Револуционерно откритие - сончевиот систем има 10 планети

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Interesen podatok e i sto pred pronaojganjeto na teleskopot sme znaele samo za 5 planeti

3DS напиша:
Interesen podatok e i sto pred pronaojganjeto na teleskopot sme znaele samo za 5 planeti

кој тоа?

африканските шамани од дамнина, многу пред „откривањето“ на телескопот носеле огрлици кои го претславувале прецизено сончевиот систем... и не само африканските.

Serdarot напиша:
кој тоа?

африканските шамани од дамнина, многу пред „откривањето“ на телескопот носеле огрлици кои го претславувале прецизено сончевиот систем... и не само африканските.

Mislev na modernata naukata odnosno oficijalno,sto gi videle planetite a tocno e toa za samanite, isto ima stari egipetski dokumenti vo koi pisuva za 11 planeti ama nie denes oficijalno znaeme za 10.

Ke ja najdeme i 11-tata izgleda toa sto sme mnogu napredni ne usporuva :))

Zabluda

CopyOfDeath напиша:
Од каде се сигурни дека 10 планета е крајот на нашиов сончев систем можеби некаде подалеку каде шо неможеме да погледнеме има и 12 -13 планета ама јебига немаме технологија за да погледнеме подалеку
Момче во заблуда си голема.

Можеме да видиме наназад во историјата на универзумот 15 милијарди години мислам дека беше толку отприлика колку што можеме да видиме со Хабл телескопот.

Police напиша:
Можеме да видиме наназад во историјата на универзумот 15 милијарди години мислам дека беше толку отприлика колку схто можеме да видиме со Хабл телескопот.

Ako mozes da objasnis sto e toa habl teleskop i kako toa 15 milijardi god nanazad ,i koga e toj habl teleskop pronajden, bi bilo interesno

Eve ti link za Habble telsekopot.
A kako nanazad gledame pa razmisli malku svetlinata patuva so brzina koja patuva i ako gi poznavash rastojanijata megu objektite (planetite i drugite tela) vo univerzumot ke svatish deka treba vrema za taa svetlina da dojde od tolku dalechno mesto do nas i nie da ja registrirame.

Zakluchok znachi shto podaleku gledame vo vselenata ke doznaeme kako e sozdadena, zata shto slikata shto pristiga e stara X godini.
Pojasno sega?

Police напиша:
Eve ti link za Habble telsekopot.
A kako nanazad gledame pa razmisli malku svetlinata patuva so brzina koja patuva i ako gi poznavash rastojanijata megu objektite (planetite i drugite tela) vo univerzumot ke svatish deka treba vrema za taa svetlina da dojde od tolku dalechno mesto do nas i nie da ja registrirame.

Zakluchok znachi shto podaleku gledame vo vselenata ke doznaeme kako e sozdadena, zata shto slikata shto pristiga e stara X godini.
Pojasno sega?

Pa ne bas.Sakas da kazes so toj teleskop ke ja barame niz vselenata svetlinata od eksplozijata na bing beng???Stvarno ne te razbiram ama ako mozes daj mi nekoj primer kako ovoj jas so ti go kazav(iako e malku lud ")))

Ne barame samo big beng za toa ke se pravi drug teleskop pogolem i ke bide postaven podaleku od zemjata, vo odnos na toa kolku e sega habl odalechen.

