Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Голема филозофија е самоубиството. Барем нека го направат на начин на кој нема да почуствуваат болка.

...според мене, крајно осетлива и многу нормална личност може да биде доведена во таква очајна ситуација, а ја доведуваат болните и бесчувствителни умови со психичко пореметување и растројство...(ги исклучувам религиозните самоубиства)...:toe:
pa dobro ,no krajno osetliva i normalna licnost ne moze da se donese vo situacija da posegne po svojot zivot :toe:

За да се осуди човек на еден ваков чин треба истовремено да има мноогу муда за нешто вакво а и да е огромна пичка затоа што не може да се соочи со реалноста и проблемите во неговиот живот.
Во секој случај мислам дека нема нешто на светот што е толку трагично и за кое вреди да се одземе животот.
Точно, на моменти life sucks,јебига живот е со успони и падови, можда повеќе падови но секој нов ден носи со себе нешто ново и убаво кое не треба да се пропушти.
Но во секој случај не знаеш што им се врти во глава во тој момент на јадниците...

За да се осуди човек на еден ваков чин треба истовремено да има мноогу муда за нешто вакво а и да е огромна пичка затоа што не може да се соочи со реалноста и проблемите во неговиот живот.
Во секој случај мислам дека нема нешто на светот што е толку трагично и за кое вреди да се одземе животот.
Точно, на моменти life sucks,јебига живот е со успони и падови, можда повеќе падови но секој нов ден носи со себе нешто ново и убаво кое не треба да се пропушти.
Но во секој случај не знаеш што им се врти во глава во тој момент на јадниците...

Jadnicite??? Site sme jadni sonce, koj pomalku koj poveke.
Ako pises nekoja recenica za toa kako ti go sfakas zivotot na "jadnicite" ne pomagas. Sto ti znaes za life sucks? Toa sto si padnala na kolokvium za 2-3 poeni? Ili sto maceto ti go pregazilo kola? Ili te ostavil decko ti?
Ne osuduvaj. Porasni i bidi objektivna. :salut:

don't use such strong words.... it only makes you look weak

[vladimir];3399449 напиша:
Jadnicite??? Site sme jadni sonce, koj pomalku koj poveke.
Ako pises nekoja recenica za toa kako ti go sfakas zivotot na "jadnicite" ne pomagas. Sto ti znaes za life sucks? Toa sto si padnala na kolokvium za 2-3 poeni? Ili sto maceto ti go pregazilo kola? Ili te ostavil decko ti?
Ne osuduvaj. Porasni i bidi objektivna. :salut:

don't use such strong words.... it only makes you look weak

Веруј знам многу повеќе од тоа што мислиш дека знам.
Во животот бев приморана да пораснам и созреам многу побрзо од моите врсници затоа не збори мн мн...Фактички ти си тој што мене ме осудува со тоа што сум дала мое мислење...
И да знам многу за life sucks...но во секој случај не го оправудавам самоубиството, што и како објаснив во горниот пост...

Постов ти е точен.
Ќе се задржам на последната реченица.
Таму викаш, незнаеш шо им се врти у глава, баш ради тоа се дешава самоубиството. Во моментот скреваат, не се замараат со тоа шо се пички за да се соочат со реалноста, туку се јачаат дека имаат храброст да си ги скратат маките. И го прават тоа, мислат дека ги решиле проблемите, а не сфаќаат дека со тоа ствараат нови проблеми, на тие околу нив.

Сеедно не поддржувам самоубиство, не се исплати, какви и да се проблемите, вреди да се живее за позитивните ствари.

Пффф сега споредуваш баби и жаби. Сепуку се прави кога самурајот ке ја изгуби честта, и не сака да живее со срамот(многу голема работа во тоа време). Камиказите го даваат својот живот за нешто поголемо од нив, затоа и се наречени камикази. Ками = господ, Казе = ветер. И на овој последниов као божемски му дале избор за самоубиство, тој бил мртов како и да е.

Светот можеби не е розов, ама сигурно не е ни црн. Фрлање на животот поради тоа што немале пари во моментот, живеат на улица итн итн, се мизерни причини, ако се потрудиш, со време ќе добиеш "нормален" живот, ако се убиеш таа шанса ја немаш.
Во темава се зборува токму за овие вторите не за самураи, и втора светска војна.
И немојте со приказните кога ќе го допреш дното ќе видиш колку е тошко, тешкото е релативен поим од човек до човек, моментот кога ќе го допреш дното, знаеш дека од тука можеш само нагоре да одиш.

Ама се повеќе и повеќе станува наородот збир од мивки, кои се откажуваат на првиот чекор од напор.

Секоја личност која е спремна на суицид смета дека нејзината причина едоволно голема за да го изврши тој чин.
А што ако не успее да стане нормален тој живот и да умре од глад или студ??? Тогаш само се измачува и се што посакува е до го нема на земјава...
Според мене таквите личности се психички нестабилни, посебно кога го имаат тој некој голем проблем кој ги мачи, а не можат да го решат. Во тие моменти се најслаби и спремни се на секој начин да го избегнат проблемот што ги тера на самоубиство...
Се сеќавам класната секогаш ми викаше не бегај од проблемите туку реши ги, ако не можеш сама побарај помош, оти колку и да бегаш кога тогаш ке те стасаат, ако не тебе тие околу тебе сигурно ке настрадаат...и беше у правo жената...
Во болница секоја недела носат луѓе предозирани со апчиња, луѓе што сакале да се отрујат...Последната типка на која јас налетав до пред да завршам, решила да се самоубие поради тоа што дечкото/мажот и бил у ваа емисијава момент на вистината. Типкава најверојатно дознала многу работи што не и се свиѓале, па решила да се отруе...болно...недораснато...
Никад не би се решила на тој чин, еден е животот, еден ама вреден :)

Веруј знам многу повеќе од тоа што мислиш дека знам.
Во животот бев приморана да пораснам и созреам многу побрзо од моите врсници затоа не збори мн мн...Фактички ти си тој што мене ме осудува со тоа што сум дала мое мислење...
И да знам многу за life sucks...но во секој случај не го оправудавам самоубиството, што и како објаснив во горниот пост...

Po Frojd vo covekovata priroda osven nagonot za zivot, eros (ljubov), postoi i tanatos (smrt) ili nagon za smrt t.e potreba zivata materija da se vrati vo svojot pravobiten pocetok, neorganska materija. Vo prasanje e avtoagresija, stremez kon samounistuvanje. Za da nekoja individua go izbegne toa samounistuvanje treba da se vodi po principot "Unisti gi trugite, da ne se unistis samiot sebe". Samoubiecot e i ubiec i ubien.
Da, mozebi navistina e tazno koga imas poveke hrabrost za smrt otkolku za zivot. Ne bi trebalo tolku kruto da osuduvame samoubistvo koi izleguvaat od depresija ili nevroza, a uste pomalku od sizofrenija, ne im elesno ne tie lugje. Znam deka religijata strogo go osuduva toa, da ne si vo pravo da odzemes zivot koj bog go sozdal, pa makar i sopstveniot, a od druga strana ne e voopsto redok slucajot kade sto na pogredi na samoubijci se pojavuvaat popovi.

Dali samoubistvoto e akt na samounistuvanje ili najvisok cin na mudrost neznam...

Секоја личност која е спремна на суицид смета дека нејзината причина едоволно голема за да го изврши тој чин.
А што ако не успее да стане нормален тој живот и да умре од глад или студ??? Тогаш само се измачува и се што посакува е до го нема на земјава...
Според мене таквите личности се психички нестабилни, посебно кога го имаат тој некој голем проблем кој ги мачи, а не можат да го решат. Во тие моменти се најслаби и спремни се на секој начин да го избегнат проблемот што ги тера на самоубиство...
Се сеќавам класната секогаш ми викаше не бегај од проблемите туку реши ги, ако не можеш сама побарај помош, оти колку и да бегаш кога тогаш ке те стасаат, ако не тебе тие околу тебе сигурно ке настрадаат...и беше у правo жената...
Во болница секоја недела носат луѓе предозирани со апчиња, луѓе што сакале да се отрујат...Последната типка на која јас налетав до пред да завршам, решила да се самоубие поради тоа што дечкото/мажот и бил у ваа емисијава момент на вистината. Типкава најверојатно дознала многу работи што не и се свиѓале, па решила да се отруе...болно...недораснато...
Никад не би се решила на тој чин, еден е животот, еден ама вреден :)

Првиот дел.
Незначи дека стварите нема да тргнат на подобро, трпение спасение.
Вториот дел, комплетно точно, колку повеќе се одлага, толку повеќе проблеми се ствараат, со тоа станува се потешко да се решат.

" Zombi " zivototot e postrasen od samoubistvo ....
Sekojdnevno gledam primeri na ramnodusni lugje koi ziveat bez emocii cekajki samo da pomine vremeto ... zar ima nesto postrasno od toa ....

Sekojdnevno gledam primeri na ramnodusni lugje koi ziveat bez emocii cekajki samo da pomine vremeto ... zar ima nesto postrasno od toa ? ....

Sekojdnevno gledam primeri na ramnodusni lugje koi ziveat bez emocii cekajki samo da pomine vremeto ... zar ima nesto postrasno od toa ? ....
Всушност не само што не постои пострашно, туку не постои ни страшното, сето тоа е во нашиот ум во вид на силна имагинација која заведувајќи ни ги чувствата, се претвара во реална (за нас). Животот е склоп на избори и истите биднуваат погрешни или правилни токму во моментот кога ние ќе одредиме какви се, согласно нашето видување на она што ни се случува во истиот момент. Ако еден човек е доволно свесен и сигурен дека изборот за самоубиство е она нешто кое тој го сака, тогаш за него, вреди да го направи. Ни една причина не може да оправда самоубиство, освен сопствената волја. Волјата е таа што ја игра главната улога кај секој човек, таа дава сѐ и кога ќе посака, го зема сето. Моеш без волја да живееш ден-два, месец-три.. Но не можеш година-две, четири-пет, бидејќи тогаш ќе стекнеш свесност дека немаш потреба да живееш и дека им пречиш на другите и постојано ги разочаруваш, тогаш веќе свесно одлучуваш дека самоубиството е твојот правилен избор во тој момент!
Е сега, она што тука е најголем виновник или иницијатор на тој избор е токму твојата неспособност за поправување на волјата, а тоа некој што не го доживеал во такви бои, нема да го разбере т.е. види како такво. Инаку за тоа постои вештачки лек и тоа се антидепресиви, најчесто апчињата Асентра кои популарно се наречени „апчиња на среќата“ и тука ќе го додадам мојот омилен автоцитат: „Да можев сам да си ја одредувам количината на лачење на серотинот, не ќе ми требаа желби..“ Вистинското прашањето е дали навистина сакаме да ги дофатиме желбите и дали навистина не живееме само за да ги замислуваме..
Животот е убав, сѐ додека ние мислиме дека е!

Kilometarsko objasnuvanje ... poentata sekogas se naogja vo edna recenica ...

Sostojba na duhot - rasipuvas sam , popravas sam .... Duri i nacinot go biras sam .. :wink:

Sostojba na duhot - rasipuvas sam , popravas sam .... Duri i nacinot go biras sam .. :wink:

Зошто луѓето всушност мислат дека имаат моќ да ги влечат конците сериозно во својот живот? Доаѓа повторно поентата на outTake на преден план, “животот е убав, додека се убедуваш дека е“.

Но реално, дури и океаните се подложни на поместување кога месечината е поблиску до земјата, а камо ли едно купче нерви, коски и крв. Ние сме растенија кои одиме, ништо не зависи од нашето “поправање“. Поправаат сончевите зраци, ние само ја исполнуваме нивната наредба додека сончевите зраци не решат да згаснат за нас. Можеш тогаш да поправиш нешто?

Prifati ja bolkata kako del od sebe i nauci da zivees so nea .... Nie i onaka sme samo pesok na vetrot ....

Зошто луѓето всушност мислат дека имаат моќ да ги влечат конците сериозно во својот живот? Доаѓа повторно поентата на outTake на преден план, “животот е убав, додека се убедуваш дека е“.

Но реално, дури и океаните се подложни на поместување кога месечината е поблиску до земјата, а камо ли едно купче нерви, коски и крв. Ние сме растенија кои одиме, ништо не зависи од нашето “поправање“. Поправаат сончевите зраци, ние само ја исполнуваме нивната наредба додека сончевите зраци не решат да згаснат за нас. Можеш тогаш да поправиш нешто?
Виктор, точно дека и океаните се под влијание на месечината, но нашата споредба со нив, ти е воопшто не валидна затоа што океаните не се ништо во споредба со нас, зар се мериме според физичка големина? Океаните немаат свест и само заради тоа не е можна споредбата, башка па и ние можеме да ги помериме океаните, а можеме и целата планета да ја претвориме у вселенска прашина, зар не?
Ние, точно дека можеме да бидеме под влијание на други нешта, а и те како се случува! Имено, во истиот момент кога ќе се убедиме дека не сме моќни за спротиставување на нештата, потпадаме покорувајќи им се. И од сонцето сме помоќни, се додека ја имаме свесноста, но како што горе реков, сите дејства ги правиме по сопствен избор бидејќи животот е склоп на избори, а не насока или пат по кој би оделе куклите; па поради тоа иако ја имаме свесноста, ние не сме помоќни од ништо, што и не значи дека сето е помоќно од нас.
..ништо не зависи од нашето “поправање“
Точно, но „поправањето“ го помнав во контекст на горната реченица за поправање на нашата волја кога зборевме за самоубиство, пре да ја прошириме темава.. А инаку сѐ зависи од нас и во исто време ние зависиме од сето, но во никој случај ниедно од тие две не е надмоќно едно над друго.
Се дока се убедувате дека исполнувате нечија наредба, не живеете по своја волја! Еве ви малку повеќе за волјата: Тука.

Prifati ja bolkata kako del od sebe i nauci da zivees so nea .... Nie i onaka sme samo pesok na vetrot ....
Блу, ови две твои изречнини се сосема спротивни едно на друго и се контрадиктираат самите себе, нема потреба понатаму да ги дискутираме..
Не заобиколував во никој случај (ако на тоа мислиш со “километарското објаснување“), токму цврсто се држев за темата. А ако мислиш буквално, тогаш не беше километриско туку негде 5 сантметри :P
А за поенти во една реченица, сепак не е ова книгана мудрости, туку форум наменет за дискусија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom