koga go prasale eden Britanec, potocno anglicanec da li si gord sto si anglicenec. on rekol pa kako ne sum gord sto sum anglicanec, a sto ke bese da se rodev vo Grcija?
Znaci nie sme del od eden mal i star narod makedonski, no da se gordeeme sto pripagame nenamerno onaka samo so raganjeto sto sme del od eden golem narod e isto kako da nemame nesto individualno da se gordeeme pa ni ostnuva da se gordeeme sto pripagame na Golema mokna nacija, ili ko sto modelite se gordi sto se ubavi modeli a za toa ne zasluzile oni nego takva bila sudbinata, se rodile so ubavi predispozicii. Samodoverbata po mene treba da doaga od samosvesta deka bez razlika na ona sto ne zavisi od nas a ne napravilo da se rodime ovde i da bideme del od eden mal narod, sepak kako individui imame vrednost i toa da go pokazuvame vo sekoj odnos so drugite. Znaci bez razlika sto mozebi za drugite sum beznacaen, ne ni postojam za niv, ne me znaat, sepak sekoj vnatre sebe znae deka e biten i deka si e centar na svetot. Od tamu sekoj treba da ja izvede samodoverbata i prakticno da ja pokazuva preku dostoinstven stav i drzenje.