Шо се случува со Субрата Рој и Сахара груп?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Како успеа да извадиш заклучок дека МОЛИМЕ да не успеат? Никој не моли да не успее не извртувај без врска, него на сите ни е јасно дека од тоа нема ништо и самиот гледаш дека не се ни 1% а не 100%. Покрај толку роад шоуа, што дојде во Македонија? Аман со Џонсон, тоа одамна работи, за другите ајде ќе покаже времето дали ќе ги бидне или ќе застане кај што почнало. Не молиме да не успее него сме веќе песимисти, покрај брдо најави, невработеноста се повеќе и повеќе расте и не мрда на подобро, ќе кажеш преку ноќ не биднува ништо, па не е една ноќ бе друже, преку 7 години чекаме. Сега јасно ти е? Или сеуште треба да одам на лечење? Нити одам по штабови нити ќе видам аир од нив.

7 години се малку време за промени и инвестиции во земја со исклучителено лош имиџ тоа не се менува преку ноќ. Како велат лесно е да добиеш доверба но кога ќе ја изгубиш тешко се враќа така е и со Македонија и затоа мислам дека треба да бидеме малку пострпливи и пред се покреативни за отварање на сопствени бизниси. Јас сум убеден дека инвестициите до страна се ок но нема ништо поубаво кога наши луѓе отвориле бизнис и им успеало. Од тој аспект имам забелешка дека од една страна многу малку имаме иновативни луѓе а од друга страна мислам дека и подршката од страна на институциите за овие малку луѓе треба да биде поинтензивна.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 13:00 ---
Сепак мислам дека е обврска на владата да провери убаво со кој инвеститор влегува во зделки (било која влада). Конкретно Субрата веќе беше осуден и требаше да плати околу 4 ипол милијарди долари !!, исплатата ја одлагаше, врховен суд даде пресуда против него... сето тоа можеа 1-2 луѓе од владата да го знаат и научат. Не беше тоа тајна можеа да почекаат да видат како ќе заврши тоа па после да го виокнеа овде. Мене лично ме иритираше што овде го дочекаа како некој крал како спасител на Македонија, па секој чекор му го пратеа покриваа со камери, кај оди шо јадеше кај ќе оди на која страна од креветот спиеше.... Му направивме дочеци како на некој претседател го кгостевме шетавме го кажувавме со денови на ТВ и сега ... ником ништо - повеќе среќа следниот пат..

Во право си ... но мислам дека и Субрата Рој имаше свој аргументи дека тој себеси не се смета за виновен и дека тоа е игра и завера која му е припремена од тамошните власти. Јас и сеуште мислам дека ситуацијата со Субрата Рој не е 100% чиста што таму се случува и кој е виновен. Како и да е тој изјави и кога беше во Македонија дека спорот со неисплатените долгови ќе го расчисти.
За дочекот се согласувам дека не требаше толкава помпа да се пушта во јавност кога и така и така ништо од овој проект не беше сигурно.
Мене лично самата појава и пристап на овој чобек уште од старт ми беа сумливи , но од друга страна си викам зошто да не се проба. Ние не сме Швајцарија или Луксембург за да не си дозволуваме од време на време коцкање особено кога од една страна можеш многу да добиеш а влогот ти е малку леб и сол што дават на аеродромот за дочек и толку. А ете и тие 2000 евра бакшиш што ги оставил се некаков ќар.
Го даодв примерот со Црна Гора и тој богаташот што зема Црно Горски пасош.
Ете замисли Субрата не му се допаѓат условите во Индија и сака дел од капиталот да го повлече во Македонија???

7 години се малку време за промени и инвестиции во земја со исклучителено лош имиџ тоа не се менува преку ноќ. Како велат лесно е да добиеш доверба но кога ќе ја изгубиш тешко се враќа така е и со Македонија и затоа мислам дека треба да бидеме малку пострпливи и пред се покреативни за отварање на сопствени бизниси. Јас сум убеден дека инвестициите до страна се ок но нема ништо поубаво кога наши луѓе отвориле бизнис и им успеало. Од тој аспект имам забелешка дека од една страна многу малку имаме иновативни луѓе а од друга страна мислам дека и подршката од страна на институциите за овие малку луѓе треба да биде поинтензивна.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 13:00 ---

Во право си ... но мислам дека и Субрата Рој имаше свој аргументи дека тој себеси не се смета за виновен и дека тоа е игра и завера која му е припремена од тамошните власти. Јас и сеуште мислам дека ситуацијата со Субрата Рој не е 100% чиста што таму се случува и кој е виновен. Како и да е тој изјави и кога беше во Македонија дека спорот со неисплатените долгови ќе го расчисти.
За дочекот се согласувам дека не требаше толкава помпа да се пушта во јавност кога и така и така ништо од овој проект не беше сигурно.
Мене лично самата појава и пристап на овој чобек уште од старт ми беа сумливи , но од друга страна си викам зошто да не се проба. Ние не сме Швајцарија или Луксембург за да не си дозволуваме од време на време коцкање особено кога од една страна можеш многу да добиеш а влогот ти е малку леб и сол што дават на аеродромот за дочек и толку. А ете и тие 2000 евра бакшиш што ги оставил се некаков ќар.
Го даодв примерот со Црна Гора и тој богаташот што зема Црно Горски пасош.
Ете замисли Субрата не му се допаѓат условите во Индија и сака дел од капиталот да го повлече во Македонија???

Не сме бе деца, против Субрата имаше пресуда од врховен суд. Нема повисок суд од тој, нема на кој да му зе жали нема други правни лекови мора да плати. И не платил. Ем го најдоа крив ам го осудија до врховен суд ем неќи да плати ?!?! Тоа многу кажува за карактер на еден човек, прво да беше тој во право, обесправен и со факти дека е на цел на еден систем... пфф со толку милијарди долари и фирми, секоја земја ќе му отвори врати Англија, Америка, Австралија.... но тој сакаше овде, како што прочитав еден коментар од некој Индиец кој го знаел Субрата , ве одбра вас поради дупки во закон и можности за малверзации. Еве сега ако го врзат хотелот Славија со него или било која негова фирма која е ставена под блокада и замрзната па утре ќе ни се случи Индија да лицитира хотел во Македонија на брег на охрид а ние да си гледаме и се сеќаваме ееее како беше некогаш.На кој сака може да му го продаде... Ал каеда... Грци Бугари Албанци Ескими колумбиски картел... а пари да не видиме.

Мислам дека моменталната власт во Индија е лево ориентирана.

Ова сто посто го направиле во договор со Б.Ц. за да и наштетат на Македонија:D:D:D

Не ми се верува дека луѓето, не ја сметаат одлуката на Врховниот суд на Индија за релевантна. Човеков е вплектан во криминал, кој го потврдува највисоката судска истанца во државата. Едно е да подржуваш проект кој би и донел позитивни работи на економијата но сосема е друга да се правиш слеп и глув и да живееш во надеж, дека човеков ни на мравка не гази.
Сакам само да ги прашам подржувачите на човеков, дали се свесни што би се случило ако почнеше да гради, па му ги стопираат финансиите и се останеше на ниво на некоја почетна фаза или па на карабина. Државава не е способна да го заврши тој проект, а Охрид би станал една жабокречина, која би се уништила засекогаш. (верувам дека никој не би го посакал тоа)
Државата мора сериозно да провери со кого си има работа, ако не сака да го направи тоа лекцијата ќе ја научи на потешкиот начин, што би рекол индискиот новинар.
Освен тоа овде има класичен спин, од насловот на темата кој го постави Лет3 се врти муабет за слобода на медиуми и Сорос.:pos:

Друже незнам, ти викам се е можно таму. Јас двапати сум бил инволвиран во зделки во индија и ти викам буквално секоја компанија што сака да работи таму има црн фонд за поткуп. Една од зделките беше инвестиција/експензија во индија на една од најголемите австралиски банки. За вакви зделки држави се тепаат во Индија ти лупаат кочници дур не подмачкаш а после се е ко ништо да не било. Затоа и ти викам, веќе иднава недела ова може да се реши. Он ги има отплатено сите влијателни инвеститори и сигурно има документи од нив кој сега може да ги објави. Има да го бранат до последен здив не се секирај. Види ја само пресудата, па кој будала носи пресуда пари ПЛУС 15% камата во денешно време? Ова ќе биде решено на индиски начин не се секирај. Конкретно за Македонија ако стварно е решен мислам нема да го ефектира проектот. Сеуште е во почетна фаза, гарант пари има на страна (Хонг Конг или Сингапур) и сега за сега во Македонија се работи само почетната фаза, значи макс неколку милјони долари тука и таму. Ситница...

Ова и ја може да го потврдам од прва рака. Апла дури и chief minister ни посочи дека ако неоди некаде, сами можеме да си ги отвориме вратите. И праша дали повеќе сакаме да отвараме една врата или повеќе врати.. хахаха

Значи ние што не веруваме во инвестиции, кои иначе не се ни остварија па зашто да веруваме во нив коа не постојат, сме партиски војници и против државата а сите други се вистински македонци. Логика.

veke videno, svedmilk = subrata, muhahaha kolku se slikaa so svedmilk zborenje zborenje samo toj ne osatvi baksis ni 200 evra, isto i so ovoj kolku slikanje falenje samo sto ostavi baksis 2000 evra muhahaha, neka dodjat da se slikaat so mene ke investiram vo tus kabina i ke ostavam baksis 20 denari, muhahahah

Груевски нема врска со Сведмилк, само беше на отворањето...

Јас сеуште не сум чул за милјардер без да имал повремено некој проблем со законот. Па зар на Бил Гејтс не му се случи антитраст? Го обвинувате Лавот дека е партиски а гледам овде цел куп плукачи и сеирџии. Со таков памет добро е и ова што го имате
исто ли е тоа бе, друже? кога на бил гејтс му го замрзнаа имотот? кога бил гејтс измамувал голема група граѓани. сите (евентуални) наложувања за исплата од страна на суд биле испочитувани. бил гејтс можеби пробувал да го изигра законот или да прави монопол - ама имало суд да го спречи - а он се повлекувал и направил како му било наложено.
на субрата му го замрзнуваат целиот имот поради огрмни долгови и измами, цитираат како заебал други „Ш“ држави - ти фраерски изјавуваш дека имал „повремено некој проблем со законот“. ма, немој да ме јебеш!

10.jpg

исто ли е тоа бе, друже? кога на бил гејтс му го замрзнаа имотот? кога бил гејтс измамувал голема група граѓани. сите (евентуални) наложувања за исплата од страна на суд биле испочитувани. бил гејтс можеби пробувал да го изигра законот или да прави монопол - ама имало суд да го спречи - а он се повлекувал и направил како му било наложено.
на субрата му го замрзнуваат целиот имот поради огрмни долгови и измами, цитираат како заебал други „Ш“ држави - ти фраерски изјавуваш дека имал „повремено некој проблем со законот“. ма, немој да ме јебеш!

За АНТИТРАСТ на Гејтс има и филмови снимено. Бетер е. Ваква зделка Субрата да имал во Австралија или Америка немаше ни на суд да заврши затоа што како инвеститор/акционер ти го превземаш ризикот и потенцијалните придобивки ако проеткот има успех или неуспех. Арно ама ова е Индија, банана република па ете инвститори били доста политичари кој подоцна издејствувале случај па дури и пресуда со пази 15% КАМАТА што е лудост. Ова ти е ко во МКД да кога пропадна ТАТ место обични граѓани да беа парите на Љубчно, Никола, Бранко и слични мислиш до сега немаше да бидат обештетени? Се сеќаваш на министерот во тренерки? Истото е и овде. Субрата веќе на тие во тренерки им врати 70% од парите сега полека ќе се договорат.

За Бангладеш можам само да кажам таму локалната влада него го заеба со плановите и проценките. Ова највеќе ме плаши оти не гледам како и нашиот проект ќе биде рентабилен освен ако некој наши „експерти“ не ги филувале бројќите. Самиот аеродром на вода е лудост а се гледа дека некој го бутка тоа. Се на се и јас мислам дека ова ќе биде white elephant ама за разлика од повеќето овде јас кривицата ја гледам на друго место не кај Субрата. Што знам може грешам и има некаква математика во цела работа. Ако се изгради јас ќе купам стан таму а мислам и голем дел од дијаспората би зеле, може сепак има нешто?

FARANG,
друже, беспредметно е да се полемизира со тебе. Бил Гејтс, бетер. браво! што ако се смимени филмови? колку граѓани измамил и за колку пари? нема сврха понатаму да се расправаме. ти советувам да му пратиш CV на „Братот Рој“ да те вработи како финасиско-правен советник. само пази - типот е измамник.
во меѓувреме ќе почекаме да „не биде ништо од таа работа“, па ќе се најдеме пак тука.
остани ми со здравје...

Имаше некој новинари,кој пишуваа дека Индиецов е преварант... и имаше реакции за тоа каков е Македонецот кога треба да се радува на вакви инвестиции, тој секогаш копа по нешто,само да не успее зделката,е сега,како никој од владата не го провери овој податок на време.
Ова се вика,во водата дупка:facepalm:

koskar

Бил Гејтс го укал DOS од еден мал програмер на времето, GUI и целиот концепт со икони за Windows од Apple а од XEROX го украде цел концепт за глувчето. Така се збогати Гејтс. Подоцна не крадеше само ги купуваше и уништуваше конкурентите на легален пат затоа на крај му се случи антитраст да биде тужен од државата. Не е битно тоа, зборот ми беше секој што направил сериозни пари од време на време се судирл со проблеми.

Треба да сватиш дека ова што индиецот го направил на запад не би ни дошло до суд а камоли до врховен суд. Ова е политички монтиран случај против него ради тоа што инвеститорите се политичката елита на Индија. Јас имам вложено во 10тина start up ventures во Австралија и на други места. Некогаш сум добивал многу некогаш сум губел се. Тоа е нормален дел од бизнис бе човече. Сум прифатил ризик нема што подоцна да се бунам ако нешто не успеало. Финтата е што Субрата не живее на запад него во Индија, место 1000 пати покорумпирано од Македонија. Види ја пресудата да се вратат загубените пари ПЛУС 15% КАМАТА (окулу пола милјарда долари) нема што ептен на место тоа, не заборавај дека и Субрата има изгубено повеќе од пола милјарда на таа зделка.

Во право си беспредменто е да полемизираме едноставно не сваќаш како се работи во Индија а ме мрзи повеќе да објаснувам. peter бил и видел ако сака нека ви објасни малку повеќе за неговите искуства во Индија.

koskar

Бил Гејтс го укал DOS од еден мал програмер на времето, GUI и целиот концепт со икони за Windows од Apple а од XEROX го украде цел концепт за глувчето. Така се збогати Гејтс. Подоцна не крадеше само ги купуваше и уништуваше конкурентите на легален пат затоа на крај му се случи антитраст да биде тужен од државата. Не е битно тоа, зборот ми беше секој што направил сериозни пари од време на време се судирл со проблеми.

Треба да сватиш дека ова што индиецот го направил на запад не би ни дошло до суд а камоли до врховен суд. Ова е политички монтиран случај против него ради тоа што инвеститорите се политичката елита на Индија. Јас имам вложено во 10тина start up ventures во Австралија и на други места. Некогаш сум добивал многу некогаш сум губел се. Тоа е нормален дел од бизнис бе човече. Сум прифатил ризик нема што подоцна да се бунам ако нешто не успеало. Финтата е што Субрата не живее на запад него во Индија, место 1000 пати покорумпирано од Македонија. Види ја пресудата да се вратат загубените пари ПЛУС 15% КАМАТА (окулу пола милјарда долари) нема што ептен на место тоа, не заборавај дека и Субрата има изгубено повеќе од пола милјарда на таа зделка.

Во право си беспредменто е да полемизираме едноставно не сваќаш како се работи во Индија а ме мрзи повеќе да објаснувам. peter бил и видел ако сака нека ви објасни малку повеќе за неговите искуства во Индија.
Ех кај што спомна. За момент да баталиме тие муабети Индии Македонии оти крај нема.
За старт апите ме интересира. Ми објаснувале луѓе и цело време се си мислев некоја модерна превара е. Најсериозно. Па ѕирнав малку и по интернетов да видам што е таа работа ама некако пак не можам да разберам што е таа работа, па имаат нешто ангели, па вентуре, па незнам што за на крај човек ништо да не може да разбере. Можеш ли на кратко ако не те мрзи да чкртнеш збор два на едноставен начин за таа работа. За старт ап. Што е тоа, кому му е наменето и дали е превара, кој е концептот. Тоа банки се или луѓе кој го води сето тоа.
Може е офтопик ама интересно работа е.

Ех кај што спомна. За момент да баталиме тие муабети Индии Македонии оти крај нема.
За старт апите ме интересира. Ми објаснувале луѓе и цело време се си мислев некоја модерна превара е. Најсериозно. Па ѕирнав малку и по интернетов да видам што е таа работа ама некако пак не можам да разберам што е таа работа, па имаат нешто ангели, па вентуре, па незнам што за на крај човек ништо да не може да разбере. Можеш ли на кратко ако не те мрзи да чкртнеш збор два на едноставен начин за таа работа. За старт ап. Што е тоа, кому му е наменето и дали е превара, кој е концептот. Тоа банки се или луѓе кој го води сето тоа.
Може е офтопик ама интересно работа е.

Под start up ventures мислев на компании кој започнуваат и сеуште се во концепт стазата. Значи бараат pre-seed или seed капитал. Може да бидат од било која индустрија. Има разни концепти како да се дојде до пари ко што спомна, банки, кредити, бизнис ангели итн итн. Јас имам инвестирано во фирми пред се на луѓе што ги знам, значи сме работеле заедно или сум им бил банкар па знам дека знаат што прават. Не е превара, значи постои се тоа. Концептот е колку порано вложиш толку поевтино ги купуваш акциите АМА и толку поголем ризик имаш. Последнава компанија во која вложив вака акциите ги купив за 5 центи плус презедов и некој други обврски бев инволвиран на кусо во собирање средства, логистика, преговори дур не се оформи тим. Денес вреди 2,80е на германската берза. Кога вложив се што имаше компанијата беше нотарски договор дека ако соберат ИКС долари ќе добијат опција да купат неколку рудника за ИКС цена за 2 години од тогаш. Значи мојот ризик беше огромоен, прво да се соберат средствата за да се купи опцијата а после да се соберат повторно поголеми средства за ДОКОЛКУ се исплати да се купат и рудниците. Команијата после неколку години заебанции на крај се најде на германската берза од каде што на крај дојдоа големите инвеститори. Денес има рудници на повеќе места во светот и некој јаки технологии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom