Сакај го непријателот... Ѓаволот.

• Креатор на темата Креатор на темата Picasso`
  • Време на започнување Време на започнување
Vo Koranot ima del vo koj se veli “Mrazi go Gjavolot (Satanata)”. Sufistot Rabija ja preshkrtala taa linija od nejziniot Koran. Hasan, eden drug sufist, stoejki vo toj moment za Rabija, zaprepasteno izvikal: “Sto pravish? Koranot ne mozhe da bide koregiran – toa e blasfemija! Ne smeesh da izvadish nitu eden zbor od Koranot, toj e sovrshen onakov kakov sto e! Tuka nema mozhnost za bilo kakvo podobruvanje. Sto pravish?”

Rabija odgovorila: “Hasan, moram da go napravam toa! Ne e vo prashanje Koranot, tuku neshto sosem drugo: otkoga go osoznav Alah jas ne mozham da mrazam. Ne e vo prashanje Gjavolot, tuku jas ednostavno poveke ne mozham da mrazam. Duri Gjavolot da zastane pred mene jas ke go sakam, bidejki sega jas mozham samo da sakam. Jas sum nesposobna da mrazam – toa ischezna. Ako nekoj e poln so svetlina, toj mozhe da ti dade samo svetlina, bez obzir dali si mu prijatel ili neprijatel. Od kade mozham sega jas da zemam temnina, pa da ja frlam na Gjavolot? Nea ja nemam nikade, jas sum samo svetlina. Mojata svetlina ke padne na Gjavolot isto taka kako sto ke padne i na Boga. Sega za mene veke nema Bog i Gjavol, jas poveke duri ne mozham da napravam razlika megju niv. Seto moe bitie e transformirano vo ljubov, nishto drugo ne ostana… Jas ne go koregiram Koranot – koja sum jas da go koregiram?! – no ovoj del poveke ne e relevanten za mene. I ova e mojata kopija na Koranot, jas ne koregiram nichija druga. Ovaa rechenica sekogash me udirashe mnogu silno, pri sekoe nejzino chitanje. Bidejki taa poveke nema nikakva vrednost za mene, jas ja brisham.

Boldiranovo e prezemeno od drugo mesto, a toa i ne e bash vazno.

Shto mislite za ova?:)

Епа пријателе им дојде крајот на твоите лаги.:baeh:
Како прво овој цитат кој што го пренесуваш за Рабија ел Адевија е ИЗМИСЛЕН ЦИТАТ, и како таков никаде,ама баш никаде, во ниту една литература не е забележан, ако мислиш дека е поинаку бујрум посочи ми извор од каде е зеден истиот ( батали други форуми од каде што си крадел туѓи постови):wink: ,во обзир доаѓаат само веродостојни извори.

Но,такви извори немаш, па затоа констатирам пред време дека шириш бласфемија.

Поентата на темава ти е утната, така да ако сакаш да продолжи во вистинска насока оној дел со Ѓаволот и Рабија ел Адевија избриши го,затоа што истиот како што реков ти е измислен.:tapp:

Па-па :helou:

NE.
Mislam deka ima zamka. Ili nema zamka...

Ili onoj shto gopishuval toa, zgreshil, i ne pomislil na ova:)
Нема никаква замка, Куранот е вистината, сето друго е ГЛУПО (зборувам за се друго поврзано со Исламот). Тоа е наредба, кажана зошто е дадена таква наредба, е сега некој кој сака да соли памет дека ’’не можел’’ да мрази, тоа е друга приказна.

Епа пријателе им дојде крајот на твоите лаги.:baeh:
Како прво овој цитат кој што го пренесуваш за Рабија ел Адевија е ИЗМИСЛЕН ЦИТАТ, и како таков никаде,ама баш никаде, во ниту една литература не е забележан, ако мислиш дека е поинаку бујрум посочи ми извор од каде е зеден истиот ( батали други форуми од каде што си крадел туѓи постови):wink: ,во обзир доаѓаат само веродостојни извори.

Но,такви извори немаш, па затоа констатирам пред време дека шириш бласфемија.

Поентата на темава ти е утната, така да ако сакаш да продолжи во вистинска насока оној дел со Ѓаволот и Рабија ел Адевија избриши го,затоа што истиот како што реков ти е измислен.:tapp:

Па-па :helou:

Ne se lagi. Ova e prezemeno od drug forum.
Ja znam deka spored tvoeto veruvanje ova e bogohulie i kako shto vikash blasfemija, no mene ne mi beshe celta toa.
Ne ja sfati poentata.

Bez razlika dali navistina taka kazala Rabija ili ne, poentata e druga, samo treba da zabelezish.

Да го сакам непријателот бидејќи ми е предизвик и цел за поразување.

Ne se lagi. Ova e prezemeno od drug forum.
Ja znam deka spored tvoeto veruvanje ova e bogohulie i kako shto vikash blasfemija, no mene ne mi beshe celta toa.
Ne ja sfati poentata.

Bez razlika dali navistina taka kazala Rabija ili ne, poentata e druga, samo treba da zabelezish.

Знам од кој форум е преземено, и знам дека и таму му е забележано на тој што го постирал текстот дека е измислен текст. Нема никој право да се поигрува со чувството на верниците и да им припишува нешто што никогаш никој ниту го напишал ниту го рекол.

А за поентата на темата,тука не ти навлегувам ,јас ти посочувам само на измислениот дел со Рабија и Хасан дека не е добро да стои, од проста причина што на неупатените им се дава поинаква слика од онаа вистинската.

Грев е човек да измислува нешто а после да му го прилепува некому дека го рекол тоа.:toe:

Убаво се изразил дервишот, не да го сака во буквална смисла, да го слуша и соработува со него, туку да има љубов, разбирање и за него. Што друго би можел да прави, да го мрази, да се грози од него? Тоа се само различни лица на стравот. Како што некој рекол - на непријателите секогаш треба да им се простува бидејќи тоа најмногу ги нервира, се друго е на овој или оној начин потпаѓање под нивно влијание. Значи според ова, овој суфи најмногу од сите го мрази Ѓаволот, на вистински начин. :smir:

Ne mislev na zamka, od strana na Bog, nego od gjavolot, prepishuvajki go toa kako kodirana tajna i odgovor, na cela egzistenciracka bozja knizevnost.

Убаво се изразил дервишот, не да го сака во буквална смисла, да го слуша и соработува со него, туку да има љубов, разбирање и за него. Што друго би можел да прави, да го мрази, да се грози од него? Тоа се само различни лица на стравот. Како што некој рекол - на непријателите секогаш треба да им се простува бидејќи тоа најмногу ги нервира, се друго е на овој или оној начин потпаѓање под нивно влијание. Значи според ова, овој суфи најмногу од сите го мрази Ѓаволот, на вистински начин. :smir:

Проблемот е токму тоа, што на дервишот во случајов Рабија ел Адевија и се припишани зборови кои што никогаш не ги изговорила. И секое понатамошно дискутирање во конотација на нејзините измислени зборови е бесмислено.

Сем ако Пикасо не планира да направи сценарио по свој терк за некоја театарска претстава.:wink:

Проблемот е токму тоа, што на дервишот во случајов Рабија ел Адевија и се припишани зборови кои што никогаш не ги изговорила. И секое понатамошно дискутирање во конотација на нејзините измислени зборови е бесмислено.

Сем ако Пикасо не планира да направи сценарио по свој терк за некоја театарска претстава.:wink:

Temava ja otvoriv, ednostavno znaejki deka vo ovoj forum ima decki koi ne razmisluvaat "verski", i koi idat i cekor napred, i ziveat vo pole na slobodni manevriranja, slobodni dvizenja i sekako po "malku" dezintergirajki gi onie momci koi se religiski apolozi, ili religiski eruditi.

Cudno mi e(a i ne mi e), faktot shto posetuvam forumi... Hristijanski i Muslimanski, i za cudo, vo svoite forumi sekoj e najdobar, i bezgreshen, a onie drugite bilo Muslimanite, bilo Hristijanite se onie nevernicite, so lazni proroci, i politeistite, itn, itn, itn...

Tuka bar se naogja umerenost, a toa mi se dopagja, i terame napred:)

Пикасо , верувај мене мие уште повеќе чудно кога човек измислува нешта и и ги прилепува на верата. Овде сме за да се информираме со факти и докази,а јас ти велам дека ти немаш доказ за зборовите на Рабија ел Адевија, и не барам ништо друго од тебе сем да не ја цитираш во иднина.

Ако за тебе верата е измислена идеологија и промашена догма за мене не е. Ако мислиш дека си чекор понапред од мене,тогаш докажи го тоа со чесност, а не со ширење демагогии.

Пикасо , верувај мене мие уште повеќе чудно кога човек измислува нешта и и ги прилепува на верата. Овде сме за да се информираме со факти и докази,а јас ти велам дека ти немаш доказ за зборовите на Рабија ел Адевија, и не барам ништо друго од тебе сем да не ја цитираш во иднина.

Ако за тебе верата е измислена идеологија и промашена догма за мене не е. Ако мислиш дека си чекор понапред од мене,тогаш докажи го тоа со чесност, а не со ширење демагогии.

Voopshto ne mi e namera, ni na kraj pamet, da izmisluvam, da manevriram, da lazam (a i ne mozam), voopshto da kompromitiram shto i da e, religisko, nivni clenovi i sve ostanato.

Jas ako vide dobro kopirav isto taka i neshto od Biblijata, odnosno Noviot Zavet i kako megjusebno nadopolnuvanje... i na kraj kulminacija na seto toa... toa skrienoto, ili neskrienoto, mamkata od gjavolot itn...
Jas na toa mislev.

Inaku mi se dopagja Sufizmot... Ljubovta, tarikatite... itn...

Во ред Омер, дури и да е измислено, не е лошо да се разгледа суштината на изразот - мрази го Ѓаволот. Да се мрази самото зло како чин е едно но да се мрази некој како индивидуа... тоа може да створи погрешна представа во умот. А ако е Ѓаволот само црн без најмалку бело тогаш е повеќе достоен за сожалување отколку омраза. Всушност ова зло што го гледаме секојдневно во светот е зло што го прават луѓето кои го мразат и сакаат да го уништат Ѓаволот, кој само тие го гледаат.
Пикасо, нема никаква замка се додека некој не не натера да размислуваме и правиме погрешно, мое мислење. :)

Од друга страна пак, омразата е дело на ѓаволот. Ако човек нема омраза во себе, значи дека ѓаволот нема пристап до неговата душа. Ако човекот е исполнет со божјата љубов, ѓаволот е немоќен, нема сила да направи ништо.

Во ред Омер, дури и да е измислено, не е лошо да се разгледа суштината на изразот - мрази го Ѓаволот. Да се мрази самото зло како чин е едно но да се мрази некој како индивидуа... тоа може да створи погрешна представа во умот. А ако е Ѓаволот само црн без најмалку бело тогаш е повеќе достоен за сожалување отколку омраза. Всушност ова зло што го гледаме секојдневно во светот е зло што го прават луѓето кои го мразат и сакаат да го уништат Ѓаволот, кој само тие го гледаат.
Пикасо, нема никаква замка се додека некој не не натера да размислуваме и правиме погрешно, мое мислење. :)

Едит: Пардон моја грешка, ова последново мислев на приказната за суфистот, дека тоа е можеби замка.
А тоа што пишува во Куранот не мора да значи дека е замка но може да створи погрешна слика за злото кај некого, но тоа повеќе зависи од самата личност, од нејзиниот ментален капацитет. Ако секој го интерпретира Ѓаволот онака како што самиот мисли...

Се сетив на една интересна приказна за човек кој што тргнал кон куќата на духовен учител во потрага по духовно блаженство. Ѓаволот го видел и сторил се да го одврати од таа намера, му нудел богатство, слава, моќ, престиж, но човекот лесно го одбил сето тоа бидејќи имал голема желба за просветлување. Кога стигнал до учителот се изненадил кога видел дека тој седи во фотеља а неговите ученици крај неговите нозе. “На овој човек очигледно му недостасува основна доблест на светите луѓе, скромност“ - помислил човекот. Приметил и други работи што не му се допаднале кај учителот, тоа што не му обрнувал внимание. “Сигурно затоа што не му ласкам како и другите“ - помислил. Не му се допаѓал ни начинот на кој им се обраќал на учениците, ни како бил облечен, дошол до заклучок дека е на погрешно место и си заминал. Учителот го приметил Ѓаволот во близина и му рекол - Не мораше толку да се трудиш, тој човек беше твој од самиот почеток.

Поука: Таква е судбината на оние кои што во својата потрага по Бога се спремни од се да се откажат освен од идејата дека тој ги створил.

Не ми е баш најјасно, но испаѓа дека човеков сепак не бил во состојба да го препознае учителот кој што сепак бил вистински учител.

Од друга страна пак, омразата е дело на ѓаволот. Ако човек нема омраза во себе, значи дека ѓаволот нема пристап до неговата душа. Ако човекот е исполнет со божјата љубов, ѓаволот е немоќен, нема сила да направи ништо.

Разбира се....
А што се однесува до лукавиот, не постои никаква обврска да го сакаме. Но би ги навел случајот со еден од подвижниците, кој, молејќи Го Севишниот за спас на душите и на Сталин и на Хитлер, се помолил и за лукавиот па откако лукавиот се појавил, подвижникот се извадил од памет. Спред тоа, немаме никаква обврска кон нечестивиот.
Немразењето на нашите нерпијатели е од проста причина: не за да навистина ги засакаме, туку за да не бидеме/станеме слични со нив. Но секако дека од несебичност треба и за нив да се помолиме, Творецот за да ги вразуми и поправи.
Љубов кон непријателите можат да покажат само врвните подвижници, кои навистина ги сакаат непријателите, како на пример, Христос, Кој, додека е убиван, вели „..прости им, не знаат што прават...„. Истото тоа го вели и првомаченикот Стефан, кој е убиен од неговите сонародници година ипол по Христовото воскресение, со традиционалното стаозаветно каменување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom