Салеп

• Креатор на темата Креатор на темата Сабазиј
  • Време на започнување Време на започнување
Па не баш една чаша.. :)

Мислам дека е некои си 60 или 70 денари... а од него можеш 3. евентуално 4 чаши да направиш ако сакаш поредок..
Јас од едно кесиче мислев дека ссодржината е многу малку, па ставив за една чаша. .али ми излезе густо, бетер од пудинг.. така да мислам дека едно 3 чаши би испаднале таман... и нормално можеш да го вариш со млеко или со вода.. Како и да е.. многу е подобар чист и природен, оти овие што ги шиткаат по пазариве се со засладувачи и млеко во прав...многу малку содржат екстракт од салеп..

Епа зависи колкави се кесичките.

Видов салеп во Тинекс пред некој ден. Мислам дека беше 69 денари пакетче од 200 грама.

нема подобра работа од салеп кога те боли грло.

На зелен пазар во Скопје продаваат наши жени од Албанија....цената е 70 ден.:)

Може некој да ми каже како се приготвува салеп со конкретни количини на состојки (колку млеко, колку шекер итн) за 2 шољи? Само побрзо ако може малце итно ми е :)

Веќе го пишав рецептов на друга тема:
600ml вода
400ml млеко
2 лажички салеп
5 лажици шеќер
Откако ќе зоврие водата со млекото, го додавам салепот и шеќерот и го матам со миксер, да се уедначи. Го варам на тивок огин 5-10 минути, со непрекинато мешање. Во шољата му додавам цимет.
Ова ти е за 4 шољи, нека има.
Рецептов е само за со вистинскиот салеп, го купувам во Билната аптека на Алкалоид. Не е за оние „Салепчиња“ кои ги продаваат по маркети и кои имаат се, освен салеп

Веќе го пишав рецептов на друга тема:
600ml вода
400ml млеко
2 лажички салеп
5 лажици шеќер
Откако ќе зоврие водата со млекото, го додавам салепот и шеќерот и го матам со миксер, да се уедначи. Го варам на тивок огин 5-10 минути, со непрекинато мешање. Во шољата му додавам цимет.
Ова ти е за 4 шољи, нека има.
Рецептов е само за со вистинскиот салеп, го купувам во Билната аптека на Алкалоид. Не е за оние „Салепчиња“ кои ги продаваат по маркети и кои имаат се, освен салеп
Фала многу :)

Колку пари е салепот во Билна аптека?
Има по другиве аптеки?

Колку пари е салепот во Билна аптека?
Има по другиве аптеки?
Оваа година не сум купил. Ако добро се сеќавам, тоа малото кесиче од 10 гр беше околу 100 денари

Последно уредено:
Јас имам пробано од овој
05319990303509.jpg

Убав е да се пие топол во зима да те загрее, а и има кремаст вкус, убав мирис поготово топол и кога ќе се стави цимет му дава интензивен мирис на циметот.

Јас имам пробано од овој
05319990303509.jpg

Убав е да се пие топол во зима да те загрее, а и има кремаст вкус, убав мирис поготово топол и кога ќе се стави цимет му дава интензивен мирис на циметот.

Mislam deka go imam gledano vo KAM Marketite, 54 denara kutija. Ubavo e. Ama e gusto malku.

Па не ставај многу прашак и не го вари многу!

Kjuti, prviot pat izmeriv eden fildjan mleko, mu turiv 3 lazicki od toa I go staviv na sporet. Jas neznaev deka trebalo nonstop da se mesa, I po 6-7 minuti go izvadiv, gjezveto odozdole celo izgore i go frliv. :tapp::) Za eden salep tolku filozofija, demek zajak spremam.

Kjuti, prviot pat izmeriv eden fildjan mleko, mu turiv 3 lazicki od toa I go staviv na sporet. Jas neznaev deka trebalo nonstop da se mesa, I po 6-7 minuti go izvadiv, gjezveto odozdole celo izgore i go frliv. :tapp::) Za eden salep tolku filozofija, demek zajak spremam.
Епа добро,на грешките се учи
Јас на две шољи (за млако)ставам 2 полни лажичиња салеп,го размутувам со малку вода,го сипувам во зовриенето млеко и варам со мешање 5-6 мин.и е супер.Пробај така и ќе видиш дека е многу убаво.Шеќер не ставам,а ако некој сака по благо,накнадно ставам по желба.
Пробај,па кажи како е!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom