Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Полесно ќе им беше на швабите да го откажеа Северен Поток 2 и крај на приказната, наместо да излегуваат со измислени или изнудени обиди за труење.

Без разлика дали со Владимир Путин или било кој друг на власт, Русија мора да си бара алтернативи на европските пазари бидејќи повеќе од очигледно е дека европејците не се многу расположени за трговско партнерство со Русија.

Ма да ако се вратиме назад во минатото едно 30 години, западот никогаш не се ни обиде да ги подобри своите односи со Русија ниту во времето на пијаницата Борис Јелцин, кој буквално им ја понуди Русија на златна тацна, ама тие само направија нужда врз тацната наместо да се обидат да воспостават било каква економска соработка.
Меркел прима наредби и не е никаков субјект во таа игра.
Како експонент на длабоката држава и глобалистите,за нејзе е најважно во моментов да му се контрира на Трамп,а во исто време да се глуми конструктивност и кооперативност во домашната јавност која е апсолутно наклонета за изградба на Северен Поток 2(зошто е во германски интерес),а од друга страна за нив(длабоката држава)соработка со Русија е дозволена само кога е нужна и никако повеќе од тоа.Во тој триаголник мора да се гледа и оваа фарса со Наваљни.
Туку,поентата на Путиновиот говор во ООН ќе биде повик за нова Јалта во која мора да се земат во предвид променетите околности а во врска создавањето на хиперсонично оружје од страна на Русија.
Полтитиката е сурова,баш таква каква што во нивната најдобра традиција ја практикуваат Западњаците.Сега тие сурови прагматичари(зверови во човечки облик) ќеја почуствуваат на своја кожа технолошката инфериорност(би сакал како индијанците и останатите ама...) и ќе мора да потпишуваат договори и голтаат горки кнедли.
Тоа време доаѓа и се надевам дека ќе го прифатат разумно.

Бројките се тазе, споредба е како изгледаат бројките сега. Но небитно и да е појака Србија, Србија ја напаѓаа дваесетина држави.. Вклучително тука САД, Германија, Британија, Франција, Италија, Шпанија и така натаму... И крајниот резултат е ист, одвојување на дел од територијата. Русија тоа го постигна со импресивна воена акција, без да остави трајни економски последици врз Грузија, додека НАТО ги откорна Србите повеќе од 2 месеци, притоа постигнувајќи незначителни воени штети..
Тоа е сепак, твое мислење со кое не се сложувам. Ти кажав зошто сметам дека не се исти војните. Иако твое мислење е дека тоа што после интервенцијата на НАТО односно Русија дојде до независност на Косово односно Абхазија и Јужна Осетија.

Србите пружаа отпор, Грузијците не. НАТО не одеше со претензии да освојува територии на Србија, Русија одеше. Додека Србите активно се бранеа, Грузијците ги предадоа на тацна двете држави, веројатно им беше јасно дека или на ваков или на поинаков начин ќе се осамостојат, па одбраја да поминат без многу жртви, итн.

Тоа е сепак, твое мислење со кое не се сложувам. Ти кажав зошто сметам дека не се исти војните. Иако твое мислење е дека тоа што после интервенцијата на НАТО односно Русија дојде до независност на Косово односно Абхазија и Јужна Осетија.

Србите пружаа отпор, Грузијците не. НАТО не одеше со претензии да освојува територии на Србија, Русија одеше. Додека Србите активно се бранеа, Грузијците ги предадоа на тацна двете држави, веројатно им беше јасно дека или на ваков или на поинаков начин ќе се осамостојат, па одбраја да поминат без многу жртви, итн.
ОК, а како се бранеа Србите објасни ми?

Освен на Кошаре, каков отпор пружија? Имаа ли некаква можност воопшто отпор да пружат? Единствено нешто што направија беше битката на Кошаре и туркањето на невидливиот авион, со доста тактичко надмудрување... Кога НАТО се опушти мислејќи дека им ги уништи миговите.... Буквално целите на војната во ништо не се разликуваа, судејќи според резултатите... Разликата беше во тоа што доколку би имало копнена инвазија на НАТО, немаше НАТО-вци така лесно да си поминат како Русите во Грузија... Но до тоа не дојде, најверојатно Кошаре беше пробен напад.

И пак ќе ти кажам, не е мое мислење дека Грузија се бранела, тоа е факт дека се бранела. Поентата беше што Грузија, а и НАТО, едноставно беа неспремни на операција на Руската војска од такви размери, факторот изненадување ги затекна со смкнати гаќи... Додека Србија имаше време да се спреми, се работеше за закани кои беа актуелни веќе неколку месеци, ако не и година.

Токму таа интервенција го отрезни западот.. па тогаш параноично почнаа санкции кон Русите... Дотогаш Русија ја множеа со нула, а за следна светска сила ја сметаа Кина, која BTW најефективното оружје во нивни посед е Руско оружје од четврта генерација, вклучително и C400 системот кој се гради кај нив со помош на Руски инжинери. Најверојатно Русија тогаш почуствува дека може да излезе на површина, а според новите орудија кои ги изнесоа, изгледа дека никогаш не ни биле слаби, ниту пак намеравале да се предадат (па чак и под Јелцин), туку едноставно како патка, на површина мирни, а под вода веслаат со перките.

И никој евро-атлански политичар не се осмели да излезе во јавност и да каже дека Русија се враќа на голема врата, се до Мит Ромни на изборите 2012 кој прв кажа дека Русија, а не Кина, е единствена сила која може да се мери со САД. Оттогаш па наваму, санциите се повеќе се стегаат, но наместо резултати, гледаме се појака и појака Русија. Од свет во кој тотално имавме воена доминација на САД, за многу кратко дојдовме до свет, кај што не само што доминацијата на САД е изгуби и се оформи баланс, туку е на пат Русија да задоминира во светот.

Затоа би ви препорачал, да земете да ја интензивирате пропагандата против Русија, па да најдете повеќе слики од некои напуштени разрушени згради и да продолжите да ги постирате како Руски училишта, ама почесто, пошто вака, со 2-3 слики месечно, лесно се откриваат... Или па да почнете да постирате некои стендап комедијанти, со вицови и анализи за Русите, пошто вака не иде работата....

ОК, а како се бранеа Србите објасни ми?

Освен на Кошаре, каков отпор пружија? Имаа ли некаква можност воопшто отпор да пружат? Единствено нешто што направија беше битката на Кошаре и туркањето на невидливиот авион, со доста тактичко надмудрување... Кога НАТО се опушти мислејќи дека им ги уништи миговите.... Буквално целите на војната во ништо не се разликуваа, судејќи според резултатите... Разликата беше во тоа што доколку би имало копнена инвазија на НАТО, немаше НАТО-вци така лесно да си поминат како Русите во Грузија... Но до тоа не дојде, најверојатно Кошаре беше пробен напад.

Токму таа интервенција го отрезни западот.. па тогаш параноично почнаа санкции кон Русите... Дотогаш Русија ја множеа со нула, а за следна светска сила ја сметаа Кина, која BTW најефективното оружје во нивни посед е Руско оружје од четврта генерација, вклучително и C400 системот кој се гради кај нив со помош на Руски инжинери. Најверојатно Русија тогаш почуствува дека може да излезе на површина, а според новите орудија кои ги изнесоа, изгледа дека никогаш не ни биле слаби, ниту пак намеравале да се предадат (па чак и под Јелцин), туку едноставно како патка, на површина мирни, а под вода веслаат со перките.

И никој евро-атлански политичар не се осмели да излезе во јавност и да каже дека Русија се враќа на голема врата, се до Мит Ромни на изборите 2012 кој прв кажа дека Русија, а не Кина, е единствена сила која може да се мери со САД. Оттогаш па наваму, санциите се повеќе се стегаат, но наместо резултати, гледаме се појака и појака Русија. Од свет во кој тотално имавме воена доминација на САД, за многу кратко дојдовме до свет, кај што не само што доминацијата на САД е изгуби и се оформи баланс, туку е на пат Русија да задоминира во светот.

Затоа би ви препорачал, да земете да ја интензивирате пропагандата против Русија, па да најдете повеќе слики од некои напуштени разрушени згради и да продолжите да ги постирате како Руски училишта, ама почесто, пошто вака, со 2-3 слики месечно, лесно се откриваат... Или па да почнете да постирате некои стендап комедијанти, со вицови и анализи за Русите, пошто вака не иде работата....
Сваќам да величаш некој, ама олку ти колку што ги величаш Русите, и како на секое поле ги правиш дека се the best of the best, не знам колку големо влијание имаш од нив, па не гледаш ништо друго.Океј е да си имаш мислење, симпатии кон некој, а очигледно ти си многу завлезен во спутникмајндед медиумите каде Русите се пратени на земјата да го спасат човештвото, а од друга страна зборуваш за либтард медиуми и перење мозок, а си влезен во уште побрутална машина за перење мозок од тие твои т.н. либтард медиуми. Уште малку ќе поверувам дека се работи за надлуѓе, исто како Хитлер што си ја рачунал нивната ариевска раса, така ти ги гледаш Русите.

И пак ќе ти кажам, не е мое мислење дека Грузија се бранела, тоа е факт дека се бранела. Поентата беше што Грузија, а и НАТО, едноставно беа неспремни на операција на Руската војска од такви размери, факторот изненадување ги затекна со смкнати гаќи... Додека Србија имаше време да се спреми, се работеше за закани кои беа актуелни веќе неколку месеци, ако не и година.

Грузијците се бранеле, а Србите не се бранеле? Мислам океј е, ама не пијаме нафта до толку. Јес да ги обожуваш Русите, ама апла е...Со што му го урнаа Србите, Стелт авионот на Американците? Со тенгало со пачки? Официјално, Србите им урнаа мислам 3 авиони на НАТО, и 2 или 3 хеликоптери, 50тина дрона итн. За неофицијално, не знам. Епа ако не се бранеле тие, случајно ние од Македонија да не им ги урнавме? Онака, братски напомош?

Кајгана форумот мајндчејнџер во геополитиката, па сега ќе вршиме пропаганда :) Олабај малку, само разменуваме мислења и дебатираме. Прочитајте нешто друго oсвен `литература` од НКВД и Лаврентиј Берија, и светот ќе ви биде поубаво место за живеење.;)

Сваќам да величаш некој, ама олку ти колку што ги величаш Русите, и како на секое поле ги правиш дека се the best of the best, не знам колку големо влијание имаш од нив, па не гледаш ништо друго.Океј е да си имаш мислење, симпатии кон некој, а очигледно ти си многу завлезен во спутникмајндед медиумите каде Русите се пратени на земјата да го спасат човештвото, а од друга страна зборуваш за либтард медиуми и перење мозок, а си влезен во уште побрутална машина за перење мозок од тие твои т.н. либтард медиуми. Уште малку ќе поверувам дека се работи за надлуѓе, исто како Хитлер што си ја рачунал нивната ариевска раса, така ти ги гледаш Русите.
Не ги величам јас Русите, туку гледам реално на работите... Тебе ти смета воопшто што нешто позитивно се случува кај Русите, што одат напред, па си мислиш дека секој кој ќе се осмели да каже нешто позитивно за Русија е против твоите... Тоа се вика Русофобија иначе... Не сум јас против Американците и против западната култура. Русија ја сметам не само во склоп на таа западна култура, туку еден од најважните сегменти од таа западна култура заедно со САД.

Грузијците се бранеле, а Србите не се бранеле? Мислам океј е, ама не пијаме нафта до толку. Јес да ги обожуваш Русите, ама апла е...Со што му го урнаа Србите, Стелт авионот на Американците? Со тенгало со пачки? Официјално, Србите им урнаа мислам 3 авиони на НАТО, и 2 или 3 хеликоптери, 50тина дрона итн. За неофицијално, не знам. Епа ако не се бранеле тие, случајно ние од Македонија да не им ги урнавме? Онака, братски напомош?
Поентата на постоте не беше Србија не се бранела, а Грузија се бранела... Туку и двете се бранеле колку што можеле... А во постот накратко се опишани условите во кои се наоѓале двете земји, колку играл улога факторот изненадување и така натака... Само јебига, кога читаш тоа што сакаш да прочиташ, тоа е тоа.

Кајгана форумот мајндчејнџер во геополитиката, па сега ќе вршиме пропаганда :) Олабај малку, само разменуваме мислења и дебатираме. Прочитајте нешто друго oсвен `литература` од НКВД и Лаврентиј Берија, и светот ќе ви биде поубаво место за живеење.;)
Прво и основно, јас сум стриктно против комунизмот, не читам комунистичка литература воопшто, освен кога ми е потребна за да извадам некои видувања, ама пак, ретко читам Советска литература. Советскиот Сојуз го сметам за едно од најголемите зла во рамниште на нацистичка Германија... Така да не разбирам што сакаш да кажеш со референциве...

А што се однесува до пропагандата, на форумов, само сакам да ти доловам дека све она што ми го налепи, ако почнеш да читаш наназад на темава ќе го видиш од страна на тие што ја исмејуваат Русија. Не ми смета, едноставно ја разбирам Русофобијата, а и покрај тие обиди да се прикаже нешто, не постојат никакви аргументи од другата страна дека тоа што го зборам не е вистина. Напротив од денешен аспект, многу прецизно се гледа колкав напредок има Русија во својата позиција во светот во последните 12 години... Тоа не е Русофилија, тоа не е величање на своите, тоа не е спутникмајндсет... Тоа е факт кој се гледа, ако сакаш да го видиш...

А што се однесува до либтард медиумите, тие не ги гледам како штетни за и само за Русија, туку ги гледам како штетни воопшто за западната цивилизација и нејзините цивилизациски вредности и придобивки...

Не ги величам јас Русите, туку гледам реално на работите... Тебе ти смета воопшто што нешто позитивно се случува кај Русите, што одат напред, па си мислиш дека секој кој ќе се осмели да каже нешто позитивно за Русија е против твоите... Тоа се вика Русофобија иначе... Не сум јас против Американците и против западната култура. Русија ја сметам не само во склоп на таа западна култура, туку еден од најважните сегменти од таа западна култура заедно со САД.
Против моите? Јас имам само една, тоа е Македонија. Стопати сум пишал дека не завземам страна, туку си пошувам my point of view. За некого можеби изгледаат проамерикански, прозападни, русофобски тоа е ваше право, и искрено да ти кажам, не ме тангира како ќе бидам сватен.
Поентата на постоте не беше Србија не се бранела, а Грузија се бранела... Туку и двете се бранеле колку што можеле... А во постот накратко се опишани условите во кои се наоѓале двете земји, колку играл улога факторот изненадување и така натака... Само јебига, кога читаш тоа што сакаш да прочиташ, тоа е тоа.
И уште нешто заборавив да додадам за споредбата меѓу акциите во Србија и Грузија. Русија атакуваше врз Грузија како соседна земја, додека САД не. Тоа е исто така огромна стартна предност.

Против моите? Јас имам само една, тоа е Македонија. Стопати сум пишал дека не завземам страна, туку си пошувам my point of view. За некого можеби изгледаат проамерикански, прозападни, русофобски тоа е ваше право, и искрено да ти кажам, не ме тангира како ќе бидам сватен.
И уште нешто заборавив да додадам за споредбата меѓу акциите во Србија и Грузија. Русија атакуваше врз Грузија како соседна земја, додека САД не. Тоа е исто така огромна стартна предност.
Сакаш да ти кажам северџанче (штом САД ова она северџистан си нема друго), каде атакуваа САД, Мала Британија, Фрасрање (Франција) итн...Колку земји уништиа? Колку уште ништат? И ние сме меѓу тиа..
Автоматски споено мислење:

НАТО им го направи КОСОВО на албанците. ЛЕгло на терористи, трговија со оружје,органи и што уште не...
И уште нешто направи. Како организација бомбардираше држава. Тоа направи. Без одобрение од никого од совет за безбедност итн...
Ти ќе ми го величиш НАТО терористичката организација///
Готово е. Гледаш тектонски поместувања. Светот веќе се смени. И ќе се менува. Мултиполарен е со повеќе играчи. Не една САД како што самите се декларираа дека биле божја земја дар од бога ексепшанал на англиски нивни зборови бе...на претседател...

Тогаш зи задоен со либтард медиуми и нивните „ако не си со нас си против нас“ политики кои сигурно нема да ти ја доловуват вистинската слика на светот, и секој обид да ти ги отворат очите, ќе биде спутникмајндсет. Пак ќе повторам, темата тука е Русија и нејзината надворешна политика. Не е ниту Америка, ниту Македонија, ниту Советскиот Сојуз, па така јас не сум воопшто излезен од тема, ниту пак нешто што не чини сум напишал, ниту пак нешто неточно... Како ти тоа го сваќаш спутникмајндсет?? А од друга страна се лутиш кога ќе ти се каже „твоите“...

Точно е тоа, но точно е и дека не беше напаѓачот на Србија САД, туку НАТО, а НАТО исто така се граничи со Србија и тоа баш во најпогодниот за напад дел, Војводина. Додека меѓу Русија и Грузија има планини и само еден премин. А башка и неповолниот терен во Грузија...

Сакаш да ти кажам северџанче (штом САД ова она северџистан си нема друго), каде атакуваа САД, Мала Британија, Фрасрање (Франција) итн...Колку земји уништиа? Колку уште ништат? И ние сме меѓу тиа..
Колку ми сте јаки вие форум фејк тастатура патриотите. Којзнае каква експресија доживувате кога ќе напишите северџан и северџистан, а на дело сте закотвени ко пацови во некоја државна институција вработени преку партија, нишајќи врата молзејќи ја државата, а 2001 година ваѓавте лекарско и се сончавте во Грција. Многу патриоти вака на интернет, а на протест против промена на име 150 души..Ех моја Македонијо, какви се не луѓе те газат...

НАТО агресијата врз Србија и руската интервенција во Грузија се сосема спротивни настани и би можеле да се споредат само како крајни спротивставености.
Русија до 2008 година во Јужна Осетија и Абхазија имаше свој контингент на мировни сили за кој беше овластена од Грузија и сепаристичките републики.Руското присуство таму го спречи понатамошниот судир на очетокот на деведесеттите.
На молба и покана на Грузија беа донесени тие мировни сили да се тампон зона помеѓу завојуваните страни а со мандат на ООН.
Тоа беа сини шлемови.Грузија ги нападна сините шлемови на ООН.
Грузија после пет годишно интезивно вооружување а со стотина инструктори од НАТО,и годишен војни буџет од околу 5 милијарди долари се одважи да изврши агресија врз руските мировни сили и тоа на ден пред отворање на Олимписките Игри во Пекинг.
Сценариото и стратегијата беше целосно осмислена од страна на Западот и проценката беше дека Русија ќе проголта уште една горка кнедла_ќе загуби 50-100 војници ќе вриска критикува заканува но нема да реагира.
Ако и покрај процената дека нема да реагира сепак Русија реагира тогаш со затворањето на тунелот под Кавказ и блицкригот на грузиската армија се сметаше дека Русија би влегла во долгогодишна кал.
Одговорот на Русија за интервенција беше неочекуван за Западните дипломатски кругови,а задачата која ја доби 58 легендарна руска армија и нејзиното извршување беше шок за западните воени кругови.Тотален шок!!!
Тоа е едната страна,а за другата страна т.е.НАТО агресијата и неговите причини и последици од политички,правен и воен аспект мислам дека се добро познати кај нас и сосема спротивни од настаните во Грузија.

Да, да, кампања..

Труењето кампања, тегнење за коси, кампања, исчезнувањето на сите опозиционери во земјата, кампања. Борис Немцов се самоуби со 4 куршуми, Литвиненко сам се отру, писателката Политковскаја сама си ги плати убијците да ја убијат, таа соработничката нејзина сама си ги плати киднаперите да ја грабнат и убијат, нивниот адвокат сам се уби и намести да си мислиме ние дека маскирани напаѓачи го убиле и него, тој што носеше новинарот маски од Путин и од олигарсите испукан пред уредништвото кај што работеше, веројатно од вонземјани платени од дип стејт, тој не знам како се викаше политичарот, кој имаше добра репутација и претставуваше скриена закана, 4 часа по регистрирањето на партијата за настап на изборите, си појде дома и си порача ладнокрвни убијци да го застрелаат...И уште многу знајни и незнајни жртви..

И така, за грев да ти кажам.. Ова се е кампања...Рози цветаат иначе.. Само вие така си мислите...

Последно уредено:
Да бе, Руските тајни служби ги ранат со нафта, па така, не се способни да отрујат таргет во Сибир и после неуспешното труење го пуштија да патува 4000 километри во Германија, а во меѓувреме оставија насекаде траги дека сакале да го отрујат..... Монти Пајтон

И после ти кажуваш дека верувале луѓето во теории на заговор :D

Да бе, Руските тајни служби ги ранат со нафта, па така, не се способни да отрујат таргет во Сибир и после неуспешното труење го пуштија да патува 4000 километри во Германија, а во меѓувреме оставија насекаде траги дека сакале да го отрујат..... Монти Пајтон

И после ти кажуваш дека верувале луѓето во теории на заговор :D
Ајде еве за овај ќе се сложиме дека не е докрај испитана работата..

За другиве? Како можи толку мртви противници, а никогаш кривецот да не е??

Ајде еве за овај ќе се сложиме дека не е докрај испитана работата..

За другиве? Како можи толку мртви противници, а никогаш кривецот да не е??
Да ги броиме сакаш мртвите противници... Еве нема да сум екстремен ќе споредиме со Франција...
Еве ќе почнеме од жолтите елеци... 11 мртви (лежи некој затвор за нив ?)
До тука мислам дека е доволно, али ќе продолжиме понатаму... Во Либија, колку мртви противници има и колку од нив се деца ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom