Shpongle - the best psy chill out act ever

P

parvati

Гостин
odamna e :D
na mene ne mi legna
Виде и ја одпосле : ) Не сам баратаја одамна сс мјузик даунлоад, пун винамп па мора "сфе" да се изнаслуша : )
за албум на амазон случајно виде, тражи си шпонгл мајцју ама муда нема Ч ))) па виде албумчик ноф
еве ти торент
http://bitsnoop.com/shpongle-museum-of-consciousness-20-q51155896.html

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.114
Поени од реакции
9.064
Најдобар Psyambient бенд е дефинитивно и ништо не доаѓа близу квалитетот на нивните први 2 албума, особено Are You Shpongled? Другите албуми се исто така добри и ги слушам и нив но не сите траки се на ниво.

Кавалот/флејтата на Raja Ram звучи преубаво и смирува но сепак мастермајндот на бендот е Simon Posford, гениј кој е дел од повеќе успешни проекти како Younger Brother, Hallucinogen, Mystery of the Yeti, Celtic Cross и други помалку познати.

Првиот албум ми е омилен и тој беше причината подлабоко да навлезам во жанрот Psyambient/Downtempo. Целиот албум е како една приказна на Tim Burton, гротеска и психоделична а сепак смирувачка. Климаксот го достигнува со траката Behind Closed Eyelids исполнета со најубавите рифтови од флејта и гитара кои се преплетуваат во една совршена музичка спирала. Ако би морал да одберам една трака од целиот Shpongle материјал тоа би било оваа.

Од вториот албум врвот е траката Once Upon the Sea of Blissful Awareness која има убава мелодија и женски вокал кој ме ежи (во позитивна смисла) секој пат кога ја слушам.

За крај некои препораки од мене за слични артисти за тие што сакаат повеќе од овој тип:
Younger Brother - A Flock of Bleeps и The Last Days of Gravity
Yggdrasil - Prose Edda
Kurbeats - Folktronica
Kliment - The Perpetual Ritual
Shulman - In Search of A Meaningful Moment
Entheogenic - Spontaneous Illumination
Solar Fields - Movements
Asura - Life 2
Mystery of the Yeti/The Infinity Project - Mystical Experiences

Не се Shpongle но се многу квалитетни изданија и нормално ако сте open minded може нешто да ви легне.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.848
Поени од реакции
21.612
@Darklady @Ska Maniac
Еве има и тема за најјаку групу у псајамбиент сфет.Они праиф ретки ама феноменални наступи сс визуелни деко и уметнички денс перформанси.Некад наступаф у фул састаф а некад само Симон Халуциноген кој е мозак на овуј групу.Ја сам бија само едн пут на Шпонгл наступ,на Саундвејф у Скопје.
Еве ви два одлични концерти.Едн е у фул састаф и е поодамна,а друг e само Симон у Токио овуј годину.
Уживајте,овакфи лајф перформанси су реткост и мора да се испоштуеф.

Последно уредено:
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.507
Поени од реакции
8.195
Shpongle ти прави толку добар вајб не може тоа со зборови да се опише.

Kajgana Shop

На врв Bottom