Roland Garros | 21 мај - 9 јуни, 2013 |

• Креатор на темата Креатор на темата Види Фотос
  • Време на започнување Време на започнување

Победник на Ролан Гарос?

• Новак Ѓоковиќ

Гласови: 31 33,3%
  • Рафаел Надал

Гласови: 43 46,2%
  • Роџер Федерер

Гласови: 23 24,7%
  • Давид Ферер

Гласови: 4 4,3%
  • Серена Вилијамс

Гласови: 23 24,7%
  • Марија Шарапова

Гласови: 14 15,1%
  • Викторија Азаренка

Гласови: 5 5,4%
  • Сара Ерани

• Агњешка Радванска

• Ќе изненади некој/а друг/а тенисер/ка

Гласови: 7 7,5%

• Вкупно гласачи
    93
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Ми се сере кога ќе прочитам "експертско мислење" налик Барабатин

Tи па кажи нешто свое, не мора да обрнуваш внимание на тие мислења ако не ти се допаѓаат ;)
Уште некој пост кај што е споменат некој член, а си нема врска со Ролан Гарос, ќе биде санкционирано.

Леле бе овој никат нема да признае. Знам дека те боли Бабарабатин, корне од болка, ама јебига таа е реалноста. Ти дадов статистика, цел меч го изгледа, како бе денес не победил подобриот, КАКО????? Дај факти ајде, ако ми докажеш со факти ќе се согласам, ако не ондак џабе трубиш у празно.

Ја мислам дека те трола, and you are falling for it...

Како е и да е ова беше фантастичен меч. Иако сум фан на Новак сепак оваа беше фантастичен меч. Без разлика кој за кого навива мора да признаеме дека треба да сме среќни што можеме да гледаме еден ваков спектакл. Кој и да победеше ќе беше праведно како и на АО 2012. Ова беше тенис до усерување. Камо среќа да има вакво ривалство и во други спортови. Да се надеваме дека и на Вимлдон ќе имаме вакви натпревари.

Пред околу еден час Матс кажуваше за тој спорниот момент со допирањето на мрежата. Кажа дека во текот на целата негова кариера тој не направил такво нешто и дека Новак изгубил рамнотежа, не спомна некое правило дека топчето требало да тропне два пати или што знам јас. И јас знаев ако ја допреш мрежата го губиш поенот.

http://www.rolandgarros.com/en_FR/scores/stats/day18/1601ms.html
Изволте статистиката, за “дефанзивниот“ Надал. :pos::pos:
Бројките говорат, нема што повеќе да објаснувам.
Пошто и јас зборував за дефанзивниот Надал и јас да дадам реплика. Види го бројот на неизнудени грешки на Ноле. Пола од нив после после низа од 2-3 одлични удари, винери на други подлоги. Значи не ми беше целта да фрлам дамка на победата на Надал, напротив. Само сакав да кажам дека не треба да се потценува дефанзивната игра и дека и таа е многу значајна во тенисот...посебно на оваа подлога. Исто така, пола од винерите на Надал се после спасување на едно 2-3 добри удари од Ноле. Имав пишано и пред тоа. Ќе нападне Ноле 2-3 пати, ќе се спаси Надал благодарение на перфектната дефанзива и одеднаш ќе се извлече на форхенд/бекхенд ќе се намести саламски и со еден напад и неверојатен спин ќе направи винер.

Пошто и јас зборував за дефанзивниот Надал и јас да дадам реплика. Види го бројот на неизнудени грешки на Ноле. Пола од нив после после низа од 2-3 одлични удари, винери на други подлоги. Значи не ми беше целта да фрлам дамка на победата на Надал, напротив. Само сакав да кажам дека не треба да се потценува дефанзивната игра и дека и таа е многу значајна во тенисот...посебно на оваа подлога. Исто така, пола од винерите на Надал се после спасување на едно 2-3 добри удари од Ноле. Имав пишано и пред тоа. Ќе нападне Ноле 2-3 пати, ќе се спаси Надал благодарение на перфектната дефанзива и одеднаш ќе се извлече на форхенд/бекхенд ќе се намести саламски и со еден напад и неверојатен спин ќе направи винер.

Сам си одговори дека Надал не е ко Симон. :) Мене тоа ми беше поентата, зашо некои сезнајковци го споредија со Симон и таквите екстремни дефанзивци кои не знаат да мавнат винер. Рафа одлично ја микса дефанзивата со офанзива, стига, стига и наеднаш ќе плесне винер. Ама денес, познавајќи го Рафа во текот на целата негова кариера он беше екстремно офанзивен.

Ми се сере кога ќе прочитам "експертско мислење" налик Барабатин

Ноле 54 винери, Надал 61.Надал само дефанзива (y)

Hristov , dek si be zemo ,sho bide so kosharkata ,napreduvash ili tolku beshe , trenirash ili igraash negde ,jas malku izolirah se od Mak basketo.
Aj za teniso , ama ne na strumichki ...ako se gledaat samo brojkite ,pod winer se broi i slajs servis vo strana i posle forhend i behend dijagonala vo prazno, pa pasing shotovi ,voleji ili ako protivnikot ima neuspeshen izlez na mreza ,voglavnom gi vikaat vineri od defanziva . E tie drugite wineri shto gi nema gore a ja otslikuvaat agresivnata igra se koga posle pet shest udari vamos tamos sedmiot nema da go fatish(Nadal denes najmalku desetina topchinja uspea da gi pipne ili shibne vo zemja ama dovolno da ne mu se brojat wineri na Novak , ili na servis na protivnikot rizikuvash ritern vo strana...e toa se ofanzivnite wineri .Gornata statistika e na kup,dodusha nikoj ne gi broi posebno , no ako malku razbirash tenis , brojkata na wineri ne go otslikuva stilot na igra tuku voglavnom neiznudenite greshki kaj koi shto rizikuva teniserot so udarite.
Petar ,ne sum ekspert i nikade ne sum pishal deka sum ,ne znam zoshto taka me dozivuvash ...sekoe moe ,,filozofiranje ,, na tenis tema e odnapred etiketirano kako ,,moe mislenje,, , i znam deka ponekogash sum pristrasen za Novak , no za deneshniot mech toa shto go pishav e kako fan na tenisot ...kazi kaj ne sum vo pravo , dvapati sudijata go oshteti na brejk,4-5 smecha zgreshi idiotski , Nadal i na dvata brejka praveshe pritisok vrz sudijata ,pochna publikata da mu prechi (vo kontekst koj kolku fer igrach e ) i voglavno samo se braneshe. Povtoruvam , Nadal pobedi i chestito , ama sekoj realen poznavach na tenisot ke kaze deka Novak denes beshe podobriot , poagresivniot ,a od negovite glupi greshki izgubi . E sega toa shto zgreshil na smech na brejk i nekolku pati vo igrata ziceri , a Nadal toa go iskoristi ,koj mu e kriv

Леле бе овој никат нема да признае. Знам дека те боли Бабарабатин, корне од болка, ама јебига таа е реалноста. Ти дадов статистика, цел меч го изгледа, како бе денес не победил подобриот, КАКО????? Дај факти ајде, ако ми докажеш со факти ќе се согласам, ако не ондак џабе трубиш у празно.

Shtef , te gledam Koi si go stavil na avatar i verojatno pratish , igrash ili trenirash kosharka . Ke se potrudam , kako bivsh kosharkar , malku plastichno da ti dolovam i ke me razberesh.Vo kosharkata ima dve filozofii , ednata e protivnikot da dade eden kosh pomalku od tebe , a drugata e ti da dadesh eden kosh poveke od protivnikot. I ima mnogu mechevi kade shto ekipata koja shto ima fantastichen napad , uigrani akcii i ti e milina da gi gledash , ke im se zalepi ekipa kako na vremeto Detroit pistons so Rodman , Lejmbir i Dumars , na granica na korektno igranje , agresivna odbrana ,flaster igranje duri i koga Jordan odi da mocha , i opa pobedil Detroit. Togash niven trener beshe Chuck Daily (niv gi vikaa kako ekipa Bad Boys) i chesto davashe izjavi od tipot ne e so vo ubavinata. Ne e bash za copy paste za deneshniot mech ama toa e sushtinata . Za statistikata , denes Novak preku 30 pati nichim izazvan akashe mreza i auti od shto napagjashe , a Nadal takvi greshki imashe preku sila deset ,ostanatite neiznudeni mu bea ,, in the pain ,, americhki kazano , odnosno koga beshe na tesno , vo zort

Јас денеска навивав за Ноле, сакав повеќе да победи....

Ама мора да се признае дека денес Надал беше на највисоко ниво од цела 2013, па дури и од 2012.....јас дури са зачудив кога видов дека Надал не го прикажа најдоброто на РГ оваа година се до финале, ова му се нема случено до сега....тоа е знак дека веќе не е тинејџер и мора да ја чува силата, што од тактички аспект е одлична одлука.

За играта, денес Надал беше поагресивен од обично, и не би рекол дека се бранеше а Новак цело време напаѓаше. Да нема муабет дека во некои делови од мечот беше така, Ноле повеќе напаѓаше ама не е дека надал само префрлаше, имаше многу страшни промени на ритам од одбрана во напад, страшно силни винери....

Така да, не е фер да се каже дека само се бранел, може само да се каже дека имаше среќа во неколку клучни моменти, но освем тоа изигра на многу високо ниво, а Ноле од друга страна, својата стара рана повторно ја отвори, очајните смечеви кога е тесно, и многубројни неизнудени.

Смечевите му се е голема психичка бариера на Ноле, која мора да ја надмине бидејќи се единствената слаба страна во неговата игра. Исто така несватливо ми беше како Ноле свесно, или несвесно? оставаше огромен простор и му отвараше огромен дел од полето на Надал за пенал форхенди, дали во прашање беше замор - или лоша работа со нозе (многу послабо покриваше) не се знае, но мислам дека ова е број еден причината заради која го изгуби мечот, сегмент во кој никогаш одкако игра не му се случил, овој дел од играта и се разбира спорните ситуации го решија мечот. Тоа би било се ако се прашувам ја......

Да не се удавеше Новак на 4.3 меечот ќе беше поинаков. Али јеби га Надал беше во газ правен.

Hristov , dek si be zemo ,sho bide so kosharkata ,napreduvash ili tolku beshe , trenirash ili igraash negde ,jas malku izolirah se od Mak basketo.
Aj za teniso , ama ne na strumichki ...ako se gledaat samo brojkite ,pod winer se broi i slajs servis vo strana i posle forhend i behend dijagonala vo prazno, pa pasing shotovi ,voleji ili ako protivnikot ima neuspeshen izlez na mreza ,voglavnom gi vikaat vineri od defanziva . E tie drugite wineri shto gi nema gore a ja otslikuvaat agresivnata igra se koga posle pet shest udari vamos tamos sedmiot nema da go fatish(Nadal denes najmalku desetina topchinja uspea da gi pipne ili shibne vo zemja ama dovolno da ne mu se brojat wineri na Novak , ili na servis na protivnikot rizikuvash ritern vo strana...e toa se ofanzivnite wineri .Gornata statistika e na kup,dodusha nikoj ne gi broi posebno , no ako malku razbirash tenis , brojkata na wineri ne go otslikuva stilot na igra tuku voglavnom neiznudenite greshki kaj koi shto rizikuva teniserot so udarite.
Petar ,ne sum ekspert i nikade ne sum pishal deka sum ,ne znam zoshto taka me dozivuvash ...sekoe moe ,,filozofiranje ,, na tenis tema e odnapred etiketirano kako ,,moe mislenje,, , i znam deka ponekogash sum pristrasen za Novak , no za deneshniot mech toa shto go pishav e kako fan na tenisot ...kazi kaj ne sum vo pravo , dvapati sudijata go oshteti na brejk,4-5 smecha zgreshi idiotski , Nadal i na dvata brejka praveshe pritisok vrz sudijata ,pochna publikata da mu prechi (vo kontekst koj kolku fer igrach e ) i voglavno samo se braneshe. Povtoruvam , Nadal pobedi i chestito , ama sekoj realen poznavach na tenisot ke kaze deka Novak denes beshe podobriot , poagresivniot ,a od negovite glupi greshki izgubi . E sega toa shto zgreshil na smech na brejk i nekolku pati vo igrata ziceri , a Nadal toa go iskoristi ,koj mu e kriv

Ако одиме по твојата логика Надал беше 5 класи појак само се заеба што не го заврши мечот во 4 сета. Ако го добиеше 7-5 тука ќе се пишуваше дека Надал го добил Новак со сурова доминација, вака мечот го решија нијанси. Значи, Новак не беше подобар противник, deal with it, на глава оди ако сакаш ама така е. Еве ќе ти објаснам зошто. Во првите 4 сета Надал водеше, значи во сите 4 он водеше и беше подобриот противник, во вториот дозволи малата слабост во неговите сервис гемови Новак да ја искористи, а во четвртиот ни сам не знае што се деси, едноставно на 6-5 и 30-15 застана првиот сервис, Ноле погоди мислам една или две линии од ритерн и успеа да си го загуби сервисот. Само во петиот сет Новак на почетокот, т.е. до 3-1 беше подобар противник, имаше и 40-40 во еден момент но потоа што се случи? Рафа направи два луди бекенд винери, кои сеуште ми е нејасно како ги погоди. Намали на 3-2. Потоа во секој следен поен неговата самодоверба растеше а Новак се повеќе и повеќе грешеше. Епа мораше кад тад да дојде и казната. Имаше среќа Надал со мрежата, (да срцка, чист поен на Надал е тоа, прогуглај ги малце правилата, очигледно не си запознаен со тоа), ама и среќата е составен дел од спортот, нели?
Факт, Надал беше подобар противник генерално гледано во цел меч, иако иронично, победникот го одлучија нијанси. А за понашање најмалце можеш да збориш, да не ги начнуваме пак тие муабети затоа што до бескрај ќе ја тераме.
П.с. Ти објасни и Псај, читај.

Јас денеска навивав за Ноле, сакав повеќе да победи....

Ама мора да се признае дека денес Надал беше на највисоко ниво од цела 2013, па дури и од 2012.....јас дури са зачудив кога видов дека Надал не го прикажа најдоброто на РГ оваа година се до финале, ова му се нема случено до сега....оа е знак дека веќе не е тинејџер и мора да ја чува силата, што од тактички аспект е одлична одлука.

За играта, денес Надал беше поагресивен од обично, и не би рекол дека се бранеше а Новак цело време напаѓаше. Да нема муабет дека во некои делови од мечот беше така, Ноле повеќе напаѓаше ама не е дека надал само префрлаше, имаше многу страшни промени на ритам од одбрана во напад, страшно силни винери....

Така да, не е фер да се каже дека само се бранел, може само да се каже дека имаше среќа во неколку клучни моменти, но освем тоа изигра на многу високо ниво, а Ноле од друга страна, својата стара рана повторно ја отвори, очајните смечеви кога е тесно, и многубројни неизнудени.

Смечевите му се е голема психичка бариера на Ноле, која мора да ја надмине бидејќи се единствената слаба страна во неговата игра. Исто така несватливо ми беше како Ноле свесно, или несвесно? оставаше огромен простор и му отвараше огромен дел од полето на Надал за пенал форхенди, дали во прашање беше замор - или лоша работа со нозе (многу послабо покриваше) не се знае, но мислам дека ова е број еден причината заради која го изгуби мечот, сегмент во кој никогаш одкако игра не му се случил, овој дел од играта и се разбира спорните ситуации го решија мечот. Тоа би било се ако се прашувам ја......

ne e toa , prichinata e premnogu agresivniot behend a ne dvizenjeto , denes dobro se mesteshe na topcheto .Tie nekolku otvoreni vineri shto mu gi ostavi na Nadal bea na servis na Nadal i na rezultat 30-0 ili 40-0.Novak ima kazuvano deka glavnata filozofija teniska negova e deka treba da si go chuvash sopstveniot servis (gem) maksimalno fokusirano , ida go cekash momentot da go napadnesh sservisot (gemot) na protivnikot . Denes na svoite gemovi igrashe mnogu agresivno i praveshe pochetnicki greshki. Vide li vo chetvrtiot set koga uspori malce pa pochna samo da prefrla i toj so poluspinovi se vrati vo mechot i go dobi setot , eve ima snimki poglrdni i taka igrashe i vo petiot do 2-1. Posle pak pochna so ramnite udari i pak pochna da greshi .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom