Шагринскa кожа

Ми треба целата книга онлине бидејки во библиотека ја нема а морам да ја прочитам ... Ве молам ако сакате да ми помогнете :(
може и на српски ако не можете да најдете на македонски ... :unsure::place:

A што ако некој посака вечен живот? што ќе се случи со него ако оваа шангаринска кожа го намалува со секое исполнување на желбите?

Се гледа дека се работи за научна фантастика. :icon_lol:

Требаше да изработам проектна задача за лектирава на училиште. Тука е во кратки црти раскажана цела лектира, ете и линк доколку на некој му треба нека си го симне фајлот
Код:
http://www.mediafire.com/?242igp7mdemgbk3
брате помагај избишан е тој фајл ако имаш валиден дај наамо xD

Мислам што е поентата? Да ја имав кожата би ја посакал првата желба кожата да се зголеми дупло. Втора желба да направам копии од кожата со истите својсва и ќе си ги копирам така колку сакам.... :D

Ги читам мислењета и ова дефинитивно мене ми е една убава тема која те поттикнува да размислуваш.
Шагринска кожа, за жал, се обработува во прва година средно кога на 15 год. е стварно тешко да се соочиш со дело како што е ова на Балзак, посебно тешко за оние кои не љубат да читаат во слободно време. Ми текнува на нервозите кога ја читав книгата и на забелешките кои ги фаќав за тоа како изгледа антикварницата, што се' се продава во неа, ги памтев деталите за процесите на уништување на кожата и пред да ни открие професорката, немав појма за Алтер егото. Тогаш дури и ја купив книгата и потоа се нервирав зошто...
Ама дефинитивно ќе ја препрочитам пак... сакам да ја доживеам со паметот што го имам сега.
Па потоа може ќе се навратам на темата и ќе можам да дадам соодветно мислење.

dali nekoj ja ima procitano i mozhe da mi dade opis za likovite bidejki utre pravam pismena?:)
Fala odnapred..:)

Може некој да ми даде кратка содржина од Шагринска кожа?
ми треба итно

Мислам што е поентата? Да ја имав кожата би ја посакал првата желба кожата да се зголеми дупло. Втора желба да направам копии од кожата со истите својсва и ќе си ги копирам така колку сакам.... :D
Хаха поентата на книгата не е тоа.. треба да ја читаш со голема концентрација и да ги сватиш хуманистичките елементи во истата, дека се истакнуваат пороците на човекот.. сега сум ја подзаборавил книгава зашто ја работев лани,во прва година :)

Ако може некој да ми даде краток опис за главните ликови? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom