Штип vs Скопје (на полето на рап уметноста)

• Креатор на темата Креатор на темата Giger's Predator
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Јас Миста 93 пак со моите комплекси создадени на база на вистински факти и аргументи.Темава не ја отворив за да сугерирам дека Скопје е слаб на Рап полето или нешто друго.Темава ја отворив за да покажам дека Штип имаше голема улога на Рап полето во Македонија.
Пики Сипи во Хип Хоп Теза: "Првата Рап песна во Македонија е снимана во Штип во доцните осумдесети".
Штом Пики Сипи го вели тоа, човекот од Чиста Околина, култната Рап гупа од МК, тогаш навистина е и така изгледа.По се изгледа :) ( не е по се изгледа.многу добро знам кој човек ја снимил песната и на каква РИТАМ МАШИНА)

Иначе, рапот во Штип во моментов е Срање со исклучок на 2/3 воопшто не чуени групи кои творат Инкогнито и го чекаат моментот.Но некогаш не беше така.Дека навистина е тоа ете се дрзнав да ви постирам факти:

Ако можете да видете на овие плакати, стари веке 8/9 години, убаво може да се види дека Скопските Рапери доста добро ги почитувале Штипските рапери.Се секавам 2002 бев 13 годинки кога се молев да ме пуштат во ДНМ и кога довагаа скопските рапери.Жити мајка колку беа помали тогаш а сега какви станаа рапериве хахаха.Иначе да ви кажам дека На времето после Скопје, Штип беше градот каде имаше најмногу Рап Случувања.А после Штип беше Битола.Овие плакати кои ги постирав се само дел од ризницата која ја имам дома.
Се гордеам со Штип (стариот) затоа што имавме респект.Дававме респект и добивме респект и сето тоа поради квалитетот кој го имавме.И ве уверувам дека после 10 години стагнација ке се вратиме со ногу силен квалитет.Го оставивме Скопје спонтано или не да се дигне на врвот за во еден момент кога инспирацијата, оригиналноста и креативноста на скопските мција ке падне на ниско ниво, ние да истапиме и да покажеме како ние рапот го правиме.Некој ке каже дека ако сме вистински и квалитетни ке истапивме сега.Но јас пак ке кажам.Неквалитетната Хиперпродукција на Скопје не дозволува да се чуе за kvaliteten rap од провинцијата колку и да се квалитетни.А од друга страна вредностите на рапот во очите на младината се искривени поради не едуцираните деца.А да не зборувам за тоа дека целата Легија диктираат флоу-брзозборки освен песни како фрекфенции.Секоја чест за песната.
Тоа е тоа ... Но има време.Ние во Штип некако не ја доживуваме така Рап уметноста.Зборувам за генерациите пред мене.Ете пред некој ден му се роди дете на Милезот од Стип Хоп.Штипските квалитетни рапери се рапери во распон од 22 до 32 години.Гледате за какви изградени луге станува збор??Ке разберете .. уште малку и ке имаме голема промена во рапот верувајте.Македонија го забрави Штип.Штип пропадна бидејки немаме никакви спонзори ни инвестиции ни пари.Многу убаво знам колку сум се молел по фирмите за да ми дадат барем 3000 денари само и само за да организираме парти и да викнеме некој рапери од страна.И многу убаво знам колку боли кога ке ти се исмеат во фаца и ке ти кажат- абе дечко ајде оди си имаме по сериозни работи за вршење.Скопје е центарот и многу лесно се наогаат спонзори за да се опреми студио.Плус тоа во Легијата има дечки кои имаат пари да создадат студио.Што да кажеме ние и таквите како мене кои ете си ги дадов сите пари кои ми ги пратија од дома за да преживеам месецов а јас ги дадов за Мониторки.Во скопје Џака сигурно не е останал гладен само за да купи мониторки.Така да .... ние во Штип со мака твориме, со мака градиме.Твориме малку но квалитетно.Немаме квантитет воопшто освен овие новите милкшејк рапери кои летаат и сонуваат за к15 тв.Така да...Вистинскиот Квалитет од Штип ке се врати пак преку старата екипа со нов подмладок.За моментов само Обсервираме.Ке ве начекаме во замка бидете сигурни.Во моментов во Штип се средуваат 2 студија во кој ... :)

Бидете поздравени, и имате слобода за секакви критики и пофалби.Темава е отворив за да видам кој ке се јават за да полемизираме.

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    59,1 KB · Прегледи: 22
  • 3.jpg
    3.jpg
    95,3 KB · Прегледи: 20
  • 4.jpg
    4.jpg
    71,2 KB · Прегледи: 20
  • 1.jpg
    1.jpg
    51,3 KB · Прегледи: 28
Ја би за Штип секогаш.

не се занасај, мали. флаерите ти се од 2001-ва? :tapp::tapp::tapp:
која уметност, еј, рап култура во Македонија? :kesa::kesa:

Ја би за Штип секогаш.

Blagodaram :) licno od mene i od celata stara Stipska ekipa.Nema da ve razocarame.Da Be Da ke napravat Kam bek.Smireniot od Luge u Belo podgotvuva Kam Bek.Najkvalitetnata ekipa Stip Hop planiraat silen Kam Bek.Od srednovecnite Stipski Raperi kako mene sme Mista 93 i Stihovna Relativnost.Isto i nie rabotime iako imame mnogu problemi.I od podmladokot edinstveno ke izlezeme so Visok Napon.Vo idnina planirame strasno golemi proekti.Jas sreduvam studio i sum veke pri kraj.Visok Napon imaat strasno dobro studio.Samo da zavrsime so fakulteti i so razni obvrski.Da se vrnam vo Stip i ke vi pokazam kako treba da se stegne edna ekipa a ne kako Legijata sto si mislat deka uspeale.Jas ne sum hejter.Ne sum protiv niv.Ako Legijata go odrzea kvalitetot kako pred 5 godini togas se ke bese super.No malku skrenaa od patot moralno i profesionalno.

Pozdrav od Stip.Nema da ve Razocarame veruvajte.Neli znaete deka tivkata voda bregot go rone :)

не се занасај, мали. флаерите ти се од 2001-ва? :tapp::tapp::tapp:
која уметност еј, рап култура во Македонија? :kesa::kesa:

Drugar .. Ribata od Stip vo 1994 godina ucestvuva vo pesna od Most Wanted.Slusni i zbori ... nema za tebe specijalno da secam pesni i da ti pokazuvam.Koga ne znaes ne zbori.I pak ti kazav.Piki Sipi ete sto kaza:

Првата Рап песна во Македонија е снимана во Штип во доцните осумдесети.

Toj covek go sakate site i treba da go pocituvate toa sto go kazal.Ako nisto drugo barem mozete da lizete gazovi (prifakajki go faktot) ako nekete da ja prifatite vistinata.

.. nema 6to poveke da zborime.Si cul za Grbavi Raperi (1995), ili Crni Lebedi(1993) ? Ili Hirurgija od 1991 godina ????? Stari stipski grupi ??? Toa sto nema flaeri od 1995 godina ne znaci deka nemalo rap.Rapot vo stip od sekogas bil hardcore bez zelba za publicitet.Prifati go faktot... jas najraniot plakat sto go imam e od 1998 godina.

Ne sakam da se raspravame.No jas znam i zboram samo koga imam osnova.
Za po detalni informacii moze da ti dadam mob. broevi da zboruvas so lugeto koi ucestvuvale na nastapite od 1996 godina zaedno so ekipite od skopje koj moze da se vidat na plakatite.Inace Puka kozmetika rapuvat nekade od 1998 godina.Puka kozmetika imaat nekade okolu 24/25 godini.Stip Hop imaat po 30/32 godini, luge koj veke sozdadoa familii.I ako imas logika ke svatis koj rapuval po rano.Po mladite ili Po starite ....

Pozdrav...

која уметност? :kesa::kesa:

ete ovaa:

Дечко, сериозно, шо ти е на тебе бе? Какви ти се овие маалско копиљски муабети, кој е појак, белиот или црниот нинџа? Немој да свика мајка ти од прозор дека треба на ручек да идеш дома. Олабај се синко, праиш студио, терај, твори, ако имаш квалитет, никој нема да ти го оспори. Ама чим отвараш вакви теми, на ваков начин, со ваков муабет, сумњам дека било коа ќе бидеш нешто поише од Били Ѕвер.

Али, он барем на евровизија ќе иде, па можеш тоа како утеха да го земеш.

Eve malku Stipski rap + Ago:wink:

Ago i Psiho Tim

Caldisani

Stip Hop

Stip Hop i Ago (ovaa e nova)

3M ft. Smireniot i Milez

Luge u Belo

Дечко, сериозно, шо ти е на тебе бе? Какви ти се овие маалско копиљски муабети, кој е појак, белиот или црниот нинџа? Немој да свика мајка ти од прозор дека треба на ручек да идеш дома. Олабај се синко, праиш студио, терај, твори, ако имаш квалитет, никој нема да ти го оспори. Ама чим отвараш вакви теми, на ваков начин, со ваков муабет, сумњам дека било коа ќе бидеш нешто поише од Били Ѕвер.

Али, он барем на евровизија ќе иде, па можеш тоа како утеха да го земеш.

Ej samo da znete kolku me raduvaat vakvi kritiki.Ne znate sto ke se dese na umetnici plan :) ... se gordeam kolku sme napred a voopsto nemate pojma :) Luge koj ne ne poznavaat kritikuvaat seedno se rodile so nas i znaat kakvi sme :) a ni red muabet ne napravile so nas :)

Samo uste malku .. nekoj od nas cekaa poveke od 15 godini da dojde momentot..Ke pocekame uste 1/2.Ne sum covek koj saka da se rasprava.No ke videte samite i togas pak ke se vrnete na temava i ke kazete alal vera.
Pozdrav za site ... veke 10 godini jas licno go cekav momentot da imam svoe studio.Nervite si gi ostaviv trcajki i educirajki se sebese minative 10 godini.Dadov 10 godini tivko ucejki se.Rapot za mene e cel fakultet.Go zavrsiv fakultetot.Sega ke vi pokazam sto nauciv jas i brakata od stip za koj srceto ke go dadam.Stip Hop, Da Be Da, Smireniot .... ;)

Најмомент: Влез - 30 денари :)

Znaes li zosto e 30 denari? ke bese bez pari .. no Dom Na Mladi mestoto kade se odrzuvaa site nastani barase takva politika.Rap grupite nemaat nisto vrska so toa.Dom Na Mladi e Izdavacka kuka.Ona toa go nalaga i taka morase da bide.
Nikoj od nas vo stip ne sakaat pari.Nikoj ni za nisto.

Znaes li zosto e 30 denari? ke bese bez pari .. no Dom Na Mladi mestoto kade se odrzuvaa site nastani barase takva politika.Rap grupite nemaat nisto vrska so toa.Dom Na Mladi e Izdavacka kuka.Ona toa go nalaga i taka morase da bide.
Nikoj od nas vo stip ne sakaat pari.Nikoj ni za nisto.

Знам, ја разбрав поентата :)
Само, не ја сфаќам темава. Ако веќе праиш музика затоа што сакаш и си андерграунд, се движиш во определени кругови и си хардкор, што има да се натпреваруваш (според насловот на темата) со скопски фраери кои глумат рапери а немаат ни Р од рап, кои до вчера биле најголеми кремци (новопечените рапери)?

Или, ги испитуваш почетоците на рапот, кај настанал, и од каде влече корења?

Знам, ја разбрав поентата :)
Само, не ја сфаќам темава. Ако веќе праиш музика затоа што сакаш и си андерграунд, се движиш во определени кругови и си хардкор, што има да се натпреваруваш (според насловот на темата) со скопски фраери кои глумат рапери а немаат ни Р од рап, кои до вчера биле најголеми кремци (новопечените рапери)?

Или, ги испитуваш почетоците на рапот, кај настанал, и од каде влече корења?

Brat ke ti kazam iskreno iako ne sakam da zboruvam za toa.
Mal sum.Imam 22 godini.Vo odnos na moite uciteli Stip Hop Luge u Belo i dr.
Nie vo stip sme provincijalci.Nemame recisi nisto.Ni firmi da dadat sponzorstvo, nitu nekoj dobri lokali za odrzuvanje na nastapi.Na vremeto vo Stip imase mnogu umetnost.Mnogu Rokeri Pankeri Raperi i Transeri..bese mnogu ubavo.
Se pravea zurki zbirki od sekakov vid na zanrovi.Mnogu se druzevme.Imavme nekoe iskreno prijatelstvo i sakavme da se nadprevaruvame.Vo osnovata ni bese nadprevarot megu stilovite vo zanrovite.Kreativnosta lirikata i produkcijata.Jas bev mal togas.Se zaljubiv mnogu vo scenata stipska.Bev mal i ne se poznavav so togasnite vrv raperi vo stip.No kako se dvizevme kon globalizacijata, malku po sporo od svetot i skopje, se zapoznav so site tie moi uciteli i idoli.I taka vo mene ljubovta za starat stipska scena rastese i ete veke 10 godini ljubovta vo mene e se po silna i po silna.No stilot ostana vo mene ist.Stariot stipski zvuk.Pravam mnogu muzika.
I tvoeto prasanje zosto e seto ova???? Prosto zatoa sto nie vo stip ne ja custvuvame mokta na denesniot rap.Site ke se slozite deka ne bese vaka nekogas.Epa nie ne mozeme da se pomireme so toa deka imame Mek rap.I zatoa sakame da se natprevaruvame.Nadprevarot sam po sebe ke napravi da izleze na vrvor kvalitetot.Vo momentov koga imame monopol na scenata sto sakas da se sluci???? Monotonija...Ne sakame da pravime ime i slava.Zatoa sme under i se sto tvorime za momentot ne go sirime.Razbiras? Seto ova go pravime poradi nostalgija.Da se vrati stariot zvuk.
Jas imam i kniga napisano a seto ova brat.No toa ke se izdade nekogas...

Ete za deckoto od pogore.Ke se iznenadite :)

Vo 1999 godina na zurka vo stip: Piki Sipi, King Z, ULICEN RITAM, AGO, Protiv Site. ... pred faktite i bogovite molcat.Stip vo minatoto dobi mnogu respekt od istite tie koi denes se na "vrvot" .
Znaci mozeme... i ke vi dademe to sto dlaboko vo vas tlee no ni samite ne znaete kakov ogin moze toj zar da razgori.

Go imame receptoto..... samo cekame vremeto da go napravi svoeto ...

Attachments

• 5.jpg
    5.jpg
    135,1 KB · Прегледи: 42
искрено, многу го подржуем DJ-93'Slaughter, ради тоа што знам за што збори. стварно веќе доста е од секакви лигајци. рапот го направија шоу, раперите- шоумени, хип-хоп културата - циркус !

искрено, многу го подржуем DJ-93'Slaughter, ради тоа што знам за што збори. стварно веќе доста е од секакви лигајци. рапот го направија шоу, раперите- шоумени, хип-хоп културата - циркус !

Od cela MK da imame 100 lojalni fanovi dovolno ni e.Ke rabotime samo za niv i konstantno ke go odrzuvame toa sto go baraat. Moken Tvrd Zvuk so dlaboka lirika .. bez kvantitet.Malku na cifra, no mnogu na kvalitet...

samo uste malku ... :)

и уште нешто , не ми се свиѓа насловот на темата, зашто компарации помеѓу Скопје и Штип. и во Ск, тоа време имало квалитетни групи, кој што се залагале за издигнување на хип-хоп културата во Македонија.зарем е битно кој когај почнал , или битно е кој што направил ?

и уште нешто , не ми се свиѓа насловот на темата, зашто компарации помеѓу Скопје и Штип. и во Ск, тоа време имало квалитетни групи, кој што се залагале за издигнување на хип-хоп културата во Македонија.зарем е битно кој когај почнал , или битно е кој што направил ?

Neee ne me svakajte pogresno.Skopje emnogu silen i go sakam.Ne stanuva zbor za minatoto.Jas pravam konekcija megu minatoto i segasnosta.Stariot zvuk so segasniot.Ne deka Skopje nemaat i nemale dobar rap.Fala bogu ne sum tolku maloumen da negiram kvalitet i da se raspravam koj prv pocnal.Prosto otvoriv tema za da potsetam na korenite, da dadam negativna kritika so pozitivna cel i da nateram barem malku kaj lugeto da se izrodi zelbata za po tvrd zvuk.Naslovot go staviv taka za da sozdadam, da zacnam nesto.. dali ke bide revolt, nervoza, ili sto i da e .. seto toa so cel da pocnat lugeto da sozdavat razlicno nesto.Isto kako Ronin sto veli deka mu se gadi od internet raperite, taka i nas ne ni se dopaga noviot rap zvuk.Ne ni se gadi od nego !! NE.. prosto ne ni se dopaga.Ima nesto loso vo toa da barame natprevar namesto diktatura.Skopje imaat pari pa zatoa non stop snimaat i se po TV.Kaj nas ne e taka.Nie nemame pari vo provincijava.Zatoa celoto vreme trcame po rabota za da iskarame pari.A namesto utepuvajki se od rabota po nisko budzetnite firmi vo stip i ako lesno naogavme pari i platena rabota kako vo skopje togas i nie ke imavme poveke publicitet ... i moznosti za sozdavanje tvrd rap koj ke se cue nasekade.. Publicitetot go sakame ne za da ne vikat po koncerti i da zimame pari kako sto pravat denes !!!Ne .. prosto da cuat kako Stip misli deka treba rapot da bide..
Zemete primer od pesnata Stip Hop - HC ..

ne me svakajte gresno .. nekogas i provokacijata raga pozitivni nesta.
Kako sto vo edna ljubovna vrska nekoj prosto treba da izneverat za da razberat kolku go sakaat partnerot..taka i nie ... prvo ke bocneme za da se razbudat zaspanite .. a posle razvojot od toa ke go usmerime kon kreativnost.

Pozdrav....

Македонци кога ќе се обедините?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom