Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
3DS напиша:Interesen podatok e i sto pred pronaojganjeto na teleskopot sme znaele samo za 5 planeti
Serdarot напиша:кој тоа?
африканските шамани од дамнина, многу пред „откривањето“ на телескопот носеле огрлици кои го претславувале прецизено сончевиот систем... и не само африканските.
Момче во заблуда си голема.CopyOfDeath напиша:Од каде се сигурни дека 10 планета е крајот на нашиов сончев систем можеби некаде подалеку каде шо неможеме да погледнеме има и 12 -13 планета ама јебига немаме технологија за да погледнеме подалеку
Police напиша:Можеме да видиме наназад во историјата на универзумот 15 милијарди години мислам дека беше толку отприлика колку схто можеме да видиме со Хабл телескопот.
Police напиша:Eve ti link za Habble telsekopot.
A kako nanazad gledame pa razmisli malku svetlinata patuva so brzina koja patuva i ako gi poznavash rastojanijata megu objektite (planetite i drugite tela) vo univerzumot ke svatish deka treba vrema za taa svetlina da dojde od tolku dalechno mesto do nas i nie da ja registrirame.
Zakluchok znachi shto podaleku gledame vo vselenata ke doznaeme kako e sozdadena, zata shto slikata shto pristiga e stara X godini.
Pojasno sega?
За да видиш нешто ти е потребна светлина. Светлината нормално патува. Од проментат што се случила додека да дојде до твоето око поминало некое време. Така да вистинската слика што ти ја гледаш и реалната слика што во тој момент се случува се разликува точно за онолку време колку што на светлината и е потребно да прејде од тој објект до твоето око. На пример ако на сонцето се случи експлозија, светлината предизвикана од експлозијата ќе пристигне на земјата по 8 минути зашто толку време е одалечено сонцето од Земјата. Значи слика што ние ја гледаме кога ќе го погледнеме Сонцето се разликува за 8 минути од тоа што точно во тој момент се случува. Ако е некој објект одалечен 4 светлосни години значи сликата што ние ја гледаме е еднаква на тоа што таму се случило пред 4 наши години пошто толку долго патувала светлината кон нас. Ако е објекто одалечен 5-6 милијарди светлосни години тогаш гледаме слика кој аби можела да се случува во еднакво време со настанувањето на Земјата.3DS напиша:Pa ne bas.Sakas da kazes so toj teleskop ke ja barame niz vselenata svetlinata od eksplozijata na bing beng???Stvarno ne te razbiram ama ako mozes daj mi nekoj primer kako ovoj jas so ti go kazav(iako e malku lud ")))
Мистичен напиша:Револуционерно откритие на астрономите. Денеска објавено дека сончевиот систем нема девет, туку десет планети. Телото за прв пат било забележано во 2003 година, но дури денес е потврдено дека станува збор за планета која има орбита околу сонцето.
Повеќе американски астрономи се уверени дека постои десетта планета во сончевиот систем. Таа е оддалечена 15 милијарди километри од земјата и е поголема од Плутон. Научниците сеуште истражуваат дали станува збор за планета или за друго вселенско тело.
Мајкл Браун, шеф на калифорнискиот Институт за астрономија технологија изјави дека, ново откриеното небесно тело најверојатно е составено само од мраз и карпи, слично како и најмалата планета Плутон.
Меѓу стручњаците веќе имало и дилема, зашто доколку се докаже дека ново откриеното тело не е планета, тогаш ќе се утврди дека ниту Плутон не е планета.
Еве еден линк за сите што сакаат да прочитаат нешто повеќе за тн мит Нибиру на македонски..http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=14311.Merkur
2.Venera
3.Zemja
4.Mars
5.Uran
6.Neptun
7.Saturn
8.Jupiter
9.NIBIRU
9.se