Samsung GALAXY Tab 10.1 vs Apple iPad 2

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Се согласувам и со еден и со друг во некој работи. Но ТАКА БЕШЕ, значи минато време. Мац брат кват кор вдиго ЛЕТА, си видел какви игри имаат? Видиго машинчето лета, ни застој ништо, премногу брзо во се. ајпад да е кинг ама тоа сега се менува. Единствен проблем беше андроид 3.0 кој беше направен баш колку само да земе дел од колачот. 4-кава шала на страна е оптимизиран максимум така да годинава ќе има доста конкуренција.

Да не споменувам windows 8 сега. Таблет, кој е прав комјутер. Мислам дека овие таблети ќе го размрдаат пазарот. Како и да е има време.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
П.с. И што ако имал квад-кор? :) Има и PC-ја појаки од мекови, па пак ги користат дизајнериве и други професионални фирми (иако Корун ги хејта). Знаеш зашто? Зашто појак PC рендерира за 2 минути, а послаб iMac го прави тоа за 15 секунди. Нека стават во ова и i7-мица, не ми смета мене, јас гледам од практична точка.
Erm... what?! :cautious:

Во случај да немаш приметено, последниве 2-3 години во Mac-от ставаат делови што во рс-светот се сметаат за mid-range, а Apple ги рекламираат го да се ultra high end. И како тоа може да биде појако од вистинскиот high end и да рендерира 8 пати побрзо?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Erm... what?! :cautious:

Во случај да немаш приметено, последниве 2-3 години во Mac-от ставаат делови што во рс-светот се сметаат за mid-range, а Apple ги рекламираат го да се ultra high end. И како тоа може да биде појако од вистинскиот high end и да рендерира 8 пати побрзо?
8 пати побрзо не, ама ако споредиш iMac и РС со исти конфигурации, iMac e побрз затоа што се е многу оптимизирано, оперативниот е направен баш за тој хардвер, а ваму е каша попара, ама затоа, за истите пари кои ќе ги дадеш за iMac во РС ќе направиш ЅВЕР што ќе јаде јаболки за доручек :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
8 пати побрзо не, ама ако споредиш iMac и РС со исти конфигурации, iMac e побрз затоа што се е многу оптимизирано, оперативниот е направен баш за тој хардвер, а ваму е каша попара, ама затоа, за истите пари кои ќе ги дадеш за iMac во РС ќе направиш ЅВЕР што ќе јаде јаболки за доручек :)
Епа тоа е работата.
Заборавив ја да дополнам во постот, дека истиот дел Apple го продава 4 пати поскапо отколку што се продава за РС. До израз доаѓа оваа слика.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Епа тоа е работата.
Заборавив ја да дополнам во постот, дека истиот дел Apple го продава 4 пати поскапо отколку што се продава за РС. До израз доаѓа оваа слика.
Епа плаќаш квалитет и најмногу марка. Од Apple вредат само iУредите, без лаптопи и десктопи, тие се преценети, освен ако нејќеш да си фенси :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Еднаш MAC засекогаш MAC. Така викаат, но за жал следниве неколку години нема да знам дали е така :).​
Кај и да видам едитирање, слики видеа се користи мак што би требало да е пооптимизиран, но со истите пари би зел 2-3 пати подобра конфигурација пц што незнам дали мацот би бил побрз. Највероватно се одлучуваат за него заради поголема стабилност.​

--- надополнето: 16 февруари 2012 во 11:54 ---
А и аппл последно се фокусира само на 3 уреди

Iphone
iPad
macbook air

Се шпекулираше дека тој големиот комјутер како ли се вика појма немам што е со куќиште дека ќе го тргаат (не ми се верува) а додека macbook pro веќе го тргнаа од продажба. Нема да има такви веќе туку само macbook air.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Еднаш MAC засекогаш MAC. Така викаат, но за жал следниве неколку години нема да знам дали е така :).​
Кај и да видам едитирање, слики видеа се користи мак што би требало да е пооптимизиран, но со истите пари би зел 2-3 пати подобра конфигурација пц што незнам дали мацот би бил побрз. Највероватно се одлучуваат за него заради поголема стабилност.​

Iphone
iPad
macbook air

Се шпекулираше дека тој големиот комјутер како ли се вика појма немам што е со куќиште дека ќе го тргаат (не ми се верува) а додека macbook pro веќе го тргнаа од продажба. Нема да има такви веќе туку само macbook air.

Mac Pro e тоа.

Член од
2 ноември 2008
Мислења
46
Поени од реакции
11

Iphone
iPad
macbook air

Mac book го нема веќе во продажната палета. Про и иМек ке стојат се дур не се надје соодветна графичка карта за нив.

Нема што муабет да се прави кој е боље. Доколку ми треба за едитирање музика/видео/фотографија, се знае што се зема. ПРВО програмите што се направени за мек се 100 пати подобри од тие за виндоус. Начионот на кој рабориш со компјутерот е многу поразличен. Пред некоја недела требаше да средам некоја слика и го земав на сестра ми мекот. Неможам да опипшам колку природно ти доаѓа та да работиш на него. А да не зборваме за стабилност и кочење. Тие термини во епл (читај ЕПЛ!) не постојат!

Точно е дека на епл уредите се скапи, но што да правиме кога се на врвот и кога се најдобри. А како викаа стартие, Се дур има овци, ќе има и кој да ги стрижи така? Епа така е со епл.

Да се разбереме, не сум фан на епл, не ги сакам ич! Но неможам да кажам дека не ги бива! Најдобри се...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Доста е само за јаболчето, дајте малку и за Galaxy Tab (нешто позивитно) на темава :)

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Абе нема поента да се расправате. Што има врска кој е подобар од кој? Важно е дека има избор, секој може да си купи нешто што нему му одговара. Јас немам таблет, планирам да купам оваа година и мене лично ми треба да ми пушта поголеми видео фајлови. Самсунгот знам дека тоа го може, кај iPad-от како што знам треба да се конвертира претходно видеото во соодветен формат. Сурфањето мислам дека горе доле треба да е ок на двата.
Главната предност на iPad-от како што кажаа погоре, а и општо познато е дека софтверот е оптимизиран за тој уред, и само за тој. И нормално дека би требало да функционира подобро, иако минатата недела читав статија, а верувам и доста други ја прочитале, дека iOS има регистрирано повеќе crash-ови од Андроид за апликации. Ова сигурен сум и дека зависи од начинот на употреба и од видот на апликации кои се користат. Понатаму, Apple има страшен маркетинг, веројатно најдобар и кога им го гледаш видеото за презентација на уред, ти доаѓа да идеш и да купиш таков уред. Со тоа си имаат создадено многу солидна база на следбеници кои што се вика рака даваат за Епл. И на крај краева, зошто закачката баш со Самсунг, зошто не со Archos или Acer Iconia на пример. По мое мислење затоа што Самсунг има доста компетитивен уред и колку толку претпоставува закана во смисол на удел на пазар.
Конечно, сметам дека и двата уреда се фантастични, и дека нема потреба да се дискутира кој е подобар. И Ферари и Порше имаат одлични супер автомобили, и двете компании имаат лојални следбеници, и не значи дека изборот на еден од тие е утка, само е прашање на вкус.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Абе нема поента да се расправате. Што има врска кој е подобар од кој? Важно е дека има избор, секој може да си купи нешто што нему му одговара. Јас немам таблет, планирам да купам оваа година и мене лично ми треба да ми пушта поголеми видео фајлови. Самсунгот знам дека тоа го може, кај iPad-от како што знам треба да се конвертира претходно видеото во соодветен формат. Сурфањето мислам дека горе доле треба да е ок на двата.
Главната предност на iPad-от како што кажаа погоре, а и општо познато е дека софтверот е оптимизиран за тој уред, и само за тој. И нормално дека би требало да функционира подобро, иако минатата недела читав статија, а верувам и доста други ја прочитале, дека iOS има регистрирано повеќе crash-ови од Андроид за апликации. Ова сигурен сум и дека зависи од начинот на употреба и од видот на апликации кои се користат. Понатаму, Apple има страшен маркетинг, веројатно најдобар и кога им го гледаш видеото за презентација на уред, ти доаѓа да идеш и да купиш таков уред. Со тоа си имаат создадено многу солидна база на следбеници кои што се вика рака даваат за Епл. И на крај краева, зошто закачката баш со Самсунг, зошто не со Archos или Acer Iconia на пример. По мое мислење затоа што Самсунг има доста компетитивен уред и колку толку претпоставува закана во смисол на удел на пазар.
Конечно, сметам дека и двата уреда се фантастични, и дека нема потреба да се дискутира кој е подобар. И Ферари и Порше имаат одлични супер автомобили, и двете компании имаат лојални следбеници, и не значи дека изборот на еден од тие е утка, само е прашање на вкус.
Можеш да пушташ фајлови кои сакаш и какви сакаш и колкави сакаш, no limit (како и за се останато).
За што и да ти текне, There is an app for that и тоа перфектна и во скоро бесконечен избор на апликации (AppStore, Installous, Cydia...)

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Можеш да пушташ фајлови кои сакаш и какви сакаш и колкави сакаш, no limit (како и за се останато).
За што и да ти текне, There is an app for that и тоа перфектна и во скоро бесконечен избор на апликации (AppStore, Installous, Cydia...)
Одлично штом е така.

Член од
31 јануари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
1
Темава треба да биде: iPad 2 против сите други, заедно!

Пред 2 години му се исмеваа, а види сега, појаки од него биле. :ROFLMAO:

Знаеш што е разликата Џои?
iPad е правен со визија, со некоја цел и софтверот е специјално скроен за него и перфектен. Овие другиве таблетчиња се исто правени со визија, ама знаеш каква? Со визијата на Самсунг/HP/итн да ги стигнат во продажба и профит Apple.

Не џабе е кажано (од Стив Џобс, па знам дека ќе хејтате) дека компанијата која е сериозна за својот хардвер, треба сама да си прави софтвер. Android 4.0 може да биде профи, ама е правен за 10 различни таблети, наместо за 1. Други коментари не се потребни.

П.с. И што ако имал квад-кор? :) Има и PC-ја појаки од мекови, па пак ги користат дизајнериве и други професионални фирми (иако Корун ги хејта). Знаеш зашто? Зашто појак PC рендерира за 2 минути, а послаб iMac го прави тоа за 15 секунди. Нека стават во ова и i7-мица, не ми смета мене, јас гледам од практична точка.
На ова ќе додадам само: Точно, тачно и точка!!!

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
http://www.theverge.com/2012/3/1/2835346/windows-8-vs-ipad-feature-comparison?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed:+WinRumors+(WinRumors)

Споредба на iPad2 со Windows 8 таблет (бета) , сега за сега морам да признаам Windows 8 како таблет ме изненадува. Иако е во бета верзија има одлични работи, работи прекрасно. Мислам дека епл ќе добие конечно права конкуренција во светот на таблетите.

Останува да видиме

Kajgana Shop

На врв Bottom