Сендвичара "Седмица"

• Креатор на темата Креатор на темата IvicaPunK
  • Време на започнување Време на започнување
Во Лондон што имам јадено еден, тој од Белград може вода да му носи.

А бе не сте арни... :ROFLMAO:

Нешто што посебно ценев е што беа локал сам за себе,значи сендвичара и толку,не запикан во зграда во влез некој со 2м2 простор внатре,плус имаше и знак препознатлив,франчиза на некој начин.
Гадна пандемија на зградизирање и уништување на бутки/трафики вакви посебни локали/сендвичари се прошири низ Скопјево последниве 20на години,се живо се испозатвори и само безлични згради се редат.
Тука почесно би ги спомнал и Попе,Кинг Бургер и Вили во тоа опкружување беа и бар за мој вкус беа топ.
За фаст фуд ќе останат само неразбрани копиљаци што глумат капитализам и ти продаваат бургерче за 500 денари итоа без помфрит. Не оди на добро работата.

Тука почесно би ги спомнал и Попе,Кинг Бургер и Вили во тоа опкружување беа и бар за мој вкус беа топ.
За фаст фуд ќе останат само неразбрани копиљаци што глумат капитализам и ти продаваат бургерче за 500 денари итоа без помфрит. Не оди на добро работата.

Попе (Зоки) искочи од 7ца да се проба, и добро му одеше на почеток, ама спласна после и се врати назад - до денес работи таму. Кинг Бургер беше добар дека имаше и гиро ама хамбургерот немаше шанса со 7ца. Вили…само на пијано се јадеше таму. А лесковац реков у друга тема, само онаа позади Капитол.

Дека сте искачале таму - е една работа, поврзана со субјективни работи, како лични сеќавања, носталгии по минато време и слично. Скроз друга работа е да тврдиш дека тоа срање од месо било нешто добро.

u emmer poise lici na hamburger od 7mica:D presmesno
Смеј се колку сакаш. Ем Мер колку што знам имаат халал сертификат, така што веројатно јадеш јунешко мелено. Ај да видиме 7 ца што имаат во плескавицата:

1. Емулгатори и фосфати: Се додаваат за месото да ја задржи водата и мастите, па затоа плескавицата во Седмица е секогаш со иста дебелина и не се собира при печење како домашната скара.
2. Засилувачи на вкус (најчесто Мононатриум глутамат - MSG): Ова е клучот за „зависноста“ од нивната плескавица. Тоа е адитив кој ги стимулира рецепторите за вкус да чувствуваат посилен месен вкус отколку што навистина има.
3. Филери (скроб или соја): За да се добие таа мазна, речиси паштетаста текстура, често се додава скроб или протеин од соја кој ја врзува смесата.Големо количество маснотии и кожа: Индустриското мелено месо често вклучува висок процент на масти и сврзно ткиво, кои преку фино мелење стануваат невидливи за окото, но му даваат мекост на производот.

Плус кај првите имаш скара на жар, Седмица ваљда на струја/плин се.

Неспоредливо е.

Најдобро е да донесеш некој странец во Скопје, без да знае кои се Седмица, и однеси го да јаде на двете места, па види што ќе ти каже.

Смеј се колку сакаш. Ем Мер колку што знам имаат халал сертификат, така што веројатно јадеш јунешко мелено. Ај да видиме 7 ца што имаат во плескавицата:

1. Емулгатори и фосфати: Се додаваат за месото да ја задржи водата и мастите, па затоа плескавицата во Седмица е секогаш со иста дебелина и не се собира при печење како домашната скара.
2. Засилувачи на вкус (најчесто Мононатриум глутамат - MSG): Ова е клучот за „зависноста“ од нивната плескавица. Тоа е адитив кој ги стимулира рецепторите за вкус да чувствуваат посилен месен вкус отколку што навистина има.
3. Филери (скроб или соја): За да се добие таа мазна, речиси паштетаста текстура, често се додава скроб или протеин од соја кој ја врзува смесата.Големо количество маснотии и кожа: Индустриското мелено месо често вклучува висок процент на масти и сврзно ткиво, кои преку фино мелење стануваат невидливи за окото, но му даваат мекост на производот.

Неспоредливо е.

Најдобро е да донесеш некој странец во Скопје, без да знае кои се Седмица, и однеси го да јаде на двете места, па види што ќе ти каже.
Халал значи нема свинско, алкохол итн... Сојата е халал. MSG е халал. Тоа увезениот говедски МОМ секако не е подобар од домашно прасе.

Ова ќе завршеше по македонскиве сендвичари и кебапчилници.

Нов сендвич имаат 7ца, хамбургер во чедар дип, мора да се проба ова периодов. 40 денари е поскап ако добро разбрав во однос на регуларниот хамбургер.

Халал значи нема свинско, алкохол итн... Сојата е халал. MSG е халал. Тоа увезениот говедски МОМ секако не е подобар од домашно прасе.

Ова ќе завршеше по македонскиве сендвичари и кебапчилници.
Ај еве да ги тргнеме Ем Мер од муабетов, случајно ги умешав во приказнава, да не личи дека ги рекламирам нешто. Неодамна јадев таму, па ради тоа и ги спомнав. Друже, абе ти дали си сериозен дека плескавицата од Седмица ти има вкус на вистинска плескавица? Си јадел ли ти некогаш скара на жар/ќумур? Еве спореди ја плескавицата во Седмица со плескавица од некое од овие места

Космос, Пчела, Турист, Тото, Чардак, Ка, 14 ка, Кај Жаре

значи без умешување на - "Потписи за крстот во Драчево", чисто само гастрономскиот дел...

Неспоредливо е.

Treba da si onaka totalka lud da mislis deka enmer ima neso pokvalitetno od sedmica u bilo koj kriterium.
Автоматски споено мислење:

Inaku, sedmica restoranot ima edna od najbojle pleskavici kaj nas. Za 250 denari u burger ne moes da ocekuvas ludnica smesa.

Treba da si onaka totalka lud da mislis deka enmer ima neso pokvalitetno od sedmica u bilo koj kriterium.
Автоматски споено мислење:

Inaku, sedmica restoranot ima edna od najbojle pleskavici kaj nas. Za 250 denari u burger ne moes da ocekuvas ludnica smesa.
Па еве ако ти викаш, луд сум ондак. Без грижа на совест ти кажувам: плескавицата во Ем Мер ми е повкусна од тоа чудото во Седмица.

Па еве ако ти викаш, луд сум ондак. Без грижа на совест ти кажувам: плескавицата во Ем Мер ми е повкусна од тоа чудото во Седмица.
Vkus e dosta subjektivna rabota, zborime za drugi poobjektivni parametri.

Vkus e dosta subjektivna rabota, zborime za drugi poobjektivni parametri.
Па еве и пообјективни параметри и симптоми. Неќам да бидам гаден на темава, ама буквално после секое јадење хамбургер во седмица имав проблеми со стомакот и трчав у вц, ради тоа и прекинав да јадам таму. После секое јадење хамбургер у седмица ждригот ми има некој чуден мирис ко што не сум осетил и кога сум јадел у најмаалската сендвичара у Ѓорче 2.

Back
На врв Bottom