Се` за љубов?

„Се за љубов“, а.
Ако го гледаш тоа како фигуративно кажано, нема да мора да навлагаш. :)

Се` не е поим што може да се конкретизира, опфати или определи. Посебно не кога се однесува на поими толку апстрактни, како љубовта.

• Ми се допаѓа
Reactions: VeS
Порано да се би напрабил за љубовта...Ама порано...Сега не ни сакам да правам нешто за некоја што едноставно незнам дали вреди,а мислам дека не!Ако грешам нека ме исправи!!

Е па тоа е тоа што мене ме буни. Што е тоа се?

Ете велиш доколку тоа СЕ не преминува одредени граници. Па зарем СЕ има граници? Како да се одредат тие граници?

Тешко е да се разграничи тоа се` затоа што зависи од индивидуалните морални граници на поединецот, до каде е спремен тој да оди. Некои си дозволуваат повеќе, некои помалку.

Затоа, самиот поим и самиот чин не може многу да се дефинираат, затоа што секој човек различно ги перцепира работите околу него, ситуациите, а и самата љубов.

На пример, она што ти ќе го направиш за љубовта, за мене ќе биде апсурдно, а она што ќе го направам јас, за некој ќе биде поттик да и тој се жртвува.

Затоа, би рекла, да не се обидуваме да дадеме некоја посебна дефиниција за самото чувство, ниту пак да и` поставуваме морални или било какви граници, па да се фатиме во ситуација да се оправдуваме пред самите себеси поради работите направени за љубовта.

Искрено, јас го оправдувам на секој човек неговото „се` за љубов“.

Друга точка за дискусија е и зошто тогаш некои врски помеѓу двајца потенцијални сексуални партнери не успеваат иако и двајцата имаат однос во кој се на инстинктот го дефинира второто ниво на спремност за помош и жртва. Тука најверојатно станува збор за некомпатибилност на природата на мерките односно начините кои се користата за да се даде помош односно принесе жртва.

Такви врски не може да не успеваат. Ако не успеваат, тоа значи дека нешто во таа врска не било доволно силно за инстинктот да работи, односно, некој лажел.
Плус на муабетот, таква врска каде компатибилноста е на толку високо ниво, воопшто нема да се доведе себе си во ситуација да има потреба од помош и жртва. Оние нешта кои неминовно се појавуваат низ животот, а за кои порано се грижеле нашите родители секако ги третира партнерот. И тоа е прашањето на темата чинам, до каде би оделе за љубов, колку би дале од себе, за партнерот...

Па би рекол...
Апсолутно се` што има потреба од мене. Светот. Во моментот кога тоа “светот“ ќе се претвори во некое нереално барање ќе знам дека тоа веќе не е љубов, туку некоја извртена варијанта на врска која треба да се прекине. Љубовта е двонасочна, па секој потег кој би ме повредил мене, таа би требало да знае дека не смее да го направи бидејќи ќе ја повреди и неа. Заљубените партнери делуваат како едно. They are Borg, and there is no resistance. Мене апсолутно не ми е јасно зошто после години љубовта знае да исчезне. :toe:

Се' подразбира баш се. А не верувам дека има некој што би направил баш се. Јас не би направила ништо што би ми го загрозило мојот интегритет/мојата личност, тука подразбирајќи ги моите желби, потреби, мисли, идеали, начин на живот. Тоа не значи дека човек не треба да прави компромиси. Сакам да кажам, вистинската љубов не бара онакви, себедеструктирачки жртви.

Такви врски не може да не успеваат. Ако не успеваат, тоа значи дека нешто во таа врска не било доволно силно за инстинктот да работи, односно, некој лажел.
Плус на муабетот, таква врска каде компатибилноста е на толку високо ниво, воопшто нема да се доведе себе си во ситуација да има потреба од помош и жртва. Оние нешта кои неминовно се појавуваат низ животот, а за кои порано се грижеле нашите родители секако ги третира партнерот. И тоа е прашањето на темата чинам, до каде би оделе за љубов, колку би дале од себе, за партнерот...
Па би рекол...
Апсолутно се` што има потреба од мене. Светот. Во моментот кога тоа “светот“ ќе се претвори во некое нереално барање ќе знам дека тоа веќе не е љубов, туку некоја извртена варијанта на врска која треба да се прекине. Љубовта е двонасочна, па секој потег кој би ме повредил мене, таа би требало да знае дека не смее да го направи бидејќи ќе ја повреди и неа.

Епа точно тоа што тука во последниве две реченици го истакнуваш е потполно истото што и јас го кажав само малку поапстрактно. Имено тоа што ти го наведе е ништо повеќе од две особи кои поради тоа што приритетите во животот им се ставенио на сосема различни нешто и границите на тоа второ ниво што го спомнувам им се различни поставени. Да не ме разбереш погрешно, кога истите личности би нашле друг партнер пак границите би биле тие, тие за една личност зависат најмногу од самата личност и сосема нелогично би били сите да имаат исти граници односно границите да им се поклопуваат, бидејќи норламно секоја личност има различни приоритети.

Заљубените партнери делуваат како едно. They are Borg, and there is no resistance. Мене апсолутно не ми е јасно зошто после години љубовта знае да исчезне. :toe:

Епа повторно според она што го кажав во врска со љубовта односно спремноста да се дава нешто или жртвува за другата личност, тоа зависи од личните приоритети и од инстинктот кој е директно поврзан со исполнувањето на природните животни цели. Следствено кога си со некој партнер со кој потенцијално би создал семејство по одредено време ако створите наследство инстинктот забележува дека втората животна цел е остварена па се концентрира кон остварување на третата односно обезбедување на создаденото потомство. Од друга страна пак ако давата потенцијални партнери за создавање семејство по подолго време не остават потомство инстинктот едноставно забележува дека неможе со таа личност да се оствари втората животна цел односно создавање потомство, па ги стеснува границитие на спремноста за помош, давање и жртвување за другата личност што значи во превод исчезнува љубовта.

Се за љубов? Дали?

Колку пати, сум слушнала, прочитала, па и самата кажала дека се би направила за љубов. Но, баш размислував овие неколку денови, што се подразбира под тоа се? Кога ќе види човек СЕ е многу широк поим, опфаќа многу работи...

Што подразбирате вие под тоа СЕ за љубов и дали вие се водите по правилото СЕ за љубов?

А ако не се водите по тоа СЕ за љубов, што е тоа што НЕ би го направиле во ниедна ситуација за ништо, па ни за љубовта?

Се за љубов?
Се за среќа?
Се за амбиција?

Не би рекла.
Но би признала дека сум способна да ризикувам и повеќе од доволно во име на љубовта, зошто колку и да изгледа бајковито, верувам дека некои емоции се доволно силни за да не натераат да веруваме во неа.Кога подобро ќе размислам, малку работи не би ги направила кога станува збор за човекот кој го љубам.
Не би можела да поднесам да бидам понижувана (да ме изневерува, да ме тепа, да ме потценува, да ме стави во кафез) и, чисто хипотетички нели, би ги ставила децата ако ги имам некогаш пред секој друг вид на љубов.

Амбициозноста и сите пропратни елементи за кои луѓето наводно се откажуваат од љубовта, според мене се само оправдувања за сопствените стравови и совршени можности за бегање.

Се'???
Сум во можност многу работи да направам, од кои ни пола не би се осмелила да ги реализирам, поради мојата природа и мојот цврст карактер.Би го направила неопходното и се во граница на нормала да спасам и воедно подобрам врска. Мојата флексибилност и начин на разбирање и прифаќање на партнерот со неговите позитивни и негативни страни ја подобруваат состојбата на самата врска.Тоа се' во една врска зависи од двете половини и нивната совпадност како сопатници.Не поддржувам, но не ни дискриминирам однесување од типот "Ќе направам се за да го/ја задржам" , таквото однесување удира по нивна кожа.Никогаш не би молела за љубов, не би се понижувала, не би правела никакви самоуништувачки жртви и газење на достоинство, зошто овде е секогаш прашањето "Што после љубовта и оваа моментално чувство?"
Приоритет треба да ти се чувствата кон партнерот но и умешноста за самоконтрола на тие чувства...

Се'???
Сум во можност многу работи да направам, од кои ни пола не би се осмелила да ги реализирам, поради мојата природа и мојот цврст карактер.Би го направила неопходното и се во граница на нормала да спасам и воедно подобрам врска. Мојата флексибилност и начин на разбирање и прифаќање на партнерот со неговите позитивни и негативни страни ја подобруваат состојбата на самата врска.Тоа се' во една врска зависи од двете половини и нивната совпадност како сопатници.Не поддржувам, но не ни дискриминирам однесување од типот "Ќе направам се за да го/ја задржам" , таквото однесување удира по нивна кожа.Никогаш не би молела за љубов, не би се понижувала, не би правела никакви самоуништувачки жртви и газење на достоинство, зошто овде е секогаш прашањето "Што после љубовта и оваа моментално чувство?"
Приоритет треба да ти се чувствата кон партнерот но и умешноста за самоконтрола на тие чувства...
Точно! Значи не се ра го/ја задржиш, кај што нема љубов да напраиш да има и да се понижуваш! Не да правиш нешто што е неразумно! Ок да не е ЕПТЕН неразумно! Но зарем не би направила многу ствари за некој што ти значи? Јас на пример би напраис СКОРО се за некој што ми значи, а штом идам со некоја, нормално е да ми значи! Е сеа, не би се погазил себеси! Никој не го заслужува тоа! Ако не сум вреден јас за некого, не вреди ни да праам нешто за него! Но доколку постои нешто измеѓу нас, би напраил се што е во моја моќ! А таму кај што нема љубов не вреди да пробуеш да напраиш! Carry on само и не мисли на тоа, не вреди да се замараш!

Дем ит, а баш сакав да отворам една ваква тема... Ах само на романтичар може да му текне ваква тема. Ок да одговорам...
Тие што би направиле се` за љубовта најчесто љубовта ја сметаат како душевна храна. Таа е нивен главен двигател, оттуѓувач од секојдневието... Со неа, тие се бесмртни, за неа би направиле се`. Колку е тоа се`? Зависи од самите нив, но најчесто тие луѓе штом се надвор од тој маѓепсан круг не сконтуваат многу други работи и се трудат да го создадат повторно. Сега да се вратам кон оноа што реков - се`... Се` за нив е голема жртва. Најчесто тие се трудат да се откажат од многу работи, за да бидат во тој маѓепсан лруг кој им ветува исполнетост.
Не може никој да ме натера дека тоа го прават поради пожртвуваност кон другата страна. Човекот е егоцентрик. Тој се труди на било кој начин да си ги удоволи желбите најпрво на себе а потоа и на другите. Така е и тука... Тој се одрекнува од милијарда работи во потрага по една која би го направила среќен и која тој мисли дека вреди 10 пати повеќе од сите тие милијарда работи заедно.

Се за љубов? Дали?

Колку пати, сум слушнала, прочитала, па и самата кажала дека се би направила за љубов. Но, баш размислував овие неколку денови, што се подразбира под тоа се? Кога ќе види човек СЕ е многу широк поим, опфаќа многу работи...

Што подразбирате вие под тоа СЕ за љубов и дали вие се водите по правилото СЕ за љубов?

А ако не се водите по тоа СЕ за љубов, што е тоа што НЕ би го направиле во ниедна ситуација за ништо, па ни за љубовта?
Сепак мислам дека не постои баш човек што би направил апсолутно се за љубов..
За љубов можиме многу работи да жртвуваме..ама од нешо ќе ни дојди преку глава и ќе се откажиме, особено кога би знаел дека партнерот со прст не мрда а ти се трудиш цело време.
Под тоа се нема шо да подразбирам пошо не ни го сфаќам ни самата јас, не се водам зошто како што кажав можам да жртвувам некои работи за љубов,но тоа жртвување ќе има и граница.

не би направила СЕ за љубов во тоа подразбирам да убијам за него да идам да се курвам за него (ова и се има случено на девојка што премногу го сакаше дечкото, па одеше со машки за пари при тоа дечкото и ги наоѓаше муштериите), вакви непристојни работи што можат да ми го уништат живот за љубов не би направила, за љубов би се преселила во друга држава за партнерот би работела со него би живеала далеку од моето семејство ако доколку го бара тоа од мене ако можам би му помогнала финансиски би имал моја подржшка во секој момент ...

Не......зашто?
Бидејки тоа мене ми изгледа понижување од една страна ми испага како молење на господинот...ако не постои љубов не постои:toe:што има да се мачам,ама доколку би пробала да го добијам оној кој сакам знам што ке излезе на крај,како и секогаш поразена...а уште еден пораз не можам да истрпам.

До сега не сум правела СЕ за љубовта, а сум во состојба да направам, но само ако ЗНАМ дека е вистинска. Зашто да не...?

Bi napravila se za ljubov odnosno za covekot sto go sakam najmnogu na svet ako znam deka e dostoen i vreden za ona "SE" sto sakam za nego da go napravam,a znam deka e vreden i dostoen taka da nema niso poubavo od toa da napravis se za ljubov odnosno za onoj koj go sakas( se razbira ovde ne zborim za samoubistva i takvi negativni stvari tuku "se za ljubov" ama vo pozitivna smisla)...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom