Се кандидираат во Македонија, но со албанска химна

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Денес над Македонија се раѓа,
ново сонце на слободата!
Македонците се борат,
за своите правдини!
Македонците се борат,
за своите правдини!
Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
Горите Македонски шумно пеат,
нови песни, нови весници!
Македонија слободна,
слободнo живее!
Македонија слободна,
слободнo живее!

Во кој дел да се најдам себеси?
Не е баш во ред, ама малку заебано е... Малку повеќе од што мислите.

А би се пронашол ли во „Земјо Македонска“? Таму ниту имиња се споменуваат ниту етникуми. Таму се спомнуваат убавините на Македонија и храброста на оние ко газат по неа.

Земјо Македонска, уважавам те, 2х
земјо Македонска,
земјо ти херојска Македонијо
уважавам те.

Уважавам твојте Македонијо
гори високи, 2х
горите висојте
и по теб’ херојте Македонијо
што ги раѓаш ти.

По теб’ се белеат Македонијо,
безбројни стада, 2х
стадата белеат
а гроздови зрејат Македонијо,
по твој ридови.

Ништо не те плаши Македонијо,
на овој бели свет,
кој душман ќе влезе
жив нема да излезе Македонијо,
ти го ставаш в гроб. 2х

А би се пронашол ли во „Земјо Македонска“? Таму ниту имиња се споменуваат ниту етникуми. Таму се спомнуваат убавините на Македонија и храброста на оние ко газат по неа.
Убава песна е навистина, меѓутоа во вакво мултиетничко општество мислам дека државните обележја треба да бидат "неутрални" за да бидат задоволени сите засегнати страни. Пример некоја музика без текст за химна, знаме со некои општи бои... Така веројатно поблиска ќе ја чуствуваме сите химната и знамето. Вака имаме химна во која Македонците се борат за своите правдини, и знаме на кое историјата ја знаеш совршено добро. Имаме и друга солуција, таа би била оваа сегашната: Македонците нека продолжат да се борат за своите правдини под 16 кракото сонце (или 8, сеедно) а Албанците, државјани на оваа земја одсекогаш нека не ја интонираат бидејќи навистина е тешко мене лично да ми се дига на химна во која Македонците се борат... знаеш за што? За своите правдини.
Ни требаат обележја кои ќе не зближуваат сите, преку кои ќе се означува дека во оваа прекрасна земја живеат сложно многу етникуми, земја во која единството а во исто време и различностите (во позитивна смисла на зборот) постоеле отсекогаш, кога американците различните од нив ги пукале со пушки или ги држеле робови. Да научат од нас како всушност се прави тоа
Мили наши комшии! Како Турци, Арнаути и мусљумани, разбираме, вие се си мислите, оти царстфото јет ваше и оти вие не сте робје, шчом на царскио бајрак немат крст, а имат ѕвезда и месечина. Оти не јет така и оти грешите, вие брго ќе се сетите и ќа го разберите. Ама ако ви јет намуз да дојдите при нас и да се објавите протиф царската тиранија...

Тоа ти се вика примитивизам и некултура

П.С Принц во која земја живееш Македонија или Албанија?

П.С Принц во која земја живееш Македонија или Албанија?
Знам што ти е поентата па ќе се потрудам да ти скратам маки: можеш да ме НАТЕРАШ да го веам знамето на собири или да ја интонирам химната, но не можеш да ме НАТЕРАШ да ја САКАМ химната и знамето.
Претходниот пост ми беше за сакање. До присилување уште немаме стигнато :)

Убава песна е навистина, меѓутоа во вакво мултиетничко општество мислам дека државните обележја треба да бидат "неутрални" за да бидат задоволени сите засегнати страни. Пример некоја музика без текст за химна, знаме со некои општи бои... Така веројатно поблиска ќе ја чуствуваме сите химната и знамето. Вака имаме химна во која Македонците се борат за своите правдини, и знаме на кое историјата ја знаеш совршено добро. Имаме и друга солуција, таа би била оваа сегашната: Македонците нека продолжат да се борат за своите правдини под 16 кракото сонце (или 8, сеедно) а Албанците, државјани на оваа земја одсекогаш нека не ја интонираат бидејќи навистина е тешко мене лично да ми се дига на химна во која Македонците се борат... знаеш за што? За своите правдини.
Ни требаат обележја кои ќе не зближуваат сите, преку кои ќе се означува дека во оваа прекрасна земја живеат сложно многу етникуми, земја во која единството а во исто време и различностите (во позитивна смисла на зборот) постоеле отсекогаш, кога американците различните од нив ги пукале со пушки или ги држеле робови. Да научат од нас како всушност се прави тоа
Го разбирам јас тоа целосно, а Крушевскиот манифест го знам на памет. :)

Затоа и ја посочив „Земјо Македонска“ со која може сите да се идентификуваат без никаков проблем, нели?

За неа се бориме, за неа и ќе умреме. (Тука паѓаат сите мили наши комшии, Турци, арнаути и мусљимани)

Јас ги уважувам горите и висовите, на земјата богата со стада и зрели гроздови, и сите природни убавини.

Болката во целата игра за нас Македонците е што останатите етникуми имаат резервна татковина, и со сите реакции покажуваат дека не им е дојдено до Македонија, и дека во секој момент можат да се анектираат на било која соседна земја, наместо заедно да ја градат Македонија во која и едните и другите се родени.

Затоа, „Земјо Македонска“.

А што има во албанската химна на Република Албанија во која ќе се идентификуваат Македонците ?

Не е работата сакам или не сакам, државни симболи како знаме грб и химна треба да се почитуваат од сите граѓани на оваа држава,тоа е должност.Имаш права ама со правата одат рака под рака и обврските.

П.С во која наша соседна држава има симболи на малцонства на грб знаме или химна?

Болката во целата игра за нас Македонците е што останатите етникуми имаат резервна татковина.
Не заебавај, барем татковина резервна не постои. Мојата татковина е Македонија во овие граници и со овие метри квадратни. Искрено и отворено, во Албанија (мојата резервна татковина според тебе) не сум бил никогаш досега во моите 26 години и не ме предизвикува ништо посебно за да ја посетам. Веројатно ќе ја посетам некогаш, ама повеќе од "туристички" побуди, слично како што верувам дека некогаш ќе ги посетам Белгија, Турција, Америка, сакам и Австралија да ја видам, имам чуено убави зборови за таа земја.
Додека пак Македонија сум ја посетил од што ја сакам и ми е татковина, без разлика на се. Прилеп, Битола, Струмица, Штип, Тетово, Гостивар, Кичево, Струга и Охрид...

Da ti ebam drzava, narod , gruevski, sdsm, vmro, kurtoni makedonski, eu, nato ova go drzam kriv makedonskiot narod sto ne se bunat.
Koga ke dojdi radikalna partija, organizacija ili covek da go ocisti makedonskiot obraz.

A ovie sto idea preku granicata celite so mrsuli vo licata i lajna po alishtata mnogu najdoa da se silat..

A ova ke go vidime? Nikogas zosto vas vie po bitno da mu izbrishite gazot na Solana i drugi zapadnjaci koga ke dojdat tuka a makedonecot e skrsheno i ponizen a nikoj nisto ne prezemuva.

Кога ќе ти досади....пушти ги на доебавање овие од погоре...редот на заинтересирани е прилично долг..., а за радикална партија????...........немет шансса ..во ова трло на генетски модифицирани овци...:)

Го разбирам јас тоа целосно, а Крушевскиот манифест го знам на памет. :)

Затоа и ја посочив „Земјо Македонска“ со која може сите да се идентификуваат без никаков проблем, нели?

За неа се бориме, за неа и ќе умреме. (Тука паѓаат сите мили наши комшии, Турци, арнаути и мусљимани)

Јас ги уважувам горите и висовите, на земјата богата со стада и зрели гроздови, и сите природни убавини.

Болката во целата игра за нас Македонците е што останатите етникуми имаат резервна татковина, и со сите реакции покажуваат дека не им е дојдено до Македонија, и дека во секој момент можат да се анектираат на било која соседна земја, наместо заедно да ја градат Македонија во која и едните и другите се родени.

Затоа, „Земјо Македонска“.

We didn't land on Plymoth Rock, Plymoth rock landed on us.

Денес над Македонија се раѓа,
ново сонце на слободата!
Македонците се борат,
за своите правдини!
Македонците се борат,
за своите правдини!
Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
Горите Македонски шумно пеат,
нови песни, нови весници!
Македонија слободна,
слободнo живее!
Македонија слободна,
слободнo живее!

Не е баш во ред, ама малку заебано е... Малку повеќе од што мислите.
Во кој дел да се најдиш себеси???Во кој сакаш најдви се,ама химна и знаме на една земја мора да се почитуваат од сите нејзини граѓани.Само така се сега распредени силите па може да си дозволите плукање по знамето и химната на МК.
Ејј човече знаме на држава 18 г. ниедна албанска партија нема истакнато???
Не можел да се најдит себеси.Дрн,дрн,Милојке...

Во кој дел да се најдиш себеси???Во кој сакаш најдви се,ама химна и знаме на една земја мора да се почитуваат од сите нејзини граѓани.Само така се сега распредени силите па може да си дозволите плукање по знамето и химната на МК.
Ејј човече знаме на држава 18 г. ниедна албанска партија нема истакнато???
Не можел да се најдит себеси.Дрн,дрн,Милојке...
Самоцитат :)
Знам што ти е поентата па ќе се потрудам да ти скратам маки: можеш да ме НАТЕРАШ да го веам знамето на собири или да ја интонирам химната, но не можеш да ме НАТЕРАШ да ја САКАМ химната и знамето.
Претходниот пост ми беше за сакање. До присилување уште немаме стигнато :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom