Шах

• Креатор на темата Креатор на темата ZOTE
  • Време на започнување Време на започнување
Која флегма е, како може некој да му го слуша стримот? Јас одма би заспал. Хикару е смирен, ама барем кажува одредени теории или добри и лоши потези. Овој една брзина и тера. :D

Која флегма е, како може некој да му го слуша стримот? Јас одма би заспал. Хикару е смирен, ама барем кажува одредени теории или добри и лоши потези. Овој една брзина и тера. :D
Двајцата се цареви...она што е фасцинантно за Магнус е дека е како мачка. Додека не се најде у тесно не знаеш со каква ѕверотина си имар работа.
Како време да запира, таква креативност вади од никаде што е уствари и неговата генијалност. Тоа е то што го немал ни еден шахист до сега најверојатно колку можам да проценам. Не би се чудел да мозокот му има способност напред у време да го става :D

Според мене Магнус во следниве 20 и кусур години може да го собори рекордот на Емануел Ласкер којшто има 27 титули...

Ама тој направил толку титули бидејќи во тоа време немал конкуренција...

Инаку тој Ласкер да е во денешно време ни титула велемајстор не би имал, а не пак барем една титула светски шампион да освои...

Има неколку деца од Индија што може да бидат добри, ама ќе видиме. Не знам до каде е руската школа, и таму има GMs, ама не на ниво кое би можеле да го турнат Магнус. Колку е на врвот? Повеќе од деценија чинам.

Акобиан е одличен кога работи со деца. Имаше уште еден (постар човек), така со нежно гласче кој е добар коментатор. (y)

Последно уредено:
Дрво сум, затоа не ни играм, ама интересни ми се анализиве и предавањата. Кога видов дека за 10 секунди се отвора и организира напад, си викам "бато ова не е за тебе". :D
Ама ок, првите 7-10 потези се теорија, тоа се учи.

Дрво сум, затоа не ни играм, ама интересни ми се анализиве и предавањата. Кога видов дека за 10 секунди се отвора и организира напад, си викам "бато ова не е за тебе". :D
Ама ок, првите 7-10 потези се теорија, тоа се учи.
Спремни им се варијантите, почиња да мисли само ако не ми е разработена некоја линија.

Спремни им се варијантите, почиња да мисли само ако не ми е разработена некоја линија.
Тоа го разбирам, целиот професионален живот го посветуваат на шахот, плус имаат и свои тимови за анализа. Ама сепак, многу брзо играат за мене (Хикару и компанија). Од друга страна, тек во карантинов му се вратив на шахот, после долги години, може и тоа е проблем.

Тоа го разбирам, целиот професионален живот го посветуваат на шахот, плус имаат и свои тимови за анализа. Ама сепак, многу брзо играат за мене (Хикару и компанија). Од друга страна, тек во карантинов му се вратив на шахот, после долги години, може и тоа е проблем.
Брзо е кога треба да се калкулира...другачија перцепција. Тешко дека би можеле да замислиме како оди тоа у нивните глави.

Можеме, факт едека имаат фотографска меморија. Гледа во стримот, опонентот мрда фигура и тој одма знае што да изигра. Дел веќе им се изиграни варијатни, а гледаме дека можат да играат и со врзани очи. Башка Накамура на еден стрим рече дека има спремено неколку потези за секоја варијатна, ама чим игра од дете по 5-6 часа на ден, не е ни чудо што е профи.

Можеме, факт едека имаат фотографска меморија. Гледа во стримот, опонентот мрда фигура и тој одма знае што да изигра. Дел веќе им се изиграни варијатни, а гледаме дека можат да играат и со врзани очи. Башка Накамура на еден стрим рече дека има спремено неколку потези за секоја варијатна, ама чим игра од дете по 5-6 часа на ден, не е ни чудо што е профи.
Ја имам изиграни милион партии, може и да тепам по некој ИМ од време на време, ама постои нешто и во гените. Патерн рекогнишн е една од стварите како и страшна меморија. Капабланка има играно на 100 и кусур табли на слепо одеднаш. :)

Онака, од љубопитност:
Како се добиваа (и по кој редослед) титулите во шах?
Се потсетив на средношколските денови кога му одржав лекција на мајсторски кандидат. Тој ги научил првите потези напамет, а мојата игра сосема во друг стил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom