ги трубела работиве претходно.
Ништо, ако не се разбираме.. само сакав да кажам дека поделбата не е никаде како кај нас. Никој не се напиња толку околу целата ствар бил тој комерцијален или не.
Тука толку се напотресуваат.. Влагаат во некој хард кор филм, мислат сите се андер и си земаат за право да зборуваат за други.. the underdogs come out on top.. My ass.
За филмањево збориме. Еден му збори на друг, а не поаѓа од себе.
Нека си почиваат Пак и Биги, да не ми се превртуваат у гроб.. За нашиве wannabe hustler-и збориме.

На крај краева, шо зборам.. какви такви, тие се. Ги слушале ние или не.