3DS напиша:
Pa ne bas.Sakas da kazes so toj teleskop ke ja barame niz vselenata svetlinata od eksplozijata na bing beng???Stvarno ne te razbiram ama ako mozes daj mi nekoj primer kako ovoj jas so ti go kazav(iako e malku lud ")))
За да видиш нешто ти е потребна светлина. Светлината нормално патува. Од проментат што се случила додека да дојде до твоето око поминало некое време. Така да вистинската слика што ти ја гледаш и реалната слика што во тој момент се случува се разликува точно за онолку време колку што на светлината и е потребно да прејде од тој објект до твоето око. На пример ако на сонцето се случи експлозија, светлината предизвикана од експлозијата ќе пристигне на земјата по 8 минути зашто толку време е одалечено сонцето од Земјата. Значи слика што ние ја гледаме кога ќе го погледнеме Сонцето се разликува за 8 минути од тоа што точно во тој момент се случува. Ако е некој објект одалечен 4 светлосни години значи сликата што ние ја гледаме е еднаква на тоа што таму се случило пред 4 наши години пошто толку долго патувала светлината кон нас. Ако е објекто одалечен 5-6 милијарди светлосни години тогаш гледаме слика кој аби можела да се случува во еднакво време со настанувањето на Земјата.
Отприлика вака би било поедноставно објаснето.

Мистичен напиша:
Револуционерно откритие на астрономите. Денеска објавено дека сончевиот систем нема девет, туку десет планети. Телото за прв пат било забележано во 2003 година, но дури денес е потврдено дека станува збор за планета која има орбита околу сонцето.

Повеќе американски астрономи се уверени дека постои десетта планета во сончевиот систем. Таа е оддалечена 15 милијарди километри од земјата и е поголема од Плутон. Научниците сеуште истражуваат дали станува збор за планета или за друго вселенско тело.

Мајкл Браун, шеф на калифорнискиот Институт за астрономија технологија изјави дека, ново откриеното небесно тело најверојатно е составено само од мраз и карпи, слично како и најмалата планета Плутон.

Меѓу стручњаците веќе имало и дилема, зашто доколку се докаже дека ново откриеното тело не е планета, тогаш ќе се утврди дека ниту Плутон не е планета.

Текстот што следи излезе денес во "Science in the news". Дилемата околу новата планета сеуште не е разрешена.

For Astronomers, New Discovery Presents a Definition Problem

What's a planet? Does Pluto count, though it's only 2,300 kilometers wide? Or should the ninth planet be reclassified as a "Kuiper Belt object," one of the potentially millions of icy fragments that occupy the outer reaches of the solar system?

That question came into sharper focus last week when astronomers announced that a recently discovered "10th planet" is actually larger than Pluto. UB313 is 3,000 kilometers across, which increases the urgency of the "planet" question. If Pluto counts, supporters argue, then surely this new body should as well.

"Since UB313 is decidedly larger than Pluto, it is now increasingly hard to justify calling Pluto a planet if UB313 is not also given this status," said astronomer Frank Bertoldi of Germany's Max Planck Institute for Radioastronomy. Bertoldi's team published the size finding in the journal Nature, based on radiowave measurements of the body's reflectivity.

The decision falls to the International Astronomical Union, but last November a 19-member committee reached a deadlock. They'll try again this year. If they decide the new object qualifies as a planet, they'll have another decision to make: choosing a name from classical mythology for the new planet.

za nekolku godini i 20ta ke ja najdime!

грешка..

Сончевиот систем, нема 10, туку по новата систематизација има 8 планети, затоа што на самитот на светските астрономи пред некоја година, решија Плутон да ја сместат во категорија планетоиди..Дилемата беше дали Плутон да се прогласи за планетоид или уште неколку слични на Плутон тела да се прогласат за планети..се решија за првата опција..

1.Merkur
2.Venera
3.Zemja
4.Mars
5.Uran
6.Neptun
7.Saturn
8.Jupiter
9.NIBIRU

9.se

Ама тема сте откопале... туку каде Нибиру бе, имаш ли доказ за нејзино официјално постоење?

Еве и повеќе

Убаво напишано, е сега ако имаш некаква врска со авторот на текстот прашање до тебе и до него дали видел или ти си видел дека Нибиру нема да биде во 2012 туку тогаш ќе почне да делува минимално т.е тогаш ќе се забележи а тоталниот хаос од неа требало да биде во 2015.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom