Родители, чувајте си ги децата!

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам каде поточно али имаше статистика каде се споменува дека околу 12 посто од ромите не постојат. Да точно не постојат!Немаат матичен број, не се евидентирани никаде. На власта и одговара да го отежнува тој процес бидејќи тие личности немаат право на здраствени картони, социјална помош или било каква помош и образование. Тие за власта претставуваат само пари плус трошење.
Е сеа било кој ги знае овие работи сваќа дека налетал на ризница за човечки органи, бело робје и тоа во Европа! не мора превише време да троши за транспорт нивен ниту пари.
Плус ромската заедница е позната по тоа дека ги остава своите деца на улица да живеат.Исто така и ги продаваат да не се лажеме.
Никој не е будала да грабне дете кое е чувано зошто родителите веднаш ќе реагираат и со тоа можат да добијат потерница по нивниот задник .
Кажи кој е будала да краде деца од школо кога има куп на улица за кој никој бе дава пет пари ?! Сериозно треба да е ментално заостанат.

Марсовка, кој мене ми вади документи за идентификација? Државата или ја самата? Кој ми подмирува трошоци за документите?
Државата не треба да им помага, треба да ги казнува, ако јас се прашувам, пошто имаат обврска за поседување документи. Или нив да им помага, а мене да ме казнува доколку сака да ме идентификува, а јас во моментот немам лична карта или сличен идентификационен документ. По која логика?

Марсовка, кој мене ми вади документи за идентификација? Државата или ја самата? Кој ми подмирува трошоци за документите?
Државата не треба да им помага, треба да ги казнува, ако јас се прашувам, пошто имаат обврска за поседување документи. Или нив да им помага, а мене да ме казнува доколку сака да ме идентификува, а јас во моментот немам лична карта или сличен идентификационен документ. По која логика?

Oф ај сеа да не се правиме будали
Колку време ти треба за еден документ да извадиш? а замисли некој неук , неписмен да вади ? и колку пари треба да се фрлат за да се извадат тие документи?

И патем токму поради тие казни уште помалце ќе ги пријавуваат децата, и уште повеќе проблеми ќе има .

Прашање е зошто е неписмен.
Зошто не посетувале училиште да завршат макар основно, а со основно луѓето знаат до толку да извадат документи. Доколку биле писмени мајките да имаат здравствени книшки за да се породат (повеќекратно) на рачун на државата, сигурно се писмени да одат до Беко кај што се вадеа матични броеви и изводи. Плус, парите беа нешто ситно 50-150 денари-2 кутии цигари) за таксени марки.
Тоа не им е изговор за немање евиденција. Посебно за големиот број мали ромчиња кои се движат околу зелен пазар, крадат (воглавно од жени) и се дрогираат...а спијат кај ќе стигнат (последно упориште им беше зградата карши Скопјанка/Плаза). Ваљда имаат друга логика, но праксата кажува дека тоа се воглавно идните ситни криминалци и извршители. Уште еден проблем кој се јавува ради нивниот начин на живот :toe:

Наше маало безбедно е слободно може да се шета дете кај сака колку сака и да игра слободно на улица, нема проблем. Ако шушни нешто што не треба прв што излегува на улица е чичко ми со секирата :pos::pos::pos::pos::pos:, се заебавам ама нема шанси непознат некој да се мува тука одма го лоцираат кој е и што бара.

Да се вмешам и јас во дискусијата.
Значи насловот на темата кажува се.

Работата е тоа што некои родители не посветуваат доволно внимание на своите деца,им даваат преголема слобода што денес е навистина малку глупаво што имаат толку.:nesum:
Во времето на нашите родители било премногу строго.
Зборувам општо.
Денеска сее дружаат со секакви личности и не ги е гајле дали ги бие лош глас.Знам многу такви случаеви со такви случки ама не е толку важно.
Друго,не внимаваат на своите деца како се хранат и што се хранат па после како нема да закачат некоја болест.
Имам читано дека Американците премногу се хранаат со брза храна а и затоа се дебелеат толку јадејки пред телевизорот.
Па добро признавам дека е вкусно некогаш да се јаде фаст фуд но домашната храна е најздрава.
Трета работа,не внимаваат на она што го гледаат своите деца на компјутерите а и на телевизите,секакви цртани им се дозволуваат да се гледат и детето нормално ке се вдлабочи во сето тоа и ке почнува да глуми дека е главниот лик од некој цртан.
Не е за џабе таа рекламата пред секој филм дека е потребен надзор од родител/старател.

Се секавате ли на цртанот телетабиси?
Едно мало дете се фрли во бунарот зашто мислелоп дека ке стигне до нив:tapp:
Се секавате ли кога го обесија Садам Хусеин и згора на тоа даваа на телевизија и едно дете го видело тоа и ајде и тоа ке се беси:tapp:

Можеби малку забегувам од темава но сепак зборувам дека денешниве родители воопшто не ги пазат звоите деца и затоа се случуваат многу несреки низ светот.

Спомнувате дека и некои родители им посветуваат премногу внимание на своите деца,но што и од тоа се согласувам со еден коментар претходно дека колку и да посветуваат вниманние детето тргнува по лош пат.

Во врска со киднапирањата на некои деца.
Не знам што да кажам околу тоа но во последно време исчезнуваат многу деца,дали родителите ги продаваат за пари,дали се препуштени на бело робје,и разни разни случаеви.

Ете ке го посочам примерот со малата Ангела за што се сомневам дека некогаш ке биде разрешен овој чуден случај.Нормално дека на сите ке ни поминува се низ глава дека родителите се вмешани а глумат на тв, дека некој од селото или околните села го грабнале.
Со овој пример сакам да кажам дека девојчето исчезнало на многу чуден начин,ајде да ја отфрлиме можноста дека мајката е вмешана во тоа...
Да ја чекала таа пред врата за да си оди дома којзнае дали би се случило тоа?
Многу прашања си поставуваме ама дали ке добиеме одговор некогаш тоа не знам.

Да се вмешам и јас во дискусијата.
Значи насловот на темата кажува се.

Работата е тоа што некои родители не посветуваат доволно внимание на своите деца,им даваат преголема слобода што денес е навистина малку глупаво што имаат толку.:nesum:
Во времето на нашите родители било премногу строго.
Зборувам општо.
Денеска сее дружаат со секакви личности и не ги е гајле дали ги бие лош глас.Знам многу такви случаеви со такви случки ама не е толку важно.
Друго,не внимаваат на своите деца како се хранат и што се хранат па после како нема да закачат некоја болест.
Имам читано дека Американците премногу се хранаат со брза храна а и затоа се дебелеат толку јадејки пред телевизорот.
Па добро признавам дека е вкусно некогаш да се јаде фаст фуд но домашната храна е најздрава.
Трета работа,не внимаваат на она што го гледаат своите деца на компјутерите а и на телевизите,секакви цртани им се дозволуваат да се гледат и детето нормално ке се вдлабочи во сето тоа и ке почнува да глуми дека е главниот лик од некој цртан.
Не е за џабе таа рекламата пред секој филм дека е потребен надзор од родител/старател.

Се секавате ли на цртанот телетабиси?
Едно мало дете се фрли во бунарот зашто мислелоп дека ке стигне до нив:tapp:
Се секавате ли кога го обесија Садам Хусеин и згора на тоа даваа на телевизија и едно дете го видело тоа и ајде и тоа ке се беси:tapp:

Можеби малку забегувам од темава но сепак зборувам дека денешниве родители воопшто не ги пазат звоите деца и затоа се случуваат многу несреки низ светот.

Спомнувате дека и некои родители им посветуваат премногу внимание на своите деца,но што и од тоа се согласувам со еден коментар претходно дека колку и да посветуваат вниманние детето тргнува по лош пат.

Во врска со киднапирањата на некои деца.
Не знам што да кажам околу тоа но во последно време исчезнуваат многу деца,дали родителите ги продаваат за пари,дали се препуштени на бело робје,и разни разни случаеви.

Ете ке го посочам примерот со малата Ангела за што се сомневам дека некогаш ке биде разрешен овој чуден случај.Нормално дека на сите ке ни поминува се низ глава дека родителите се вмешани а глумат на тв, дека некој од селото или околните села го грабнале.
Со овој пример сакам да кажам дека девојчето исчезнало на многу чуден начин,ајде да ја отфрлиме можноста дека мајката е вмешана во тоа...
Да ја чекала таа пред врата за да си оди дома којзнае дали би се случило тоа?
Многу прашања си поставуваме ама дали ке добиеме одговор некогаш тоа не знам.

Не мислам дека порано (пред две децении да речеме) било претерано строго. Бевме слободни речиси цел ден во лето, одевме каде сакаме, а навечер дававме отчет :costumed2 :music1: . Порано имаше многу помали шанси за застранувања (колку наркомани, кражби и убиства имавме во 1991?).
Јас пораснав, како и милиони други со екстремно насилните Том и Џери, со којотот и глупавата птица и сл. па никому не пресеков глава.
Можеби она што се случува денес е резултат на длабоката општествена и морална бездна во која се наоѓаме, на непостоењето на здрави институции за заштита на детето, жената, човекот, односно обичните смртници. Притоа, денес наметнатите, неприродни околности радикално го менуваат начинот на живот и семејството ја губи својата, за едно човечко суштество, пресудна улога за нормално битисување.

^

Не ми беше баш толку строго зборот,сакам да кажам дека ја немале слободата нашите родители како ние денес.
Том и Џери се баш интересни цртани ликови иако има некои насилни моменти но во некој период знае да те насмее.Ете и јас покрај моите години 21 се уште уживам да ги гледам.
Збор ми е дека денес има многу емисии кои се гледаат од страната на малите деца и на крај завршат несрекно-веке спомнав како.
Некои мали деца се толку вдлабочат во тие цртани што е неопростливо-па добро бе може за момент родителот да виде што гледа своето дете:tapp:
Има и некои родители кои се интересираат само за провод како на пример за Нова Година.
Ми кажувала мојата мајка кога брат ми бил 1 година со бронхит била во болница а болницата била преполна и знаш ли што се случило?
Дошла една жена од околу 35 години и му вели на докторот:Докторе пуштете го моето дете(кое е болно од леукемија)да го одведам со мене дома за да го чува свекрва ми зошто јас ке одам да славам Нова Година и утре ке го донесам а докторот на тоа:Земај го потпиши се ама да знаеш дека јас утренема да одговарам:tapp:
И после докторите се криви за некои родители.

Денешниве деца се многу слободни,пак ке кажам...пијат пушат се другираат,ги нема по цела нок а тоа е се резултат од родителско невнимание.

Потполно си во право,денеска се наогаме во бездна од која е тешко да се излезе.

^

Не ми беше баш толку строго зборот,сакам да кажам дека ја немале слободата нашите родители како ние денес.
Том и Џери се баш интересни цртани ликови иако има некои насилни моменти но во некој период знае да те насмее.Ете и јас покрај моите години 21 се уште уживам да ги гледам.
Збор ми е дека денес има многу емисии кои се гледаат од страната на малите деца и на крај завршат несрекно-веке спомнав како.
Некои мали деца се толку вдлабочат во тие цртани што е неопростливо-па добро бе може за момент родителот да виде што гледа своето дете:tapp:
Има и некои родители кои се интересираат само за провод како на пример за Нова Година.
Ми кажувала мојата мајка кога брат ми бил 1 година со бронхит била во болница а болницата била преполна и знаш ли што се случило?
Дошла една жена од околу 35 години и му вели на докторот:Докторе пуштете го моето дете(кое е болно од леукемија)да го одведам со мене дома за да го чува свекрва ми зошто јас ке одам да славам Нова Година и утре ке го донесам а докторот на тоа:Земај го потпиши се ама да знаеш дека јас утренема да одговарам:tapp:
И после докторите се криви за некои родители.

Денешниве деца се многу слободни,пак ке кажам...пијат пушат се другираат,ги нема по цела нок а тоа е се резултат од родителско невнимание.

Потполно си во право,денеска се наогаме во бездна од која е тешко да се излезе.

Прочитај се убаво.
Брат ти кога имал 1 година тоа пред колку години било? 15-20?
Значи сепак постоеле и тогаш а и сега родители кои не се грижат доволно за децата. Па затоа децата поради негрижа и недоволно воспитување нема да ја знаат ни основната култура ни правила. Што сакаат ќе си прават. А кога децата без доволно воспитување сами одлучуваат што да прават, се знаат последиците.

Ама не треба ни децата да бидат затварани од родителите и да бидат под нивно око 24 саати. На секое дете треба да му се дава помалку слобода во зависност од возраста.
Зашто кажав ако некој сака да ви го грабне детето тоа и пред родителите може да го направи.
Ама повеќето деца што исчезнуваат не се киднапирани него бегаат од дома. А бегството е или поради несогласувања со родителите или поради недоволната слобода. Се што се прави кон децата треба со граница да се прави. Секоја преголема заштита (иако родителите го прават тоа за добро на децата) сепак доведува до контра ефект.

Па тоа ми беше и зборот.Кажав во претходниот пост дека постојат и родители кои не се грижат за своите деца од секогаш па потоа некој друг им е крив.

И како што кажа ти дека и премногу внимание на децата не треба,и затоа се случува да избегат од домот заради немањето доволна слобода,но претерана слобода може да дојде и до лоши последици.

Зборувам од лично искуство.Значи моите родители многу внимаваат на мене се чусвувам како да живеам под стаклено звоно:tapp:тоа ненормално ме гуши и некогаш ми доага да избегам од дома и не се срамам да го кажам зошто сум разочарана од тоа нивното.

Родители, чувајте си ги децата!

Да сме Кина или Индија, да имавме повеќе од милијарда граѓани, па државата да речеше „Аман бе луѓе, тешко оди, многу сме за да може веднаш да откриеме како исчезнуваат децава“, ќе голтнев кнедла. Ќе речев, па да, многу сме.
Ама, за наша среќа или несреќа, не има колку еден сокак во Пекинг или во Њу Делхи, и не може да им простиме на одговорните што не знаат каде се децата.
Токму оваа голема дилема во државава, која се наметна откако се пресметавме и сфативме дека не поминал еден месец, а да не исчезнало некое дете, го наметна застрашувачкото прашање: „Дали некој ги краде децата?“

Кој треба да гарантира сигурност?Кој треба да ги чува децата?Кој е крив?

Без разлика на многубројноста сепак и тие будно внимаваат на своите деца- кој како знае и умее

0-0-a-a0_cepa_0001.jpg

0-0-a-a0_cepa_0002.jpg

0-0-a-a0_cepa_0003.jpg

0-0-a-a0_cepa_0004.jpg

:nesvest::nesvest:
:nesvest::nesvest:

Кул сликиве ми предизвикаа бес.

Да да ја гледам младинава шират нозе на секој втор.:toe:

Језиво, ова се случува скоро секоја недела
Киднапирано 5-годишно дете во Куманово?!?

13.04.2010, 14:09

Исчезна уште едно дете од кумановската населба Средорек .на пет годишната Мирсада Хелдовиќ од вчера од 15 часот и се губи трагата. Девојчето последен пат е видено на улица близу семејната куќа каде си играла со децата од соседството. Семејството се сомнева дека Мирсада е грабната бидејќи деновиве забележале сомнителен црн џип со бугарски регистарски таблички како вози низ населбата.

za ova veke zboruvam dve godini na ovoj forum

samo 200000 deca sekoja godina isceznuvaat od SAD a preku 4 miliona vo Afrika

edna od pricinata za kidnapiranjeto na ovie deca e toa sto elitata veruva deka ako ima seks so dete pred da vleze vo pubertet dobiva nekoja vozvisena i besmrtna energija ...ima i mnogu drugi pricini ama tie se gadni i prosto ne se za veruvanje ako gi spomnam

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom