Браво бе. Навистина браво. Ајде кажи ми една Славјанска држава која било кога во историјата имала корист од сојузништвото со Русија. Нивниот најблизок сосед Полска, кога би бирала под која земја повеќе би сакала да биде под окупација побргу би ја одбрала Германија. Единствениот кој има корист од сојузништвото со Русија е Лукашенко. Не Белорусија, туку Лукашенко...
Сега ние, на илјадници километри од Русија, ќе ги набркаме Американците со база во Бондстил, со амбасада на Кале која е повеќе мешавина од касарна и оперативен центар отколку амбасада, значи ќе ги набркаме Американците кои се најсилната светска воена и политичка сила, и ќе се збратимиме со Русите затоа што разбираме по некој нивни збор.
Абе браво. Секоја чест колку разбираш, батка...
Не само што немаш поима што зборуваш (бидејќи си интерпретираш од мојот пост тоа што ти одговара) туку очигледно и не се разбираш што подразбира поимот "светска сила", и некако, изгледа по пуста навика, си ја нарече баш неа светска сила.
Треба да ги зацврстиме односите со Русија, таа самата ќе го покаже својот интерес овде, кој не е ни ковертен, туку очигледен. Тоа што не берат мног у гајле за нас мене ништо не ми менува. Јас не ни реков дека они се грижат за нас како држава, туку дека имаат интерес. Взаемни интереси имаме со нив, и единствено реков дека помеѓу Америка и Русија, подобар избор ќе беше источнава земја.
Мислам дека посочив оти горе-доле исто гомно се. Зборам дека на подолга патека, повеќе корист ќе имаме од соработки со Русија, него со Америка.
Ти ајде кажи ми, на подопга патека, една не-агло-саксонска држава која има сојуз со Америка, и до ден денес има корист од тоа?
Доаѓаме до истиот заклучок. Дека се работи за корист. Сега кажи ми каква корист добивме ние од Америка, освен тоа што го наведе до сега , за кое веќе коментирав?
--- надополнето: Dec 9, 2011 8:07 PM ---
Не Русија, туку Турција. Исто лајно се.
Со Русија барем може да се соработува економски, извозно.
Јбг, нашиве политичари се прозападно ориентирани. Штета што не се ко Израелците. Соработуваш само со тој што имаш корист.
Јас не реков дека таа држава ни е најголем пријател, но имаме стабилни односи.
Но спеак, објасни сега за Турција, што точно мислиш.