Најдобар Psyambient бенд е дефинитивно и ништо не доаѓа близу квалитетот на нивните први 2 албума, особено Are You Shpongled? Другите албуми се исто така добри и ги слушам и нив но не сите траки се на ниво.
Кавалот/флејтата на Raja Ram звучи преубаво и смирува но сепак мастермајндот на бендот е Simon Posford, гениј кој е дел од повеќе успешни проекти како Younger Brother, Hallucinogen, Mystery of the Yeti, Celtic Cross и други помалку познати.
Првиот албум ми е омилен и тој беше причината подлабоко да навлезам во жанрот Psyambient/Downtempo. Целиот албум е како една приказна на Tim Burton, гротеска и психоделична а сепак смирувачка. Климаксот го достигнува со траката
Behind Closed Eyelids исполнета со најубавите рифтови од флејта и гитара кои се преплетуваат во една совршена музичка спирала. Ако би морал да одберам една трака од целиот Shpongle материјал тоа би било оваа.
Од вториот албум врвот е траката
Once Upon the Sea of Blissful Awareness која има убава мелодија и женски вокал кој ме ежи (во позитивна смисла) секој пат кога ја слушам.
За крај некои препораки од мене за слични артисти за тие што сакаат повеќе од овој тип:
Younger Brother - A Flock of Bleeps и The Last Days of Gravity
Yggdrasil - Prose Edda
Kurbeats - Folktronica
Kliment - The Perpetual Ritual
Shulman - In Search of A Meaningful Moment
Entheogenic - Spontaneous Illumination
Solar Fields - Movements
Asura - Life 2
Mystery of the Yeti/The Infinity Project - Mystical Experiences
Не се Shpongle но се многу квалитетни изданија и нормално ако сте open minded може нешто да ви легне.