Се умира ли од љубов?

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Да се умре од љубов онака природно тешко незнам не ми се верува, да се самоубиеш тоа да сум слушнал. Но мене ми е тоа некако глупо колку и да е тешко треба да се продолжи понатаму. И се согласувам со погоре кажаното не се умира ОД љубов него ЗА љубов

Пааа ако по некоја случајност си психопат или болен од некоја таква слична болест ќе си го одземеш животот поради својата љубов АМА човек со здрав разум мислам дека и ако тагува премногу по својата љубов не би умрел туку така.:nenene:

Ако се рачуна самоубиство за некоја што не ти дала, а ти си мислел дека ја сакаш...тогаш да:)

Знаете ли за некој кој умрел од љубов??

Во животот сум доживеала само два моменти во кои се умира од љубов. Љубовните приказни во кои човек умира од љубов, приказните за Ромео и Јулија, Тристан и Изолда итн итн. И приказната или вистина за лебедот кој умира жалејќи по својот партнер.

Има ли во нашиот вистински свет, вистина во изреката: Премногу љубов може да те убие?

Под доживеала мислеше на искуство или на приказните?

Дали во умирање од љубов спаѓа и ако некој љубоморен маж го упуца на лице сместа швалерот на жена му??

И тоа е технички умирање од љубов.

Технички... тоа е умирање од гнев, бес, исфрустрираност.

Па имаше еден случај. Стар брачен пар шо си се сакал многу... Мажот починал, по кратко време жена му ја зела неговата слика, ја погледнала, и откажало срцето и умрела :toe: Сеа жената си била стара, толку стрес не истрпела и слично не знам... Ама сеа цел живот си биле заедно, и си замина со него... природно...

Потполно се согласувам,не се умира од љубов,туку за љубов.
Значи,ако сечеш вени си умрел од губење на крв,не од љубов,а си ги исекол вените за љубов,ако добиеш сида си умрел од сидата,не од љубовта итн итн итн...
И духовно-умственото умирање,се умира од тага кон саканиот што сме го изгубиле,не од љубовта која сме ја чувствувале кон него(иако се нема случено некој така да умре,односно јас не знам за такво)

Од, за, поради... мање битно, различни предлози, но донекаде можат да се употребат и за иста конотација.

Да го земам првиот пример, ниедна здрава и зрела личност не би исекла вени туку-така. Губитокот на крв не е единствената причина за смрт. Низа причини ја довеле личноста до степен да си го одземе животот. Псичичко нарушување, лабилен карактер, емоционално незадоволство.... прашањето е дали љубовта може да биде појдовниот елемент на таа низа која ќе резултира со смрт?

Ни од љубов се умира, ни за љубов се умира...
Убиство, самоубиство и такви срања не спаѓаат во група на умирања од љубов.
За да се умре од љубов или за љубов или без љубов треба природна смрт као демек да настапи, а такво нешто нит сум чула нит сум видела...

Од, за, поради... мање битно, различни предлози, но донекаде можат да се употребат и за иста конотација.

Да го земам првиот пример, ниедна здрава и зрела личност не би исекла вени туку-така. Губитокот на крв не е единствената причина за смрт. Низа причини ја довеле личноста до степен да си го одземе животот. Псичичко нарушување, лабилен карактер, емоционално незадоволство.... прашањето е дали љубовта може да биде појдовниот елемент на таа низа која ќе резултира со смрт?

Има и те како разлика помеѓу од и за,да умреш од куршум и за куршум е исто?

Покрај болдираните,да речеме и љубовта ја довела личноста до сечење на вените,личноста не умрела од љубовта што ја чувствувала кон некого/нешто,умрела од губитокот на крв или што и да е понатаму.

Се умира... Ако те фатат Алфи.
Или тоа беше за трева? :icon_lol:

Љубовните приказни во кои човек умира од љубов, приказните за Ромео и Јулија, Тристан и Изолда итн итн. И приказната или вистина за лебедот кој умира жалејќи по својот партнер.
Ромео и Јулија не умреле од љубов, туку од каприци. Аздисани деца. Мој тато и твој тато не не пуштаат да се плеткаме; ај да им покажеме што е инает. Плус и други времиња биле тогаш, немало интернет, поограничени биле, ем драматични. По емо.
А и детишта. Не мислиш ваљда дека Јулија (наводно оригиналната Јулија имала 14 години во времето кога се плеткале со Ромео, кој имал околу 17) знаела љубов што е, едвај влезена во пубертет.
И ај ќе пиеме отрови зошто нашата љубов е забранета и после ќе не читаат по лектири.
Требало некој да им врзе по некоја воспитна и да ги прати да завршат школо прво. После нека се сакаат.

Мене овие двајца не ми воопшто симбол за љубов, туку за глупост.

Тристан и Изолда се уште подраматични. Не дека ја не се топев на книгиве, ама дека во реалност се глупост жива, се.

А лебедот умира од љубов (условно кажано) зошто во природата му е да се врзува само за еден партнер. Тоа е карактеристично само за неколку видови животни, а не и за човекот.
А и технички не умира лебедот од љубов, туку од глад, предизвикан од одбивање да се храни, предизвикано од жалост, предизвикан од губење на партнерот... Како сакаш можеш да гледаш.
Технички е од глад, суштински од љубов.
Па имаше еден случај. Стар брачен пар шо си се сакал многу... Мажот починал, по кратко време жена му ја зела неговата слика, ја погледнала, и откажало срцето и умрела :toe: Сеа жената си била стара, толку стрес не истрпела и слично не знам... Ама сеа цел живот си биле заедно, и си замина со него... природно...
Коинциденција? Или стрес, ко што си кажа и сам? :) Не е потребно многу за стара жена да доживее срцев удар.
Сепак слатко звучи вака, надежно.

Биолошки не се умира од љубов. Се умира до причини кои довеле до смрт, а кои индиректно биле предизвикани поради некакво лошо љубовно искуство.

Ни духовно не се умира, зошто човекот е така фино приспособлив, што само време малку треба за да си најде замена. Нова причина која ќе му го живне духот одново.
А и кој како ќе си ја нареди.

Има и те како разлика помеѓу од и за,да умреш од куршум и за куршум е исто?

Покрај болдираните,да речеме и љубовта ја довела личноста до сечење на вените,личноста не умрела од љубовта што ја чувствувала кон некого/нешто,умрела од губитокот на крв или што и да е понатаму.

Да, умрела од губиток на крв, но како дошло до тоа? Тоа ми беше поената погледни малце понатаму :wink:

И Psy веќе го кажа она кон кое целев - "Биолошки не се умира од љубов. Се умира до причини кои довеле до смрт, а кои индиректно биле предизвикани поради некакво лошо љубовно искуство".

може да убие и тоа како

на пр јадеш нешто и и викаш на љубената - Душо те сакам, и јадењето наместо во хранопроводот ти оди во дишникот. Љубената не знае како да ти даде соодветна помош и ти си веќе мртов... од премногу љубов :pos2::jaj::toe:

Јас мислам не може да умреш ОД љубов, како можеш да умреш од нешто што те исполнува. А ЗА љубов само може да паднеш во депресија, ако си психички нестабилна личност-за среќа не спаѓам во нив.

јеа рајт... и тоа чудо да го видам...
од љубов јас не умирам... инает дека сум.. а и више ми е клише и демоде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom