Sabbath - седмиот ден

• Креатор на темата Креатор на темата Genesis
  • Време на започнување Време на започнување
Нема врска. Тоа е само твое лично размислување и убедување. Но јас би рекол, кога не си Христијанин, зошто им се мешаш и им пркосиш на оние кои си го знаат своето верување, без да отфрлаат или додаваат од Библијата, како во твојот случај.
Незнам која ти е целта и што добиваш од сето тоа?

Ова е форум каде се дискутира и се изнесуваат мислења. Верници дека земјата е стара 6000 години, дека не постои еволуција, геологијата е погрешна днк не докажува ништо, историјата е погрешна.... и некои кои веруваат дека еволуцијата постои и е активна веќе 4 милијарди години, дека днк докажува сродност на човек со останати животни, дека историјата се разликува од она што кажува библијата.....
Значи христијанството не се ограничува на дејности само по цркви и манастири туку сака да се протегне и низ форуми, општествен живот, школство.... Со векови биле на власт, имале моѓ да осудат убијат забранат спалат поведат војни... Мене ми е поентата да го кажам моето мислење на теми од религија и тоа да го поткрепам со издржани факти

Се спомна, се наброја, али не ни цитира што Исус рекол за старозаветните закони и заповеди (и оние најмалите)
До кога ќе важат?
Сепак мислам дека е редно да му дадеме и на Исус прилика да го каже својот став по ова прашање а ме само јовани игнатии томи....

Точно така! Еве исус што кажа:

„....Законот и Пророците беа до Јована......“(Лука 16:16)

„....зошто сите Пророци и Законот пророкувале до Јована....(Матеј 11:13)

Кога вели до Јована, тоа значи до Јована, а не после него.

Точно така! Еве исус што кажа:

Кај Лука само едно подолу вели
17. Но полесно им е на небото и земјата да преминат отколку една црта од законот да пропадне

една црта !!

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеј 5 17 - 19

Исус вели дека не е дојдена да ги поништи ни законит ни пророците. Не ги поништува. Не.
Исус вели дека ќе важат тие закони додека постои небото и земјата и додека не се исполни се. И небото и земјаѕта постојат и нее уште исполнето се.
Исус вели да се пазиме и чуваме од оние кои ќе гиу прекршат макар и најмалата од заповедите и така ќе ги учи луѓето.
Денес христијанските цркви ги понишштија заповедите и законите и така ги научиа луѓето иако не е се исполнето иако земјата и небото се уште си постојат и и ако Исус рече дека не е дојдена да ги поништи.

Нема врска. Тоа е само твое лично размислување и убедување. Но јас би рекол, кога не си Христијанин, зошто им се мешаш и им пркосиш на оние кои си го знаат своето верување, без да отфрлаат или додаваат од Библијата, како во твојот случај.
Незнам која ти е целта и што добиваш од сето тоа?

dzokica многу полесно е да се дикутира со Лет3, бидејки ја познава Библијата многу добро и не се обидува да ја толкува него стиховите внатре ги гледа јасно и ги сваќа онака како што се напишани. За разлика од вас, коишто ја извртевте библијата целосно, и го толкувате секој можен стих, го извртувате за да ви ги поткрепи вашите извртени тези.

На најобичен, најјасен начин најубаво ви е кажано дека законот е вечен и нема никогаш да се укине.

--- надополнето ---

После толкава дискусија од неколку недели, никој сеуште не ми даде вистински одговор, од Библијата, зошто денес црквата не ја слави Саботата.

Протестантите велат - денес сме под беззаконието. Ниедна заповед од Господ не важи. Тотални глупости и непочитување на својот Бог.

Мики и православните свештеници велат дека важат 10те заповеди ама 4та не важи. Саботата била преместена во недела. Повторно глупост, оти такво нешто нема во Библијата.

Саботата си важи бре луѓе. Не му го вртете грбот на Бога. Читајте си ја Библијата и слушајте си го Исус. Тој ни го покажа патот.

Бобан, вистинското толкување на Светото Писмо, вклучувајќи ги и 10-те Божји Заповеди, не е кај тебе дома, туку е во Црквата Христова. Никаде не напишав дека 4-тата Божја не важи, туку напишав дека денот за одмор е пренесен од сабота во недела, оти и јудејската пасха (премин) беше во сабота, но Христовата пасха (премин) од смрт во живот, беше во недела.

Слободно слави ја саботата, па нели живееме во демократско време, каде секој сам за себе може да живее во заблудата дека е во право...

Абе каква Пасха. Тоа нема врска. Шо врска има Саботата со Пасхата. Саботата си е една и таа се слави во Сабота. Неможеш да славиш Сабота во недела, како што не можеш да славиш Велигден во среда.

Протестантите велат - денес сме под беззаконието. Ниедна заповед од Господ не важи. Тотални глупости и непочитување на својот Бог.

Мики и православните свештеници велат дека важат 10те заповеди ама 4та не важи. Саботата била преместена во недела. Повторно глупост, оти такво нешто нема во Библијата.

А што викаат АДВЕНТИСТИТЕ како тебе??? Дека ќе носите две лубеници под една мишка? Е не се носат двете лубеници под една мишка, бидејќи и без двете ќе останиш!!!

Велиш дека Мики и православните свештеници велат дека важат 10те заповеди ама 4та не важи. Па нели и ти беше православен? .......или заборави дека така се декларираше, криејќи се од АДВЕНТИЗМОТ?

И за крај, Протестантите никаде не рекле дека сме под беззаконието, туку под Милоста и Благодатта Христова. А вие АДВЕНТИСТИТЕ и следбениците на култот на Елена Вајт и при закон сте како без закон, бидејќи не можите да го исполните и покрај големите ваши напори тоа да го направите и затоа сте под РОПСТВО и ПРОКЛЕТСТВО.

--- надополнето ---

Кај Лука само едно подолу вели
17. Но полесно им е на небото и земјата да преминат отколку една црта од законот да пропадне

една црта !!

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеј 5 17 - 19

Исус вели дека не е дојдена да ги поништи ни законит ни пророците. Не ги поништува. Не.
Исус вели дека ќе важат тие закони додека постои небото и земјата и додека не се исполни се. И небото и земјаѕта постојат и нее уште исполнето се.
Исус вели да се пазиме и чуваме од оние кои ќе гиу прекршат макар и најмалата од заповедите и така ќе ги учи луѓето.
Денес христијанските цркви ги понишштија заповедите и законите и така ги научиа луѓето иако не е се исполнето иако земјата и небото се уште си постојат и и ако Исус рече дека не е дојдена да ги поништи.

А што правиме со овие исусови зборови:

За тие кои пробале да го држат законот, но неможеле да исполнат се што тој бара од нив и го прифаќаат исус за свој спасител, Законот и пророците пророкувале и важат до Јована, а за сите останати како вас кои со своја сила сакате да исполнувате (но не можите се да исполните) и не го прифаќате исус за свој спасител, сеуште важи законот, бидејќи според тој исти закон ќе бидете судени во оној ден.
Затоа Исус вели додека постои небото и земјата законот ќе важи, за да може според тој исти закон да ве суди. Додека постојат земјата и небото ќе постојат безбожници кои ќе се тапанат како со нив се е во ред, а сепак им е потребен спасител, бидејќи живеат во грев.

Така да, ако требаше ние Христијаните да се спасуваме според законот, која беше целта од Христовото идење на замјата? И без него ќе си го држевме законот. Кое е фајдето од Првото Христово доаѓање на земјата, неговата смрт и неговото воскресение? Ќе ми одговориш на ова прашање?

Абе каква Пасха. Тоа нема врска. Шо врска има Саботата со Пасхата. Саботата си е една и таа се слави во Сабота. Неможеш да славиш Сабота во недела, како што не можеш да славиш Велигден во среда.

АБЕ КАКВА САБОТА, КАКВИ БАКРАЧИ!!!!

Па така никој нека не ве осудува за сабота; тоа е сенка на иднината, а телото е Христос.

А зошто Ти не осудуваш за Сабота, кога Исус не не осудува и напротив додава дека тоа е сенка на иднината. Ако знаеш што значи терминот сенка на иднината, а телото е Христос.

јудејската пасха (премин) беше во сабота, но Христовата пасха (премин) од смрт во живот, беше во недела.

Jа ти што е пасхата ако не знаеш

12 Имено во таа ноќ Јас ќе тргнам низ Египетската Земја и ќе ги погубам сите првороденци во Египетската Земја, и на човекот и на животното. Јас, Господ, ќе ги казнам и сите египетски божества.
13 Крвта нека ги означува куќите во кои ќе бидете вие. Каде и да забележам крв, ќе поминам покрај вас; така вие ќе го избегнете поморот, кога ќе се нафрлам врз Египетската Земја.’
14 ‘Тој ден нека ви биде спомен-ден. Славете го како празник во чест на Господа. Празнувајте го како вечен закон од колено до колено.

Нема врска со саботата. А саботата се знае зошто се слави. Се слави создавањето на светот, се слави нашиот Бог. Не се слави воскресението. А на првиот ден Господ ја создал светлината. Вие со славењето на првиот ден пак фаќате по паганството, пак по тој култ кон сонцето.

--- надополнето ---

А што викаат АДВЕНТИСТИТЕ како тебе??? Дека ќе носите две лубеници под една мишка? Е не се носат двете лубеници под една мишка, бидејќи и без двете ќе останиш!!!

Абе дај човече гледај си чергата протестантска таму. Доста се обидуваш да ги оцениш членовите од која деноминација се. Какви адвентисти какви глупости. И претходно ми спомна, ама не сакав да бегам од темата, ама сега ја претера. Нит сум адвентист нит сум од оние другите помали деноминации. А Исус си славеше Сабота, исто и неговите апостоли, исто и Павле. Дали и тие беа адвентисти? Саботата ти е Божји ден. Негов ден е тоа. И Господ сака ние да го почитуваме денот кога Тој го создал светот. Кога те создал тебе и мене. Саботата ти е неработен ден даден од Господа. Саботата Господ ни вели да ја помниме и да не ја забораваме. А црквата баш тоа го направи, ја заборави и на нејзино место го слави Христовото воскресение.

За тие кои пробале да го држат законот, но неможеле да исполнат се што тој бара од нив и го прифаќаат исус за свој спасител, Законот и пророците пророкувале и важат до Јована, а за сите останати како вас кои со своја сила сакате да исполнувате (но не можите се да исполните) и не го прифаќате исус за свој спасител, сеуште важи законот, бидејќи според тој исти закон ќе бидете судени во оној ден.
Затоа Исус вели додека постои небото и земјата законот ќе важи, за да може според тој исти закон да ве суди. Додека постојат земјата и небото ќе постојат безбожници кои ќе се тапанат како со нив се е во ред, а сепак им е потребен спасител, бидејќи живеат во грев.

Така да, ако требаше ние Христијаните да се спасуваме според законот, која беше целта од Христовото идење на замјата? И без него ќе си го држевме законот. Кое е фајдето од Првото Христово доаѓање на земјата, неговата смрт и неговото воскресение? Ќе ми одговориш на ова прашање?

После Јована иди Исус.
Значи ли дека пророците не прорекуваа за идењето на Исус?? Само до Јована прорекувале??
А тие зборови на Исус имаат продолжение па после тие точки и точкички си стои кај Лука 17

Но полесно им е на небото и земјата да преминат отколку една црта од законот да пропадне

Законите не ги укина Исус, законите ги укина Павле. Познат како Савле, неприатл и прогонувач на “христијаните“ ги затвараше и убиваше, сам се прогласи за апостол и почна да создава нова вера а самиот си остана верен јудаист. Беше во конфликт со исусовите следбеници и братот на Исуса - Јаков кој после Исус ја водеше назаренската група во Ерусалем

Исус беше месаја и цар Израелски. Потомок на Давид кој се обиде да си го поврати престолот и ги протера Римјаните од исзраел. Беше заробен од римската војска и од страна на римските власти осуден на распнување (казна за неприателите на Рим). Беше распнат заедно со двајца зелоти - вооружени борци - востаници против Рим. Исусповите следбеници, назаренската група си остана верна на јудаизмот, почитуваа старозаветните прописи и правила и Исус го знаеа како човек не син божји.

АБЕ КАКВА САБОТА, КАКВИ БАКРАЧИ!!!!

Па така никој нека не ве осудува за сабота; тоа е сенка на иднината, а телото е Христос.

А зошто Ти не осудуваш за Сабота, кога Исус не не осудува и напротив додава дека тоа е сенка на иднината. Ако знаеш што значи терминот сенка на иднината, а телото е Христос.

госпел, абе и Павле си празнуваше Сабота. Не знаеше?

[/QUOTE

Јака аналогија, признавам!

Саботата има и тоа каква врска со пасхата, оти Христос е распнат на ден пред јудејската Пасха (пасха-премин, а не Пасхална жртва!), т.е. Он е распнат во петок, а наредниот ден е саботата! Како што јудеите преминаа од робството египетско во слобода, првиот ден по празникот Пасха, водени од Мојсеја, така и Христос премина од смрт во живот на денот неделен, денот од новата/новозаветната пасха. Христовата жртва на крстот е новозаветната пасхална жртва, последна крвна жртва која ја познава Црквата. Ај, ќе ти текне...

госпел, абе и Павле си празнуваше Сабота. Не знаеше?

Савле ДА, но Павле НЕ....Никогаш!!!

--- надополнето ---

Исус беше месаја и цар Израелски.

Точно дека беше месаја, но Цар не беше. Еве уште една лага од ланецот лаги кои ги презентираш. Вистината е дека „дојде да биде Цар, но неговите не го примија“. Тоа го тврди и Библијата. А тоа што ТИ Библијата не ја прифаќаш во оваа форма која ја прифајќам јас, со тоа не и го намалуваш кедибилитетот ниту на Библијата ниту на Библискиот Исус.

Потомок на Давид кој се обиде да си го поврати престолот и ги протера Римјаните од исзраел.

Точно дека е потомок на Царот Давид. Ако беше дојден да си го поврати престолот, немаше да го напушти престолот од Татко му кој е на небесата. Во никој случај не дојде да ги протера Римјаните, тие не му сметаа. Дојде да го протера гревот во тебе и во мене, само ако му дозволиме тоа да го направи, бидејќи сами не можиме тоа да го направиме.

Беше распнат заедно со двајца зелоти - вооружени борци - востаници против Рим.

Но Тој во никој случај не беше зилот или вооружен борец - востаник против Рим. Како што погоре реков, беше востаник против твојот и мојот грев и дојде за него да го исчисти. А Рим и без него го снема, кога му дојде времето речено од Бога.

Исусповите следбеници, назаренската група си остана верна на јудаизмот, почитуваа старозаветните прописи и правила и Исус го знаеа како човек не син божји.

Е како да не!!!

Затоа Тома му рече: Господ мој и Бог мој. Затоа што знаеше дека не е Бог. Море мозок?

А тоа дека неговите следбеници останаа верни на јудаизмот....и тоа МОРГЕН малку...

Абе дај човече гледај си чергата протестантска таму. Доста се обидуваш да ги оцениш членовите од која деноминација се. Какви адвентисти какви глупости. И претходно ми спомна, ама не сакав да бегам од темата, ама сега ја претера. Нит сум адвентист нит сум од оние другите помали деноминации.

Чекај бе...шо рипаш? Шо се нервираш? - а душко. Смири ги нервите малку! Секој си го кажува своето мислење. Кога ти реков: гледај си ја чергара АДВЕНТИСТИЧКА????

И од кај знаеш дали сум Протестант? А што ако сум г.г. Стефан, лично и персонално? Ќе треба рака да ми бациш.

А црквата баш тоа го направи, ја заборави и на нејзино место го слави Христовото воскресение.

Таа барем слави и Божиќ и Велигден. А вие АДВЕНТИСТИВЕ следбенициве на култот на Елена Вајт, ниту Божиќ ниту Велигден. Тогаш орате, тогаш копате.

....и не се срами од Адвентизмот! Што си - тоа си!

Чекај бе...шо рипаш? Шо се нервираш? - а душко. Смири ги нервите малку! Секој си го кажува своето мислење. Кога ти реков: гледај си ја чергара АДВЕНТИСТИЧКА????

И од кај знаеш дали сум Протестант? А што ако сум г.г. Стефан, лично и персонално? Ќе треба рака да ми бациш.

ХА ХА ХА ХА ХА г.г. Стефан, лично и персонално! ХАХАХАХАХА ...и рака да ти баци! ХАХАХАХАХА ...можи ќе треба и под петрафил да клекни малку...ХАХАХАХА

.......ме изнасмеа ....налет да се сториш. (така баба ми викаше)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom