Шокантна исповед на првиот ХИВ позитивен човек во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
BAs mi e zal za covekot iskreno , jes da i mene bi mi bilo malce jeza koga ke se pozdravam so nego ama nema veze , nikogas ne bi se smeel na negovata nesreka. Zasto on ne izbral da ima hiv, hivot nego go izbral i mu go unistil zivotot

Минатата недела гледав документарец за него на скопска приватна телевизија, скоро снимен и во него беа користени и материјали од МТВ од 1993 (мислам дека таа беше годината). Стварно потресно.

Некои го осудуваат дека сам си е виновен, па што барал со жени...па никаков еден, ја заразил и жена му .... децата....
За воља на вистината е виновен, ама не до тој степен да се исклучи скроз од животот во градот, зошто во тоа време употребата на презерватив и не беше на тоа ниво на кое што е денес.
Жално е само што во приказнава ни криви ни должни настрадаа жената (почина на само 33 години) и двете малечки (3 и 5 годинки).

А дека Прилеп и прилепчани се лоши, изроди, и не знам уште какви... не држи. Кај и да се случеше, во кој и да беше град во Македонија исто ќе беше.
И уште нешто. Јас вистински му се воодушевувам на карактерот на човеков да опстане покрај се'. Во ситуација кога губи брачен другар и ДЕЦА, кога од него се откажала целата фамилија и целиот град, нема работа, нема пријатели, практично нема живот, останува свесен и во ниеден момент не си посега по животот.

Мислам дека ќе е навистина радосен и посебен ден за човеков ако го изненадиме вака поголемко друштво ... планирајте кој сакате и сте во можност Септември да се организираме ... е баш ми е мило!

lele super idea i jas sakam da odam,stvarno mozeme da se organizirame,bi mozele i da dademe nekakva donacija,ali neka zavrsi letovo posto sega se site po odmori

leleee greota covekot...ccc pa vo prilep tolku li ne se informirani za toa deka sidata ne se prenesuva preku obicen dopir pa go ismejuvaat i odbegnuvat... cccc :(:(:(

Јас имам друга идеја: да се покани на наредната собиранка како почесен гостин.
Така на луѓето ќе им се покаже дека не е опасно да си во иста просторија со човекот.

Pred pomalku od mesec imav prilika da se zapoznaam vo zivo so covekov na edna tribina od zatvoren tip koja ja organizirase Crven Krst na grad Skopje...navistina e zalno seto toa,a uste pozalno e koga ke go slusnes kako ja raskazuva ovaa svoja prikazna vo zivo,se gleda neuk covek,no seuste se bori,se gleda kolku e skrsen od toa sto zivotot mu go donel.Ne se raboti samo za prilepcani tuku cela Makedonija e takva.Jas razbiram da se plasat lugeto i jezivo e i mene mi bese taka koga zboruvav so nego,no sepak site znaeme kako se prenesuva sidata,toa sigurno ne bese nacin da se prenese,megutoa se zgadiv koga edna majka koja bese povikana na tribinata zborese kako e moderna,kako im kupuva prezervativi na decata,kako za nea nema tabu,kako ne treba da se izoliraat bolnite od sida i sto jas znam...se do momentot koga covekot bese povikan i sedna tocno do nea za da diskutira,da raskaze za sebe,za toa sto go boli...zenata preblede i se zalepi na drugiot kraj na stolceto,usta ne otvori do kraj na tribinata...tolku mi bese odvratna...i kako kapak na se,po tribinata imase koktel prva istrca da zeme za jadenje i za pienje (mislam wtf?!) za da covekot ne prijde pred nea da zeme pa da ja zarazi...mislam aloooo do koga so malogragjanstinava...

P.S.Neznam kolku ke dozvoli da go posetite,ne zaradi nego tuku zaradi vas,zatoa sto imam kakov takov kontakt so novinarkata (ne ovaa od VEST) i koga bila da go poseti covekot prvo odbuval pa potoa ja primi,no sepaj ja primil samo koga nemalo sansi drugi da vidat zatoa sto lugeto posle ke ragirale i ke im pravele problemi.Covekov sakale da go ubijat mnogu pati pa duri i tie sto go posetuvale.Taka imam informacija ne me sfakajte 100% kako da e tocno.

А дека Прилеп и прилепчани се лоши, изроди, и не знам уште какви... не држи. Кај и да се случеше, во кој и да беше град во Македонија исто ќе беше.
Никој не рече дека прилепчани се лоши или изроди, барем јас не приметив. И точно, во кој било град, освен Скопје ќе беше исто. Можеби и во Битола ќе имаше мааалку по релаксиран статус.
Инаку добра ти е идејата за собиранката, само се сомневам дека ќе дојде.

Никој не рече дека прилепчани се лоши или изроди, барем јас не приметив.

Никој конкретно не го употреби зборот, ама јас така доживеав :svasta:, можеби затоа што после Скопје - Прилеп ми е втора љубов. И еве ако некому пречи јас го шкрткам зборот "изроди" :smir: .

А за тоа дали ќе прифати или не, тоа најдобро би кажал човек што го познава.

Не ми се верува дека има и толку неинформиран луѓе во врска со ХИВ вирусот... Ај за обичните граѓани и така и така но оние поучените луѓе?
На сите искрено им благодарам, но им забележувам на оние другите, кои дозволија лебот од хуманитарната пратка од Виница да мувлоса, наместо моите деца да се најадат, оти никој не сакаше да ни го донесе пакетот. Умреа гладни", раскажува Стојан низ солзи.
За овоа цела општина заслужува дебела казна...Не знам што е толку страшно да му се предаде пакетот, па и тој е човек од крв и месо, сигурно нема да ги гризне....

Извинете, ама не може сите Прилепчани да се неинформирани околу сидата! Тој пишува дека никој не му прави муабет, никој не го ни погледнува и ред други работи да не набројувам. НЕ Е МОЖНО ниту еден жител на тој град да не е информиран!

Ме трогна приказнава и не знам што друго да кажам освен дека идејата за посета е супер! И не знам, некој погоре имаше пишано дека не дозволувал посети. Не ми е логично, бидејќи во текстов пишуваше дека се радувал што му дошол некој на разговор.

Греота...стварно жално:(....незнам зошто така прават луѓето незначи дека ако е позитивен дека е чудовиште човекот:(

Uf! Ne znam kogo da branam kogo da napagam ovdeka eJ! Stvarno!
Aj da probam da bidam malku realen ma da ne znam kolku ke mi uspee...
Uhhhh! Losha rabota, a bre mi navrativte film sega be! Celata slichka se deshavashe kaj mene u komshii kade shto ziveev, bev mal togash koga beshe toa aktuelno, mislam mal vo smisla nedovolno sozrean i svesen za zivotot! Aktuelno rekov zashto toa beshe hit ili fenomen na nekoj nachin. Pred nekoja godina nekoj mi reche deka se iselil od Prilep i deka zivee vo nekoj drug grad kade nik ne go poznava ama eve ne bilo taka! Se digna ogromna galama i prashina za nego megu narodot, mozebi radi shot beshe prv i lugeto ne zanea kako da se postavat, mozebi radi glupost makednska ili mozebi radi shto toj znaejki deka bolesta e neizlechiva popushti psihichki ili mozebi radi shto ne se najde nitu edna institucija ili sovetuvalishte za da mu pomogni niz cela drzava! Stvarno ne znam koj e/beshe glavniot problem ama moja prognoza e ova podvlechenovo, poznavajki go problemot direktno zashto na nekoj nachin i mene/nas kako deca ne zafati zashto si igravme pred negovata zgrada sekoj den, imashe ubavi devojchinja tamu, toa ni beshe kako sobiralishte...... EH!
Eh! Chovekot ne e kriv shto ponesen od sexualniot nagon ebel nekoja HiV zarazena bugarka(ako se sekavam dobro) bez kondom! ILI MOZDA E? NE SAKAM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv shto znael deka e zarazen a sepak napravil dve deca! ILI MOZDA E? NESAKAM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv radi toa shto odkako sluchajno se zarazil imal redoven sex so sprugata, normalno bez kondom! ILI MOZDA E? NESAKAM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv shto odkako razbra deka e zarazen mentalno popushti pa pochna da se odnesuva napadno prema site komshii i decata! Pred moi ochi toj lichno plukna edno dete od komshii i pritoa izgovori CITIRAM -'i ti da se zarazish kako mene pa da te vidam da mi digash galama' Roditelite dteteto go nosea na pregledi duri do beograd vo panika i strav! ILI MOZDA E? NESAKAM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv shto od terasa frlashe so se' i seshto po site vikajki deka predmetite se zarazeni! ILI MOZDA E? NESAKM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv shto morashe da se gree so mebelot doma zashto nemashe kade da raboti niti imashe drzava shto ke mu da de nekakva pomosh pogolema od edno socijalno od 2000denari da prehrani familija! ILI MODA E? NESAKAM DA SUDAM!
Chovekot ne e kriv shto nitu edna ustanova za duhovni bolesti en sakashe da go prifati radi negovata bolest! ILI MOZDA E? NESAKM DA SUDAM!
..... Uf losha rabota ke napishamn i vtor dela za ova... samo pokasno

Мислам дека ќе е навистина радосен и посебен ден за човеков ако го изненадиме вака поголемко друштво ... планирајте кој сакате и сте во можност Септември да се организираме ... е баш ми е мило!

Со задовоство ќе ви се придружам и треба на ваков човек бар психички да му се помогне. Само би Ве замолил дај нека биде при крајот на Август во Септември не би можел пошто одам во војска,а баш би сакал да си помуабетам со човекот ипак заслужува бар мала грижа:(

Тоа ти е до неинформираноста и до менталитетот на луѓето. Во сите основни, средни училишта нон-стоп се информираат луѓето за сидата, ама очигледно тоа не е доволно. Се покажа во пракса како стои работата. И да се повеќе информирани не верувам дека би се сменило нешто, ама пак колку толку нешто би се подобрило. И не верувам дека прилепчани се криви. Во помалите градови би била уште полоша ситуацијата.

Стварно жалосно тоа што му се случи на човекот, да гледа како му умира фалимијата, сите да бегаат ко од вампир од него и цел живот да го помини во 4 ѕида:(

VO 96 godina neamshe informiranje vo uchilishtata niti imashe minimalen zakon vo drzavata, niti pak nekoj vodeshe smetka za bolnite, se sekavam deka dobivashe nekakva pomosh simbolichno od nekoi politichari ama seto toa beshe minlivo!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom